Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław-Split: kędy droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Markoni
Podróżnik
Trasa Kłodzko-Biograd 2005 14 godzin

Nieprzeczytany postnapisał(a) Markoni » 29.07.2006 09:59

Kłodzko wyjazd- godz.6.20
Bystrzyca
Boboszów /Granica/
Cerwena Voda nr drogi /11/ (winietka na autostradę 200 koron 15 dni)
Sumperek /przed miastem skręt na /44/
Zabreh
Mohelnice /autostrada//E-442 i 35/
Olomouc
Prostejov /46/ i /E-462/
BRNO /52/
Pohorelice /E-461/
Mikulov 267 km. [ winietka 7,60 Eu na 10 dni] g.10.00
Wiedeń 329 km. g.11.40
GRAZ
Leibniz
Spielfeld /granica Słowenia/ 580 km. g.15.00
Maribor / autostrada 0,8 euro /
Ptuj
Sedlasek /granica z Chorwacją 633 km. g.16.00
/opłata autostrada 11kun + Zagreb-Benkovac 117 kun/
KARLOVAC 741 km. /E-65/ g. 17.30
Bosiljevo
Ogulin
Tunel M. Kapela
Sv.Rok
Posedarje
Benkovac zjazd z autostrady do Biogradu
Biograd 996 km. g. 20.30
**Janek**
Podróżnik
po co przez Olomouc? - to dużo dalej!

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 30.07.2006 08:37

Ale czemu jeździcie przez Olomouc?? Przecież lepiej i szybciej przejechać przez Czechy taką trasą: Boboszów-Kraliky-Cervena Voda-Stity-Lanskroun-Opatov-Svitavy i dalej na Brno! Po co nadkładać 40 km drogi jadąc przez Olomouc?? Trasa którą wskazałem jest całkiem przyjemna i dużo krótsza (Odcinek Międzylesie-Brno przez Olomouc to 163 km a trasa którą podaję - 125km! - to chyba spora różnica! Polecam i pozdrawiam! 8)
Użytkownik usunięty
Re: po co przez Olomouc? - to dużo dalej!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 11:38

**Janek** napisał(a):Ale czemu jeździcie przez Olomouc?? Przecież lepiej i szybciej przejechać przez Czechy taką trasą: Boboszów-Kraliky-Cervena Voda-Stity-Lanskroun-Opatov-Svitavy i dalej na Brno! Po co nadkładać 40 km drogi jadąc przez Olomouc?? Trasa którą wskazałem jest całkiem przyjemna i dużo krótsza (Odcinek Międzylesie-Brno przez Olomouc to 163 km a trasa którą podaję - 125km! - to chyba spora różnica! Polecam i pozdrawiam! 8)

Janek, jest po prostu szybsza - od Mohelnic jest czteropasmówka, a potem autostrada do Brna.Winietke i tak trzeba mieć na odcinek za Brnem. Wracałem w lipcu z HR już po zmianie przepisów w Czechach. Naprawdę przez wioski ludzie jeżdżą 49 km/h :!: Jeśli natomiast ktoś chce "pozwiedzać" czeskie miasteczka i wioski, i nie zależy mu na czasie przejazdu - trasa przez Svitavy jest jak najbardziej wskazana - jest po prostu krótsza.
Pzdr
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 30.07.2006 16:27

slapol napisał(a):
**Janek** napisał(a):Ale czemu jeździcie przez Olomouc?? Przecież lepiej i szybciej przejechać przez Czechy taką trasą: Boboszów-Kraliky-Cervena Voda-Stity-Lanskroun-Opatov-Svitavy i dalej na Brno! Po co nadkładać 40 km drogi jadąc przez Olomouc?? Trasa którą wskazałem jest całkiem przyjemna i dużo krótsza (Odcinek Międzylesie-Brno przez Olomouc to 163 km a trasa którą podaję - 125km! - to chyba spora różnica! Polecam i pozdrawiam! 8)

Janek, jest po prostu szybsza - od Mohelnic jest czteropasmówka, a potem autostrada do Brna.Winietke i tak trzeba mieć na odcinek za Brnem. Wracałem w lipcu z HR już po zmianie przepisów w Czechach. Naprawdę przez wioski ludzie jeżdżą 49 km/h :!: Jeśli natomiast ktoś chce "pozwiedzać" czeskie miasteczka i wioski, i nie zależy mu na czasie przejazdu - trasa przez Svitavy jest jak najbardziej wskazana - jest po prostu krótsza.
Pzdr

polemizowałbym z Tobą - do Mohelnic też trzeba dojechać! Przyjmijmy takie założenie - wydaje mi się bardzo rozsądne bo znam obie trasy- startujemy równocześnie z Boboszowa - Jak Ty będziesz w Mohelnicach - ja będę w Svitavach - zgoda? Tobie zostaje jeszcze 110 km czteropasmówką i autostradą, a mi 68km - bardzo przyjemną i szeroką drogą, na której osiągnięcie średniej prędkości 90km/h nie stanowi problemu - tak więc potrzebuję na spokojny dojazd do Brna 45 minut. Czy jesteś w stanie przejechać 110km swoją drogą w takim czasie - pewnie tak - ale to oznacza że jedziesz ze średnią prędkością ok.150 km/h - tak więc narażasz się na mandacik od często spotykanej w Czechach policji. Zakładam więc że jedziesz przepisowo ale wtedy... jesteś w Brnie 10 minut po mnie! :wink: Nie mówię już o tym że potrzebujesz więcej paliwa... Co Ty na to?
lukirg
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukirg » 30.07.2006 19:25

**Janek** napisał(a): 68km - bardzo przyjemną i szeroką drogą, na której osiągnięcie średniej prędkości 90km/h nie stanowi problemu - tak więc potrzebuję na spokojny dojazd do Brna 45 minut.

zakladajac srednia 90km/h takze bedziesz musial naginac przepisy.. chyba sa tam jakies ograniczenia/miejscowosci?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 22:01

lukirg mnie wyprzedził :lol: ...no właśnie dla mnie jazda po autostradzie 140-150 jest przyjemniejsza i bezpieczniejsza, niż wykręcenie średniej 90 na trasie Svitavy - Brno....ale nie będę nikogo mocno do mojej teorii przekonywał :lol: - każdy jedzie drogą, która mu służy. Odpowiedziałem Ci tylko na zapytanie Janek, dlaczego jeżdżę przez Ołomuniec :lol:
Pozdravki
Eneko
Podróżnik
Eneko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eneko » 31.07.2006 06:14

A próbował ktoś może nieco zboczyć z głównej trasy i pojechać mniejszymi przejściami, np. Grosswalz na A-SLO lub Rogatec na SLO-CRO. Tam chyba nie powinno być korków, a jeśli już to mniejsze...
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 31.07.2006 09:18

slapol napisał(a):lukirg mnie wyprzedził :lol: ...no właśnie dla mnie jazda po autostradzie 140-150 jest przyjemniejsza i bezpieczniejsza, niż wykręcenie średniej 90 na trasie Svitavy - Brno....ale nie będę nikogo mocno do mojej teorii przekonywał :lol: - każdy jedzie drogą, która mu służy. Odpowiedziałem Ci tylko na zapytanie Janek, dlaczego jeżdżę przez Ołomuniec :lol:
Pozdravki

Jasne! Zależy kto co lubi! Mozemy to podsumować tak - miłośnicy autostrady niech jadą przez Ołomuniec - a zwolennicy krótszej drogi (mniej paliwa) - przez Svitavy. Czasowo mniej więcej to samo - niech każdy wybiera swoją opcję! pozdrawiam serdecznie :)
r_s_poland
Odkrywca
Ja Wybiream Zawsze Najszybsza Trase....

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 01.08.2006 12:06

JEZDZIŁEM RÓZNYMI DROGAMI PRZEZ CZECHY I AUSTRIE : SWITAWY, OLOMUNC, ZNOJNO , MNÓSTWO WARIANTÓW, LECZ NAJSZYBCIEJ I NAJBEZPIECZNIEJ JEST PRZEZ BOBOSZÓW ( JESLI JEDZIESZ Z ZACHODNEJ POLSKI:) , W BRNIE KIERUJ SIE NA BRATYSŁAWE A NIE NA ZADNA GRANICE AUSTRYJACKA, AUTOSTRADKA DO BRATYSŁAWY ZAJEDZIESZ W 1h 10-20 minut. W BRATYSŁAWIE JEDZ NA JAROVCE-KITSSE POTEM NA EISENSTADT ( BARDZO PRZYJEMNA DROGA - RÓWNA DOBRZE OZNAKOWANA WIENERHEUSTADT, POTEM JUZ JESTES NA A2 I SRU DO GRATZ MALIBOR ZAGRZEB I AUTOSTRADA SLONCA DO SPLITU:)

wybireram ta droge dlatego ze:)
-jest najszybsza
- skoro najszybsza to zmeczenie w koncówce mniejsze jakbys jechał dłużej
- auto spala mniej paliwa , malo terenów zabudowanych - wiecej stałych predkości
-jest bezpieczniejsza - wiekszośc po autostradach i drogach expresowych

w tamtym roku średnia z postojami wyszła 100.7 km/h bez szaleństw (150 autostrada, 130 expresówka)

w sumie caly czas 4 pasy za wyjatkiem boboszów mohelnice
i bratyslawa eisenstadt (120) km
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 01.08.2006 13:01

r_s: a jak wygląda sprawa winiet w Słoweni, proszę o info
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 01.08.2006 21:52

kupujesz na posteruku granicznym , taka budka kontener a w niej brzydka czeska pani:) PLACISZ CZYM CHCESZ, KURSIK KANTOROWY JEST I RESZTA W SLOWACKICH

w sumie mozesz sie uwinąć tam w 4-5 minut z naklejeniem na szybe

PAMIETAJ KAZDNA NALEPKA MA SWOJE MIEJSCE NA SZYBIE, KAZDA W INNYM ROGU , PATRZ DOBRZE GDZIE NAKLEJASZ:)
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 02.08.2006 09:59

r_s: jeśli pozwolisz to chciałbym skorzystać z Twojej uprzejmości. Mianowicie chcę Cie prosić o precyzyjne dane na temat trasy Bratyslava-autostrada A2 w Austrii. Przejrzałem dośc wnikliwie atlas z zaproponowaną przez Ciebie drogą, ale mimo wszystko mam obawy, że pobłądzę. Szczególnie, iż będę jechał nocą. Myslę, że w Brnie byłbym około północy. Mój atlas samochodowy ma skalę 1:800 000 i wg rozeznania wygląda to tak.
1.Z brna lecę autostradą D2 E65 do Bratislavy.
2.Czy zaraz za granicą CZ-SLO kupię nocą winietę? Czy moge ją kupić za złotówki, euro, korony czeskie, czy w jakich walutach?
3. W Bratislavie są 2 przejścia graniczne. Pierwsze bezpośrednio za miastem, na drodze do Hainburg, drugie za miejscowością (ok 5 km za miastem odbijam w lewo z drogi na Węgry), po przekroczeniu granicy po prawej stronie jest Kittsee. Które przejście wybrać i sprawa kupna winiety.
4. Jeśli drugie (myslę, że o to Ci chodziło) kieruję się przez Gattendorf, Parndorf, dalej drogą nr 50 do Eisenstadt, gdzie wjeżdżam na drogę S31 i po ok. 20 km skręcam w prawo na S4 prowadzącą do Wiener Neustadt, potem już cały czas A2.

