Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WROCŁAW-ZIVOGOSCE p.Głuchołazy-Olomouc- Breclav-Wiedeń-itd

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej40
Odkrywca
Trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 19.06.2006 20:26

Witam.
Wybieram się za dwa tygodnie z Leszna ( 100 km od Wrocławia ) do Orebića...ale zależy mi na szybkim i sprawnym pokonaniu całej trasy( jestem jedynym kierującym ) ..jest to jednak 1500 km..więc pomyślałem że koszt winiety na słowację ( 26 PLN ) jest warty szybkiej trasy i kluczenia po Czechach.Myślę o trasie Wrocław- Boboszów- Olomuniec-Brno-Bratysława-Wiedeń ( obwodnica S1...nie muszę wjechać do Wiednia.. ) ..no i dalej wiadomo...
Proszę o wskazówki czy przekraczanie jeszcze jednej granicy ( Słowacja ) jest warte zaoszczędzonego czasu ( jazda nocą..wyjazd z Leszna po 16 stej ).
Jak wygląda odcinek od Boboszowa do Olomuńca...jakieś wskazówki.
Pozdrawiam.
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 19.06.2006 21:38

Andrzej:
Jeśli jedziesz trasą przez Czechy od strony Boboszowa lub Głuchołaz wjazd na Słowację pozbawiony sensu; żadna oszczędność w kilometrach (dalej), dodatkowo przekraczasz jedną granicę (nie musi ale może być stanie), dodatkowo jedziesz koło dużego miasta (Bratysława i korki), dodatkowo zwiększasz koszt na winietach w Słowacji, gdzie i tak nie przyspieszysz specjalnie (kawałek drogi). Jedziesz nocą więc pewnie tych korków wiele nie trafisz, ale to też argument za trasą na Olomuniec Brno i choćby Mikulov.
Zdecydowanie odradzam.
Jeśli boisz się przejazdu przez Wiedeń to możesz przekroczyć granicę w Znojmo i wjechać po kilkunastu kilometrach Austrii na autostradę, która przeprowadzi Cię sprawnie przez Wien
Kawałek od Boboszowa jest łatwy do przejechania będzie jeszcze jasno więc to dodatkowy plus, o skrócie pisałem trochę wcześniej, trochę górek, potem przyjazna droga objazdów na razie nie ma (jak są to debilnie oznaczone - mała czarna strzałka na pomarańczowym tle bez podpisów, ale jak wiesz jak wygląda to trzymasz się jej choćby droga wiodła przez jakieś gospodarstwo :) )
Do Sumperka - jedna większa miejscowość na którą kierujesz się z Polski przed Olomunicem nie wjeżdżasz, wcześniej skręt na Mohelnice (nie mylić z Mohernice ;) ) gdzie praktycznie rozpoczyna się dwupasmówka i dalej lecisz na Brno.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 19.06.2006 23:19

rich72 napisał(a):
W sierpniu czeka mnie, po raz pierwszy, nocna jazda non stop (ze względu na małe dzieci) na Makarską (dwa samochody na 3 kierowców - zmiany co 4 godz. / 2 godz. odpoczynku).

głupota :!: :!: :!: .... wiem bo sam tak jechałem w 2004 20 km za Split :wink:

Witaj "rich72"!
... Głupota? ... czemu? ... sądzisz, że po czterech godzinach za kierownicą przez następne dwie godziny dostatecznie nie wypoczniesz? Taki system zmian wydaje się optymalny.
Napisz coś więcej jak było w 2004.
Pozdrawiam.
Jacek
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 20.06.2006 09:02

Witam.
Dzięki Piotrs za szybki odzew...muszę sprawę przemyśleć..nie boję się przejazdu przez Wiedeń..bo już tą trasą jeżdziłem..myślałem jednak że
przejazd autostradą jest wygodniejszy od kocich łbów Wiednia tym bardziej że na forum opisywano nie dawno otwartą obwodnice S1.Zależy mi na szybkim i bezproblemowym przejeżdzie..jadę w poniedziałek tak że nie spodziewam się korków..ale kto wie. :D
Pozdrawiam.
Kaśka733
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kaśka733 » 20.06.2006 09:22

Ta wersja z przejazdem przez Bratysławę jest przekombinowana, tej Słowacji to masz na około 1h -1,5h jazdy. Jedź przez Brno, Wiedeń jest dobrze oznakowany obwodnica jak marzenie nie zgubisz się :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.06.2006 10:59

Głupota? ... czemu? ... sądzisz, że po czterech godzinach za kierownicą przez następne dwie godziny dostatecznie nie wypoczniesz? Taki system zmian wydaje się optymalny.
Napisz coś więcej jak było w 2004.

żartowałem :wink: jak masz zmiennika to spoko - moja żona niestety nocą boi się prowadzić więc musiałem sam a to już serio nie przelewki.
A jeśli chcesz coś więcej to proszę:
start około godz. 18.30 dnia 31 sierpnia 2004 r. z Gierałtowic koło Gliwic w składzie ja, żona mała Madzia niecałe 2 lata i teściowa. Granica w Zwardoniu koło 20.00 około 20 min przerwy na siku, wymianę pieniędzy wypicie przez małą mleczka i wio dalej. Słowacja około 3 godz. i przed północą przekroczyliśmy granicę wjazd do Wiednia i spanie trochę przechodzi bo jest na czym oko zawiesić. Z Wiednia wyjechaliśmy przed 1 w nocy. Za Wiener Neustadt koło 1.30 1 porządny kryzys - zjazd na stację kawusia + ciacho , siku i deptanie wkoło samochodu + mycie twarzy w zimnej wodzie - pomaga....... ale nie na długo nie tyle sen mnie męczy co pieczenie oczu zmęczonych wpatrywaniem się w drogę - stwierdziłem trzeba je zamknąć. Kawałek przed Grazem zjazd na parking mała śpi więc nikt nie przeszkadza i drzemka około 40 minut (parę aut z naszymi i czesko słowackimi tablicami już tam koczuje). Pobudka a w zasadzie przywrócenie do rzeczywistości przychodzi nagle - mała chce siku - jest po 3 - dokładnie nie wiem może 3.30. No to wodą z butli mycie ryjka 10 okrążeń wokół auta, skopanie jakiegoś bogu ducha winnego drzewka (oczywiście go nie uszkodziłem) no i palimy brykę. Wyjazd na autostradę i tuba moment mijamy Graz i jesteśmy na granicy. Na Słoweni chwilka przerwy jakieś 5 min na siku i wio dalej. Zaczyna się szarawo robić jest koło 4.30 może przed 5 przelatujemy granicę i po chwili (bliżej nieokreślonej) widać już przedmieścia Zagrzebia - mówię jeszcze tylko to minąc i przerwa. Zatrzymuję się jak wielu innych kierowców zaraz za bramkami autostradowymi i dostajemy opie.... od panów w pomarańczowych kamizelkach z napiscem HAC (mają rację wkońcu to autostrada ale miejsce wydaje się być stworzone do zatrzymania) grzecznie wszyscy spadamy. No to wio świt coraz bardziej odczuwalny coraz jaśniej - jest koło godz. 7 nie wiem gdzie dokładnie jesteśmy na autostradzie ale idzie dobrze na budziku coś między 150-160 km/h ( w nocy jechałem wolniej ze wzglądu na to że zdawałem sobie sprawę z czasu mojej reakcji) 8, 9 i przed 10 pierwszy luk na Jardan teraz wiem że jestem w okolicach Zadaru. Koło 11 jesteśmy w okolicach Sibenika i robię byka gdzieś na jakimś rozjeździe i autostrada znika.... i dobrze mała coraz bardziej zła i się jej nudzi więc co kawałek robimy przerwy (na lokalnej jest to o wiele prostsze niż na autostradzie) koło Trogiru wskakujemy na jardankę - widoczki piękne jedzie się elegancko w radyjku płyta Bregovica nastroje coraz lepsze 8) . Koło 12.30 przejeżdżamy prze Split (ruch dość duży ale korków nie ma) jeszcze 20 km i jest tabliczka Sumpetar - szukamy zarezerwowanej wcześniej kwaterki dojazd wskazują nam miejscowi - jesteśmy na miejscu.
Wnoszę toboły z auta do pokoju wykopuję kąpielówki i wio do jardana teraz już czuję pełnię urlopu. :lol:
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 20.06.2006 11:20

rich72 - dzięki za relację ... podobała mi się .... gratuluję kondycji i dobrego samopoczucia ... życzę takiej też na zaś ....
Pozdrawiam.
Jacek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.06.2006 11:20

Ta wersja z przejazdem przez Bratysławę jest przekombinowana, tej Słowacji to masz na około 1h -1,5h jazdy. Jedź przez Brno, Wiedeń jest dobrze oznakowany obwodnica jak marzenie nie zgubisz się

Jeśli trasę 250 km przez Słowację od Zwardonia do Bratysławy robisz w 1- 1,5 h to gratuluję fury :lol: coś między 167 a 250km/h średnia wow :!: :!: :!: jestem pod wrażeniem :wink: mi niestety zajmuje to około 2,5 godz. :cry:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.06.2006 11:23

życzę takiej też na zaś ....

w ubiegłym roku podobna trasa ale krótsza była bo do Baski na Krk-u, natomiast w tym roku jadę w dzień 1 etap do Karlovaca a 2 dzień starą trasą do Zivogosce :wink: koniec kozakowania (człek się starzeje :lool: ) :lol:
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 03.07.2006 23:51

rich72 napisał(a):
życzę takiej też na zaś ....

w ubiegłym roku podobna trasa ale krótsza była bo do Baski na Krk-u, natomiast w tym roku jadę w dzień 1 etap do Karlovaca a 2 dzień starą trasą do Zivogosce :wink: koniec kozakowania (człek się starzeje :lool: ) :lol:

Kiedy będziesz w Zivogosce? My w trzeciej dekadzie sierpnia. :)
pozdr.
Jacek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.07.2006 07:39

w Żivogosce Porat będę od 12 do 26 sierpnia potem jeszcze na tydzień na Hvar jakby co to kontakt na GG lub tel 605100860 - jedziemy w 3 rodzinki :lol:
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 04.07.2006 07:56

rich72 napisał(a):w Żivogosce Porat będę od 12 do 26 sierpnia potem jeszcze na tydzień na Hvar jakby co to kontakt na GG lub tel 605100860 - jedziemy w 3 rodzinki :lol:

... dzięki ... a my w dwie rodzinki będziemy w Zivogosce Blato ... do milego .... :D ... jeżdżę szarym antracytowym VW Poloo Classic , drugie auto to zielony VW Sharan, oba na tablicach DW
pozdr.
Jacek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.07.2006 08:02

my jedziemy 2 astry kombi jadna czarna druga srebrna (to moja) i chyba bravo abarth czarny :wink: jakby co to komóreczka - myślę że jakiegoś browarka obalimy na miejscu :lol:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 04.07.2006 08:13

rich72 napisał(a):my jedziemy 2 astry kombi jadna czarna druga srebrna (to moja) i chyba bravo abarth czarny :wink: jakby co to komóreczka - myślę że jakiegoś browarka obalimy na miejscu :lol:

bede mogl sie dolaczyc do tego piwka :D :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.07.2006 09:10

no pytanie :!: :lol: zawsze i wszędzie a Ty kiedy i gdzie będziesz :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WROCŁAW-ZIVOGOSCE p.Głuchołazy-Olomouc- Breclav-Wiedeń-itd - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone