Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Trogiru i Vir-u !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 18.07.2005 16:58

Macie jakies pytania?
Bylo extra,ale pierwszy dzien pracy juz mnie osłabil!!!
Czas mysłec o następnym wyjeździe?
pepsiura
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepsiura » 19.07.2005 11:21

W sierpniu jade na wyspe Ciovo, czyli tak na prawde do Trogiru.
Jade 2 raz do CRO, ale chetnie poslucham Twoich uwag dotyczacych przede wszystkim drogi, oplat itp.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 19.07.2005 11:58

Dr.Watson--my jedziemy 01.09.br na 2 auta ze Swinoujscia,przez Berlin,Drezno,Chemnitz,Linz do Mariboru.
Chcemy wystartowac popoludniu ,tak abydo poludnia nastepnego dnia dojechac gdzies miedzy Maribor a Zagrzeb.Tam chcemy poszukac hotelu na 1 dobe aby odpoczac z dzieckiem .
Moje pytania:
-czy znasz ceny tuneli na autostradzie via Austria
-czy polecisz jakis hotel za Mariborem
-Jak leciec do trogiru przez CRO (podobno juz czynna jest autostrada) ,Nadmenie ,ze w CRO bedziemy jechac w sobote (niestety).

Ewentualnie jakies inne ciekawostki o Ciovo i Trogirze oraz okolicy.
Pozdrawiam i z gory dziekuje!!
Dr.Watson
Croentuzjasta
Wrocilem...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 19.07.2005 17:19

Ja jechałem z Wa-wy przez Katowice,Korbielów,Banską B,Sahy,Vac,Budapeszt-Nagykanizsa dalej na Zagrzeg-Split.
Cała autostrada kosztowała cos ok.150-160 kun.
W soboty sa korki do wjazdu do mala Kapela i Św.Rok ponieważ droga była zwężona do jednego pasa bo jeszcze trwa tam dopieszczanie trasy ,ale do Waszego wyjazdu może będzie lepiej.
Ale... sierpien to Tam SZCZYT ,lepiej jechac w tygodniu a nie na weekend.
Tylko turnusy sa od weekendow i tu jest ból.
Trogir jest EXTRA, ale ze wzgledu na zabytkowa zabudowe jest tam ciasno. Ful ludzi i Wąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąąskie uliczki.
Na moscie Trogir-Ciovo bywaja korki bo Trogir/stare miasto to wyspa/ i Ciovo taż wyspa duzo ludzi i jeden mostek.
Ale mimo to Trogir jest EX, no i koniecznie zwiedzajcie Split,tylko 50 km.ja dokładnie mieszkalem w Seged Doni 1,5 km od Trogiru
CRO jest extra, ale ok 50-100% droższa od Polski zaleznie od asortymentów zakupów.
ETYlina 95 po7,60-7,80Kun. EURO 7,25!
krystek
Cromaniak
Re: Wrocilem...

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.07.2005 17:32

Dr.Watson napisał(a): dokładnie mieszkalem w Seged Doni 1,5 km od Trogiru CRO jest extra, ale ok 50-100% droższa od Polski zaleznie od asortymentów zakupów. ETYlina 95 po7,60-7,80Kun. EURO 7,25!

Ponieważ biorę pod uwagę wyjazd do D. Seget, ale na camping, bardzo proszę o informacje o tej miejscowości np. jakie są plaże, gdzie robiliście zakupy, czy są tam jakieś knajpki, gdzie najlepiej wymieniać euro na kuny? A może widziałeś Kamp Seget ?
Pzdr
Dr.Watson
Croentuzjasta
Wrocilem z...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 19.07.2005 19:00

Seged Doni TO TAKIE NIBY PRZEDMIEŚCIE TROGIRU.
ale NIESTETY NIE MA ZADNEJ PROMENADY Z S.D do Trogiru.
Jest za to dosyc przyjemna promenadka w samym S.D.
mozna przejsc przyjemnie przy morzu ok 3 km.
Samo S.D/"centrum" / to stara dosyc urokliwa /stara kamienna zabudowa/ wioska rybacka, a wczesniej promenadka ok 1,5km z knajpkami plazami kamienisto -żwirowymi dosyć wąskie, ale jest przyjemnie.Zabudowa S.D tej turystycznej to sympatyczne domki na zboczu opadającym w morze.Przy hotelu Medena jakby centrum rekreacyjne.W sezonie może być tloczno!!! w okolicy są trzy kempingi, ale nie znam ich klasy,ale sżdzac po obecności "D","NL","I"
i "F" chuba jest nieźle.
Piwo w kuflu 0,5 l 12-15 kun/x0,65 PLN/, przyzwoity obiad ok.70-90 kun z browarem.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.07.2005 19:10

Dzięki za info.
Dr.Watson
Croentuzjasta
Wrócilem..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 19.07.2005 19:12

Jeżeli w Polsce 1 kuna kosztuje powyżej 0,62Pln to POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM wymieniac EU lub PLN na miejscu w CRO-wychodzi taniej
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 19.07.2005 19:16

Dr.Watson-dzieki za odpowiedz!
Czy moglbys jeszcze tylko szepnac slowka na temat czasu przejazdu z Zagrzebia do Splitu? Ile moze mi to "PI x oko" zając czasu jadąc autostrada?

...wiem ,że to nieco durnowate pytanie...ale co tam... :D
Dr.Watson
Croentuzjasta
Wrócilem..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 19.07.2005 19:34

Od granicy wegry/chorwacja-gorican do trogiru jest ok 480km.
zalezy jak cisniesz buta i jakie korki na Malej Kapeli i Św.Rok.
Ja np. 25.06 .05 stalem 3-godz w korku przed Karlowaciem bo chorwackie elity uroczyscie otwieraly/swieto panstwowe CRO/autoceste.
Ale jak cisniesz 140-150 km/h to z przerwami na kawe i bez korków w 4-5 godz sie doczlapiesz.Z autocesty do trogiru jest kawałek drogi dojazdowej -gorskiej- ale co za WIDOKI- SZOK. Warto czasami olac autoceste na bliskich odcinkach jezdzic po mniej uczeszczanych drogach.Mozna kupic wino i rakije od miejscowych sprzedawcow-extra i tanio.
Butros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Butros » 21.07.2005 14:20

my jedziemy 01.09.br na 2 auta ze Swinoujscia,przez Berlin,Drezno,Chemnitz,Linz do Mariboru.
Moje pytania:
-czy znasz ceny tuneli na autostradzie via Austria

Pomiędzy Linz a Graz na A9 są dwa płatne tunele. Pierwszy Bosruck za 4,50 euro i drugi Gleinalm za 7,50 euro.

ps. Jedziemy ze Szczecina 05.08 lub 06.08[/quote]
Dr.Watson
Croentuzjasta
Wrocilem.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 21.07.2005 17:33

Sory!!
Ale jak napisalem jechalem Slowacja,Wegry,Cro
olina_c
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olina_c » 21.07.2005 22:13

A mozesz cos wiecej powiedziec co cenach np. promow ,moze byles w parku Kornati albo Krka - jakie sa ceny wstepu i jakies promy. Jedziemy autokarem(ale na wlasna reke) i zastanawiamy sie gdzie sie ulokowac tak zeby bylo blisko na rozne wycieczki - okolice Szibeniku czu Omiszu???-jak uwazasz?
wumar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wumar » 22.07.2005 14:42

a to nie lepiej u Kubusia pogadać o Cro?
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 22.07.2005 21:26

Za tydzień jadę do Vir-u. Napisz pare zdań o tym co lepiej wiedzieć wcześniej.
Czy na autostradzie w Cro łapią na radar?

P.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone