Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Trogiru, opis trasy.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 17.08.2009 10:53

Witam forumowiczów,
Wróciłem w zeszłym tygodniu z Chorwacji, z Trogiru. Jechałem trasą: Leszno - Boboszów - Olomuc (CZ) - Brno (CZ) - Wiedeń (A) - Graz (A) - Maribor (SLO) - Zagrzeb (CRO) - Trogir.
Czas przejazdu - do Chorwacji 19h, z powrotem 17h (bez noclegów, jazda bez przekraczania max. prędkości)
Żadnych korków, jechałem w poniedziałek. Jedyny korek, to sam się wpakowałem, przy zjeżdżaniu z autostrady w Zagrzebiu, zamiast jechać do bramek płatnych kartą, to pojechałem, tam gdzie "cash" i stałem chyba z piętnaście minut.
Koszt winiet:
- CZ - miesięczna - 15euro
- A - 10-dniowa - 45 pln,
- SLO - miesięczna - 30euro
- Chorwacja - od granicy do Trogiru - 27 euro.
Droga bardzo fajna, jedynie gorszy odcinek przed Wiedniem, nie ma autostrady i gdzieniegdzie roboty, ale nie przeszkadzały w płynnej jeździe.
Przejazd przez Wiedeń również bardzo sprawny.
Trasa liczyła dokładnie 1255km.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, zapraszam.
usia
Autostopowicz
czym płacić za winiety?

Nieprzeczytany postnapisał(a) usia » 20.08.2009 12:25

kartą czy euro ?

Czy karta nie wychodzi drożej ?
dawidski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidski » 21.08.2009 07:06

Oszczędzasz przede wszystkim czas.
Jeśli chodzi o różnicę w cenie, to różnica jest niewielka. Przeliczyłem sobie, ile mi ściągnięto z karty i porównałem z kwotą jakbym płacił w euro (oczywyście na bramkach przeliczają sobie po swoim kursie) i wyszło prawie to samo, różnica kilkudziesięciu groszy na całej kwocie.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 23.08.2009 16:41

Witam
28/08/09 wyjazd do Trogiru "w ciemno" alternatywną trasą CZECHY, SŁOWACJA, WĘGRY, CHORWACJA - obecnie chyba najtańsza i najszybsza trasa bez korków.... 8O
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 23.08.2009 16:43

Tak przy okazji szybkie pytanie, którym zjazdem z A1 najlepiej do Trogiru ?
I czy jakaś miejscówka godna polecenia w pobliżu ulicy sv. Ante na Ciovo?
ellllla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ellllla » 23.08.2009 21:56

i ja również w tym dniu wyjeżdżam w okolice Trogiru. Jadę z małymi dziećmi więc chcę przenocować w drodze. Zaplanowałam że w Miskolcu będzie ok. Po przeczytaniu kilku wątków i obejrzeniu kilku stron z ofertami uznałam, że nie powinno być problemu w znalezieniu noclegu. Jadę więc w ciemno.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 22:10

RadamiaN napisał(a):Witam
28/08/09 wyjazd do Trogiru "w ciemno" alternatywną trasą CZECHY, SŁOWACJA, WĘGRY, CHORWACJA - obecnie chyba najtańsza i najszybsza trasa bez korków.... 8O

Czechy można ominąc i zaoszczędzić te 15 euro skoro i tak na Słowacji planujesz kupić nową winietkę.

W zeszłym roku jechaliśmy właśnie przez Słowację i Węgry (droga 86) dokładnie taką trasą jak na mapce w linku poniżej:
http://www.croatia2008.w.of.pl/cro_01_detail.htm

Opłaty wg obecnych stawek za autostrady:

w obie strony - Słowacja (miesięczna - 9,9 euro)
w obie strony- Węgry drg 86 (0 zł)

Chorwacja dojazd:
od Cakovec do Zagrzeb 29kn, Zagrzeb/Split 157kn,

Chorwacja powrót:
Karlovac/Zagrzeb 16kn, Zagrzeb/Cakovec 29kn

to daje mniej niż 200 zł za winiety i bezcenne widoki
z powrotnej drogi nr 1 (Split/Plitvickie/Karlovac).

w tym roku również wykorzystaliśmy ten wariant i droga 86 nadal jest w niezłym stanie mimo ostrzeżeń, które tu znalazłem. nie nazwałbym jej jednak najszybszą.
polecam też szczególnie zwracać uwagę na ograniczenia prędkości (również te związane z remontami) będąc na Słowacji bo oni tam naprawdę solidnie polują patrząc na panujące u nas obyczaje ;)
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 22:27

ellllla napisał(a):i ja również w tym dniu wyjeżdżam w okolice Trogiru.

tutaj wrzucałem info nt. mojej kwatery w Trogirze:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22970&start=15
My z uwagi na to, że we dwoje braliśmy tylko sobe ale było tam dużo więcej większych i lepiej wyposażonych kwater u tych miłych gospodarzy więc myślę, że byłabyś zadowolona :) do starówki masz dosłownie 4 min piechotą, masz zadaszony i ogrodzony parking, nie jest to bezpośrednio przy głównej arterii, nie trzeba przeprawiać się na drugą stronę wyspy by dostać się na popularne plaże (co w ciągu dnia oznacza prawie zawsze stanie w korkach na mostach), a w pobliżu jest też piekarnia oraz dwa sklepiki. jeśli będziesz zainteresowana to po prostu wyślij smsa na numer kontaktowy, który podałem w linku (najlepiej po angielsku) z zapytaniem o wolne terminy i cenę (pamiętam że była bardzo przystępna w stosunku do kwater które oglądaliśmy obok). możesz zarezerwować smsem i zdecydować na miejscu, a zawsze będziesz miała ten komfort, że w razie komplikacji pewne formalności masz już dograne. czasem droga się wydłuży i szukanie kwater może okazać się męczące :)

absolutnie nie naganiam tutaj nikogo, po prostu byłem i spodobało mi się tam :)
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 24.08.2009 07:19

zlybanan napisał(a):

:) dziękuję za przydatne i aktualne informacje.
Jedziemy kawałek przez Czechy ( opisanym na forum wariantem bezpłatnym) bo przez Zwardoń podobno są spore korki ( jest remont i dłuuuuga mijanka).
Poza tym jedziemy nocą, więc widoki to rzecz drugorzędna. Istotniejsze dla nas jest "szybkie dotarcie" na miejsce - mamy tylko tydzień urlopu... :(. Ale najważniejsze, że znów będziemy w CRO :D
mdmix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mdmix » 26.08.2009 07:48

Nocleg spokojnie znajdziesz bo przy drogach stoją naganiacze z tabliczką APARTMANI, wracałam 22 sierpni i było ich zdecydowanie więcje niż na początku urlopu. Trogir jest boski - polecam krewetki w bułce na bazarze przy głównym parkingu w Trogirze i lody. Spokojnie znajdziesz te nalepsze bo tam jest zawsze kolejka (na starym miescie:) )
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 26.08.2009 13:25

Kraków - Trogir (przez Chyżne, Bańska Byst., Budapeszt) 14 godzin jazdy w 2 kierowców.
Na Słowacji ominięcie płatnych odcinków.
Węgry 2 razy winieta 4 dniowa.
Chorwacja standard -płacenie na bramkach.

Ogólnie trasa bez stresów... loozik polecam
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 26.08.2009 19:35

zawis napisał(a):Kraków - Trogir (przez Chyżne, Bańska Byst., Budapeszt) 14 godzin jazdy w 2 kierowców.

Warto omijac te płatne odcinki w Słowacji ?
Tak czasowo - jak myślisz ile więcej czasowo wyszło niż gdybyś płatnymi na Słowacji śmignął :?: Pytam bo w piątek ruszam do Trogiru - podobną trasę zaplanowałem tyle, że z płatną Słowacją i przez kawałek Cieszyna w CZE :?
[/b]
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 26.08.2009 20:37

RadamiaN napisał(a):
zawis napisał(a):Kraków - Trogir (przez Chyżne, Bańska Byst., Budapeszt) 14 godzin jazdy w 2 kierowców.

Tak czasowo - jak myślisz ile więcej czasowo wyszło niż gdybyś płatnymi na Słowacji śmignął :?: Pytam bo w piątek ruszam do Trogiru - podobną trasę zaplanowałem tyle, że z płatną Słowacją i przez kawałek Cieszyna w CZE :?
[/b]

Omijanie gł. dróg Słowacji - nieopłacalne. Winieta zbyta tania w stosunku do straconego czasu.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 27.08.2009 06:49

Crayfish napisał(a):
RadamiaN napisał(a):

[/b]

Omijanie gł. dróg Słowacji - nieopłacalne. Winieta zbyta tania w stosunku do straconego czasu.

Tak też się właśnie zastanawiałem - ale plan trasy jest ok. z tymi płatnymi ( 10euro) Słowackimi trasami. Czasowo lepiej i ew. dodatkowe koszty omijam :P szerokim łukiem.

jeszcze jeden dzień i... :arrow:
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 27.08.2009 07:33

RadamiaN napisał(a):Czasowo lepiej i ew. dodatkowe koszty omijam :P szerokim łukiem.

nie omijałem więc nie wiem do końca czy jest sens ale przyznam, że kwota niewielka, a przejazd bezproblemowy. jednak nie myśl, że na autostradach nie polują. bardzo gęsto, zwłaszcza w letnie weekendy, rozstawiają się przy ograniczeniach prędkości i koszą. a ograniczeń teraz sporo bo wiele odcinków remontują. zresztą tak jest w całej Słowacji - zupełnie inna kultura jazdy. jest do 80 kmh to wszyscy jadą 80, a nie jak u nas gdzie te 30% powyżej limitu jest normą, nie wspominając o tych, którym się spieszy.
dzięki temu mimo większych ograniczeń ruch odbywa się tam znacznie płynniej niż u nas, przynajmniej zawsze mam takie wrażenie. w każdym razie ostrzegam przed "sypaniem" za naszą południową granicą i szerokości życzę :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone