r_s: jeśli pozwolisz to chciałbym skorzystać z Twojej uprzejmości. Mianowicie chcę Cie prosić o precyzyjne dane na temat trasy Bratyslava-autostrada A2 w Austrii. Przejrzałem dośc wnikliwie atlas z zaproponowaną przez Ciebie drogą, ale mimo wszystko mam obawy, że pobłądzę. Szczególnie, iż będę jechał nocą. Myslę, że w Brnie byłbym około północy. Mój atlas samochodowy ma skalę 1:800 000 i wg rozeznania wygląda to tak.
od razu mowie ze tez jezdze zawse noca, okolo 20 wyjezdzam z boboszowa
1.Z brna lecę autostradą D2 E65 do Bratislavy. .............
.........................
tak lecisz i lecisz bo w nocy jest pusciutka
2.Czy zaraz za granicą CZ-SLO kupię nocą winietę? Czy moge ją kupić za złotówki, euro, korony czeskie, czy w jakich walutach?
............................................ kupisz winietke u pani w budzie .... najlepiej jak bys placil tam euro tzn pani kupi twoje euro, odda reszte w koronach i dostaniesz naklejke:)budy stoja jakies 50 m za przejsciem po prawej stronie na placu - takie tam baraki
3. W Bratislavie są 2 przejścia graniczne. Pierwsze bezpośrednio za miastem, na drodze do Hainburg, drugie za miejscowością (ok 5 km za miastem odbijam w lewo z drogi na Węgry), po przekroczeniu granicy po prawej stronie jest Kittsee. Które przejście wybrać i sprawa kupna winiety.
odbijasz w prawo.......... na jarovce - Kittsee ostatni zjazd za bratyslawa dobrze oznakowany , za granica jakies 2 km chyba na skrzyzowaniu "T "w lewo, jest dobrze oznakowane na eisenstadt, potem na wn neustadt a nawet znaki A2 lub Gratz ma wiekrzych skrzyzowaniach sa ronda i nie ma zadnego problemu ze znakiami. winietke kupisz na stacji w eisenstadt AGIP po prawej na górce, zreszta to jedyna stacja czynna w nocy od bratysławy:) reszta to automaty, ale tam nie kupisz winiety
aha przed ta stacja agip jakies 2-3 km jest juz znak ze droga tylko z winietkaimi zlbo ze zaraz sie do niej zblizysz
w tamtym roku na agi pracowala polka, i byl text : poprosze winietke za siedem szescdziesiat...... hahha
4. Jeśli drugie (myslę, że o to Ci chodziło) kieruję się przez Gattendorf, Parndorf, dalej drogą nr 50 do Eisenstadt, gdzie wjeżdżam na drogę S31 i po ok. 20 km skręcam w prawo na S4 prowadzącą do Wiener Neustadt, potem już cały czas A2.
tak tak
Proszę o ewentualne wskazówki i sprecyzowanie trasy. A może jednak zaproponujesz przez Mikulov, Wiedeń. Wyjazd mam za miesiąc, więc drogi będą mniej obciążone.
Prosze o radę i dziękuję
przez mikulow nie proponuje gdyz jest wiekszy ruch wąska droga 2 pasmowa prawie przez caly odcinek + wieden + granica + cieżarówki itd + fotoradaty na terenie austrii prawda jest taka srednio zdolny kierowca jadąc przez mikulow bedzie 30 km za granica , a ty jadaz na bratyslawe autostradka bedziesz juz w stolicy slowacji:)
oszczedzajac czas...... mniej sie zmeczysz rano:)
a to bardzo wazne ze wzgedów bezpieczenstwa
pozdrawiam