Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż do przeszłości - Wrocław dla dzieciaków

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2015 11:51

tiwa napisał(a):...

:)
W porządku, zgadzam się, że wiele się robi. Byłem niedawno w Gdańsku i to miasto, którego Starówkę uważam za najpiękniejszą w (obecnej) Polsce lekko mnie rozczarowało. Spodziewałem się, że centrum będzie trochę bardziej zadbane... ale może się czepiam :roll: .
Będą we Wrocławiu ładne bulwary, nabrzeża, nowe kostki i chodniki, nowo wyasfaltowane ulice. A zaraz za nimi wciąż bloki, wiadomo jakie. Ewentualnie nowoczesne budynki wątpliwej urody (jak nowa Biblioteka Uniwersytecka). Zniszczeń w przedwojennej zabudowie już się nie cofnie, zwłaszcza, że nikt nie ma zamiaru tego zrobić.
Fajnie że wiele się dzieje, że miasto się rozwija, to widać. Staje się bardziej rozwinięte i zadbane. Ale urody mu to zbytnio nie poprawia, tak moim zdaniem.
Też kiedyś kochałem Wrocław. Ale od kiedy zdecydowano, że na placu Dominikańskim powstanie "przecudna i klimatyczna" Galeria Dominikańska - przestałem. A potem powstało (i wciąż powstaje) jeszcze trochę takich perełek... Szkoda.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 03.12.2015 12:12

kulka53 napisał(a):Może kiedyś było to piękne miasto. Teraz nie jest i wg mnie nigdy nie będzie. Jest przeciętne. Są niewątpliwie ładne zaułki, zakątki, ale takie można znaleźć niemal w każdym mieście. Ostrów Tumski, okolice Hali Stulecia, Rynek i Uniwersytet, wyspy... na tym to się niestety kończy.

E tam kończy. Obszarów, których nie musimy się wstydzić systematycznie przybywa. Ja ostatnio np. częściej robię wypady do Dzielnicy Czterech Świątyń niż na Rynek. I częściej niż w samym Rynku spaceruję po bulwarze Tadka Jasińskiego czy Promenadzie Staromiejskiej.

Oczywiście urodą Breslau Wrocław nigdy nie dorówna, bo tępe komuchy wykosiły po wojnie setki nadających się do odbudowy budynków stawiając w ich miejsce swoje koszmarki. Ale żeby od razu przeciętne :? .

tiwa napisał(a): W przyszłym roku jest Europejską Stolicą Kultury, za dwa lata organizuje World Games :D .

A to akurat wyrzucone miliony, które można byłoby wykorzystać dużo sensowniej...
Z całą resztą Twojej wypowiedzi oczywiście się zgadzam :D .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.12.2015 18:09

Lednice napisał(a):W Chorwacji takim miastem jest Pula.
Niby jest wszystko: amfiteatr, inne zabytki, ale też brakuje tego COŚ :roll:

Może i coś mu brakuje, ale lubię tam wpaść jak jestem w pobliżu :D

kulka53 napisał(a): Chociaż jak przejechaliśmy się w tym roku przez ogólnie pojętą "środkową Polskę" , zacząłem trochę bardziej doceniać Wrocław :roll:

Poza domem własne miasto zawsze zyskuje :D

tiwa napisał(a): Wrocław ma jeszcze swoje rzeki i mosty oraz parki i tereny zielone.
W okolicach rzek wiele się teraz robi (bulwary, osiedla), choć tempo i zasięg zmian (oraz rewitalizacji) ogranicza pewnie brak pieniędzy.

Tym Wrocław się rzeczywiście na tle innych miast wyróżnia, jest otwarte na rzekę, a Twój ostatni wypad na kajak jest tego najlepszym dowodem :D

tiwa napisał(a): Nawiasem mówiąc wycięcie :evil: zdrowego drzewa we Wrocławiu powinno kosztować co najmniej milion złotych :twisted:

popieram wszystkimi rękami i nogami, w Krakowie powinni dokładnie taką samą stawkę wproadzić, ale samo miasto musiałby sobie kary nakładać :twisted:

kulka53 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Do zobaczenia w kolejnej relacji. I będzie to miasto, które mnie zachwyciło…

Chętnie poczytam i pooglądam :)

To już dziś zapraszam, mam nadzieję, że w weekend ruszę z relacją. :papa:
Ostatnio edytowano 05.12.2015 20:14 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.12.2015 15:38

piekara114 napisał(a):
Buber napisał(a):
Buber napisał(a):Wrocław w planie, ale nie ma kiedy ... :?

To tak jak u mnie, zawsze coś, ale okazja się trfiła to pojechaliśmy...
Od jutra zaczynam ponownie czytać Twój Budapeszt, bo w planie na wiosnę i jeśli dobrze pamiętam to będę miała jakieś pytanie to na priv się odezwę po pomoc....

To miło, że ten Budapeszt się przydaje .
Mnie też tam ciągnie, może w tę majówkę zrobię replay, ale po miejscach gdzie nie byliśmy.
Do pytań zapraszam ... choć niewiele wiem.
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Podróż do przeszłości - Wrocław dla dzieciaków - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies