Niestety...
Wrażenia na szybko - oczywiście było super ale zwiedzając różne miasta (Zadar, Szybenik, Split, Trogir, itp.) zwróciłem uwagę jak bardzi zaniedbane są te ich zabytki... szczytem były dzieciaki kopiące piłkę o mur sąsiadujący ze Sv. Donatem w Zadarze albo anteny wystające ze starego muru obok katedry w Splicie. Te wszystki stare świątynie są tak zaniedbane... to tyle negatywów
...ach jeszcze jedno - miałem zwiedzić dziś Plitvice ale okazało się na miejscu, że temp. powietrza w Plitvicach oraz opady deszczu skutecznie nas od tego odciągnęły :/
Ale za to Park Krka zaliczony
A teraz pare pytań:
- co to znaczy "kisza" i "jużnyj"?
- czemu część znaków zakazu ma żółte tło i czym się różni od znaków zakazu z białym tłem (np. ograniczenie prędkości)? Zauważyłem, że wjeżdżając do miast jest znak terenu zabudowanego na żółtym tle, a za jakieś 100m jest znak ograniczenia do 80... czy to znaczy, że ten znak "terenu zabudowanego" nie oznacza konieczności zwolnienia do 50?
- co to za małe rybki, które mają kolor zbliżony do piasku i siedzą zawsze przy dnie na takich usypanych z piasku kopczykach? Na plażach (szczególnie z pomostów) pełno tego widziałem - podobne do krewetki ale to jednak ryba...
No nic... na razie to tyle w razie czego pytajcie - teraz przechodzę trudne przystosowanie do rzeczywistości :/
PS: Gdyby ktoś potrzebował 130kn, to chętnie się pozbędę w cenie znacznie niższej od kantorowej