Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław-Split: kędy droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca
hmmmmmmmm...

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 03.08.2006 08:54

my jedziemy do plitwic , i tam spedzamy dzien potem do splitu , i jeszcze nie wiem ale chyba na brac potem hvar korchula plesac i powrót jadranka
zamie nam to jakies 3 tyg:)

czym jedziesz? moze i dokąd? moze sie stykniemy

zamow sobie piekne broszuki
http://pl.croatia.hr/misc/brosure.php?menu=2&

mi przyslali w ciagu 3 dni jakies 3 kg pamieru:)

tu masz ceny autostrad:) i inne wazne rzeczy o podróży
http://pl.croatia.hr/arrival/

a tu ceny paliwa i winietek (PZM strasznie kasuje za naklejki)
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1350
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346

cheers!!!
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 03.08.2006 10:53

Dziekuję za okazaną pomoc, fajny z Ciebie człowiek. Jedziemy na 2 samochody (3 dorosłe osoby + 3-latek w każdym aucie). Wyjeżdżamy 1 wieczorem z pod Wrocławia. Samochody to honda benzyna i passat diesel. Ze wzgledu na paliwożerną hondę mojego współtowarzysza będę zmuszony sie ciągnąc do max 140 km/h (on jest chodzacym ekonomizerem ;-)))). Poza tym, za względu na to, że są małe dzieci trasę chcemy łyknąc podczas ich snu. Poza tym dom wynajęty jest od soboty od godz. 14-tej, stad też nie bardzo chcemy sie śpieszyć. Jadę w okolice Zadaru (okol. Novigradu) malutka rybacka wioska, w której wczasowaliśmy rok temu. Cicho, cich o i jeszcze raz cicho. 2 tygodnie odpoczynku po całorocznym zapieprzaniu.
Na wszelki wypadek:
honda civic srebrny sedan model 2004
vw passat granatowe kombi model 2001
Oba na tablicach Strzelińskich - DST.
Nie uzywamy CB.
Jeszcze raz dziekuję serdecznie r_s
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.08.2006 07:11

kupcie sobie radyjka takie do 5km , bardzo dobrze spisująsie w jezdzie na 2 auta, ja kupilem rok temu jakies tanie za 90 PLN, ładowaki , zestawy słuchawkowe, na akumulatorki AAA, uzywalismy ich tez do komuninkacji na wybrzeżu:)

znając moja pania to wyjedziemy z głogowa o 19-20 i wtedy zjawie sie na boboszowie na orlenie okolo 22 :)

wg mnie najfajniej mozna pędzic w nocy na autostradzie BRNO- BRatysława , zawsze było pusto, nad ranem musisz się spręzyc aby minąc graz przez 6:30 bo potem jest duzy ruch na dojeździe do miasta

fajnie można tez smigac GRAZ-SŁOWENIA

2 razu jechalem do kroacji w dzien

5 razy nocą i zdecydowanie polecam ten drugi sposób
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 04.08.2006 07:14

aha

moj ojciec testował w tamtym roku trase przez niemcy
przez zgorzelec, non stop autostrady, tylko że troszke dalej

nie pamietam ile jechal , ale nocny przejazd nasza trasą jest szybszy, lecz moze mniej monotonny:)
moze kiedys pojade tamtedy (chyba przez Chemitz )

jedziemy a6 avant tdi w 4czwórke 25-30 lat, chyba ze koleszka kupi auto do tego czasu i pojedziemy na 2 auta

pozdro
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 04.08.2006 07:41

r_s: spójrz co znalazłem na forum pt którędy przez Słowację: cyt.:
"Gdzieś juz pisałem.

Na Wiedeń, na Wiedeń i jeszcze raz na Wiedeń .
Jest obwodnica od końca czerwca. Pomykałem 7 i wracałem 23 lipca.
Austyjacy sie popisali.
Poza tym buduja autobahn juz do Jarowców i jak skończa to bedzie super ( od "Żyliny do Cro......... ) "
Mimo obwodnicy Wiednia (o ile istnieje) uważasz, że nadal trasa przez Bratyslavę jest bardziej optymalna?

Skoro będziesz w Boboszowie około 22, to jest duża szansa, że się spotkamy :-)

Pozdrawiam ciepło
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 04.08.2006 07:43

forum/viewtopic.php?t=12983&highlight=

tu dodaję link do postu odnośnie tej obwodnicy
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 08.08.2006 09:03

Dotarłem do jeszcze jednej trasy i coraz bardziej skłaniam się, aby ja przetestować.
Otóż z Bratyslavy nadal jadę autostradą D2 na przejącie graniczne z Węgrami, wjeżdżam na autostradę M15, z której udaję się na drogę 86 prowadzącą aż do Słoweni (tu kilku km przejazd do granicy Chorwackiej). Miejscowości w Chorwacji:
Cakovec, Nedelisce, obwodnica Varazdin`a, zjazd na A4, Zagrzeb, zjazd na A1.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 08.08.2006 09:26

bargoo napisał(a):r_s: spójrz co znalazłem na forum pt którędy przez Słowację: cyt.:
"Gdzieś juz pisałem.

Na Wiedeń, na Wiedeń i jeszcze raz na Wiedeń .
Jest obwodnica od końca czerwca. Pomykałem 7 i wracałem 23 lipca.
Austyjacy sie popisali.
Poza tym buduja autobahn juz do Jarowców i jak skończa to bedzie super ( od "Żyliny do Cro......... ) "
Mimo obwodnicy Wiednia (o ile istnieje) uważasz, że nadal trasa przez Bratyslavę jest bardziej optymalna?

Skoro będziesz w Boboszowie około 22, to jest duża szansa, że się spotkamy :-)

Ty masz watpliwosci co do istnienia drogi, ja nie bo byłem
tu zobacz

http://www.vignette.at/strassenbau/baup ... t_0405.pdf

http://www.vignette.at/strassenbau/baup ... _start.htm

Pozdrawiam ciepło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2006 09:52

Tu macie płatne drogi w Czechach (winietka):

http://www.dalnice.com/doprava/poplatky ... _useky.htm

Zwróćcie uwagę, że na odcinku Brno - Mikulov jest płatny odcinek Rajhrad - Pohorelice Sever :!: Kto jeździł częściej na pewno niekiedy spotkał Policie na poboczu patrzącą przez lornetkę czy mamy winietkę.
Jeśli ktoś nie chce wykupić winietki i np. jechać przez Svitavy do Brna i dalej do Wiednia także MUSI ominąć w/w odcinek (wtedy zwiedzanie wioseczek).
Pozdravki
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 19.09.2006 14:13

Witam serdecznie, juz po wczasach. Trasa w obie strony to Boboszów-Olomouc-Brno-Wiedeń-Maribor-Chorwacja. Utrudnienia w ruchu to głównie początek Czech (okolice Ćrvenej Vody-przebudowa mostu) i zaraz w okolicach Mohelnic remont nawierzchni-ruch wahadłowy na odcinku ok. 2 km, prace drogowe przed Olomoucem, kilka km w Austrii (modernizacja autostrady, ruch obustronny), remonty 2 dużych tuneli w Chorwacji. Poza tym masakryczny stan dróg w Słowenii, tam traci sie najwięcej czasu. W Czechach oczywiście przestrzegają paranoicznie prędkości, od czasu do czasu w kraju tym pikał anty... szczególnie koło Olomouvc i Zabreh, ale nigdzie nie dopatrzyłem się patroli. Pozdrawiam.
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 29.07.2007 21:13

Czy ma ktoś tegoroczne informacje o trasach z Wrocka? Jakieś najbardziej aktualne spostrzeżenia i uwagi? Jedziemy do Cro pierwszy raz i nie wiemy na którą opcję się zdecydować. Każda brzmi dość sensownie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2007 11:44

Przedwczoraj wracałem ze Splitu. Jak zwykle w HR autostradami, potem Maribor, Graz, Wiedeń, Brno, Olomouc, Mohelnice, Zabreh, Boboszów.
Jedna ważna informacja (stara jak świat). W sobotę przed południem korek w Słowenii w stronę Chorwacji sięgał (z kilkusetmetrowymi przerwami) od granicy A-SLO do granicy SLO-HR, czyli przez cały ten mały kraj :wink: z kompletną blokadą Mariboru. Raczej nie warto znaleźć się na tamtym kierunku w takim czasie :wink:
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 30.07.2007 17:28

Dzięki za info. Zamierzamy jechać na Istrię, więc będziemy się kierować na Ljubljanę. Niewykluczone, że będzie to właśnie sobota. Może więc lepiej jechać na Klagenfurt - Kranj? Czy ktoś ma porównanie w sobotniej przeprawie na trasie Graz - Ljubljana w tych dwóch wariantach (Maribor czy Klagenfurt)?
msgrzesiek
Plażowicz
Re: Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) msgrzesiek » 31.07.2007 14:08

Eneko napisał(a):Hej, jedziemy 04.08, ponieważ jedziemy z dzieckiem planujemy nocleg w okolicach Grazu, tak, że czasu będzie sporo. Tym niemniej wolałbym uniknąć korków i remontów. Trasa przez Boboszów to dobnkiedy dokladnie wyjezdzacieo tylko połowa autostrady, ta przez Krnov 2/3.
kiedy dokladnie wyjezdzacie z wroclawia my tez jedziemy 4 08 07 kontakt na gg 4291948
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2007 14:23

Arteg napisał(a):Dzięki za info. Zamierzamy jechać na Istrię, więc będziemy się kierować na Ljubljanę. Niewykluczone, że będzie to właśnie sobota. Może więc lepiej jechać na Klagenfurt - Kranj? Czy ktoś ma porównanie w sobotniej przeprawie na trasie Graz - Ljubljana w tych dwóch wariantach (Maribor czy Klagenfurt)?

Biorac pod uwagę to co się działo w ubiegłą sobotę jechałbym w ciemno przez Klagenfurt. Jechałem tam kiedyś w sobotę, ale było to w 2001 roku i od tego czasu może sytuacja korkowa jest inna. W każdym razie polecam przejazd przez przełęcz Loiblpass (zjazd z autostrady przed Klagenfurtem w kierunku Słowenii), potem super przejazd przez Alpy (czasami trzeba włączyć dwójkę :) ) ale wrażenia widokowe fajne. Dalej za Klagenfurtem jest przejazd autostradowy, ale przez płatny tunel Karawanken.
Pozdravki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wrocław-Split: kędy droga? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies