napisał(a) marol » 27.07.2015 05:01
Ja również wróciłem kilka dni temu z Chorwacji, mieszkałem w Apartmani Carapina, A1 H1. Moje odczucia są mieszane, ale najpierw plusy. Apartament naprawde ładny, wygląda jakby był oddany w tym roku do użytku, piękny taras-widok, klima, czysto, prawie nowe mebelki, naprawde super. Z mojego doświadczenia wiem że w zakopanem za taką kwatere zapłacił bym więcej niż 50 euro, a tak tam płaciłem.
Minusy:
- do morza 200 metrów, w linii prostej, hmm, blisko ale przewyższenie około 100 metrów, czego nie widać na zdjęciach w necie, bardzo stromy podjazd i podejscie, dzieci trzeba trzymac mocno za rece zeby się nie rozpędziły i nie wbiegły do morza, o pchaniu wózka nie wspomne.
- gospodyni faktycznie od razu chce kase z góry, mimo zadatku w wysokości dwóch dniówek, w zasadzie można ją zrozumieć, być może ktoś ją kiedyś oszukał - uciekł bez płacenia i teraz się zabezpiecza, ale mogłaby dać chwilę czasu na rozpakowanie się i ochłonięcie po długiej podróży, po wzięciu kasy znika natychmiast i pojawia się w dniu wyjazdu o godzinie 9,55 i pyta za ile wyjeżdzamy.
- co do papieru i worków na śmieci to przysługuje 1 rolka i 1 worek na pobyt, można dyskutować czy należy się więcej czy nie, ale moje zdanie jest takie, że jeśli ktoś już zajmuje się tym biznesem, to jakim kosztem dla niego byłaby szafka na klatce schodowej z papierem i workami? A wrażenie na pewno inne. Taka wartość dodana na pewno nie uszczpliłaby budżetu.
Co do miejscowości Marina, to woda, jak na standardy chorwackie, brudna. Miasteczko wieczorem sprawiało wrażenie opuszczonego - początek lipca. My na plaży w Marinie byliśmy tylko raz, co dzień w innych miejscwościach - polecam plażę miejską w szybeniku - Camp Solaris.
Na koniec moja rada dla innych jadących do Chorwacji zaraz po zakończeniu roku szkolnego, śmiało można jechać w ciemno, mnóstwo wolnych kwater zaraz przy morzu, bez wchodzenia pod górę. Marina jest świetna pod względem położenia, wszędzie w miare blisko, ale żeby tam jechać i siedzieć cały czas w tej wiosce to ciężko powiedzieć że było się w Chorwacji.
Taka mała sugestia do Admina, może warto pomyśleć o stworzeniu czarnej listy kwater, wiem że jest na forum bank kwater, jednak te polecane często są już zajęte, a taka lista może pomogłaby lepiej zweryfikować okazje pojawiające się w necie z tanimi kwaterami i ostrzec np. tą rodzinę , która przyjechała do Apartmani Carapina z dwójką małych dzieci na wózkach ( te ich miny gdy wjechali pod góre - bezcenne).
Podsumowując, był to mój pierwszy wyjazd do cro i od razu się zakochałem w tym kraju, za rok znowu, dzieci ze świadectwami w rękach do auta i jedziemy, oczywiście w inny region i w ciemno. Jeśli ktos ma więcej pytań odnosńie Mariny i okolic - proszę pisać.