Pyzdra napisał(a):Bardzo ciekawe. Myślałem, że najwyższym wzniesieniem Raba jest Kamjeniak 408 mnpm blisko stolicy wyspy z wejściem pieszym z licznymi zagrodami dla owiec , ale dostępny.
Kamenjak on Rab. You can reach Kamenjak and its highest point Straza by a narrow road, or from the neighbourhood of Rab town by a marked path.
Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawy link interaktywny
kulka53 napisał(a):Na mojej mapie EUROCART "Istria - Wybrzeże Dalmatyńskie, część północna i środkowa" , skala 1:200 000, jako najwyższy punkt Rabu zaznaczony jest szczyt Straża o wysokości 408 m n.p.m. Kamenjak to cały masyw górski Rabu.
Poza tym na górskiej stronie summitpost.org można znaleźć taki tekst,Kamenjak on Rab. You can reach Kamenjak and its highest point Straza by a narrow road, or from the neighbourhood of Rab town by a marked path.
z którego również wynika, że Straża jest najwyższym punktem masywu Kamenjak.
Nazwa ta jest raczej mało używana, ale można znaleźć ją w sieci. Zwyczajowo faktycznie używa się nazwy Kamenjak.
Może to i mało istotne , ale chciałem wyjaśnić skąd wziąłem tę nazwę góry na Rabie
Loleczka napisał(a):Co sądzicie o Rab, jako miejscu wakacyjnym dla nastoletniej młodzieży. Czytam, że tu większość z małymi dziećmi jeździ. A czy 13-14 letnia młodzież nie bedzie się tam nudziła ? Jak tam wygląda wieczorowe życie ? Knajpy, bary, lodziarnie, rybiarnie, sklepy, stragany, imprezki ? Czy tam się coś dzieje oprócz słońca i wody ?
Np w porównaniu do polskiego Mielna, gdzie dla mnie jest zdecydowanie za gwarno, ale młodzież jest zachwycona.