Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Rovinj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PrzemoVKP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PrzemoVKP » 04.07.2012 11:48

Witaj,
My właśnie udajemy się do Rovinj 15.07. trasą dokładnie taką jak Ty. Jedziemy osobówką w 4 osoby. Powiedz proszę w miarę dokładnie ile wyniosły Cię opłaty za winiety/autostrady Czechy=>Austria=>Słowenia=>CRO. Z góry dziękuje :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 04.07.2012 12:17

Frisco napisał(a):"ciekawe miejsca (z dziećmi) ?"

Niczego nowego nie odkryłem w Rovinj oprócz tego co jest opisane w necie.

Polecić mogę tylko niedalego Rovinij jaskinię "Jama Baredine" www.baredine.com Byłem tam w zeszłym roku i polecam. Ciekawostką dla mnie było wejście do jaskini - pionowo w dół, co się żadko zdarza.
Obok jaskini jest muzeum starych traktorów a jeszcze obok mała konoba z mini muzeum winiartstwa.

Schody do jaskini są bardzo strome? 5-cio latek da radę? Czy dużo się chodzi? Na stronie znalazłem informację że czas zwiedzania to 40 minut. Generlanie czy wejście z 5-cio latkiem to dobry pomysł?
Czy muzeum starych traktorów jest w cenie biletu z jaskini czy oddzielnie płatne? A może wejście jest nieodpłatne? Z góry dziękuję za informacje.
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 04.07.2012 12:19

Winety:

Czechy - 440 KCS/miesiąc
Austria - 8 E/10 dni
Słowenia - 30 E/miesiąc
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 04.07.2012 12:19

Frisco napisał(a):"- ile czasu zajęła Ci podróż -jechałeś w nocy czy w dzień
- jaką trasą - ponawiam pytanie o plaże
- na jakiej ulicy mieszkałeś ( podaj cenę jeśli możesz)"

- podróż zajmuje mi zazwyczaj 10-11h
- jadę zawsze na noc, jak jestem zmeczony to śpię/drzemię w samochodzie ~1h
- trasa: Ostrava/Wiedeń/Graz/Ljubljana + nie jechałem autostradą do samego Koperu tylko zjechałem z niej zjazdem "Crni kal" za wiaduktem i potem drogami 208/201/44/21 dojechałem do Rovinj. Zysk jest taki że omijamy zakorkowany (soboty!!!) Koper i jedziemy darmowymi dość dobrymi drogami. Strata taka że drogi są bardziej kręte i jedziemy wolniej
- mieszkałem na ulicu Centener
- płaciłem 55E za apartament 2os dorosłe + 2 krevet-y
Cześć mam pytanie czy dobra jest już ta nowa autostrada od Siewierza do granicy Czeskiej i dalej na Ostrawe. Pozdrawiam
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 04.07.2012 12:36

"Schody do jaskini są bardzo strome? 5-cio latek da radę? Czy dużo się chodzi? Na stronie znalazłem informację że czas zwiedzania to 40 minut. Generlanie czy wejście z 5-cio latkiem to dobry pomysł?
Czy muzeum starych traktorów jest w cenie biletu z jaskini czy oddzielnie płatne? A może wejście jest nieodpłatne? Z góry dziękuję za informacje.
"

5-cio latek na pewno da radę - oczywiście w paru miejscach trzeba nadzorować. Byłem tam z żoną i moimi synami mieli 5L + 2L, 2-latek 50% trasy na moich rękach bez żadnych problemów.
Chodzi się powoli i z przerwami, trasa jest bardzo dobrze wytyczona.
Muzeum traktorów jest osobno płatne ale polecam, mój 5-cio latek był wniebowzięty.
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 04.07.2012 13:00

"Cześć mam pytanie czy dobra jest już ta nowa autostrada od Siewierza do granicy Czeskiej i dalej na Ostrawe. Pozdrawiam"

Tak koledzy mi mówili że jest przejezdna.
Więc za Siewierzem skręcasz w prawo na drogę S1 potem na A1
i jedziesz prawie do granicy gdyż autostrada się kończy na węźle Świerklany stamtąd jedziesz na Marklowice/Wodzisław/Chałupki drogi 932/78 w Chałupkach wpadasz na czeską autostradę i tak aż do Chorwacji
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 04.07.2012 13:09

Frisco ---- dzięki za wyczerpujące odpowiedzi , jeszcze jedno pytanie wracałeś tą samą trasą ? chodzi mi o Istrię
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 04.07.2012 13:31

"jeszcze jedno pytanie wracałeś tą samą trasą ? chodzi mi o Istri"

Tak też wracałem tą trasą bo wracałem z piatku/sobotę i bałem się korków w Koper i na granicy HR/SLO
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2012 11:47

Frisco napisał(a):"Czy na ryneczku przy kiblu , bodajże w drugim rzędzie chyba , stoi jeszcze taki wielki gościu , Chorwat i sprzedaje zajebistą rakiję?"

Nie zauważyłem czy był czy nie.
Ja kupiłem rakiję na końcu Kanału Limskiego obok tarasów widokowych.
Najbardziej mi smakuje miodowo-cytrynowa ale wiadomo każdy ma inny gust.

Na końcu kanału Limskiego tyż kupowałem.
"Wielki Chorwat" o którego pytałem stoi na rynku i po dogadaniu się , prowadzi cię do takiej piwniczki w wąskie uliczki Rovinj.
Za pierwszym razem idąc zanim miałem pietra , czy oby nie będzie wpier......i wyskakuj z kasy.....ale jak gość otworzył takie mniamniuśne wrota , to aż mi szczena opadła.......miał do wyboru do koloru....orzechową, cytrynową , miodową , wiśniową , pomarańczową i mandarynkową i ..uj wie jaką jeszcze.
Zjechałem już Cro od Istrii po Dubrovnik i takiego wyboru jak u niego nie widziałem u nikogo......
W dodatku sprzedaje mocną i dobrą rakjiję......litr na dwóch sponiewiera...... :lool: ..co raczej u innych kupowałem , to ledwo po zębach się rozlewało.

Najlepsza cytrynowa..... niebo w gębie.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 07.07.2012 14:46

PrzemoVKP napisał(a):Witaj,
My właśnie udajemy się do Rovinj 15.07. trasą dokładnie taką jak Ty. Jedziemy osobówką w 4 osoby. Powiedz proszę w miarę dokładnie ile wyniosły Cię opłaty za winiety/autostrady Czechy=>Austria=>Słowenia=>CRO. Z góry dziękuje :)

Też jadę w tym terminie.
Wcześnie rano chcę być w Chałupkach, może spotkamy się gdzieś na trasie( srebrne subaru) :idea: Pozdr.
ccc69
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ccc69 » 09.07.2012 10:36

Jak jedziecie do Rovinj to polecam plaże gustinja koło kampingu vrsar 7km od centrum . Dzika , dziewicza plaża , wejście do wody rewelacyjne, dojazd nie łatwy ale dla chcacego nic trudnego ;) troche szutru ... można podjechać w zasadzie pod sama plaże. Pozdrav
bdab
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bdab » 09.07.2012 12:15

Frisco napisał(a):"... i potem drogami 208/201/44/21 dojechałem do Rovinj. Zysk jest taki że omijamy zakorkowany (soboty!!!) Koper i jedziemy darmowymi dość dobrymi drogami. Strata taka że drogi są bardziej kręte i jedziemy wolniej

Czy jazda z przyczepą campingową tymi drogami jest możliwa? Przyczepa ma 7,5m długości i ok 2,4m szerokości.
SePo... Bart
Frisco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Frisco » 11.07.2012 08:47

Czy jazda z przyczepą campingową tymi drogami jest możliwa? Przyczepa ma 7,5m długości i ok 2,4m szerokości

Nie polecam tej drogi dla przeczep,
ja bym z przyczepą jechał autostradą do Koperua potem wzdłuż Istrii drogą A9
ajax111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajax111 » 16.07.2012 18:39

Kolego własnie siedze w Rovinj , mam 2 krótki pytania, ciezko mi w necie znalezc cos sensownego odezwiesz sie do mnie na gg?4813855 nie chce tu zasmiecac...
tiesto123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiesto123 » 17.07.2012 13:50

mihal napisał(a):probowales promu do Wenecji ? koszty ? gdzie bilety ?

W tamtym roku kupowałem w Puli bilety za 420kun/osoba, wieźli autokarem do Rovinia i z tamtad prom do Venecji. Wycieczka z polskim przewodnikiem
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone