Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z wyspy Rab

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pyzdra
Turysta
szczyt Straza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pyzdra » 26.10.2008 20:27

Bardzo ciekawe. Myślałem, że najwyższym wzniesieniem Raba jest Kamjeniak 408 mnpm blisko stolicy wyspy z wejściem pieszym z licznymi zagrodami dla owiec , ale dostępny.
-Yaro-
Cromaniak
Re: szczyt Straza

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.10.2008 15:54

Pyzdra napisał(a):Bardzo ciekawe. Myślałem, że najwyższym wzniesieniem Raba jest Kamjeniak 408 mnpm blisko stolicy wyspy z wejściem pieszym z licznymi zagrodami dla owiec , ale dostępny.

Nie Kamjeniak a Kamenjak kolega Kulka53 widocznie się przejęzyczył :) tak jak Ty :) byłem na tym szczycie widoczki super no i podjazd może przyprawić o pot na czole :lol:
Kamenjak
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.10.2008 08:50

Na mojej mapie EUROCART "Istria - Wybrzeże Dalmatyńskie, część północna i środkowa" , skala 1:200 000, jako najwyższy punkt Rabu zaznaczony jest szczyt Straża o wysokości 408 m n.p.m. Kamenjak to cały masyw górski Rabu.

Poza tym na górskiej stronie summitpost.org można znaleźć taki tekst,
Kamenjak on Rab. You can reach Kamenjak and its highest point Straza by a narrow road, or from the neighbourhood of Rab town by a marked path.

z którego również wynika, że Straża jest najwyższym punktem masywu Kamenjak.

Nazwa ta jest raczej mało używana, ale można znaleźć ją w sieci. Zwyczajowo faktycznie używa się nazwy Kamenjak.

Może to i mało istotne :wink:, ale chciałem wyjaśnić skąd wziąłem tę nazwę góry na Rabie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.10.2008 09:26

-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 29.10.2008 11:08

Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawy link interaktywny

Link faktycznie ciekawy.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 29.10.2008 11:11

kulka53 napisał(a):Na mojej mapie EUROCART "Istria - Wybrzeże Dalmatyńskie, część północna i środkowa" , skala 1:200 000, jako najwyższy punkt Rabu zaznaczony jest szczyt Straża o wysokości 408 m n.p.m. Kamenjak to cały masyw górski Rabu.

Poza tym na górskiej stronie summitpost.org można znaleźć taki tekst,
Kamenjak on Rab. You can reach Kamenjak and its highest point Straza by a narrow road, or from the neighbourhood of Rab town by a marked path.

z którego również wynika, że Straża jest najwyższym punktem masywu Kamenjak.

Nazwa ta jest raczej mało używana, ale można znaleźć ją w sieci. Zwyczajowo faktycznie używa się nazwy Kamenjak.

Może to i mało istotne :wink:, ale chciałem wyjaśnić skąd wziąłem tę nazwę góry na Rabie :D

Ja w celu wyjaśnienia posłużyłem się Wikipedią i tam jest napisane że Kamenjak to najwyższy szczyt na Rabie :? widocznie co mapa to inne informacje :lol:
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 26.02.2009 19:16

hEJ KOCHANI!!
Przeglądam to forum i przegladam i chyba sie w końcu zdecyduje.... na wyjazd na wyspę Rab ....bo właśnie zależy mi aby nie daleko ...i zeby były piekne widoczki :D .. słyszałam ze sa tu piaszczyste plaze ...a i na tym mi zależy ...bo dwójka dzieci z nami jedzie(4,7 lat)...Proszę Was poleccie mi jakąś fajna miejscowość nie za dużą ..z piękną plażą...
....i jeśli by można było prosić jeszcze o jakieś zdjęcia z tej wysepki,BARDZO PROSZĘ!! :P
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 26.02.2009 19:38

..przepraszam ,jeszcze jedna prośba...o namiar na jakąs kwatere prywatną...
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 27.02.2009 07:54

Ja byłem w tym apartamęcie, jest OK, do plaży jakieś 500m
http://www.croatia-hrvatska.eu/rab/apartmani-lupic/
marzycielka74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzycielka74 » 27.02.2009 10:50

DZIĘKUJĘ CI APIMA[b] wysłałam zapytanie ..
..cały czas jednk jeszcze szukam...zależy mi aby było niedrogo ...niestety problemy z kasą :( a bardzo bym chciała pojechac...w zeszłym roku bylismy nad naszym Bałtykiem ...ale Chorwacja mi się marzy od lat ...zakochałam się w niej od czasu gdysmy byli na wyspie Vis jeszcze przed slubem :D ...
Pozdrawiam !!
APIMA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) APIMA » 27.02.2009 10:55

Lupica nie jest drogi bo domek lekko na uboczu a i Kampor to nic wielkiego, fakt że euro lekko zabija... W ubiegłym roku byłem pierwszy raz w Chorwacji i długo nad Bałtyk nie wróce chyba że po sezonie na spacery brzegiem moża ale wakacje w Chorwacji :D
rawemon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rawemon » 28.02.2009 14:24

Witam! Ja w tym roku po raz trzeci jadę z rodziną na Lopar. Oczywiście nie w sobotę - bo korki są gigantyczne. Lubię piaszczystą rajską plażę - spokojną toń. Trochę przeszkadzają mi nocne hałasy wczasowiczów. Ale ogólnie jest super.
Loleczka
Plażowicz
Co robić wieczorem ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loleczka » 10.03.2009 17:58

Co sądzicie o Rab, jako miejscu wakacyjnym dla nastoletniej młodzieży. Czytam, że tu większość z małymi dziećmi jeździ. A czy 13-14 letnia młodzież nie bedzie się tam nudziła ? Jak tam wygląda wieczorowe życie ? Knajpy, bary, lodziarnie, rybiarnie, sklepy, stragany, imprezki ? Czy tam się coś dzieje oprócz słońca i wody ?
Np w porównaniu do polskiego Mielna, gdzie dla mnie jest zdecydowanie za gwarno, ale młodzież jest zachwycona.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Co robić wieczorem ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2009 19:07

Loleczka napisał(a):Co sądzicie o Rab, jako miejscu wakacyjnym dla nastoletniej młodzieży. Czytam, że tu większość z małymi dziećmi jeździ. A czy 13-14 letnia młodzież nie bedzie się tam nudziła ? Jak tam wygląda wieczorowe życie ? Knajpy, bary, lodziarnie, rybiarnie, sklepy, stragany, imprezki ? Czy tam się coś dzieje oprócz słońca i wody ?
Np w porównaniu do polskiego Mielna, gdzie dla mnie jest zdecydowanie za gwarno, ale młodzież jest zachwycona.

Chodzi o wyspę Rab czy miasto Rab :?:
Co masz na myśli pytając o "rybiarnie" :?:
Loleczka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loleczka » 07.04.2009 08:34

No, ogólnie o wyspę. Przecież to mała wyspa - słyszałam. A ja będę samochodem, wiec tak czy owak wszędzie będzie "rzut beretem". Natomiast będę mieszkać zaraz nad miastem Rab, na górce. Z okna jest widok na miasto Rab.
Jeśli chodzi o rybiarnie, to miałam na myśli smażalnie rybek. Tak jak u nas nad morzem jest tego wiele. Pytam , czy tam też.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC