Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wróciliśmy już

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ryki67
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryki67 » 02.08.2010 21:09

Witam
Panowie możecie coświęcej powiedzieć o tym płaceniu kartą na bramkach w chorwacji??????????
jak to się odbywa? czy interfejs jest po angielsku?
czy te bramki są dobrze oznakowane itp itd
prosze o wszelkie info
pozdrawiam
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 02.08.2010 23:04

Bramki są dość porządnie oznaczone, podobnie jak oznakowane są same pasy na jezdni (napisy w stylu ONLY CARDS). Zjazd do tych bramek następuje nieco wcześniej niż do pozostałych, ale jeśli dobrze pamiętam, to później istniej możliwość przedostania się do nich (są to zazwyczaj skrajne bramki). Również nad samymi bramkami (tam gdzie są świetlne oznaczenia czynnych bramek) znajdują się oznaczenia symbolizujące płatność kartą.

Jeśli chodzi o sam sposób zapłaty, to są dwie szczeliny. Pierwsza z nich służy do włożenia kwitu, który dostajesz w momencie wjazdu na płatny odcinek. Druga szczelina - ta bliżej szlabanu służy do włożenia karty. Postępujesz w takiej właśnie kolejności, czyli najpierw kwit, następuje odczyt przejechanej trasy i kwoty do zapłaty, potem (do drugiej szczeliny) wkładasz kartę (nie ma potrzeby jakiejkolwiek autoryzacji), po chwili karta zostaje "wypluta"... teraz możesz wydrukować sobie pokwitowanie (należy nacisnąć przycisk przy trzeciej szczelinie) i... to wszystko. Każda z tych szczelin jest dokładnie oznakowana odpowiednimi symbolami.
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 03.08.2010 12:23

płacić można kartą "bankomatową" ?
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 03.08.2010 12:31

stentor napisał(a):płacić można kartą "bankomatową" ?

każdą kartą płatniczą, szczególnie kartą Payback, zniżkową na radio taxi i paszportem polsatu :lol:
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 03.08.2010 12:53

kurka, tyle tutaj tematów, że już po drodze 3 znalazłem o bankomatach, wymianach na kuny i w ogole placeniu kartą wszędzie ;)
arturoos
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturoos » 03.08.2010 19:38

witam
czy mógłbyś podać jakiś namiar na prywatne kwatery w cro? chciałbym za tydzień jechać z rodzinką 2+2, myślałem o czymś w północnej lub środkowej cro?

pozdrawiam
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 04.08.2010 20:50

arturoos napisał(a):witam
czy mógłbyś podać jakiś namiar na prywatne kwatery w cro? chciałbym za tydzień jechać z rodzinką 2+2, myślałem o czymś w północnej lub środkowej cro?

pozdrawiam

czyli trafiasz na szczyt sezonu :( zatem masz 99,99% szans na to, że podane namiary nie będą dostępne. szukaj wątku jazdy w ciemno i zastosuj się do niego :)
zbych
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbych » 04.08.2010 20:59

dede napisał(a): Natomiast do Chorwacji jechałem 2 tygodnie temu, z piątku na sobotę, ogólnie rzecz biorąc sprawnie , aż do Zagrzebia , gdzie się zaczęło. Jechałem od strony Węgier, na bramkach w Lućko tłok, ok. 1,5 godz. Już za bramkami auto jedno za drugim, prędkość ok. 50/h przez ok. 100 km. Po prostu dziki tłum walił na more ale warto było.
:lol: :cry: :lol:

Witam , a o której byłeś przed Zagrzebiem? Ja ruszam w piątek przez Węgry, tak , że na granicy chorwackiej będę ok 1 00 w nocy, czy mogą być korki?
AdrianFire
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdrianFire » 04.08.2010 21:41

raczej nie będzie :)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 25.08.2010 16:23

W Czechach w okolicach Trzyńca jest objazd ja jechałem po godz18 i bez problemu przejazd,jest też wachadło w Grodku.A co do winiet w czechach to po co je kupowac ? omija sie autostradę i kieruje na Mosty u Jablonkova w sumie nieco ponad 20 km i jesteśmy na Słowacji i dopiero tam winieta na autostrady.
miguel06
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miguel06 » 27.08.2010 02:51

wracajac z chorwacji z Baska Voda super sie jechalo,az do bielsko-bialej gdzie niema zjazdu na autostrade w kierunku krakowa,tylko jest ogromny objazd przez miasto,naszpikowany korkami,wiec radze uzbroic sie w cierpliwosc.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone