Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wrocław-split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toyotaD4D
Plażowicz
wrocław-split

Nieprzeczytany postnapisał(a) toyotaD4D » 19.08.2006 18:25

Witajcie jestem tutaj nowy.Przegladalem posty ale nie znalazlemodpowiedzi na nurtujace mnie pytanka.Chce wyjechac z wrocka wczesnie rano 2.00-3.00. na granicy bede wczesnie.Czy tak raniutko kupie winietke na przejsciu boboszow? Wiem ze jest kilka szkol jazdy.Chcialbym dojechac do chorwacji kolo 14-15.Czy wyrobie sie wyjezdzajac z wrocka o 2-3? bede jechal raczej przepisowo.Auto mam male.Autostrady 150 ,krajowe 100.Gdzie polecacie tankowac diesla?pozdrawiam forumowiczow.Czy ktos z was uzywa navigacji.Jak kieruje DESTINATOR 6.0 poza polska?
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 20.08.2006 01:31

Ad rem czyli do rzeczy:

1) Winietką się nie przejmuj - nie jest Ci potrzebna od razu po przejściu, dopiero na drogach 's poplatkiem' Kupisz na najbliższej stacji benzynowej czynnej 24h.

2) Ważne pytanie - co to znaczy dojechać do Chorwacji? Rozumiem, że chodzi Ci o porzekroczenie granicy Słowienia/Chorwacja... Sądżę, że powinieneś zdążyć spokojnie, aczkolwiek bardzo trudno oszacować. dokładny czas podróży - zależy od dnia tygonia, godzin, etc. podobno najgorsza jest sobota.... A i Austria w godzinach szczytu potrafi niemile zaskoczyć. Do Splitu raczej się nie wyrobisz w takim czasie.
Mogę posłużyć Ci swoim przykładem - Wyjechałem z Wrocka ok. 14:00 i byłem w Splicie ok. 5:00 rano. Jechałem w niedzielę, na trasie nie miałem jakichkolwiek korków i problemów.... Polecam taki wariant.

4) Ceny ropy są generalnie na dość zróżnicowanym poziomie na całej trasie - podaję, czytając z rachunków, (Austria: ok. 1,12 E/l czyli ok. 4,37 zł wg dzisiejszego kursu średniego; Chorwacja ok. 7,69 Kn czyli ok. 4,15 zł). Generalnie drożej jak w Polsce, ale myślę, że dobrym pomysłem jest nie dać się zwariować i tankować jak jest potrzeba... W końcu to wakacje...

3) Niestety nawigacji nie używam i się nie znam.

Życzę udanej podróży - właśnie wróciłem z "czwartego razu" - Brna, Korcula
toyotaD4D
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) toyotaD4D » 20.08.2006 09:30

dziekuje Jerzy za info. W woli sprecyzowania.Chcialbym byc w Splicie kolo 14.Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2006 13:14

toyotaD4D napisał(a):........Chcialbym byc w Splicie kolo 14.Pozdrawiam

Policz Toyota:
Wroclaw - Split....ca. 1150 km, czas jazdy 2.00 - 14.00 - 12 godzin...stąd średnia prędkość ciągłej jazdy (nawet bez przerwy na siku, nie mówiac o odpoczynku 8O ) - ponad 95 km/h :!: :!:
Chyba widzisz, że nierealne :wink: :lol:
O jeździe zbliżonej do przepisowej nawet nie wspominam.
Jak nie masz mapy tej trasy (a widzę, że nie masz).....to zaplanuj tu:
http://www.de.map24.com/
Pozdravki
Ostatnio edytowano 20.08.2006 13:19 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 20.08.2006 13:16

Wyjedź wcześniej, jeśli zależy Ci na tej 14:00.

Polecam także zapoznać się z dyskusją o trasie Wrocław - Split - wiele ciekawych uwag i wskazówek!

Pozdrawiam raz jeszcze!
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 20.08.2006 20:02

Cześć Toyota D4D!
Oczywiście tak jak pisze Slapol o dotarciu z Wrocławia do Splitu w 12h nie masz co marzyć! Myślę że założenie 16-godzinnej podróży będzie akurat.
Nie wiem czemu chcesz być w Splicie akurat o 14 - to trochę nieszczęśliwa godzina, bo musiałbyś wyjechać poprzedniego dnia ok. 22:00. Ja przyjmuję trochę inne rozwiązanie, które się sprawdza jeśli możesz jechać w nocy - wyjazd z Wrocławia ok. 14-15 - za widna przejeżdżasz najgorsze (czeskie i polskie) drogi, a jak się ściemni to suniesz już autostradami. Dodatkowy plus - nie ma korków (tylko przypadkiem nie wyjeżdzaj w piątek lub sobotę, bo utkniesz w nich na dobre!!!) i nie jest gorąco (ważne dla posiadaczy aut bez klimy). Ja 22.08 jadę na Hvar - wszystkim, którzy jeszcze są przed urlopem życzę szerokiej drogi, dobrego wypoczynku i szczęśliwego powrotu!!! pzdr :)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.08.2006 20:20

Jesli chodzi o nawigację na Destinatorze to w Chorwacji jest tragedia. Nawet nie ma całej autostrady do Splitu. Jeśli chodzi o kraje przelotowe to Czechy i Austria ok. W Słowenii tylko głowne drogi. Na Chorwację najlepszy soft nawigacyjny to I-go.
Powyzsze informacje zaczerpnięte z forum PDA:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewforum.p ... 88006e6d20
toyotaD4D
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) toyotaD4D » 21.08.2006 17:54

dziekuje wszytskim za cenne informacje.Będą bardzo przydatne.pozdrawiam
toyotaD4D
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) toyotaD4D » 21.08.2006 18:02

Mam jeszcze jedno pytanie. Co sądzicie o niedzieli jako dniu wyjazdowym? Czy trasy bywaja zakorkowane? Serdecznie pozdrawiam wszystkich Cro-forumowiczów:)
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 21.08.2006 18:20

Jechałem z Wrocławia w niedzielę - 2 lata temu - było bardzo dobrze - bez korków.
Wyjeżdżałem o 14-15.
pzdr

W tym roku jadę... JUTRO o 14. :lol: :lol: :lol: pzdr
jerzy.rogoza
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy.rogoza » 21.08.2006 21:40

Witam,

Ja w tym roku jechałem do Splitu w niedzielę i była rewela. Szczerze polecam. (vide mój wcześniejszy post).

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2006 21:55

**Janek** napisał(a):....

Bezpiecznej drogi i udanych wakacji :!: :lol:
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 22.08.2006 09:52

slapol napisał(a):
**Janek** napisał(a):....

Bezpiecznej drogi i udanych wakacji :!: :lol:

dzięki - pozdrawiam :)
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 23.08.2006 22:58

toyotaD4D napisał(a):Witajcie jestem tutaj nowy.Przegladalem posty ale nie znalazlemodpowiedzi na nurtujace mnie pytanka.Chce wyjechac z wrocka wczesnie rano 2.00-3.00. na granicy bede wczesnie.Czy tak raniutko kupie winietke na przejsciu boboszow? Wiem ze jest kilka szkol jazdy.Chcialbym dojechac do chorwacji kolo 14-15.Czy wyrobie sie wyjezdzajac z wrocka o 2-3? bede jechal raczej przepisowo.Auto mam male.Autostrady 150 ,krajowe 100.Gdzie polecacie tankowac diesla?pozdrawiam forumowiczow.Czy ktos z was uzywa navigacji.Jak kieruje DESTINATOR 6.0 poza polska?

Trase jaka Cię interesuje przejechałem wyjeżdżając z Wrocka 5.08 tak wyglądał mój rozkład jazdy:
wyjazd 17.40
Boboszów 19.20
Mikulov 22.20
przerwa na kawkę pod Wiedniem 30min
Maribor 2.20
Macelj 3.35
autostrada Zagrzeb-Split przerwa 3 godziny (6.30 do 9.30)
Poljica koło Trogiru 11.40
Nigdzie na granicach nie stałem, pogoda niestety do jazdy była paskudna, od Boboszowa do Słoweńskiej granicy cały czas deszcz.
Jeśli utrzymasz podobne tempo to niestety nie dojedziesz w założonym czasie.
Do nawigacji używałem I-go 2006 i prowadził mnie bardzo dobrze.
Diesla tankowałem tem gdzie wypadło (Słowenia), ale ceny wszędzie są zbliżone, najlepiej płacić kartami, nawet 180 sit za "autostradę' w Słowenii.
Winiety w Boboszowie nie kupisz, ale dalej na stacji 24h na pewno.
Szerokiej drogi i miłego wypoczynku.
cobber
Podróżnik
a

Nieprzeczytany postnapisał(a) cobber » 30.08.2006 16:00

kudowa-brno-wieden-graz-maribor-split
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone