art 7 napisał(a):to daje srednia 117.wezcie osiagnijcie ja jadac max 140art
Drogi kolego ... może kolega jeździć już nawet od 1900-roku jeśli o mnie chodzi ...
W każdym razie gdyby kolega poświęcił odpowiednią ilość czasu na swoją edukację i to gruntowną ... pamiętając o tym, że matematyka jest królową nauk ... to zrozumiałby kolega, że:
mało istotna jest tu prędkość maksymalna ... nie wiem czy kolega zdaje sobie sprawę, że jadąc przez 100% czasu z prędkością max. 140km/h osiągniemy prędkość średnią ... 140km/h
Czyli jeszcze raz ... matematyka ... nieistotna jest tu tak bardzo prędkość max ... liczy się "równomierność" jazdy z daną prędkością ... a dokładnie: ilość i czas odstępstw od tej prędkości jak również prędkość chwilowa w każdej chwili takiego odstępstwa ...
Gdyby kolega chciał dokładnie to policzyć trzeba by było zacząć całkować ... co myślę, że niestety może się koledze nie udać ...
Jeszcze raz ... różne bywają drogowe warunki ... czasem zdarza się udany dzień ... zjeżdżamy na pamięć na autostradowych rozjazdach z przyzwoitymi prędkościami ... nic nie blokuje naszej jazdy z naszą prędkością ...
Reszta to już matematyka