Proszę o ewentualne wskazówki i sprecyzowanie trasy. A może jednak zaproponujesz przez Mikulov, Wiedeń. Wyjazd mam za miesiąc, więc drogi będą mniej obciążone.
Prosze o radę i dziękuję.
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 02.08.2006 21:55

r_s: jeśli pozwolisz to chciałbym skorzystać z Twojej uprzejmości. Mianowicie chcę Cie prosić o precyzyjne dane na temat trasy Bratyslava-autostrada A2 w Austrii. Przejrzałem dośc wnikliwie atlas z zaproponowaną przez Ciebie drogą, ale mimo wszystko mam obawy, że pobłądzę. Szczególnie, iż będę jechał nocą. Myslę, że w Brnie byłbym około północy. Mój atlas samochodowy ma skalę 1:800 000 i wg rozeznania wygląda to tak.

od razu mowie ze tez jezdze zawse noca, okolo 20 wyjezdzam z boboszowa
1.Z brna lecę autostradą D2 E65 do Bratislavy. .............
.........................
tak lecisz i lecisz bo w nocy jest pusciutka

2.Czy zaraz za granicą CZ-SLO kupię nocą winietę? Czy moge ją kupić za złotówki, euro, korony czeskie, czy w jakich walutach?
............................................ kupisz winietke u pani w budzie .... najlepiej jak bys placil tam euro tzn pani kupi twoje euro, odda reszte w koronach i dostaniesz naklejke:)budy stoja jakies 50 m za przejsciem po prawej stronie na placu - takie tam baraki

3. W Bratislavie są 2 przejścia graniczne. Pierwsze bezpośrednio za miastem, na drodze do Hainburg, drugie za miejscowością (ok 5 km za miastem odbijam w lewo z drogi na Węgry), po przekroczeniu granicy po prawej stronie jest Kittsee. Które przejście wybrać i sprawa kupna winiety.

odbijasz w prawo.......... na jarovce - Kittsee ostatni zjazd za bratyslawa dobrze oznakowany , za granica jakies 2 km chyba na skrzyzowaniu "T "w lewo, jest dobrze oznakowane na eisenstadt, potem na wn neustadt a nawet znaki A2 lub Gratz ma wiekrzych skrzyzowaniach sa ronda i nie ma zadnego problemu ze znakiami. winietke kupisz na stacji w eisenstadt AGIP po prawej na górce, zreszta to jedyna stacja czynna w nocy od bratysławy:) reszta to automaty, ale tam nie kupisz winiety

aha przed ta stacja agip jakies 2-3 km jest juz znak ze droga tylko z winietkaimi zlbo ze zaraz sie do niej zblizysz :)
w tamtym roku na agi pracowala polka, i byl text : poprosze winietke za siedem szescdziesiat...... hahha

4. Jeśli drugie (myslę, że o to Ci chodziło) kieruję się przez Gattendorf, Parndorf, dalej drogą nr 50 do Eisenstadt, gdzie wjeżdżam na drogę S31 i po ok. 20 km skręcam w prawo na S4 prowadzącą do Wiener Neustadt, potem już cały czas A2.

tak tak

Proszę o ewentualne wskazówki i sprecyzowanie trasy. A może jednak zaproponujesz przez Mikulov, Wiedeń. Wyjazd mam za miesiąc, więc drogi będą mniej obciążone.
Prosze o radę i dziękuję

przez mikulow nie proponuje gdyz jest wiekszy ruch wąska droga 2 pasmowa prawie przez caly odcinek + wieden + granica + cieżarówki itd + fotoradaty na terenie austrii prawda jest taka srednio zdolny kierowca jadąc przez mikulow bedzie 30 km za granica , a ty jadaz na bratyslawe autostradka bedziesz juz w stolicy slowacji:)

oszczedzajac czas...... mniej sie zmeczysz rano:)
a to bardzo wazne ze wzgedów bezpieczenstwa

pozdrawiam
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 02.08.2006 21:57

1 wrzesnia kolo 20 bede startowal z boboszowa

aha i dojazd klodzko boboszów to bajka w porownaniu z klodzko kudowa-masakra
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 03.08.2006 07:13

R_s wielkie piwo Masz jak nic i to może szybciej niz myslisz ;-)
Równiez wyjeżdżam 1 września, z tym, że wyjazd z okolic wrocławia ok. 20-21.00 Zatem będę Cię "gonił" :D
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzieki za okazaną pomoc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wrocław-Split: kędy droga? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone