napisał(a) APIMA » 30.06.2008 14:00
1. Byłem w Loparze, Rabie, Suchej Puncie i w dwóch zatokach od strony Kamporu. Plaża Mel w Kamporze jest bardzo podobna do rajskiej w Loparze, taka sama płytka, ciepła i powiedzmy piaszczysta ale zdecydowanie mniej ludna, rajska plaża była zapchana wiec nie wiem jak wygląda w sezonie. Plaża w Kamporze jest zdecydowanie dla dzieci i to małych, bardzo ciepła i płytka taka kałuża
. Żeby ponurkować trzeba przejść około 500 m płycizny. Obydwie plaże są w rozumieniu chorwackim piaszczyste z tym że zdecydowanie przeważają frakcje ilaste i to tak trochę glinę przypomina z tym że w Loparze dosypany jest chyba normalny piasek ale to i tak nie to co w Bałtyku. Fajne jest to że na piachu nie ma jeżowców i można wchodzić do wody bez butów.
2.Kwatera załatwiana przez internet bezpośrednio z właścicielem. Za rodzinę 5 osobową (2 x dorosły, dziecko 12 lat i 2 x 2,5 roku) 40 euro/doba za cały apartament (2 sypialnie, pokój dzienny, kuchnia full wypas i łazienką - jakieś 65 m2).
http://www.croatia-hrvatska.eu/rab/apartmani-lupic/ Aaa, rezerwację i cenę negocjowałem w lutym.
3. Lopar to taki ich kurort dużo ludzi, knajpek i ogólnie szum i hałas, przy plaży masz wypożyczalnie skuterów wodnych i zjeżdżalnię, w czerwcu było już naprawdę dużo ludzi, prysznice są wrzutowe za 1 kn.
Kampor to cisza i spokój, blisko bo Rabu gdzie masz bankomaty, kantory i sklep samoobsługowy z możliwością płacenia kartą. Plaża niewiele różnie się od tej w Loparze więc po co przepłacać.
A tak przy okazji przystań promowa z Rabu na Krk jest do połowy lipca w przebudowie i nie można się przepłynąć