Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Rabaca - Camp OLIVA - wszelkich info udzielę

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta
Wróciłem z Rabaca - Camp OLIVA - wszelkich info udzielę

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 02.08.2004 07:05

Wróciłem z Rabaca (28.07) - Camp Oliva - ISTRIA. Udzielę wszelkich informacji i wskazówek zgodnie z waszymi życzeniami.

Pozdrawiam
WIKO
Gośka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gośka » 07.08.2004 13:16

wiko napisał(a):Wróciłem z Rabaca (28.07) - Camp Oliva - ISTRIA. Udzielę wszelkich informacji i wskazówek zgodnie z waszymi życzeniami.

Pozdrawiam
WIKO

Oliva jest na istri??????
chyba za długo na słoneczu się leżało na tej twojej "istri":)
oliva jest w mieście sukosan
koło zadaru
a ten region się nazywa
DALMACJA !!!

RADZĘ CZASEM SPOJRZEĆ NA MAPĘ 8)
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 07.08.2004 19:54

Gośka napisał(a):Oliva jest na istri??????
chyba za długo na słoneczu się leżało na tej twojej "istri":)
oliva jest w mieście sukosan
koło zadaru
a ten region się nazywa
DALMACJA !!!
RADZĘ CZASEM SPOJRZEĆ NA MAPĘ 8)

AC Oliva jest jak najbardziej na Istrii, w Rabacu, wschodnie wybrzeże.
http://www.istra.com/katalog/katalog/ka ... =232&j=eng
A że w Sukosanie jest druga Oliva to juz inna sprawa. :P

No i komu chorwacjkie słoneczko przygrzało? :lol:
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 09.08.2004 13:38

Dzieki Przemo za szybką riposte, Pani Gosia rzeczywiscie chyba przebywała za długo na słońcu !!! Nie warto się dalej rozwodzić na ten temat i tyle. Pozdrowienia dla wszystkich dobrze zorientowanych w geografii Chorwacji.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 10.08.2004 10:50

wiko napisał(a):Dzieki Przemo za szybką riposte, Pani Gosia rzeczywiscie chyba przebywała za długo na słońcu !!! Nie warto się dalej rozwodzić na ten temat i tyle. Pozdrowienia dla wszystkich dobrze zorientowanych w geografii Chorwacji.

Nie ma za co :)
Jutro wybywam, "zwiedzić" właśnie ta drugą Olive, ale chyba porównanać się nie będzie dało.
Odpuściłem Slanice, nie bardzo mi się chce co jakiś czas gonić do samochodu po jakieś drobiazgi :(
Zresztą zobacze jeszcze na miejscu co i jak.

Pozdrowienia :papa:
crocro
Turysta
napiot czy przyczepa

Nieprzeczytany postnapisał(a) crocro » 12.08.2004 09:12

Mam pytanko odnośnie cen. Jak jest różnica cenowa między namiotem a np przyczepą lub jakimś domkiem dla 4 osób.
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 12.08.2004 11:40

Byłem pod namiotem (2 osoby + auto) miejce w strefie nieparcelowanej - za noc płaciłem 19,4 Euro wraz z opłata klimatyczną. Uważam, że taka opłata jest adekwatna do standartu tego kampingu. Jeśli chodzi o domki na tym campie to bez wcześniejszej rezerwacji nie masz co liczyc na wynajem.
Co do przyczepy to nie znam dokladnych cen ale obejrzyj stronke którą podał Przemo - tam jest wszystko dokładnie podane.

Bardzo polecam ten Camp !!!
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 12.08.2004 19:54

Wiko a po ile domki (4 osoby) plus samochód?
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 13.08.2004 08:07

Z tego co wiem to domki - jest ich niewiele są wynajmowane za pośrednictwem niemieckich i czeskich biur podróży. Widziałem takie oferty - Neckermana lub TUI - ceny były zblizone do pobytu w hotelu lub nawet drożej. Nie widziałem w cenniku oferty wynajmu domków, mogłem też przeoczyć bo ten temat mnie nie interesował. Z tego co zaobserwowałem domki przynależne do kampingu to bodajże 2 lub 3 skromne kontenery pozostałe to luksusowe bungalowy z własnymi ogrodzonymi trawnikami - te są wynajmowane za pośrednictwem biur podróży. Osobiscie uważem, że wynajmowanie domków na tym kampie mija się z celem - obok w 3 Hotelach należących do kompleksu OLIVA ceny podobne a nawet niższe niz w domkach. (nie dziwi mnie to bo bungalowy są super)
michalk
Globtroter
Rabac - campy!

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalk » 31.03.2005 10:35

Witaj WIKO!
Dzięki za odpowiedź na moje pytanie odnośnie Rabac! Ale jeśli pozwolisz zadam jeszcze kilka.
Po pierwsze to będzie mój pierwszy wyjazd do Chorwacji - jadę z 2 dzieci (7 i 8) lat w lipcu i wstępnie wybrałem camp MARINA - czy coś o nim wiesz? Kolejne pytanie - czy powinno się robić tam rezerwację (przedpłatę), bo wysłałem tam fax i mail z chęcią rezerwacji i przedpłaty ale nie wysłali mi namiarów na wpłatę do banku :(
I czy cena którą podałeś za dobę była z podłączeniem do elektryki?
I ostatnie pytanko - którędy najlepiej jechać?
Wiem - sporo tego, ale jestem "głodny" wiedzy w tych tematach.
Chętnie bym porozmawał na priv.

POZDRAWIAM!

Michał ( i Żaneta) michalk
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 31.03.2005 12:43

Witaj Michalk !

Na temat mojej ubiegłorocznej wyprawy do Rabaca mógłbym Ci udzielić wielu wskazówek i porad. W kwestii przejazdu temat był wielokrotnie poruszany na forum - jak nie znajdziesz napiszę Ci moją trasę - wg. mnie najszybszą i najwygodniejszą. Kampingu Marina ani drugiego w pobliżu Rabaca zdecydowanie nie polecam szczególnie z małymi dziećmi - brak łagodnego zejścia do morza - skałki i od razu bardzo głęboko a poza tym smutne okolice. Jedyną alternatywą wg. mnie jest camp Oliwa - może trochę droższy ale za to bardzo dogodnie położony. Rezerwacji nie musisz robić jeśli nie masz szczególnych wymagań typu parcela 5 metrów od morza. W tzw. "free zone" zawsze znajdziesz fajne miejsce. Za prąd trzeba było doliczyć 2 euro/dzień . Weź przedłużacz a zawsze ktoś pozwoli ci się podpiąć - załadować komóre czy kamerę - no problem.

Jeśli potrzebujesz więcej info możesz napisać na priv. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 31.03.2005 13:00

Ten drugi camp w okolicach Rabaca nazywa sie Tunarica - tam jest właśnie to bardzo strome zejście do morza, o którym wspominałem w poprzednim poście, a ponadto straszny wywiej tam panuje z uwagi na położenie na cyplu wcinajacym sie w morze. Campa Marina nie widziałem, ale po zasięgnieciu opinii ludzi którzy tam byli zrezygnowałem z niego.

Moje poprzednie stwierdzenie o stromym zejściu do morza nie dotyczy więc Mariny, sory za pomyłkę.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 01.04.2005 20:26

Trochę nie tak!
W okolicach Rabaca są trzy kampy, w samym Rabacu AC Oliva (http://www.maslinicarabac.com/), bardziej na południe AC Marina w miejscowości Marina (http://www.rabac.hr/eng/objekt.aspx?id=cMarina) i w odległości ok 15km od Labiunu Tunarica (http://istra.com/rabac/tunarica/index.html).
Oliva jest położony w samym Rabacu, przy kamienistej plaży, wyśmienitej dla dzieci, nie należy zapomnieć o jakiś butach, bo kamienie są takie jak w naszych górskich rzekach, ale praktycznie na plażę ściągają wszyscy ludzie z pobliskiego kampingu i hoteli, jest ludno i gwarnie, Jeśli chodzi o sam kamping to jest super. Do centrum a właściwie promenady w Rabacu jest jakieś 5 min spacerkiem, dużo sklepików, restauracji, barów, życie tętni "do ostatniego turysty".
Szczególnie polecam skałki na prawo od tej plaży. 10-25 minut spacerkiem i jesteśmy sami, widoki pod wodą ciekawe, ale od razu jest głęboko, no i skały. Jak się pójdzie jeszcze dalej dojdzie się do dość fajnej zatoczki z łagodnym zejściem do morza.
Kamping Marina, położony jest na cyplu, więc wieją tam dość silne wiatry, generalnie skałki i od razu głęboko, nie mieszkałem na tym kampie ale z tego co widziałem to nie szczególnie polecam, cypel jest goły, co prawda posadzone są drzewka, przez 5 lat może już dostatecznie urosły ale wtedy jak byłem to niestety były to patyki z kilkoma liśćmi, w pobliżu jest sklep i knajpki na kampingu, nic więcej nie widziałem, ale być może są już jakieś nowe "inwestycje"
Tunarica to tzw, zadupie, cisza spokój, najtańszy z tych trzech kampów.
Kamping nie jest położony nad morzem, tylko nad niewielką zatoczką z częściowo wybetonowanym brzegiem, mało kamieni i skałek, raczej coś w rodzaju gliny.
Sam kamping jest praktycznie całkowicie ocieniony, w piniowym lasku. Na kampie jest sklepik, restauracja i tyle, do morza idzie się pono 10-15 min, ale nie wiem jak tam jest bo nie byłem.
Jedyny mankament to trzeba płaci gotówką, na pozostałych kampingach można płacić kartami.
Jeśli chodzi o "zaludnienie" to zdecydowanie najwięcej ludków jest na Olivii i maleje w kierunku Tunaricy.
Na Olivii są bungalowy, ale z tego co widziałem, to są one chyba na cały sezon wynajmowane dla jakiegoś biura, dodatkowo ustawione są namioty Czechów oraz niektóre parcele wynajmowane są na cały sezon; namiot/ przyczepa zostaje wymieniają się jedynie ludzie.
By może wynika to stad, że na Tunaricę trudno trafić, z Labinu trzeba jechać na Pulę i jakiś 3-4 km za miastem trzeba skręcić w lewo.
Ostatnio edytowano 04.04.2005 07:57 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 04.04.2005 07:43

No witaj Przemo, witaj !

Zapomniałem, że jeśli chodzi o Rabac to Ty jesteś na tym forum "szefem" - przynajmniej ja tak Ciebie postrzegam.

Twoje zeszłoroczne wskazówki przyczyniły się do mojej bardzo udanej wyprawy do Rabaca !

Pozdrawiam !

Powrót do Kempingi