Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróclem z chorwacji 04.06.-20.06.Przemyślenia

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 03.07.2009 19:25

...właśnie dzisiaj wróciłam z Chorwacji z przepięknej wyspy Rab...i już za nią tęsknie ...jest przepiękna...ale dołącze do tych narzekających na ceny ...bo mnie też zszokowały...wiedziałam ze jest drogo ale zeby aż tak??...jechaliśmy z dwójką dzieci(4,7l)i gdyby nie prowiant przywieziony z kraju ...oj byłoby cienko... wiem ktoś tu się zaraz odezwie że lepiej siedzieć w domu niż wozić zarcie ze sobą i tam oszczędzać....ale Ci z mniej zasobnymi portwelami ...kurcze... też chcą skorzystać z pięknego morza ...pięknych plaż...i powiem Wam że nam się to udało...a co mięcho w słoikach :D bigosik itp....słodycze,napoje także zabrałam z Polski..wiadomo, pieczywo czy jakieś warzywa kupowałam na miejscu...i dało się przeżyć...pewnie zebym wolała mieć podane gotowe posiłki ...a nie coś tam pichcić ...no ale coś za coś ...jak człowieka nie stać :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2009 20:07

Mam rozumieć, że w Cro byliście pierwszy raz, tak?
Do troszkę innego poziomu cen artykułów żywnościowych niestety trzeba sie przyzwyczaić...
Dla osłody dopowiem, że w Wenecji, za obiad bez szaleństw na 4 osoby w czymś, co troszke przypomina chorwackie konoby, trzeba zostawic koło 120 euro... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 20:27

FUX napisał(a):Mam rozumieć, że w Cro byliście pierwszy raz, tak?
Do troszkę innego poziomu cen artykułów żywnościowych niestety trzeba sie przyzwyczaić...
Dla osłody dopowiem, że w Wenecji, za obiad bez szaleństw na 4 osoby w czymś, co troszke przypomina chorwackie konoby, trzeba zostawic koło 120 euro... :wink:

Ludzie mają prawo wozić jedzenie z Polski i za nieduże pieniądze cieszyć się pobytem w Chorwacji. Poza tym z tym jedzeniem w konbach, knajpach i pizzeriach jest różnie - osobiście parę razy się sparzyłem zamawiając ich specjały przygotowane na starym oleju. Oczywiście nikt nie będzie woził ziemniaków czy chleba, ale dużo produktów spożywczych da się zabrać i przyrządzić coś do jedzenia. Po co przepłacać za coś co sami lepiej zrobimy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.07.2009 20:35

Zobaczcie jakie to znamienne jest ile osób które po powrocie znają na pamięć ceny piwa, jedzenia, napojów itp. i oczywiście , że jest za drogo a nawet dokładnie nie wiedzą gdzie byli, co zwiedzali, nie znają poprawnej nazwy miejscowości, byli na Plejeszaku, w Omiciu, na horwacji...
U nas jest drogo to dlaczego w Chorwacji, gdzie jest także kryzys , ma być tanio? Skąd to zdziwienie?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.07.2009 20:56

marzycielka74 napisał(a):portwelami ...kurcze...

:D .Kurcze co temat to kwiatek.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 21:00

Bocian napisał(a):U nas jest drogo to dlaczego w Chorwacji, gdzie jest także kryzys , ma być tanio? Skąd to zdziwienie?

U nas jest drogo i u nich jest drogo więc pomysłowy Polak radzi sobie tak aby dobrze wypocząć i dużo nie wydać. Patrzyłem z ciekawości ceny kwater nad Bałtykiem to niektóre są droższe od tych fajnych w Cro. Z jedzeniem w barach czy knajpach podobnie straszna drożyzna. Ale jedno pocieszenie w Cro pogoda podobno gwarantowana.
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 03.07.2009 21:09

Ja ,mieszkam nad samym morzem .I muszę powiedzieć ,że czytając o cena ch w CRO i przeliczając na ceny w barach przy plaży ,nie wydają mi się bardzo wysokie.
przykład -piwo 5 lub 6 zł
porcja ryby (co do jej świeżości ,też bym miala zastrzeżenia)-od 30 do80 za popularne gatunki.Porcja grilowanego łososia (co prawda smak super)porcja nie za duża ok 120zł :D
malutka kuleczka lodów 2 zł
a pogoda niestety w kratkę ,nie wspomnę o temperaturze wody w morzu,
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.07.2009 21:19

Panie Fux nie bede ocenial Pana wypowiedzi ale co pomyślałem to moje. Wybaczy Pan, bedę wydawał swoje ciężko zarobione pieniądze gdzie będę chciał, kiedy będe chciał, jak bedę chciał i na co będę chciał !!!!!!!!!!. Z Polski będę woził jw. nic Panu do tego !!!!!!!!! Żadne tego typu uwagi nie wytrącą mnie z równowagi, a cała ta Pańska wypowiedź z całym szacunkiem dla Pana świadczy li tylko o Panu i Pana braku tolerancji i szacunku dla innych.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.07.2009 21:21

Szanowny Panie Bocian to co będę pamietał z pobytu w Chorwacji to będzie mój prywatny bagaż wspomnień Z calym szacunkiem nie uważam by był Pan lepszy ode mnie .........
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2009 21:38

bluesman napisał(a):Panie Fux nie bede ocenial Pana wypowiedzi ale co pomyślałem to moje. Wybaczy Pan, bedę wydawał swoje ciężko zarobione pieniądze gdzie będę chciał, kiedy będe chciał, jak bedę chciał i na co będę chciał !!!!!!!!!!. Z Polski będę woził jw. nic Panu do tego !!!!!!!!! Żadne tego typu uwagi nie wytrącą mnie z równowagi, a cała ta Pańska wypowiedź z całym szacunkiem dla Pana świadczy li tylko o Panu i Pana braku tolerancji i szacunku dla innych.

Ale o co chodzi? 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 21:39

Bocian napisał(a):....
U nas jest drogo to dlaczego w Chorwacji, gdzie jest także kryzys , ma być tanio? Skąd to zdziwienie?

Tematów pt. "Za ile do Chorwacji? Ile kosztuje wypoczynek w Cro?" itp. było na tym forum dziesiątki. Potem zwykle następują wyliczanki różnych osób, wzajemne komentarze (mniej lub bardziej przychylne poprzednikowi), porównania do cen w PL (lepiej żeby do tych sezonowych na promenadzie w Ustce, niż np. w hipermarkecie we Wrocławiu... :lol:).
Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, czasami padają koszty pobytu, których ja nigdy nie jestem w stanie osiągnąć :? :cry: Może w ubiegłym roku ze względu na niski kurs euro wyszło nieco taniej, ale już w tym... :roll: ...2 osoby razy 15 noclegów razy 40 euro (lipiec - pełny sezon) razy 4,50 zł jest 2700 zł, dojazd i zwiedzanie na miejscu zawsze oscyluje wokół zrobionych 3000 km tj. paliwo (diesel) plus winietki i inne parkingi - na okrągło 1000 zł. Mamy 3700 zł. Jedzenie - czy to część kupionego w PL, czy w większości tam na miejscu - (często pichcimy z lokalnych produktów) i inne wybryki przekraczają 1500. Jakby nie liczyć na dwie osoby zostawiamy tam ponad 5000 zeta i nijak nie mogę skumać, że do apartmana, w sezonie, w 4 osoby można pojechać za 3500 :!: ...chyba że bez opłat autostrady (może nie złapią...), do Plitwic wejść przez krzaki, uciec kilka razy ze stacji paliw... 8O :roll: :evil:
Nie zajmuję stanowiska w sprawie: stać mnie, czy nie stać. Wg mnie to sprawa indywidualna - kto chce, niech jedzie, kto woli Bałtyk - jego sprawa, absolutnie nie neguję wożenia własnego jedzenia, czy odmawiania sobie rozrywek - każdy ma prawo do zorganizowania sobie wypoczynku na swój sposób i możliwości. Osobiście jednak przyjąłem od kilku lat zasadę, by dokładnie nie liczyć kosztów wakacji, bo to stresuje, a stres szkodzi zdrowiu... :wink: :lol: , ale jak na szybko kliknę w kalkulator... to znowu wychodzi: 2700 + 1000 + 1500 = 5200....k.....wa znowu piatka przekroczona :cry: Nie wiem, czy to Rząd Hrvatskiej Republiki jest winien, czy ja jestem rozrzutny... :cry: :cry: ...z tej rozpaczy biorę d....w troki i wyjeżdżam za 4 dni po raz ósmy do Chorwacji. Tym razem padło na Gradac. Do zobaczenia na trasie, może na koncercie Thompsona lub na piwku u Plumka i Zuzy :lol:
Serdeczne pozdravki :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.07.2009 21:41

bluesman napisał(a):Szanowny Panie Bocian to co będę pamietał z pobytu w Chorwacji to będzie mój prywatny bagaż wspomnień Z calym szacunkiem nie uważam by był Pan lepszy ode mnie .........

A czy ja gdzieś napisałem , że jestem lepszy? Dla mnie to możesz sobie pamiętać co tam sobie chcesz... Dla mnie ważniejsze są wspomnienia i informacje jakich się dowiedziałem o miejscu w którym byłem a nie cena piwa co do lipy... Ale każdy robi co lubi ... Ludzie piszą , że wrócili i dzielą się wrażeniami... że to czy tamto kosztowało tyle a tyle... a jak spytasz jakie poznał zabytki, co zobaczył ciekawego to usłyszysz , że karlovacko w butelkach 1,5 l lepiej się opłaca kupować niż w czteropakach po 0,25...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.07.2009 21:50

Hm nie będę komentował, skoro chorwackie piwo wywarło na kimś, aż takie wrażenie??? :):);) czyli producent należy do impresjonistów :) nie zabraniajmy innym mieć takich wspomnień jakie chcą, tylko o to mi chodziło :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.07.2009 21:54

A mi chodziło o to, że masa ludzi jedzie po to aby mieć temat do narzekania, bez tego nie mogą żyć...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.07.2009 21:54

"Podniecacie się cenami napojów czy przekąsek w miejscach atrakcji turystycznych w cro...
Popatrzcie na Polskę, Włochy, inne kraje.
Daleko szukać. Idź do kina, kup ze dwa napoje, chipsy czy popcorn i zostawisz 50 zł...
Jechać, odpoczywać i nie pier... ć bez sensu.
A jak drogo i nie pasuje, to siedzieć w domu... "

Panie Fux tyczyło się to tej Pana jakże skromnej wypowiedzi :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wróclem z chorwacji 04.06.-20.06.Przemyślenia - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone