Bocian napisał(a):....
U nas jest drogo to dlaczego w Chorwacji, gdzie jest także kryzys , ma być tanio? Skąd to zdziwienie?
Tematów pt. "Za ile do Chorwacji? Ile kosztuje wypoczynek w Cro?" itp. było na tym forum dziesiątki. Potem zwykle następują wyliczanki różnych osób, wzajemne komentarze (mniej lub bardziej przychylne poprzednikowi), porównania do cen w PL (lepiej żeby do tych sezonowych na promenadzie w Ustce, niż np. w hipermarkecie we Wrocławiu...
).
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, czasami padają koszty pobytu, których ja nigdy nie jestem w stanie osiągnąć
Może w ubiegłym roku ze względu na niski kurs euro wyszło nieco taniej, ale już w tym...
...2 osoby razy 15 noclegów razy 40 euro (lipiec - pełny sezon) razy 4,50 zł jest 2700 zł, dojazd i zwiedzanie na miejscu zawsze oscyluje wokół zrobionych 3000 km tj. paliwo (diesel) plus winietki i inne parkingi - na okrągło 1000 zł. Mamy 3700 zł. Jedzenie - czy to część kupionego w PL, czy w większości tam na miejscu - (często pichcimy z lokalnych produktów) i inne wybryki przekraczają 1500. Jakby nie liczyć na dwie osoby zostawiamy tam ponad 5000 zeta i nijak nie mogę skumać, że do apartmana, w sezonie, w 4 osoby można pojechać za 3500
...chyba że bez opłat autostrady (może nie złapią...), do Plitwic wejść przez krzaki, uciec kilka razy ze stacji paliw...
Nie zajmuję stanowiska w sprawie: stać mnie, czy nie stać. Wg mnie to sprawa indywidualna - kto chce, niech jedzie, kto woli Bałtyk - jego sprawa, absolutnie nie neguję wożenia własnego jedzenia, czy odmawiania sobie rozrywek - każdy ma prawo do zorganizowania sobie wypoczynku na swój sposób i możliwości. Osobiście jednak przyjąłem od kilku lat zasadę, by dokładnie nie liczyć kosztów wakacji, bo to stresuje, a stres szkodzi zdrowiu...
, ale jak na szybko kliknę w kalkulator... to znowu wychodzi: 2700 + 1000 + 1500 = 5200....k.....wa znowu piatka przekroczona
Nie wiem, czy to Rząd Hrvatskiej Republiki jest winien, czy ja jestem rozrzutny...
...z tej rozpaczy biorę d....w troki i wyjeżdżam za 4 dni po raz ósmy do Chorwacji. Tym razem padło na Gradac. Do zobaczenia na trasie, może na koncercie Thompsona lub na piwku u Plumka i Zuzy
Serdeczne pozdravki