Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wroclaw - Pag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zdunek13
Plażowicz
Wroclaw - Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdunek13 » 10.07.2013 14:21

Witam
Jest to mój pierwszy post. 17.07 ze znajomymi wybieramy się do na wyspę Pag. Jestem na etapie planowania trasy, szukam, patrzę porównuje możliwe trasy i mam pewne pytania, może Wy pomożecie mi dobrać najlepszą - najszybsza trasę. Najważniejszym jest to aby jechać jak najwięcej drogami szybkiego ruchu / autostradami.

Google pokazuje mi taka proponowaną trasę : http://goo.gl/maps/raVJr

Wydaje się ona być prosta, łatwa i przejrzysta. Oczywiście będę starał się ominąć płatną autostradę na Słowenii jadąc przez Ptuj. Mam nadzieje ze porady które są zamieszczone na forum, pomogą mi w tym aby się nie pogubić.

Czytając Wasze porady naniosłem poprawki na tamtą trasę i poprowadziłem ją przez przejście w Boboszowie, oto ona: http://goo.gl/maps/BM4hh

I teraz pytanie do Was, która z tych tras będzie najlepsza, chyba ze macie swoja propozycje na trasę to z chęcią się zapoznam. Pierwsza trasa prowadzi przez Polskę siecią autostrad pierw A4 później A1 i nie ukrywam ze podoba mi się to ze względu na możliwość "jazdy", natomiast trasa przez Boboszów jest o przeszło 100km krótsza.

Pozdrawiam
michalagata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalagata » 10.07.2013 14:51

Jeśli jedziecie w nocy to proponuje przez Boboszów bo może być mały ruch zarówno na odcinku Wrocław-Kłodzko jak i Kłodzko-Mohelnice ( CZ ) mimo że ten drugi odcinek dość kręty szczególnie już w Czechach.
W tym roku jadąc bez spinania się na spokojnie, odcinek Kłodzko-Mohelnice zrobiłem w 1,5 h.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2013 14:52

zdunek13 napisał(a):
I teraz pytanie do Was, która z tych tras będzie najlepsza, chyba ze macie swoja propozycje na trasę to z chęcią się zapoznam. Pierwsza trasa prowadzi przez Polskę siecią autostrad pierw A4 później A1 i nie ukrywam ze podoba mi się to ze względu na możliwość "jazdy", natomiast trasa przez Boboszów jest o przeszło 100km krótsza.

Pozdrawiam

Z Wrocka do Olomunca przez Boboszów masz 214 km / 3h15min
Z Wrocka A4 do Olomunca masz 337 km 3h15min
Moja trasa tylko przez Boboszów :lol: średnia prędkość na tej trasie 90-110 km/h :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2013 14:59

michalagata napisał(a):Jeśli jedziecie w nocy to proponuje przez Boboszów bo może być mały ruch zarówno na odcinku Wrocław-Kłodzko jak i Kłodzko-Mohelnice ( CZ ) mimo że ten drugi odcinek dość kręty szczególnie już w Czechach.
W tym roku jadąc bez spinania się na spokojnie, odcinek Kłodzko-Mohelnice zrobiłem w 1,5 h.

Jechałem tą trasą w tygodniu i w weekend, nie ma znaczenia czy jedziesz w dzień czy w nocy :D ruch i tak jest mniejszy niż na A4 :mrgreen:
zdunek13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdunek13 » 10.07.2013 15:04

Czyli różnicy 100km między obiema trasami, czas przejazdy podobny. Jedna prowadzi przez górki, pagórki i polskie drogi, a druga - dłuższa autostradą. Natężenie ruchu na a4 w nocy nie powinno być tragiczne, no poza TiR'ami .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2013 15:10

zdunek13 napisał(a):Czyli różnicy 100km między obiema trasami, czas przejazdy podobny. Jedna prowadzi przez górki, pagórki i polskie drogi, a druga - dłuższa autostradą. Natężenie ruchu na a4 w nocy nie powinno być tragiczne, no poza TiR'ami .

Kolega dawno nie jechał A4 :roll: q...a :!: ruch rak w niedzielę pod kościołem :oczko_usmiech:
croso
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) croso » 11.07.2013 09:56

Zgadza się, autostradą jest ok 100 km dalej czas przejazdu podobny ( można podyskutować na autostradzie można jechać 140, niech średnia wyniesie 120 km/h, chciałbym widzieć średnią około 100 km/h na drodzie do Bogoszowa i dalej - no chyba żeś Chołek :). Jeśli taka średnia to jaka jest chwilowa przejadowa. ale:
- jeśli, ktoś chce zaoszczędzić na paliwie to proszę bardzo. Jechałem do cro wszystkimi możliwymi drogami. Najgorsza była ta przez Bogoszów. Osobiście tej drogi nie polecam. Kręta jak nie powiem co.
JackDaniels;) to znaczy, że Wrocław - Olomuniec przejechałeś o godzię szybciej niż wskazany czas. Jeśli tak to gratuluję, ja wybieram autostradę !
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 11.07.2013 10:03

Jeździłem przez Boboszów nocą i spokojnie idzie oblecieć tą drogę, osobiście nie chce mi się robić kółka jadąc autostradą na Gliwice, paliwo swoją drogą, dochodzą też opłaty autostradowe z Wrocławia, poza tym jeszcze się najeżdżę autostradami w drodze do CRO...szybko i bezpiecznie to fakt ale nudno jak na obiedzie u teściowej. :papa:
croso
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) croso » 11.07.2013 10:19

Ja tam zawszego dobrze radzę "rób jak uważasz":) a co do autostrady to święta racja.

Wrocław – Podgora trasa Autostradami
E67 33
Przewidziany koszt
183.65 € dla pojazdu typu Diesel
PPA 33.81 € | paliwa 114.51 € | 35.33 €
Czas
13h57 w tym 11h23 na autostradzie
Odległość
1345 km w tym 1216 km na autostradzie

Wrocław – Podgora Trasa na Boboszów
E67 33
Przewidziany koszt
175.09 € dla pojazdu typu Diesel
PPA 33.81 € | paliwa 105.95 € | 35.33 €
Czas
14h34 w tym 08h59 na autostradzie
Odległość
1237 km w tym 939 km na autostradzie

Czas podobny, komfort jazdy pozostawiam do oceny. Róznica w kosztach 8 no niech będzie 9 euro (orientacyjnie)
Żródł ViaMichelin
Ostatnio edytowano 11.07.2013 10:44 przez croso, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2013 10:36

croso napisał(a):Zgadza się, autostradą jest ok 100 km dalej czas przejazdu podobny ( można podyskutować na autostradzie można jechać 140, niech średnia wyniesie 120 km/h, chciałbym widzieć średnią około 100 km/h na drodzie do Bogoszowa i dalej - no chyba żeś Chołek :). Jeśli taka średnia to jaka jest chwilowa przejadowa. ale:
- jeśli, ktoś chce zaoszczędzić na paliwie to proszę bardzo. Jechałem do cro wszystkimi możliwymi drogami. Najgorsza była ta przez Bogoszów. Osobiście tej drogi nie polecam. Kręta jak nie powiem co.
JackDaniels;) to znaczy, że Wrocław - Olomuniec przejechałeś o godzię szybciej niż wskazany czas. Jeśli tak to gratuluję, ja wybieram autostradę !

A czy ja gdziekolwiek napisałem że szybciej przejechałem ten odcinek 8O Wrocław do Kłodzka jest bardzo fajna prosta DK8 :P przed wjazdem do Boboszowa jest 3 km wąskiej krętej dróżki :lol: i w Czechach między Cervena Voda-Bludov trochę serpentyn i to wszystko :mrgreen:
croso
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) croso » 11.07.2013 10:56

JackDaniels;) napisał(a):
croso napisał(a):Zgadza się, autostradą jest ok 100 km dalej czas przejazdu podobny ( można podyskutować na autostradzie można jechać 140, niech średnia wyniesie 120 km/h, chciałbym widzieć średnią około 100 km/h na drodzie do Bogoszowa i dalej - no chyba żeś Chołek :). Jeśli taka średnia to jaka jest chwilowa przejadowa. ale:

A czy ja gdziekolwiek napisałem że szybciej przejechałem ten odcinek 8O Wrocław do Kłodzka jest bardzo fajna prosta DK8 :P przed wjazdem do Boboszowa jest 3 km wąskiej krętej dróżki :lol: i w Czechach między Cervena Voda-Bludov trochę serpentyn i to wszystko :mrgreen:

Napisałeś średnia prędkość 90 - 110 km/h. Średnia prędkość takich drogach to około 60 - 70 km/h. Czyli raz jedziesz 130 a raz 40. Jeżdżę tą drogą do Zieleńca na narty, więc wiem, co to za droga. Zgadza się w nocy od 23:00 jest pusta, ale kto wyjeżdżam do Cro o 23:00 z Wrocławia. Z reguły wyjeżdża się, między 15- 18 więc na drodze nie jest pusto. Ja piszę swoją opinię i nie chcę Cię przekonywać, do swoich racji. Pozdrawiam ruszam w piątek, o 18 więc droga na Boboszów odpada z wiadomych Ci pewnie też przyczyn.
zdunek13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdunek13 » 12.07.2013 07:38

Wyjeżdżamy na noc, okolice godziny 21/22 także większość trasy będziemy pokonywać w nocy i chyba jednak skusze się na nadłożenie 100km i polecenie autostradą i nie będę kręcił po górskich ścieżkach. Teraz pytanie A1 dojeżdża się do samej granicy, czy trzeba zjechać z niej?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 12.07.2013 08:00

Zjeżdżasz z A1 w Świerklanach.
zdunek13
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdunek13 » 12.07.2013 08:10

Przebrnąłem przez temat apropo omijania autostrad w Słowenii, zapoznałem się z trasami. Może udzieli mi ktoś porady która trasa jest najprostsza do ogarnięcia i pokonania.
joe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe » 12.07.2013 08:39

Normalnie jedź przez Boboszów , zawsze tamtędy lecę do Chorwacji ... Proponuję Wrocław - Kłodzko - Boboszów - Zabreh - Olomouc - Brno - Mikulov - Wiedeń - Graz -objazd autostrady w Słowenii lub nie - Macelj - Zagrzeb - zjazd w Posedarje i droga prosto na Pag wjazd mostem ... Trasa sprawdzona wielokrotnie
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone