Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Tucepi

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Diego M
Cromaniak
Wróciłem z Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 08.07.2007 19:45

Witam
Kilka dni temu wróciłem z Tucepi,chciałbym sie podzielic z Wami aktualnymi praktycznymi informacjami z pobytu może coś z tego komuś sie przyda przy planowaniu wyjazdu-oczywiście nie odkrywam tu ameryki......To nie był mój pierwszy wyjazd także potraktowałem go wyłącznie jako odpoczynek bez zwiedzania po drodze oraz na miejscu.Ale do rzeczy. :P

Wyjechaliśmy z domu rano we wtorek 26.06. ,Bielsko pozegnało nas ulewnym deszczem ,trasa do Zwardonia tam niespodzianka nowe przejście graniczne zaraz za nim w sklepie spożywczym po prawej stronie kupujemy winietki 300 SK za m-c/150 Sk za tydzień/i dalej w drogę za Zylina jakieś 10km mała niespodzianka drogowa wjazd na drogę expresową ,która przechodzi w ok.10 km odcinek autostrady kończący się kilka kilometrów przed Povarzską Bystrzyca - zawsze coś.
:arrow: Następnie przejazd bez problemów autostradą do Bratysławy a stamtąd na przejście w Rajce na Węgry-droga na Węgrzech dobrze mi znana ale niestety z roku na rok coraz więcej TIR-ów przez co niestey robi się coraz bardziej męcząca i niebezpieczna.Przejazd przez Węgry/200km/zabiera nam jak zwykle ok.3h.Trasa Mosomagyorovar-Csorna-Szombathely-Kormend-Redics i wjazd do Słowenii-tutaj benzyna do pełna/1l-1,088euro-płacę oczywiscie kartą,krótki odcinek przez Słowenię niestety w trakcie remontu-przede wszystkim w przeciwnym kierunku sznur samochodów co zmusza nas do decyzji o powrocie przez Gorican.Zaraz po przekroczeniu granicy Slo-Cro w Mursko Sredicse w Medmiurska Banka /po stronie lewej kilkadzesiąt metrów za przejściem/wymieniam trochę Euro kurs 1euro-7,26 oczywiście jak we wszystkich bankach bez prowizji. :arrow:
Z Cakovca wjazd na autostradę odcinek do Zagrzebia 29 kn,następnie do Karlovaca z Zagrzebia-16 kn.
W Karlovacu kierujemy się na Plitvice bo postanowiliśmy już wcześniej,że będziemy spać po drodze.Zatrzymujemy się w miejscowości Donji Niksic przed Slunjem w Pensio-Restauran Mirjana i tu chciałbym polecić nocleg-
jest schludnie,niedrogo/za pokój 4 osobowy płacimy 312 kn-to już z taksą klimatyczną-przyznacie ,że cena jak na 4 osoby i te warunki /vide www/to b.przystępna.I oczywiście kolacja-i tu też miłe zaskoczenie cena niewysoka za obiad dla 4 osób ok 230kn/generalnie porównując te ceny z nadmorskimi jest tu jednak d.taniej/http://www.restoran-mirjana.com

Rano wyjazd wjeżdżamy na autostradę na wysokości Udbiny/Gornja Ploca/i stąd do Dugpopolje opłata 72 kuny.Po drodze postój na parkingu na wyskości NP Krka stąd piekne widoki na Krkę i Skradin/z parkingu po str prawej można przejść na parking po drugiej stronie pod autostradą -świetny pomysł.Niestety mimo,że jest to dzień otwarcia odcinka autostrady Dugpolje-Setanovac nie udaje śię nam przejechać go gdyż dla normalnego ruchu bedzie otwarta ok.godz.16 a my jedziemy przed południem.
Pobyt w Tucepi jak zawsze udany pogoda piekna,temp.w gr.29-32 stopnie
a zresztą tyle już na łamach naszego forum napisano o Tućepi ,że nietaktem byłoby cokolwiek jeszce mówic. :idea:
Z praktycznych info to wymiana złotówek bez żadnych problemów w każdych mjenacincach kurs wachał się od 1,76 do 1,85 za 1 zł oczywiście
bez prowizji - wniosek spokojnie można brać złotówki i wymieniać a kurs po przeliczeniu korzystny.Ceny owoców jak zwykle d.wysokie ,lody 5 kn,piwo w knajpie 0,5l-12kn.ogólnie ceny podobne lub nieco wyższe niż w ubiegłym roku. :roll:
Cena benzyny w Cro-najkorzystniej na Stacjach INA 8kn za 1litr np .w Makarskiej jak i przy autostradzie taka sama-drożej na pozostałych/OMV,Tiffony i Crobenz-ta sieć od niedawna/.Płaciłem oczywiście kartą i na szczęści nikt nie próbował mnie <kiwnąć>.

Powrót do domu z Tucepi już przez Brelę i Dupci do Sestanovac/ok.pół godziny/droga dojazdowa do autostrady po remoncie /już ktoś o tym pisał/.Na odcinku od Setanovac do Dugpolje 1 stacja benzynowa oczywiście sa już parkingi,czas przejazdu ok 15min.

Od Setsanovacu aż do granicy wegierskiej non stop autostradą cena przejazdu łącznie 207 kn- oczywiście warto
odc.Setsanovac-Zagreb 171 kn :arrow: Zagreb - Gorican 36kn

Placenie kartą jak zwykle bez problemów i opłacalne -np.1litr benzyny w CRo wyniósł mnie 4,18zł /na podstawie wydruków z konta/.

To tyle ,jesli cośkolwiek z tej relacji komuś sie przyda to bardzo się cieszę,jeśli jakieś pytania to chętnie odpowiem. :lol:

PS szkoda ,że to już po i trzeba czekać rok,natomiast tym co dopiero jadązycze przyjemnego wypoczynku nad Jadranem - pogoda i pogoda ducha zapewniona :lol:

pzdr :papa: :hut:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 08.07.2007 21:11

Dojazd i powrót - opowiedziane!
Teraz czas na esencję :wink:
Mam nadzieję, że coś szykujesz ... :)

Pozdraviam ... niedoszłego :wink: sąsiada (miałam być w tym samym czasie obok, w Drašnicach)
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 08.07.2007 22:02

A ja w tym czasie byłem w Drasnicach, i zwyczajowo raz na lodach w Tucepi :D
JAR25
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAR25 » 10.07.2007 17:18

Joker_28 napisał(a):A ja w tym czasie byłem w Drasnicach, i zwyczajowo raz na lodach w Tucepi :D

Aja to Cię chyba w Tucepi widziałem, pod wieczór koło placu zabaw i restauracji Marina robiłeś zdjęcia, a na głowie miałeś czerwoną chustę i pchałeś wózek z dzieciakiem. Zgadza się ?
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 10.07.2007 17:29

JAR25 napisał(a):
Joker_28 napisał(a):A ja w tym czasie byłem w Drasnicach, i zwyczajowo raz na lodach w Tucepi :D

Aja to Cię chyba w Tucepi widziałem, pod wieczór koło placu zabaw i restauracji Marina robiłeś zdjęcia, a na głowie miałeś czerwoną chustę i pchałeś wózek z dzieciakiem. Zgadza się ?

Zgadza się, ale pamięć !!! Dzieciak to Sylwia, czerwona bandanka z Piratów z Karaibów :)

Szkoda, że nie zagaiłeś 8) Swoją drogą, ciężko już być w Hrvatskiej incognito :wink: Podczas pobytu spotkałem zacną ilość rodaków - nie tylko z forum.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.08.2007 13:55

Widzę że pobyt raczej udany. I oczywiście w Neptunku :?: :lol:. Korzystając z okazji zapytam, czemu nie jeździsz przez Czechy, Austrię, Maribor i dalej wiadomo; tylko przez Słowację ? Pytam, bo kroi mi się :lol: :lol: wyjazd do Cro w tym roku jeszcze raz i to właśnie z Bielska.
:papa:
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 11.08.2007 16:39

Buber napisał(a):Widzę że pobyt raczej udany. I oczywiście w Neptunku :?: :lol:. Korzystając z okazji zapytam, czemu nie jeździsz przez Czechy, Austrię, Maribor i dalej wiadomo; tylko przez Słowację ? Pytam, bo kroi mi się :lol: :lol: wyjazd do Cro w tym roku jeszcze raz i to właśnie z Bielska.
:papa:

takiemu to dobrze :D

odpowiadając za Diego M , to chyba dlatego , że z z Bielska mu lepiej jechać na Zwardoń , a stamtąd Zilina , Bratysława , Rajka
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 11.08.2007 17:15

Wiem że dyskusja o trasach była gdzie indziej, ale ciągnąc problem, myślałem, że z BB i do Cieszyna niedaleko :D :wink: . Jeżeli chodzi o cel jest on mocno ewentualny (czyli mglisty). A chodzi mi o Starigrad - Paklenicę.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 20.08.2007 19:32

Danka napisał(a):odpowiadając za Diego M , to chyba dlatego , że z z Bielska mu lepiej jechać na Zwardoń , a stamtąd Zilina , Bratysława , Rajka

W tzw. międzyczasie doczytałem co nieco i widzę że trasa przez zachodnie Węgry jest o.k. i tamtędy pojądę. Cel zmieniłem na Brelę.
Mam do was pytanie jak długo zajęła Wam podróż w okolice Splitu, licząc od Bielska-Białej, z rozbiciem na poszczególne kraje, kiedy (dzień, noc, dzień tygodnia) i czy zaraz za polską granicą można w nocy kupić winietkę na autostradę w Słowacji. Zapytałem o to na wszelki wypadek jeszcze w jednym wątku - może mi się coś uzbiera :D :wink: .
Pozdrav
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 20.08.2007 20:15

Jadąc w czerwcu , w niedzielę z Bielska / przed 16.00/ , przez Zwardoń
/ tankowanie , zakup winiety , po drodze kolacja / w Rajce byliśmy ok. 20.00 . Dodam , że ruch był niewielki. Przy sprzyjających warunkach 4-5 godzin i jesteś na granicy slowacko - wegierskiej

Nie wiem jak z winietą w nocy , na granicy drożej , a od granicy do Cadcy to same małe mieściny i przypuszczam , że w nocy to sklepy zamknięte. Chyba , że na stacji benzynowej gdzieś w okolicach Cadcy , ale to muszą odpowiedzieć Ci , którzy kupowali.

Potem nasze przygody na Węgrzech znasz
:wink: , ale ruch niewielki i dobrze się jedzie

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wróciłem z Tucepi
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies