Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław-Split: kędy droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eneko
Podróżnik
Wrocław-Split: kędy droga?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 10:24

Witam,

Prosiłbym o wskazówki, bo trudno wybrać najlepszą trasę. ViaMichelin jako najszybszą pokazuje Krnov-Brno-Bratysława-Graz itd. Mnie też odpowiadałoby te ponad 900 km na autostardzie. Ale może są po drodze jakieś wąskie gardła ? Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Eneko
Podróżnik
Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 11:20

Chcę wyjaśnić od razu, że przeglądnąłem forum, ale akurat na temat tej trasy niewiele udało mi się znaleźć. Wszyscy zdają się jeździć przez Boboszów/Nachod/Głuchołazy.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 28.07.2006 11:24

My też jedziemy z wrocławia w okolice splitu i nie bardzo wiemy którędy. Ciekawą trasę uzyskujemy na stronie www.map24.interia.pl ale jaką wybierzemy to sie okaże. A w jakim terminie jedziesz?
Eneko
Podróżnik
Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 11:30

Hej, jedziemy 04.08, ponieważ jedziemy z dzieckiem planujemy nocleg w okolicach Grazu, tak, że czasu będzie sporo. Tym niemniej wolałbym uniknąć korków i remontów. Trasa przez Boboszów to podobno tylko połowa autostrady, ta przez Krnov 2/3.
Eneko
Podróżnik
Wroclaw-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 11:34

*p*a*t*i* napisał(a):My też jedziemy z wrocławia w okolice splitu i nie bardzo wiemy którędy. Ciekawą trasę uzyskujemy na stronie www.map24.interia.pl ale jaką wybierzemy to sie okaże. A w jakim terminie jedziesz?

Coś mi się nie chce wierzyć, w te niecałe 11h i 1140 km. Brzmi nieźle, ale czy tak naprawdę można dojechać ?
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 28.07.2006 11:42

Można. Oczywiscie łamiesz przepisy, ale mnie się udało.
Chorwacja-autostrada, ciagiem 180-200/h (tunel 140)
Austria 150-170km/h
czechy 120-170km/h
Zadar-Boboszów 9h
Całość trasy okolice Novigradu-Kłodzko 10h
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 28.07.2006 11:45

Zdecydowałem się ostatecznie na przejazd przez Kudowę Zdrój a nie Boboszów (jak radził MCR). Droga nieco dłuższa ale ponoć sporo lepsza.
Eneko
Podróżnik
Wroclaw-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 11:51

brodatty napisał(a):Zdecydowałem się ostatecznie na przejazd przez Kudowę Zdrój a nie Boboszów (jak radził MCR). Droga nieco dłuższa ale ponoć sporo lepsza.

Jeżeli oznacza to przejazd przez te wszystkie odcinki z ruchem wahadłowym to chyba jednak nie jest najlepszy wybór (a może już wszystko jest oki). Po czeskiej stronie droga też początkowo taka sobie.
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 28.07.2006 12:02

brodatty napisał(a):Zdecydowałem się ostatecznie na przejazd przez Kudowę Zdrój a nie Boboszów (jak radził MCR). Droga nieco dłuższa ale ponoć sporo lepsza.

Nie polecam, droga jest dłuższa, a jeśli masz zamiar jechać przez Svitawy to ten etap trasy mocno Cię zmęczy. Proponuję przez Boboszów. Zresztą powiem tak. Jechałem obiema trasami, przy czym przez Kudowę nigdy więcej nie pojadę.
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 28.07.2006 12:13

bargoo napisał(a):Nie polecam, droga jest dłuższa, a jeśli masz zamiar jechać przez Svitawy to ten etap trasy mocno Cię zmęczy. Proponuję przez Boboszów. Zresztą powiem tak. Jechałem obiema trasami, przy czym przez Kudowę nigdy więcej nie pojadę.

A jeśli przez Boboszów, to którędy polecasz do Brna?
Eneko
Podróżnik
Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 12:17

A co z moją trasą? Za Krnovem droga szybkiego ruchu i tak już prawie cały czas do Splitu. Wygląda obiecująco...
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 28.07.2006 13:07

Z Boboszowa kierujesz się na Olomouc, skąd już biegnie szybka droga do Brna. Kwestia pierwszych kilkudziesięciu kilometrów w malowniczo połozonej trasie ze średnią prędkością ok 80 km/h, za olomuńcem już jest "z górki".
Eneko: Map 24 rzeczywiście pokazuje Twoją trasę jako nakrótszą (o 100km krótszą od Boboszowa-Brno-Wiedeń). Nie jechałem tamtędy, więc nie wypowiem się.
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 28.07.2006 13:14

Dzięki muszę sprawę jeszcze raz przemyśleć.
andre72
Turysta
Wroclaw-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) andre72 » 28.07.2006 15:44

Wrocilismy wlasnie z Trogiru. Trase wybralismy Wroclaw-Boboszow-Olomouc-Brno-Mikulov-Wieden-Graz-Malibor-Zagreb-Prgomet-Trogir w tamta strone przez to ze jechalismy w sobote zajelo to nam 16 godzin w tym 2 godziny w korku przez Slowenie i kilka postoi po drodze. Z powrotem przejechalismy ta trase w 13 godzin.
Eneko
Podróżnik
Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 28.07.2006 20:48

Świetny wynik, taki ViaMichelin pokazuje ponad 15h na tę trasę. Bardzo przekraczaliście przepisy ?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone