napisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 08:54
ziomek napisał(a):Mnie raczej interesują Włochy :
Jaka cena paliwka resztę wiem
Ale zdjęcia chętnie zobaczę
Diesel - między 1,06-1,16 euro (tyle mniej więcej płaciłem). Sporo kasy na autorstradach zostawisz
kulka53 napisał(a):Mnie interesuje zwłaszcza Cres, wiem, że byłeś na campingu, ale jak oceniasz dostępność kwater w ciemno, zwłaszcza we wrześniu ? (w czerwcu zapewne było podobnie..... )
Jeżeli byłeś na innych chorwackich wyspach,a pewnie tak
, jak porównasz atrakcyjność krajobrazową Cresu i Losinja do innych wysp/miejsc w CRO?
Zdjęcia oczywiście chętnie obejrzę
PZDR
Niestety, nie potrafię pomóc ci w kwestii kwater. Nie korzystamy z nich po prostu, nawet nie zwracałem uwagi na to czy były jakieś wolne czy nie. Ale w takiej Martinisci widziałem masę domów przygotowanch "pod turystów" - nie sądzę aby był to więc problem.
Co do atrakcyjności - wg mnie wyspa Cres (Cresolosinij w zasadzie
) to doskonałe miejsce na 2 tygodnie wypoczynku. Jest masa miejsc do obejrzenia, zwiedzenia, obfotografowania - i do wypoczynku. Zaczynając do kurutowych miast (takich jak Mali Losinij, którego wciąż nie cierpię i nie czuję jego klimatu... pełno ludzi), przez małe, klimatyczne miasteczka (takie jak cudowne Lubenice czy Osor), po atrakcje przyrodnicze (góry obydwu wysp, dzikie plaże, jaskinie). Wyspy są naprawdę duże (dlatego ja wybrałem się po raz drugi - za pierwszym razem nie obejrzałem wszystkiego co się dało
). Z miejsc, w których byłem, chyba najlepszym odpowiednikiem (ale 3 x mniejszym) jest Hvar - tylko że zaletą Cresu jest to, że podróż na te wyspę zabiera pół dnia mniej niż do Dalmacji
Na mojej www
http://mariuszsarzynski.pl/ w części poświeconej krajobrazom obejrzysz sporo fotografii z Cresu właśnie (większośc morskich pejzaży to albo Cres, albo Hvar); tegoroczne chyba bedą musiały zaczekać na zakończenie sezonu ślubnego...