Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Pagu do Słupska w 17 godzin.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Paprocki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paprocki » 08.09.2005 08:45

Witam!
Ja również uważam że taka średnia przy prędkościach max140 to nie możliwe wracałem w sobotę z CRO z pod Rijeki przez Ljubljanę Bratysławę do Krakowa 1000 km 12 godz granica CRO Słowenia 0,5 godz tłok na dojeździe do autostrady w Ljubljanie średnia 40 km/godz dojazd do granicy w Słowacji ograniczenia. Zaznaczam że mam samochód którym miejscami na autostrdach jechałem 170 km/godz i wiecej. Mysle że średnia 100 km/godz to wielka przesada.
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 08.09.2005 21:30

mamrotek napisał(a):chyba nie masz szans tboy,

dlaczego... średnia 100 km/h to całkiem realna sprawa, planuje wyjechać około 6:00 rano
myśle że da sie zrobić ;) zreszta zobaczymy
art 7
Odkrywca
wrociłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 08.09.2005 22:01

powodzenia jak wrocisz napisz jaka ci sie udało wykrecic srednia ale bez sciemy.wydaje mi sie jak bys jechał noca to szybciej mozesz to zrobic.

art
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 08.09.2005 22:34

mpi napisał(a):nie wiem jak wyglada trasa przez niemcy i byc moze nie mam racji, ale według mnie całkiem prawdopodobny wynik:

Miesiąc temu jechałem do Omisu. W jedną stronę miałem 1850 km. Jechałem przez Niemcy (w zeszłym roku również), jednak zahaczyłem jeszcze o Gorzów Wlkp. W Polsce zrobilem 300 km. Zajęło mi to 5 godzin. Od granicy w Słubicach do Splitu miałem 1300 km autostrady + ponad 100 zwykłej drogi. Wraz z przerwami (1h korek w Villach, 1,5h korek pod Mała Kapela + przystanki na siku i tankowanie 1h) przejechałem ją w 20h. Całe Niemcy lało więc prędkość max. 120. Pozostały odcinek nie licząc fragmentu od Ljubljany przez słoweńskie góry do autostrady chorwackiej - 150-180 km/h. Całość 1850 km przejechałem w 27h.

Powrót tą samą trasą zajął mi równe 24h (w tym 1h korek pod Mała Kapela + 1h snu za Monachium + tankowania i siku 1h).

Średniej prędkości z trasy dojazdu nie jestem w stanie podać. Jednak srednia prędkość całej wycieczki do Chorwacji, wraz ze szwędaniem się po okolicach Omisu, Splitu, Makarskiej, Dubrovnika, Sv. Jure i wszystkimi możliwymi postojami, korkami wyniosła 78 km/h. Trasa - 4438 km.

Podawane przez kolege wyżej wartości co do średniej prędkości 100 km/h jeśli licząc sam dojazd - jest to możliwe. Tylko nie wiem jak to było z korkami.
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 09.09.2005 08:28

Mieszkam 60 km za Słupskiem. W lipcu jechałem do Chorwacji "niemiecką trasą". Moja podróż trwała niecałe 17 godzin. Dojechałem do Karlovaca - 1550 km. Robiłem więcej przerw i niektóre były one dłuższe niż godzina. Na autostradach jechałem z prędkością do 160 km/h (w Niemczech nie ma limitu prędkości, poza tymi, które aktualnie pokazują znaki drogowe). Uważam więc, że dane podane przez ta-dka są prawdziwe. Tak więc juz dziś nawet my, mieszkańcy północnej Polski, korzystając z autostrad, możemy dojechac na Istrię czy blizej położone tereny Chorwacji "na raz". Oceniam, że w 2007 r. po zakończeniu budowy odcinka od granicy Słoweńskiej do Zagrzebia, ędziemy mogli dojechać bez noclegu w okolice Splitu. Co do kosztów, to jazda przez Niemcy w naszym przypadku kosztuje 150 - 200 zł więcej niż tradycyjną trasą przez Wrocław, Wiedeń. Wynika to z tego, że nadkładamy 200 - 250 km drogi i musimy zatankować trochę droższego paliwa w Niemczech lub Austrii. Tunele w Austrii kosztują 12 E, ale odpada koszt winiety w Czechach - 8 E
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 09.09.2005 10:12

tboy - czekamy na raport.... (ale bez ściemy)

to ile teraz w Austrii kosztuje benzyna że paliwo droższe niż u nas?
w Wawie na stacjack ok. 4,60 czyli 1,15 eur.
tboy
Croentuzjasta
Re: wrociłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 09.09.2005 15:23

art 7 napisał(a):powodzenia jak wrocisz napisz jaka ci sie udało wykrecic srednia ale bez sciemy.wydaje mi sie jak bys jechał noca to szybciej mozesz to zrobic.

art

spoko zdam relacje po powrocie ;)
nocą nie jade bo raczej bede prowadzil sam bez zmiennika, a noca latwiej o kryzys senny ;)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.09.2005 19:32

Paprocki napisał(a):Witam!
Zastanawiamy się później skąd tyle trgedii na drogach?

To bardzo proste, a wytłumaczenie jest tutaj.
A te 1760 km w 17 h i jadąc Polo bez przekraczania 140 km/h, w dodatku przez Zagrzeb-Maribor, to siakaś bajka.
Pzdr
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 10.09.2005 16:14

Dzisiaj o 2-giej nad ranem wróciłem z Razanja k.Rogoznicy.Jechałem przez Węgry i Słowacje 1147 km. 16 godz. Dwa ok. pół godzinne postoje na kawe + kilka krótszych na "potrzeby".Po drodze żadnych korków,troche większy tłok na autostradzie od Karlovaca do Zagrzebia.Średnia mi wyszła 71km/h,dla mnie to dobry wynik(7-letni Punciak),poprzednie wyjazdy na podobne odległości były ok. 2 godz słabsze.Chwała naszym przyjaciołom Chrowatom za autostrade A1 Zagrzeb-Split
ta-dek
Turysta
Wyjaśniam !

Nieprzeczytany postnapisał(a) ta-dek » 11.09.2005 09:54

Kiedy pisałem, że wróciłem w 17 godz. z Pagu przejechawszy 1700 km to nie dlatego, żeby się chwalić ale żeby polecić tę trasę forumowiczom.
Na Pag jechałem spokojnie trzy dni z postojami w Kenigsee i Seel am See.
Z tamtąd alpenstrasse przez Glossloocner (cudowne widoki -wjazd samochodem na 2520m) do Włoch. Jednak z powrotem naprawdę mi się spieszyło. Główna część trasy to autostrady Niemieckie i austriackie.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego ktoś wątpi, że można tam uzyskać średnią 120 /h. jechałem cały czas 140, w porywach z górki do 160.
Odcinek 200 km od Goleniowa gdzie kończy się autostrada do Słupska przejechałem między 4 a 6 rano więc był bardzo mały ruch. W Chorwacji miałem tyle szczęścia , że nigdzie nie trafiłem na korki (poniedziałek). Jedyny kłopot to odcinek od Karpiny do Mariboru. Mam disla więc nie musiałem zjeżdżać z autostrad jak niektórzy dla zatankowania gazu.
Prowadziłem na zmianę z synem a już żona pilnowała, żeby było bezpiecznie. Można wierzyć lub nie ale większość wypowiedzi piszą osoby jadące przez Polskę i Czechy. Trzeba się przejechać prawdziwą autostradą gdzie przez 800 km nie zdejmujesz nogi z gazu aby to ocenić.
ta-dek
Turysta
Ceny paliwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) ta-dek » 11.09.2005 10:05

mamrotek napisał(a):tboy - czekamy na raport.... (ale bez ściemy)

to ile teraz w Austrii kosztuje benzyna że paliwo droższe niż u nas?
w Wawie na stacjack ok. 4,60 czyli 1,15 eur.

Podaję zanotowane przezemnie ceny oleju napędowego :
Słupsk-3.83
Kołbaskowo- 3.93
Niemcy-1.16 E
Slovenia- 226 t =3.91 zł
Pag - 7.30 kuna = 4.24 zł
Berlin - 1.15 E
Kołbaskowo - 3.99 zł
Słupsk - 3.89 zł
Ceny mogą się trochę różnić w zależności od stacji.
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 14.09.2005 22:03

ta-dek napisał(a):Przejechałem 1760 km. Średnia wyszła 100 na godz. W tem czasie jest jeden postój około godziny na obiad, i kilka mniejszych oraz wizyta w sklepie. Jechałem przez Karlovać, Zagrzeb, Graz, Hof, Berlin i Szczecin.
Żadnych korków. Niestety trochę opłat za autostrady i tunele w Austrii - razem około 45 E. Wszystkim z Pomorza i zachodniej Polski polecam tę trasę. Prowadziłem na zmianę z synem. Pytajcie o szczegóły. Pozdrawiam.

Miałeś szczęście. Inni takiego nie mieli i już nigdy do Cro nie pojadą! :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2005 08:53

Drodzy Koledzy ....

proponuję bez niepotrzebnej zazdrości :cry: ... powątpiewania :cry: ... oraz smęcenia o wypadkach :cry: ...

widzę, że każdy mądrzy jak się może ... :lol:

kolego Jacku Gro ... Grudziądz to nie niemiecka autostrada ... :cry: ... choć widzę, że kolega jest bywały ... :D

Żeby jechać 800km autostradą cały możliwy czas prędkością rzędu 140km/h i to autem typu Polo :cry: a nie Mercedesem .... :lol: ... oczywiście nowym :lol: ... (gruchotów nie lubimy) ... to trzeba mieć trochę ... samozaparcia :lol: ... i siły (względnie dwóch kierowców).

Tym niemniej w udanym dniu można wtedy osiągnąć bez problemu .. i przystanków po drodze :cry: .... średnią rzędu 120km/h ... co nam daje 800km poniżej 7 godzin ... co nam daje bonus czasowy na tankowanie oraz dodatkową godzinę extra w stosunku do średniej na słoweńską łącznikówkę i chwilę oczekiwania na granicach gdyby akurat dużo aut się pchało ... brrrr .. nigdy więcej tej ciulowej drogi przez Austrię ... :cry: (droga dobra jeśli przez Niemcy albo Czechy, jak ktoś jedzie z Bratysławy to 2.5h dokładnie Węgry puściutko, luzik 110km/h i już jesteśmy w Cro)

Tak więc nie mierzmy swoich przejazdów z licznymi przestankami na siusiu, widoki i papu ze sprawnym przejazdem typu fast car - eager driver ...
Ostatnio edytowano 21.09.2005 08:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 15.09.2005 17:58

To jest bez wątpienia wybitne osiągnięcie.
Mi tyle zajmuje dotarcie na Istrię.
art 7
Odkrywca
wróciłem z pagu

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 18.09.2005 20:53

moze to upirdliwe ale ja w te 17 godzin na pokonanie 1760 km nie wierze.logicznie rozumujac godzina na obiad kilka przystanków na tankowanie,wizyte w sklepie,zamiany kierowców to daje efektywnej jazdy okoł 15 godzin.dzielac owa odległość przez powyzszy czas to daje srednia 117.wezcie osiagnijcie ja jadac max 140.mistrzostwo świata.jezdze samochodem od 1982 roku jak do tej pory szczęsliwiepare otarc przy parkowaniu samochodu ale nie uczynionych przeze mnie.rocznie nawet do 40tyś km choć nie jezdze zawodowo i w te srednia z taka maksymalma nie wierze iwiecej juz na ten temat milcze

art
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem z Pagu do Słupska w 17 godzin. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone