Po wypoczynku po urlopie w Tucepi i okolicach zabieram się za relację do której się zobowiązałem przed wyjazdem. Zakwaterowaliśmy na ul. Ekonomija na IIp z widokiem na morze w odległości 100m i przejściem pod jezdnią przejściem podziemnym(bezpiecznie). Podróż męcząca z powodu korków w dwóch długich tunelach i po wypoczynku po dwóch dniach zabraliśmy się kolejno za zwiedzanie, Makarska, Góry Biokovo, Medjugorje, Mostar, wodospady KRKA i na końcu Split. Wyczerpujący wypoczynek, ale zawsze tak robimy, tam gdzie jesteśmy zwiedzamy okolice i w ten region Chorwacji już nie wracamy. Odnośnie Makarskiej polecam lubiącym tłok i duże rzesze turystów - góry Biokovo dla wprawionych kierowców, pragnących mocnych wrażeń i pięknych widoków po dotarciu do tabliczki z napisem 1762m, nasz zjazd trwał 1h - Medjugorje temperatura 49stC brak siły na dotarcie na górę objawień, potrzebny paszport i zielona karta(wskazane coś dla ducha) - Mostar miasto z piętnem wojny, budynki widma, wyrwy po bombach, przydrożne groby pomniki poległych w obronie Oczyzny robią wrażenie, powrót do Tucepi jadranką urokliwymi zakolami zwiedzając nadmorskie miasteczka przycupnięte do gory Biokovo - wodospady KRKA od Skradina, byłem w Plitvicach i wyżej bym ocenił jeziora plitvickie - Split w drodze powrotnej wart zwiedzenia jak i Pałac Dioklaklesa. To tak w telegraficznym skócie mój(nasz) urlop w Tucepi. Przypomnę, że zaliczyłem, zwiedziłem KRK Njivice i okolice, Istria Rovinji i okolice, Privlaka Zadar i okolice. Czy może mi ktoś polecić region godny spędzenia urlopu w Chorwacji ale już nie Dalmacja, tam zbyt gorąco: o 22,00 siedząc przy rakiji 27stC. Ogólnie urlop udany bez niemiłych zdarzeń, minus to korki na nowej pięknej autostradzie w tunelach Sveti Rok i Mala Kapela. pozdrav
Gospodarz w porządku, na przywitanie pokazał co i jak a wieczorem mała degustacja plynów, zrobił nam piknik rybny na przydomowym grilu, na odjezdne gratisowo literek płynu i bez natrętnych kontroli.polecam
http://www.chorwackie.pl/zakwaterowanie ... czepi.html