Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wróciliśmy już

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madzik68
Croentuzjasta
wróciliśmy już

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.07.2010 11:21

wczoraj wróciliśmy z Cro, korek na wjeździe do Chorwacji mega gigantyczny, w obie strony objazd w Słowenii machnęliśmy dosyć sprawnie ( a tyle było paniki :roll: ), opis mojego męża powinien być w nieśmiertelnym temacie na temat tegoż objazdu, nawi kilka razy głupiała i w strone do Cro kazała wjechać w kukurydzę a spowrotem też nas zamotała trochę, ale daliśmy radę a policji sloweńskiej na lekarstwo :lol: spowrotem najgorzej było w Austri koło Wiednia 5 pasów i wszystko ledwo się toczyło, potem przed granicą z Czechami na Mikulov kazała nam jechać w drogę która była zamknięta, nie pamiętam nazwy miejscowości ale tam jest takie pokręcone rondo, najnowsza automapa nie ma wskazań że nalezy jechać prościutko dalej autostradą i nie bawić się w zjazdy na tym pokręconym rondzie...
W strone do Cro jechaliśmy bardzo sprawnie gorzej było wrócić, z Ciovo do Mikulova 11 godzin, 1 godzina stracona na Wiedeń i rondo w Austri, nie licząc postojów, najgorzej było wczoraj, z Mikulova wyjachaliśmy jakos po 8 rano, w Gdańsku byliśmy koło północy, wszędzie "wykopki" na drogach . Ale co najważniejsze nasz stary opel spisał się na medal :) tylko żal że tak szybko czas upłynął :(
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 17.07.2010 11:28

Ja już nie mogę się doczekać, jeszcze 2 tygodnie :) a jak jechaliście do Cro to o której wyjechaliście, pamiętasz ?

pozdrawiam
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.07.2010 11:44

4 lipca z Gdańska o 4 rano, w Mikulovie byliśmy tak koło 19 ale mieliśmy 2 godzinną przerwę w Będzinie na obiad i głosowanie, a i kilka przerw po drodze, potem z Mikulova wyjazd tak po 8 i na Ciovo wylądowaliśmy jakoś koło 18-19, na granicy z Cro stało tylko po kilka aut na bramkach, był luzik, w samej Cro było w miarę luźno, ludzi zaczęło przybywać jakoś tak kilka dni potem, miłego wypoczynku :)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:01

Czemu większość jeżdzi przez Austrię wiem że nawi tak kieruje ale całkiem dobrze się jedzie przez Węgry i na pewno taniej (słynną 86).
Dziś wieczorem startuję z Rybnika.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.07.2010 12:03

może następnym razem pojedziemy inną trasą :) a Ty masz zdecydowanie blizej :lol: szerokiej drogi :)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:04

Madzik a jak z kwaterami na Ciovo bo tam jedziemy w ciemno dwoma autkami 8 osób.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2010 12:07

Trasa przez Austrię jest bardzo wygodna i w większości biegnie autostradą. Koszt też nie taki wysoki (winiety bez Słowenii ok 120zł, jeśli jedziesz powyżej 10dni). I czasowo tez ok, z Raciborza w okolice Trogiru bez problemu można zajechać w 12 godzin.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:09

Mam bliżej ale właściwie wy z Gdańska możecie spokojnie jechać przez Cieszyn , mam te trasę sprawdzoną przez Czechy bez winiety bo to tylko kilkadziesiąt kilometrów dopiero w Słowacji wykupuje i w Chorwacji płace za autostrady. Ponoć się nie dziękuje by nie zapeszyć jak ktos życzy udanej podróży. Pozdrawiam Serdecznie .
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 17.07.2010 12:17

czekor68 napisał(a):Czemu większość jeżdzi przez Austrię wiem że nawi tak kieruje ale całkiem dobrze się jedzie przez Węgry i na pewno taniej (słynną 86).
Dziś wieczorem startuję z Rybnika.

Też tego nie rozumiem .....
Przez Węgry jest dość szybko i nawet może i bliżej ....i chyba taniej...
A autostrady również są :) a koszt winiety (matricy) - na wszystkie autostrady to jakieś 39 pln za 4 dni .... i można kupić w PZMocie.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.07.2010 12:19

czekor68 napisał(a):Madzik a jak z kwaterami na Ciovo bo tam jedziemy w ciemno dwoma autkami 8 osób.

w sumie to nie widziałam żeby się specjalnie rzucało w oczy że ktoś oferuje, ale i też nie przyglądałam się, my swoją rezerwowaliśmy jakoś luty-marzec :) w naszej villi było z 5 rodzin, w tym 4 z Polski :lol:
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:26

Ja mam alternatywę w Starigradzie Paklenicy apartament na 8 osób 15 euro od os. dorosłej ale kusi mnie Ciovo .A co do trasy to na pewno autostradami w Austrii jest wygodniej ale bardziej monotonnie no i potem Słowenia za drogi przejazd za tak krótka trasę. Chyba przyznasz mi rację.Ja mam za to ponad połowę baku zatankowanego.Slę pozdrowienia do pobliskiego Raciborza.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 17.07.2010 12:31

nasz apartament villa Nena w Mastrince na 4 osoby na 10 dni kosztował w sumie 490 euro, na słowenii nic nie płaciliśmy bo jeszcze można objechać :lol: o czym pisałam w pierwszym poście
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.07.2010 12:33

Od wprowadzenia winiet w Słowenii omijam ich autostrady, objazd naprawdę bezproblemowy. Od Chałupek praktycznie jest autostrada i zanim bym dojechał do Cieszyna to jestem juz daleko z Ostravą. Pozdrawiam mój rodzinny Rybnik :wink:
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:59

Masz rację ja jednak mam wygodniej na Cieszyn i potem na Cadce i nie muszę mieć winiety na Czechy. Zaś trocha zaoszczędzone hehe.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 13:04

dids76-a Ty kaj byłeś ? ja jadę w ciemno bo po zeszłorocznej przygodzie z pewnym pensjonatem nie zaliczkuję apartamentów puki na własne oczy nie zobaczę co w nich jest.Tak straciłem 100euro rok temu miał być aneks kuchenny a gościu chciał mi kuchenkę i resztę garnków do pokoju wstawić , na szczęście nie było problemu z inna kwaterą tańszą i fajniejszą.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone