napisał(a) jerzy.rogoza » 20.08.2006 01:31
Ad rem czyli do rzeczy:
1) Winietką się nie przejmuj - nie jest Ci potrzebna od razu po przejściu, dopiero na drogach 's poplatkiem' Kupisz na najbliższej stacji benzynowej czynnej 24h.
2) Ważne pytanie - co to znaczy dojechać do Chorwacji? Rozumiem, że chodzi Ci o porzekroczenie granicy Słowienia/Chorwacja... Sądżę, że powinieneś zdążyć spokojnie, aczkolwiek bardzo trudno oszacować. dokładny czas podróży - zależy od dnia tygonia, godzin, etc. podobno najgorsza jest sobota.... A i Austria w godzinach szczytu potrafi niemile zaskoczyć. Do Splitu raczej się nie wyrobisz w takim czasie.
Mogę posłużyć Ci swoim przykładem - Wyjechałem z Wrocka ok. 14:00 i byłem w Splicie ok. 5:00 rano. Jechałem w niedzielę, na trasie nie miałem jakichkolwiek korków i problemów.... Polecam taki wariant.
4) Ceny ropy są generalnie na dość zróżnicowanym poziomie na całej trasie - podaję, czytając z rachunków, (Austria: ok. 1,12 E/l czyli ok. 4,37 zł wg dzisiejszego kursu średniego; Chorwacja ok. 7,69 Kn czyli ok. 4,15 zł). Generalnie drożej jak w Polsce, ale myślę, że dobrym pomysłem jest nie dać się zwariować i tankować jak jest potrzeba... W końcu to wakacje...
3) Niestety nawigacji nie używam i się nie znam.
Życzę udanej podróży - właśnie wróciłem z "czwartego razu" - Brna, Korcula