Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław- CRO pod namiot pierwszy raz i mam mało kaski

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Pituła
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Pituła » 11.05.2006 15:42

Kir napisał(a):Skoro za kamping zapłacisz ok 140 kun albo taniej, a to jest ok 20 euro, za to za kwaterę dla takiej liczby osób zapłacisz nie mniej niz 30-32euro/noc z tym że w sezonie A będziesz musiał za taką ceną trochę pochodzić.
Za to kemp jak nie masz planów ma jeden plus: nie wynajmujesz go na tydzień tylko na ile chcesz, znudzi się miejsce to się pakujesz i przenosisz gdzie chcesz.

A co z obiadami ? MAM sam robić ? Tylko na czym ? Czy jest GAZ czy prąd?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 11.05.2006 15:57

Na obiady (chociaż tam się jada głównie śniadania, potem kawa z czynś, obiado-kolacja i spędzanie wieczora przy winku i zakąskach) możesz chodzić do knajpy ale to wyjdzie drozej, albo gotować sam. Są kempy na których są kuchenki ogólnodostępne ale kazdy twardziel kempingowy ma kuchenkę na gaz lpg z butlą - na 2 tygodnie wystarcza 2kg dla rodziny, z resztą można nabić. Nowocześni kempingowcy mają czajniki na prąd i kuchenki na prąd, tylko ze ten prąd też trzeba kupić - tj przy meldowaniu na kempie poprosić o podłączenie prądu, co kosztuje ok 15-25kun/dobę na namiot i wymaga zabrania ze sobą przedłużacza najlepiej 50m, albo prxzynajmniej 30 tylko nie byle jakiego bo jak podłączysz kuchenke to może nim płynąć ponad 10A
Można zamiast dośc cięzkiej butli wozić małe pojeniki na propan - kartusze i palniki do nich ale to drożej wychodzi. Butla 2l kosztuje ok 60plz, można też pozyczyć, gaz ok 5plz/kg a najprostszy palnik 30plz, kuchenki dwupalnikowe ok 100plz
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 11.05.2006 16:51

Czy na kempingach płaci się dodatkowo za energię elektryczną?
Sory nie doczytałem wszystkich postów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2006 17:06

Oczywiście, że tak - energia elektryczna nie jest za darmo.
Na jednych kempingach opłata za prąd jest wliczona w cenę tzw.parceli
(płaci się za namiot, samochód i prąd jako całość) -i tak jest szczególnie na dużych kilkunasto hektarowych kempingach, natomiast na mniejszyc płaci się osobno za namiot, samochód, prąd.
Ja z prądu zawsze korzystam, bo jak zagrać po ciemnicy w karty? :lol:
I jak rozlać do szklaneczek winka lub rakiji :wink: :lol:
Pozdrawiam.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 11.05.2006 18:06

Kasiula.m napisał(a): polecilbym CI wrzesniowy, ale Ola ma 8 lat i pewnie chodzi do szkoly i nie radze opuszczac zajec tymabrdziej teraz jak ministrem edukacji jest piekny Roman...

Heh a ja bym raczej radził jednak we wrześniu właśnie z tego powodu... czegóż to piękny Roman może nauczyć nasze dzieci. Przeprowadźcie się do Cro ;)
Tak na serio to 2000 zł raczej mało na 4 osoby, 3000zł hm można spróbować ale...
Nasz wyjazd w zeszłym roku kosztował 2600 zł na dwie osoby. Dwa tygodnie na rivierze makarskiej. Zarcie z Polski (około 100zł na osobę), oczywiście na miejscu też trzeba conieco dokupić. Paliwo i autostrady liczone były 2/3 z całości (w jednym aucie jechały 3 osoby). Noclegi po 40zł na dobę za osobę (apartament). Poza tym zwiedzaliśmy, kupowaliśmy co chcieliśmy itd. Słowem bez liczenia kasy w granicach rozsądku. Jakby oszczędzić śpiąc na kampie i nie chulać to myślę że zaoszcędziłbym góra 400zł na osobie ale siedziałbym na miejscu liczył grosz... czy warto tak spędzać wakacje?
Może rozwiązaniem byłoby jechać na tydzień pod koniec sierpnia, ceny już lecą, owoce smaczne i dużo choć nie za tanie, wina hektolitry.
Ja pierwszy raz byłem 6 dni w Crikvenicy na północy i też było fajowo, owszem ciut krótko ale wystarczyło.
Pozdrawiam Radek.
borboleta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) borboleta » 11.05.2006 18:17

A wracajac jeszcze na chwilke do tego pradu ;) Lece do CRO samolotem wiec nie moge zabrac butli z gazem...pomyslalam o czajniku elektrycznym...ale czy mam placic za prad na kempie skoro bede miala tylko ten marny 1 czajnik?? (i oczywiscie nie biore zadnego 50m przedluzacza, bo kto by go tachal przez caly pobyt w CRO- planuje wycieczke objazdowa bez wlasnego srodka lokomocji :P ). Moze mozna dogadac sie z wlascicielem, ze podlacze sobie gdzies w..'recepcji' czajnik i podgrzeje wode na kawe?
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 11.05.2006 18:17

Jeszcze jedno. Trzeba rozważyć czy faktycznie opłaca się spać na kampie.
Jak pisałem płaciłem 40zł (10euro) od osoby za apartament!! Czyli kuchnia wpełni wyposażona (noże widelce kubki szklanki gary czajnik itp itd A co najważniejsze prąd i gaz :) W CENIE
O takim przybytku jak łazienka nie wspomnę. To było właśnie w wysokim sezonie. Kwaterka bardzo ładna czysta z widokiem z jednaj strony na góry z drugiej na morze. Oczywiście były też dwa i trzy razy droższe ale rzekłbym o standardzie LUX (TV SAT klima nowe meble itp).
Także licząc koszty myślę że kamp nie wyjdzie wiele taniej. Chyba że ktoś lubi spać "na ziemi" to inna bajka.
Pozdrawiam Radek.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2006 18:21

borboleta napisał(a):A wracajac jeszcze na chwilke do tego pradu ;) Lece do CRO samolotem wiec nie moge zabrac butli z gazem...pomyslalam o czajniku elektrycznym...ale czy mam placic za prad na kempie skoro bede miala tylko ten marny 1 czajnik?? (i oczywiscie nie biore zadnego 50m przedluzacza, bo kto by go tachal przez caly pobyt w CRO- planuje wycieczke objazdowa bez wlasnego srodka lokomocji :P ). Moze mozna dogadac sie z wlascicielem, ze podlacze sobie gdzies w..'recepcji' czajnik i podgrzeje wode na kawe?

Masz trzy możliwości:
-zagotować wodę grzecznościowo u sąsiada podłączonego do prądu
-zagotować wodę w sanitariatach, tam z reguły saa kontakty.
-prosić grzevznościow na recepcji.
borboleta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) borboleta » 11.05.2006 18:24

Dziekuje Janusz za natychmiastowa odpowiedz :) Bede w takim razie liczyc na uprzejmosc sasiadow na kempingu ;)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 11.05.2006 18:25

No to może u Dragana w Kasztelu Kambelovacu, między Trogirem a Splitem, masz szansę robiąc niewiele kilometrów na miejscu zobaczyć te dwa miasta. Kamp jest w przydomowym ogródku. Do plaży niedaleko. Plaża z białych kamyczków i miejsce dla dużych i małych dzieciaczków, dla dorosłych również!
Spędziłam tam 3 noce w ub. roku i nie narzekam, zwłaszcza na ceny... :wink:

Oj wcisło mi się w połowie- to było do Janusza z Oleśnicy, hii

Borboleta:
Przez 3 tygodnie gotowałam np. kisiel w łazience a wszystkim od zapachu ślinka leciała :wink:
Nie no spoko można wszystko gotować i ładować w łazienkach (3 bateri do aparatu, dwie od teleffonów i grzałeczka do wody)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 11.05.2006 20:40

Janusz Bajcer napisał(a):-zagotować wodę w sanitariatach, tam z reguły saa kontakty.

Tutaj mała uwaga - b. często w samych sanitariatach założone są gniazda, które można obciążyć bardzo małą mocą - ładowarką, maszynką do golenia. Związane jest to z ochroną przeciwporażeniową.
Natomiast bez wątpienia na kampingu można znaleźć jakieś inne gniazda, które można zaatakować... :wink:

PozdraV
J.
borboleta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) borboleta » 12.05.2006 08:25

wiolak3 napisał(a):Borboleta:Przez 3 tygodnie gotowałam np. kisiel w łazience a wszystkim od zapachu ślinka leciała :wink:
Nie no spoko można wszystko gotować i ładować w łazienkach (3 bateri do aparatu, dwie od teleffonów i grzałeczka do wody)

Wiolu- czyli zostawialyscie te ladujace sie baterie czy komorki i jak wracalycie to one byly na miejscu ??(tzn. brak jakichkolwiek kradziezy?? )
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 12.05.2006 08:30

Nigdy nic mi nie znikneło. Nie raz widizałem jak się ładuja komórki kamery, tylko ja jeden taki naiwny byłem że siedziałem godzinę koło databanku...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 12.05.2006 08:58

I jak rozlać do szklaneczek winka lub rakiji

Janusz - a z butli nie można :lol:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 12.05.2006 10:13

Absolutnie nic nie zginęło!!!! ani w Cro ani w Czarnogórze!!!
Przed wyjazdem też nie bardzo wierzyłam w zapewnienia Forumowiczów :oops: że tam nic nie ginie, ale przekonałam sie, że faktycznie jest bezpiecznie!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi