Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z wyspy Cres - pytajcie!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 08:06

Nie wiem właściwie gdzie założyc ten wątek... forum pomogło mi w organizacji moich podróży, więc może i ja komuś pomogę :-)
Długiej relacji nie będzie (będzie za to fotorelacja - ale to jeszcze trochę).
Byłem po raz drugi na Cresie. Tym razem nocleg na campie Slatina; odwiedzone miejsca: Lubenice i poniższa plaża, Mali Losinij, Osor, Televrina, no i oczywiście Martiniscia (poza tym - lenistwo).
Trasa: Toruń-Słowacja-Węgry (spanie nad Balatonem)- Krk-Cres.
Powrót raczej okrężną drogą, bo przez Toskanię, góry Garfangana, Mediolan, Dolomity i austriackie Alpy. :-)
Pytajcie!
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 24.06.2009 08:30

Mnie raczej interesują Włochy :
Jaka cena paliwka resztę wiem
Ale zdjęcia chętnie zobaczę :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.06.2009 08:38

Mnie interesuje zwłaszcza Cres, wiem, że byłeś na campingu, ale jak oceniasz dostępność kwater w ciemno, zwłaszcza we wrześniu ? (w czerwcu zapewne było podobnie..... )
Jeżeli byłeś na innych chorwackich wyspach,a pewnie tak :D , jak porównasz atrakcyjność krajobrazową Cresu i Losinja do innych wysp/miejsc w CRO?
Zdjęcia oczywiście chętnie obejrzę :)
PZDR
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 24.06.2009 08:52

A ja czekam z niecierpliwością na relacje z fotkami :lol: :lol: :lol:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 08:54

ziomek napisał(a):Mnie raczej interesują Włochy :
Jaka cena paliwka resztę wiem
Ale zdjęcia chętnie zobaczę :D
Diesel - między 1,06-1,16 euro (tyle mniej więcej płaciłem). Sporo kasy na autorstradach zostawisz :?

kulka53 napisał(a):Mnie interesuje zwłaszcza Cres, wiem, że byłeś na campingu, ale jak oceniasz dostępność kwater w ciemno, zwłaszcza we wrześniu ? (w czerwcu zapewne było podobnie..... )
Jeżeli byłeś na innych chorwackich wyspach,a pewnie tak :D , jak porównasz atrakcyjność krajobrazową Cresu i Losinja do innych wysp/miejsc w CRO?
Zdjęcia oczywiście chętnie obejrzę :)
PZDR
Niestety, nie potrafię pomóc ci w kwestii kwater. Nie korzystamy z nich po prostu, nawet nie zwracałem uwagi na to czy były jakieś wolne czy nie. Ale w takiej Martinisci widziałem masę domów przygotowanch "pod turystów" - nie sądzę aby był to więc problem.

Co do atrakcyjności - wg mnie wyspa Cres (Cresolosinij w zasadzie :-)) to doskonałe miejsce na 2 tygodnie wypoczynku. Jest masa miejsc do obejrzenia, zwiedzenia, obfotografowania - i do wypoczynku. Zaczynając do kurutowych miast (takich jak Mali Losinij, którego wciąż nie cierpię i nie czuję jego klimatu... pełno ludzi), przez małe, klimatyczne miasteczka (takie jak cudowne Lubenice czy Osor), po atrakcje przyrodnicze (góry obydwu wysp, dzikie plaże, jaskinie). Wyspy są naprawdę duże (dlatego ja wybrałem się po raz drugi - za pierwszym razem nie obejrzałem wszystkiego co się dało :-)). Z miejsc, w których byłem, chyba najlepszym odpowiednikiem (ale 3 x mniejszym) jest Hvar - tylko że zaletą Cresu jest to, że podróż na te wyspę zabiera pół dnia mniej niż do Dalmacji :-)
Na mojej www http://mariuszsarzynski.pl/ w części poświeconej krajobrazom obejrzysz sporo fotografii z Cresu właśnie (większośc morskich pejzaży to albo Cres, albo Hvar); tegoroczne chyba bedą musiały zaczekać na zakończenie sezonu ślubnego... :-(
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 24.06.2009 09:02

Prośba do mariush_foto
Czy mógłbyś podeslać mi swój adres mailowy? Miałbym kilka pytań, a nie chcę zaśmiecać forum.

Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 09:04

Mag napisał(a):Prośba do mariush_foto
Czy mógłbyś podeslać mi swój adres mailowy? Miałbym kilka pytań, a nie chcę zaśmiecać forum.

Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
hej, mail na mojej stronce jest, w dziale "Kontakt" :-)
Ale jeśli chodzi o kwestie turystyczne to chyba można zaśmiecać forum... bo od tego jest :-)
dadol12345
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dadol12345 » 24.06.2009 09:14

Witam. Mam pytanko odnośnie kwestii cen: Ile kosztuje wjazd na wyspę Krk i czym dostać się następnie na Cres (pewnie promem, jakie ceny?)?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.06.2009 09:15

Dzięki :D

mariush_foto napisał(a):góry obydwu wysp, dzikie plaże

Co do gór, to jakieś tam plany mam :wink: natomiast czy mógłbyś polecić jakieś dzikie plaże właśnie? Gdzieś, kiedyś tu na forum ktoś podawał swoją fajną stronkę z plażami na Cresie, poszukam jej sobie jeszcze, ale zawsze to lepiej mieć info z różnych źródeł :D
Co prawda przewidziałem na obie wyspy jedynie 5 dni :( ale mam nadzieję, że przy sprzyjającej pogodzie uda się nam sporo zobaczyć.......
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 09:20

dadol12345 napisał(a):Witam. Mam pytanko odnośnie kwestii cen: Ile kosztuje wjazd na wyspę Krk i czym dostać się następnie na Cres (pewnie promem, jakie ceny?)?
Wjazd na Krk - kilka euro (dokładnie niestety nie pamiętam).
Potem płynesz promem z Krk na Cres - kosztuje to (za dwie osoby i samochód) około 150 kun (podobna cena jest przy przeprawie promowej bezpośrednio na Istrię).
Wyjeżdżając z wyspy Krk nie płaci się chyba za przejazd!
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 24.06.2009 09:23

kulka53 napisał(a):Dzięki :D

mariush_foto napisał(a):góry obydwu wysp, dzikie plaże

Co do gór, to jakieś tam plany mam :wink: natomiast czy mógłbyś polecić jakieś dzikie plaże właśnie? Gdzieś, kiedyś tu na forum ktoś podawał swoją fajną stronkę z plażami na Cresie, poszukam jej sobie jeszcze, ale zawsze to lepiej mieć info z różnych źródeł :D
Co prawda przewidziałem na obie wyspy jedynie 5 dni :( ale mam nadzieję, że przy sprzyjającej pogodzie uda się nam sporo zobaczyć.......
Plaż jest cała masa, w wielu miejscach stoją po 1-2 samochody przy drodze - i chodzi się na doł, do plazy. Najsłynniejsza to chyba plaża pod Lubenicami (zejście zabiera godzinę - wejście podobnie - ale jest tam bardzo ładnie). Obok tej właśnie plaży jest też Błękitna Grota (można tam bodajże wpłynąć pod wodą - nie dostarliśmy tam niestety).
Jeśli będziesz wybierał się na któryś ze szczytów, to pamietaj, że niezależnie od tego ile wody zabierzesz - będzie za mało ;-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2009 09:55

dadol12345 napisał(a):Witam. Mam pytanko odnośnie kwestii cen: Ile kosztuje wjazd na wyspę Krk i czym dostać się następnie na Cres (pewnie promem, jakie ceny?)?

http://krupnik.pl/zdjecie/175.Cena.17PLN
http://www.jadrolinija.hr
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=137 ... light=cres
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=4876&highlight=cres
dadol12345
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dadol12345 » 24.06.2009 10:43

Dziękuję serdecznie za informacje odnośnie cen.
dadol12345
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dadol12345 » 24.06.2009 10:55

JacYamaha napisał(a):

http://krupnik.pl/zdjecie/175.Cena.17PLN
http://www.jadrolinija.hr
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=137 ... light=cres
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=4876&highlight=cres

Chodzę po stronie www.jadrolinija.hr i nie mogę znaleźć nigdzie cen... Pomoże mi ktoś, proszę...
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 24.06.2009 11:06

Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone