Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Tucepi i Czarnogóry - krótka relacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysztofj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofj » 28.08.2006 11:09

Wyjechaliśmy 12.08 rano około godz. 7 z okolic Bełchatowa w kierunku Cieszyna. W Cieszynie byliśmy ok. 10:30. Zatankowałem LPG do pełna oraz zakupiliśmy euro i słowackie korony. Następnie przejazd przez Czechy i wjazd do Słowacji. W Słowacji zakup winietki na autostradę (300 koron - miesięczna) i dalej jedziemy w kierunku Żyliny. Kilkanaście km za Żyliną zaczyna się autostrada do Bratysławy. Przed Bratysławą kolejne tankowanie LPG na stacji. Płacę w koronach zakupionych w Cieszynie. Za Bratysławą kilka km - przejście graniczne z Węgrami. Przejazd przez Węgry. Pogoda brzydka - pada deszcz. Kierujemy się na Zalaegerszeg, gdzie jesteśmy ok. godz. 18. Szybko robi się ciemno. Tam (Zalaegerszeg) znajdujemy bez problemu nocleg tranzytowy. Cena po negocjacjach 25E za 4 osoby. Następnego dnia, rano ok. godz. 9 wyruszamy w kierunku granicy węgiersko-słoweńskiej w miejscowości Redics. Dalej krótkim ok. 10 km odcinkiem przejazd przez Słowenię i wjazd do Chorwacji w Mursko Sredisce. Następnie kierunek na Varażdin i tu tankuję LPG płacąc kartą Visa. Z Varażdina drogą zwykłą do Zagrzebia i w Zagrzebiu wjazd na autostradę A1 do Splitu - odległość ok. 400 km (cena za przejazd 157 kun lub ok 23 E). Po autostradzie pędzimy ok 150-160 km/godz. Przy autostradzie kolejny raz tankuję LPG płacąc kartą Visa. Na autostradzie kilka tuneli, w tym dwa najdłuższe po ok. 5,5 km Mala Kapela i Sveti Rok. Przed tunelem Sveti Rok natrafiliśmy na korek (ok. 0,5 godz. jazdy w żółwim tempie). Czynna jest tylko jedna strona tunelu Sveti Rok, w którym samochody poruszją się w obu kierunkach, stąd chyba te korki (w drodze powrotnej również). Następnie dojazd do Splitu i znowu korek aż do Omiśa. Na miejscu w Tucepi jesteśmy ok. godz. 17. Szukamy kwater do zamieszkania. Decydujemy się na kolejną, chyba 5-tą z kolei obejrzaną. Cena również po negocjacjach: 10E za osobo/dzień dla 4-ech osób. Mamy dwa pokoje 2-osobowe z łazienkami i kuchnia do naszej dyspozycji. Do morza ok. 300 m. Pobyt w Tucepi - łącznie 7 dni. Pogoda super, woda 26 st. C. Zaliczona wycieczka statkiem na wyspy Hvar i Brać. Cena wycieczki całodniowej to 150 kun od osoby. Po negocjacjach zapłaciliśmy 140 kun od osoby dorosłej i 70 od dzieci. W sobotę 19.08 wybraliśmy się jeszcze na wycieczkę swoim samochodem do Medugorje w Bośni do Sanktuarjum Maryjnego i miejsca objawień. Z Tucepi to niedaleko, ok. 70 km. W Bośni tankowałem LPG, płacąc kartą Visa, cena 1l ok. 2 zł (po przeliczeniu na zł). W niedzielę 20.08 ok. godz. 8 wyruszamy z Tucepi w kierunku Czarnogóry, zwiedzając po drodze Dubrovnik. W Dubrovniku znalezienie miejsca parkingowego w okolicy Starego Miasta graniczy z cudem. Udało nam się zaparkować około 2 km od Starego Miasta, po wielokrotnych objazdach wielu uliczek miasta. Po spacerze po Starym Mieście wyruszamy w dalszą podróż do Czarnogóry. W Czarnogórze objeżdżamy Zatokę Kotorską, chociaż można przeprawić się promem. Dojeżdżamy do Budvy. Tu znajdujemy kwaterę, 3-cią obejrzaną. Mieszkanie w bloku do naszej dyspozycji: 2 pokoje, kuchnia, łazienka, klimatyzacja. Cena 35E za dobę za całość. W Budvie znacznie więcej ludzi niż w Tucepi. Duży ruch na ulicach. Plaże zatłoczone, w dużej części zastawione przez płatne leżaki, chociaż można znaleźć miejsce do swobodnego, bezpłatnego plażowania. Temperatura wody w morzu 28 st. C. Kilka km za Budvą, jadąc w kierunku Petrovaca, przed Sveti Stefan jest bardzo duża, niezatłoczona plaża Kamenovo, na której również byliśmy. W Budvie spędziliśmy 5 dni. Wyjechaliśmy w piątek o godz. 9 25.08 w kierunku Splitu, dalej autostradą A1 (koszt ok. 10E) i zjechaliśmy do Plitvickich Jezior. Tutaj nocleg za 20E od 4-ech osób i 26.08 w sobotę od rana zwiedzaliśmy Plitvickie Jeziora. Ceny biletów 100 kun dorosły i 60 kun dziecko. Można płacić w euro. Plitwickie Jeziora zwiedzaliśmy ok. 5 godz. i o godz. 15 wyruszyliśmy w drogę powrotną do Polski, zatrzymując się na nocleg w Lenti na Węgrzech niedaleko od granicy słoweńsko-węgierskiej. Nocleg kosztował 25E za 4 osoby (również negocjacje, począwszy od 40E) . Następnie w niedzielę 27.08 o godz. 9 wyruszyliśmy w dalszą podróż do Polski znaną trasą przez Węgry, Słowację, Czechy. W domu byliśmy o godz. 20. To taka krótka relacja z trasy i pobytu w Chorwacji / Czarnogórze. Wszystkie granice przekracza się bez problemu. Do Czarnogóry i Bośni trzeba mieć Zieloną Kartę. Wszędzie można płacić w euro. W Czarnogórze euro jest walutą obowiązującą. W Tucepi w kantorach można złotówki wymienić na kuny. Kurs jest 1 zł = 1,72 kn. Jeśli weźmiecie euro do Chorwacji i wymienicie na kuny, to przelicznik jest jeszcze bardzie korzystny. Wychodzi 1 kn = 0,55 zł. Ja euro kupowałem w Cieszynie w kantorze po 3,87 zł. Opłaca się też płacić kartą kredytową. Kartą Visa płaciłem głównie za LPG na stacjach w Chorwacji i Bośni. Po przeliczeniu zakupów kartą wychodzi 1E = 3,91-3,95 zł. Jedynie w Czarnogórze na pierwszej stacji po przekroczeniu granicy chorwackiej nie akceptowali kart Visa, tylko MasterCard i za LPG (cena 1l = 0,6E) musiałem płacić gotówką w euro. Jeśli jedziecie w ciemno nie decydujcie się na pierwszą obejrzaną kwaterę, następne będą na pewno lepsze. Negocjujcie ceny. Nawet jeśli kwatera wam się podoba odwróćcie się do wyjścia, wtedy spuszczą z ceny. Jeśli macie pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 22.07.2007 19:51 przez krzysztofj, łącznie edytowano 3 razy
borek_bb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borek_bb » 28.08.2006 20:44

Witam.

Mam pytanie, wybieram się do Dubrovnika i zastanawiam się czy warto wyskoczyć w rejony Budovy - z mapy wynika ze to jakież 115 km.
zibi200
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi200 » 29.08.2006 00:18

Mam pytanie odnośnie noclegu zwiedzając Plitvickie Jeziora - dokadnie gdzie nocowaleś? Aha i w przybliżeniu ile czasu trzeba liczyć na dojazd do Jezior z Tucepi i o której godzinie trzeba dotrzeć żeby znależć jakiś nocleg? Z góry dziękuję za odp.
krzysztofj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysztofj » 29.08.2006 00:47

borek_bb napisał(a):Witam.

Mam pytanie, wybieram się do Dubrovnika i zastanawiam się czy warto wyskoczyć w rejony Budovy - z mapy wynika ze to jakież 115 km.

Odległość w km się zgadza. Uważam, że warto wyskoczyć do Budvy, ale na pokonanie tych ok. 115 km musisz liczyć ok. 3 godz. Droga wokół Zatoki Kotorskiej jest kręta i szybko nie pojedziesz chyba, że skorzystasz z promu (ja nie korzystałem). Do tego dochodzi przejście graniczne. Jest to jedyne przejście podczas mojej podróży, gdzie czekałem na przejazd ok. 20-30 min. Była kolejka samochodów, Czarnogórcy dokładnie sprawdzali paszporty wklepując dane do komputera.

zibi200 napisał(a):Mam pytanie odnośnie noclegu zwiedzając Plitvickie Jeziora - dokadnie gdzie nocowaleś? Aha i w przybliżeniu ile czasu trzeba liczyć na dojazd do Jezior z Tucepi i o której godzinie trzeba dotrzeć żeby znależć jakiś nocleg? Z góry dziękuję za odp.

Nocowałem w miejscowości Korenica, ok. 18 km przed Plitvickimi Jeziorami. Jest to pierwsza miejscowość przed Plitvickimi Jeziorami z miejscami noclegowymi w domach prywatnych. Dotarłem tam dość późno (korki na autostradzie A1), ok. godz. 21:30 i nocleg znalazłem bez problemu zjeżdżając w Korenicy w boczną uliczkę w lewo przy jednej z tabliczek "ZIMMER". Ja wyjechałem do Plitvickich Jezior z Budvy o godz. 9. Z Tucepi jest znacznie bliżej i droga szybsza, od Splitu jest autostrada. Myślę, że najlepiej na nocleg zajechać jeszcze "po widoku", czyli do godz. 20. Gdy z Tucepi wyjedziesz o godz. 14-15 to będzie OK.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 29.08.2006 07:39

Trochę o Budvie i Zatoce kotorskiej dowiesz się w mojej relacji. Wybierz sobie odpowiedni fragment albo przeczytaj całość.
forum/viewtopic.php?p=145144#145144
Pozdrawiam
borek_bb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) borek_bb » 29.08.2006 08:43

krakuscity napisał(a):

Trochę o Budvie i Zatoce kotorskiej dowiesz się w mojej relacji. Wybierz sobie odpowiedni fragment albo przeczytaj całość.
forum/viewtopic.php?p=145144#145144
Pozdrawiam

Witam. Twoją relację czytałem wczoraj, jest rewelacyjna. Kuszą mnie tamte rejony. Zastanawiam się czy nie uderzyć z Dubrownika w tamte rejony i czy w drodze powrotnej nie jechac tracą na Sarajewo żeby zobaczyć to miasto. Jadę w tym roku pierwszy raz, skoro dojade do Dubrownika to wypada zwiedzić tamtejaszą okolicę. Na początku myślałem że zatrzymam się koło Dubrownika na kilka dni a poźniej przesynę się w stronę Splitu i tam postój i zwiedzanie, stąd mój dylemat.

Trochę chcę zobaczyć gdyż mam nadzieję iz po raz ostatni jedziemy na wakacje we dwoje ;)
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 29.08.2006 10:38

Jeżeli miałby to być jednodniowy wypad do Czarnogóry to polecam objazd Boki Kotorskiej z dłuższym pobytem w Kotorze. Wydaje mi się to ciekawszą opcją niż wyjazd do Budvy. Krajobrazy są zdecydowanie piękniejsze a starówka w Kotorze ciekawsza od tej z Budvy (ale to są moje indywidualne odczucia). Starówkę w Budvie można obejść po murach obronnych (w porównaniu do Dubrownika to skala mikro) natomiast w Kotorze wejść na górę Św. Jana i spojrzeć na miasto i Bokę Kotorską z góry.
Jeśli planujesz powrót przez Bośnię to polecam zatrzymanie sie w Mostarze. Sądzę że to hit tego i następnych lat. Stare miasto ze słynnym mostem oglądane zwłaszcza wieczorem na długo pozostają w pamięci.
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 29.08.2006 12:15

borek_bb napisał(a):

Trochę chcę zobaczyć gdyż mam nadzieję iz po raz ostatni jedziemy na wakacje we dwoje ;)

Życze zdrowia.

krzysztofj - fajna relacja. Też byłem w Mediugoria i jestem pod wrażeniem. A Mostar dość ładny. Za rok obok riwiery Makarskiej planuję Dubrownik i trochę BIH-u

Pozdr.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone