Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocilem z Zavalaticy ( wyspa Korcula) REWELACJA!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 21.08.2007 17:54

WITAM DOPIERO WROCILEM Z WW WYMIENIONEGO MIEJSCA TRASA POL-SLO-HUN-SLOWENIA-CRO.DROGA AUTOSTRADY CZYLI SLO-HUN-CRO. JEZELI MACIE PYTANIA Z CHECIA ODPOWIEM .
POZDRAWIAM
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 22.08.2007 07:32

hej :)
Jak ci sie podoba Korcula? byłeś na kwaterach czy może jakiś camp? jakie tam są plaże?
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 22.08.2007 08:31

Witam
Na korculi bylem juz drugi raz. Pierwszy 4 lata temu na kempingu w okolicach misata Vela Luka a w tym roku na kwaterwach w Zavalaticy czyli po drugiej stronie wyspy blizej miasta Korcula. Na wyspie tej znajduje sie kilkanascie mniejszych i wiekszych miast i miasteczek z roznymi plazam w zaleznosci co kto lubi.Zavalatica jest malym misteczkiem z bardzo urokliwa plaza oczywiscie kamienista:). Jezeli chodzi o inne mijsca na wyspie bylem rowniez w Priżbie osrodek calkiem duzy z mozna powiedziec dwoma rodzajami plazy pierwszy zwykla kamieniasta i druga z wejsciem do wody po drobnych kamykach. Polecam prizbe jest calkiem fajnie mozna wypozyczyc motorowke oraz jet ski:). Odwiedzilem takze Lubmardie ktora juz nie posiada takiego uroku. Duzo ludzi tlok ciasno problem z parkingiem ...ogolnie slabo ...Przed wyjazdem polecam obejrzec miejsce do ktorego sie jedzie np przez googleearth fajnie wszystko widac...I jeszcze jedna uwaga jezeli ktos wybiera sie na korcule samochodem czyli musi plynac promem badz ze Splitu badz z Drvenika zdecydowanie polecam Drvenik. Chodzi oczywiscie o cena promu i tak Split - korcula (przyplywa do Vela Luki ) cena samochod i 4 osoby ok 540 kun(ok300zl) , natomisat Drvenik - Korcula (przybija do mista korcula ) cena 270 kun . Tak wiec roznica w cenie 2 razy mniejsza z tym ze do drvenika nalezy dojechac 90 km od Splitu na poludnie bardzo ladna i malownicza trasa mimo to i tak sie oplaca!!!:) Aha pilnujcie miejsc na prom bo zakup blietu to nie rezerwacja !!! Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.08.2007 08:55

Za około 40 h ruszam w tamtym kierunku. Płynę na Korculę z Rijeki (cena ok 1000 PLN), zaoszczędzony 1 dzień urlopu, jakieś 600-700 km drogi a więc paliwo, winiety, no i nocleg w trasie. Ale pytanie innej natury, masz może jakieś fotki z Zavalaticy i Priżby odnośnie plaż jakie tam można spotkać. Jadę z żoną i niespełna 5-cio letnią córą, więc raczej żwir milej widziany niż skały. Gdzie się w Twojej opinii mam kierować na początek. Zaznaczam, że na wyspie będę planowo o 11.20 przed południem, więc na szukanie własnego kąta trochę czasu będę miał, jednak może mi doradzisz gdzie poszukiwania w takim składzie rozpocząć :D

Ps. Priżba na Gearth, jest potraktowana po macoszemu, niska skala i tylko 1 fotka z której nic nie wynika ;-)
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 22.08.2007 09:14

Witam
Jezeli chodzi o plaze w Zavalaticy to jest ona oddalona od mistaczeka kilkaset metrow najlepiej dojezdza sie tam samochodem tak robilem ja i tak robilo tez wiele osob ale dojsc tam tez mozna. Jest to naprawde sliczne miejsce a wejscie do wody jest tam stopniowe tak wiec nie ma problemu dla dzieci. Na tej plazy bylo mnostwo osob z dziecmi i nie bylo najmniejszego problemu. W priżbie bylem jeden dzien i powiem szczerze po tym co jest w zavalaticy ciezko jest czyms zaskoczyc ... Plaza mozna powiedziec podzielona na dwie czesci pierwsza wlasnie czesciowo zwirowa gdzie jest sporo ludzi rowniez zejscie stopniowe druga kamieniasta gdzie nalezy koniecznie poplywac w masce rewelacyjne widoki dna morza :):)Mam napewno zdjecia plazy w Zavalticy natomista z Prizby chyba nie posiadam ...prosze o mail z checia przesle Panu te zdjecia.:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.08.2007 09:25

rich72małpainteria.pl - z góry dzięki :)

Ps. Rysio jestem a pany padły po 3 rozbiorze Polski :wink:
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 22.08.2007 09:33

Zdjecia poszly daj znac co i jak ...:)
Aha no i dobrze rozplanuj SObie tankowanie samochodu tzn wymien walute tam gdzie zamierzasz zatankowac.. warto tankowac w Sloweni placi sie w Euro i wychodzi taniej niz u nas benzyna 1.037 euro ...w innych krajach placac w euro strasznie rzezbia :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.08.2007 10:12

Dzięki za foteczki, podoba mi się i tu i tu. Powiedz mi jeszcze w przypadku której plaży (miejscowości) można dostać bliżej niej jakieś kwaterki, bo nie lubię na i z plażuy jeździć autem to po pierwsze a po drugie mój zestaw plażowy obejmuje ponton wiosła i stado innych sprzętów więc zapychać z takim kompletem kilometr do morza raczej mało zabawnie wychodzi :wink:

Ps. Co do tankowania to spoko wodza :wink: pierwsze w Polsce, następne w Rijece :D jadę Słowacja - Węgry - Cro 8)
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 22.08.2007 10:40

Rysio napisał(a):Za około 40 h ruszam w tamtym kierunku. Płynę na Korculę z Rijeki (cena ok 1000 PLN), zaoszczędzony 1 dzień urlopu, jakieś 600-700 km drogi a więc paliwo, winiety, no i nocleg w trasie. Ale pytanie innej natury, masz może jakieś fotki z Zavalaticy i Priżby odnośnie plaż jakie tam można spotkać. Jadę z żoną i niespełna 5-cio letnią córą, więc raczej żwir milej widziany niż skały. Gdzie się w Twojej opinii mam kierować na początek. Zaznaczam, że na wyspie będę planowo o 11.20 przed południem, więc na szukanie własnego kąta trochę czasu będę miał, jednak może mi doradzisz gdzie poszukiwania w takim składzie rozpocząć :D

Ps. Priżba na Gearth, jest potraktowana po macoszemu, niska skala i tylko 1 fotka z której nic nie wynika ;-)

Rysio, coś te 40 godzin to nie pasuje do terminu, który zgłosiłeś w kalendarzu :?: :wink:
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 22.08.2007 11:02

Rycho
W takim razie zdecydowanie Priżba ... ale na tej wyspie jest kilka miasteczek ktore byc moze maja super plaze zobacz na googlach ...pozniej moze na adriatica.hr i cos zdecydujesz w kazdym razie odwiedz Zavalatice...Warto
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.08.2007 11:31

Jola L-G napisał(a):
Rysio napisał(a):Za około 40 h ruszam w tamtym kierunku. Płynę na Korculę z Rijeki (cena ok 1000 PLN), zaoszczędzony 1 dzień urlopu, jakieś 600-700 km drogi a więc paliwo, winiety, no i nocleg w trasie. Ale pytanie innej natury, masz może jakieś fotki z Zavalaticy i Priżby odnośnie plaż jakie tam można spotkać. Jadę z żoną i niespełna 5-cio letnią córą, więc raczej żwir milej widziany niż skały. Gdzie się w Twojej opinii mam kierować na początek. Zaznaczam, że na wyspie będę planowo o 11.20 przed południem, więc na szukanie własnego kąta trochę czasu będę miał, jednak może mi doradzisz gdzie poszukiwania w takim składzie rozpocząć :D

Rysio, coś te 40 godzin to nie pasuje do terminu, który zgłosiłeś w kalendarzu :?: :wink:

Jola, wstępny plan i deklaracja w kalendarzu zweryfikowane zostały na podstawie rozkładu jazdy Jadroliniji

Hot, pozwiedzam na pewno, na Google Earth sprawdzałem całą linię brzegową + fotki. Jest kilka fajnych miejsc jak choćby Pupnatska Luka, do której też na pewno zajrzę. Dzięki na informacje :D
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 22.08.2007 12:00

ja polecam Zavalatice - moge Ci dac namiary na gospodarzy, u ktorych bylismy wielka banda w tym roku. Plaza przy domu, wiec zejscie na plaze nawet z wlasna kawa, a nie tylko klamotami. Zreszta klamoty caly urlop lezaly na plazy w skladziku przy domu i tylko rano trzeba bylo uwazac, zeby na wężu nie usiąść :))
Nasze dzieci niewiele wieksze - 7-latki :), jak nie chcialy na glebsza wode to sie taplaly w baseniku, ktory naturalnie sie robil w niecce na skalach przy domu.
Sklep w odleglosci 30 m (no, moze 50 :)). Knajpa dwa domy dalej, ale niehalasliwa (no i kucharz taki sobie...). Wszedzie blisko (blizej niz z Prizby, do ktorej trzeba sie przepychac przez brdo). NO i Prizba to tzw. ulicowka - czyli dluga miejscowosc wzdluz ruchliwej drogi, a Zavalatica na kraju swiata, czyli jak dojedziesz to mozesz tylko ta sama droga wracac :)) Polecam!
szumson
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szumson » 22.08.2007 12:58

Amelka napisał(a):ja polecam Zavalatice - moge Ci dac namiary na gospodarzy, u ktorych bylismy wielka banda w tym roku. Plaza przy domu, wiec zejscie na plaze nawet z wlasna kawa, a nie tylko klamotami. Zreszta klamoty caly urlop lezaly na plazy w skladziku przy domu i tylko rano trzeba bylo uwazac, zeby na wężu nie usiąść :))
Nasze dzieci niewiele wieksze - 7-latki :), jak nie chcialy na glebsza wode to sie taplaly w baseniku, ktory naturalnie sie robil w niecce na skalach przy domu.
Sklep w odleglosci 30 m (no, moze 50 :)). Knajpa dwa domy dalej, ale niehalasliwa (no i kucharz taki sobie...). Wszedzie blisko (blizej niz z Prizby, do ktorej trzeba sie przepychac przez brdo). NO i Prizba to tzw. ulicowka - czyli dluga miejscowosc wzdluz ruchliwej drogi, a Zavalatica na kraju swiata, czyli jak dojedziesz to mozesz tylko ta sama droga wracac :)) Polecam!

Cześć Amelka czy możesz służyć namiarami na tą kwaterkę? brzmi dobrze, ewentualnie jakie ceny, na ile osob, jaki standard?
mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :D
Z góry dzięki za info
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.08.2007 13:16

Przejadę się i tu i tu i sprawdzę. Amelka, namiary możesz wrzucić tu do tematu, zapewniam, że Admin się nie pogniewa :D a jakby co to biorę to na siebie :wink:
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 22.08.2007 14:36

namiary wrzuce wieczoerm jak pobiore z domu :))
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone