Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż do przeszłości - Wrocław dla dzieciaków

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.01.2015 11:43

Niedzielne wydanie wiadomości fakt, a raczej jeden z newsów, skutecznie zmusił mnie do zabrania się za moją mini relacyjkę z weekendowego pobytu we Wrocławiu. Pierwszy odcinek powstał….

Zapraszam do podróży, do podróży do przeszłości…

Witam,

proszę Was o pomoc: firma, w której pracuję, planuje organizację weekendowego wyjazdu feryjnego dla dzieci do Wrocławia (luty, przyjazd w sob. w godz. przedpołudniowych), zwiedzanie, nocleg, niedziela - zwiedzanie do czasu powrotu (wieczór pewnie na godz. 20, z Wrocławia ok. 4-5 h jazdy).

Podpowiedzcie, co powinno znaleźć się w planie, aby dzieciaki nie były znudzone (wiek 5-15 lat).
Na pewno będzie afrykarium i Panorama.

Wyjazd organizuje BP, ale oczywiście podajemy nasze sugestie, co chcemy, a co odrzucić i ewentualnie dodać.
W niedzielę, może być sam Wrocław lub coś pod drodze zwiedzane (powrót w okolice Suchej Beskidzkiej/Zawoi).

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrowienia z gór już prawie bez śniegu
Ostatnio edytowano 17.03.2015 19:58 przez piekara114, łącznie edytowano 3 razy
woojtekg
Croentuzjasta
Re: Wrocław dla dzieciaków

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 09.01.2015 12:00

Może to:

http://galeria.skytower.pl/punkt-widokowy.html

Ja jeszcze ze swoimi dzieciakami nie byłem, ale podobno warto.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.01.2015 12:01

Panorama Racławicka? Nie wiem czy 5-15 lat to wiek, kiedy obraz Kossaka i Styki stanowić może atrakcję.

Afrykarium jak najbardziej. Chociaż jak znajomi z innych miast pytają mnie czy przyjeżdżać to radzę im poczekać chociaż do wiosny. Inwestycja jest świeżutka, rośliny potrzebują czasu żeby wybujać, ciągle jeszcze przyjeżdżają nowe gatunki zwierząt.

Z tej listy atrakcji Wrocławia
poleciłabym przede wszystkim nr 10 - przejażdżkę zabytkowym tramwajem i oczywiście nr 24 - wrocławskie krasnale.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.01.2015 12:17

Wycieczka z przewodnikiem po starym mieście na pewno będzie, czyli główne zabytki będą.

Ale może coś typu Centrum Nauki Kopernik lub jakieś wyjątkowe muzeum, którego w innej części Polski nie znajdziemy. Może coś w okolicy. Ten tramwaj wygląda fajnie tylko czy jest opcja zimą, bo bez okien to ciężko te 2 h wysiedzieć
Wyjazd w lutym, więc szwendanie się dużo po ulicach też średnio widzę.
Macie jakieś jeszcze pomysły?
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 09.01.2015 12:37

Moim dzieciakom (wtedy 3lata, 7lat i 10lat) bardzo podobało się Centrum Poznawcze w Hali Stulecia :) Sama Hala w środku (o ile nic się nie dzieje i jest pusta) też robi wrażenie. Jest obok ZOO, więc można połączyć :)

Jest jeszcze Humanitarium Ogrody Doświadczeń, my nie byliśmy, bo za późno się dowiedzieliśmy, ale przy kolejnej wizycie nadrobimy :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.01.2015 13:20

piekara114 napisał(a):Ale może coś typu Centrum Nauki Kopernik lub jakieś wyjątkowe muzeum

No to Humanitarium.
Nie znam dziecka, któremu się nie podobało.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 19:56

Ferie zimowe się zbliżają, nasze dzieci mają jako ostatnie, 2 ostatnie tygodnie lutego. W firmie pada propozycja wyjazdu weekendowego dla dzieci do Wrocławia. Dla nas super, bo Wrocław odkładamy i odkładamy i odkładamy....
Zapisujemy się.
Warunek to jeden opiekun na swoje dzieci (bez względu na ilość maluchów :x ). Ale nie ma aż tylu chętnych i spokojnie możemy jechać we trójkę :mrgreen: :mrgreen: Plan wycieczki (po konsultacjach w tym wątku) wygląda tak:
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 20:05

W sobotę 21.02 AD2015 bladym świtem, a raczej w środku nocy, bo tuż przed 6 rano, stawia się komplet wycieczkowiczów. Sztuk 47, bez względu na wiek. Z przewodniczką mamy spotkać się o 13, już na miejscu. Od kiedy dowiedziałam się o godzinie wyjazdu, twierdzę, że to zdecydowanie za wcześnie (mamy do pokonania niecałe 300 km) lub trzeba umówić się z przewodniczką wcześniej. Słyszę tylko, spoko, spoko, to zima, to autokar, dzieci na pokładzie, w 3 godz. nie zajedzie się jak osobówką. W 3 to może nie, ale w 4 to już można...

Wyjeżdżamy. Odpowiadam za liczenie ludzi. W momencie wyjazdu sztuki się zgadzają.

I tak jedziemy naszą piękną autostradą A4 i już o 10:20 jesteśmy u celu. Mówiłam już, że za wcześnie wyjeżdżamy…. :?: :?: :idea:
To cóż robić. Jesteśmy pod Panoramą Racławicką. Przewodniczka będzie o 13. Zarządzam czas wolny, wskazuję główne kierunki (jestem pierwszy raz w życiu we Wrocławiu, jeśli nie liczyć kilkakrotnych przejazdów obwodnicą miasta): rynek, Ostrów Tumski, ogród botaniczny i galerię.
Do zobaczenia o 12:50. Każdy rusza sobie, gdzie chce….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 20:15

My najpierw szybko do galerii, potrzebowaliśmy etui na tablet :roll: i teraz możemy spokojnie się przejść. W końcu...
Wyruszamy wzdłuż Odry.
Pierwszy odpoczynek na Wzgórzu Polskim skąd mamy piękny widok na budynek Panoramy – no duży jest...
Obrazek

Chwilę leniuchujemy, śniadanko i znów do Odry. Patrzymy na Ostrów Tumski - coś brzydkiego tu budują…

Obrazek

Obrazek

Te wieże przypominają mi wieże mariackie z krakowskiego kościoła. Idziemy w kierunku Mostu Pokoju
Obrazek

Mijając z tyłu Muzeum Narodowe i znów patrzymy na Ostrów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

…i już po chwili jesteśmy na wyspie (bo Wrocław wyspami stoi i spotykamy wiosnę :D
Obrazek
W górach tegorocznych krokusów jeszcze nie widziałam...

Temperatura jest bardzo przyjemna do zwiedzania, słoneczko świeci, czasu do zbiórki jeszcze sporo, to maszerujemy ku Katedrze. I tak krok po kroku …
Obrazek

… i jesteśmy u celu.. katedra od tyłu
Obrazek

Ludzi raczej nie ma….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz to już w ogóle jak Kościół Mariacki
Obrazek

Aby nikt nie zapomniał historii miasta…
Obrazek

I już prawie wchodzimy na kolejny most, ale jeszcze odwracamy się ku katedrze (we Wrocławiu to sporo tych katedr jest, bo i archikatedra św. Jana Chrzciciela (kościół rzymskokatolicki), katedra św. Marii Magdaleny (kościół polskokatolicki), Sobór Narodzenia Przenajświętszej Bogurodzicy (prawosławna), Katedra greckokatolicka pw. św. Wincentego i św. Jakub :roll:

Wczoraj…
Obrazek

…i dziś
Obrazek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 17.03.2015 20:23

Nigdy nie byłem w Wrocku. :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 20:34

To zapraszam do mnie... Dla mnie to pierwszy raz ten Wrocław...
Kilka zdjęć będzie, trochę z opowieści przewodniczki i kilka własnych odczuć...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.03.2015 21:00

Będę regularnie zaglądać :D .
Bardzo jestem ciekawa jak turyści odbierają Ww 8) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 21:08

marze_na napisał(a):Będę regularnie zaglądać :D .
Bardzo jestem ciekawa jak turyści odbierają Ww 8) .

Wg mnie na odbiór miejsc, które odwiedzamy duży wpływ mają ludzie, których spotykamy...
Na pewno zobaczyć tu standardowe miejsca, bo co można w 2 niecałe dni zobaczyć...
Zaraz pójdziemy dalej...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2015 21:18

Niebieskim Mostem Tumskim
Obrazek

przejdziemy na Wyspę Piasek, ale najpierw patrzymy, że i tu dotarła moda na kłódki…. Czy wszystkie miasta muszą mieć teraz taki most? Czy wszyscy muszą iść śladem Pont des Arts :?: :roll:
Obrazek

Obrazek

Jesteśmy na Wyspie Piaskowej. Dominującą budowlą tej wyspy jest gotycki kościół Najświętszej Maryi Panny na Piasku.
Obrazek

Obrazek

Po parku przed prezbiterium kościoła chodzi fotograf, a po chwili dołącza do nich Młoda Para. Podejrzewam, że wiosną ten skwer jest przepięknym plenerem zdjęciowym. Dziś w ten ciepły lutowy dzień suche gałęzie odbijają się na tle czerwonej gotyckiej cegły i starej zieleni trawnika.

Kierujemy się ku Mostowi Piaskowemu, który nie jest piaskowy a czerwony. Za skrzyżowaniem widać duży ceglany budynek
Obrazek

Jesteśmy przy hali targowej
Obrazek

Obrazek

W górnym oknie wypatruję napis "tkaniny". To jest to :D Zaglądamy do środka. Dawno nie byłam na tego typu targu
Obrazek

Ale do tkanin nie dotarłam :cry: Wrocławianki dajcie znać, czy dużo straciłam odpuszczając ten punkt targowiska :?:

Mijamy jeszcze sklep klubowy wrocławskiego klubu sportowego, skręcamy w lewo i już po chwili widzimy miejscówkę obrazu Styki i Kossaka
Obrazek

Jesteśmy prawie na miejscu zbiórki. Po dojściu do celu, chłopaki padają na ławeczkę, a ja idę jeszcze popatrzeć na tablicę informującą o Wzgórzu Polskim, stąd zaczynaliśmy nasz pierwszy spacer po Wrocławiu.
Obrazek

Obrazek

Czekamy na przewodniczkę...
Powoli schodzą się kolejni uczestnicy, dzieci mocno już zmęczone spacerem, a przecież oficjalnie jeszcze nic nie zaczęliśmy zwiedzać. Okazuje się, że większość już odwiedziła Ostrów i zrobiła podobne do nas kółeczko...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2015 21:19

"Kocham Wrocław" wrocław jakiego nie znacie :P
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies