Witam wszystkich Forumowiczów.
W sierpniu czeka mnie, po raz pierwszy, nocna jazda non stop (ze względu na małe dzieci) na Makarską (dwa samochody na 3 kierowców - zmiany co 4 godz. / 2 godz. odpoczynku).
Przeczytałem sporo postów dot. wyboru trasy oraz rad na nocną jazdę i zdecydowałem się na trasę:
WROCŁAW-GŁUCHOŁAZY/MIKULOVICE-MOHELNICE-OLOMOUC-BRNO-BRECLAV-WIEDEŃ-GRAZ-MARIBOR-ZAGRZEB-ZIVOGOSCE (Makarska).
Czy dobrze zrobiłem? Okaże się w praktyce.
Mam kilka pytań do tych, którzy już ją pokonywali:
1) jak jest z oznakowaniem przygranicznych dróg czeskich, w kierunku na Olomouc przez Mohelnice - czy bez problemu można nań trafić?
2) podobno odcinek Jesenik-Sumperk jest trudny do pokonania. Na czym ta trudność polega?
3) jak jest na przejściu Breclav? Czy czynne całą dobę? Jak z oznakowaniem drogi, by trafić na Wiedeń?
4) przejazd przez Wiedeń z kierunku Breclav, Mikulov do autostrady A2 na Graz - podobno przejazd przez centrum Wiednia (korki) i nie łatwo trafić na A2. Czy to prawda? A może lepiej trochę nadłożyć drogi i jechać z Brna przez Znojmo, objeżdża się wówczas Wiedeń obwodnicą?
Za wszystkie rady i informacje dotyczące plusów i minusów tej trasy będę wdzięczny.
Nie ukrywam, że liczę na FUX-a i Piotrs-a, wielokrotnie podróżujących różnymi trasami do Cro, bo to ich posty przekonały mnie do wyboru tej trasy.
Pozdrawiam
Jacek