Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WrÓciŁem Z Pag'u - SŁuŻe RadĄ !!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 08:34

UWAGA - STRASZNE KORKI
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 01.08.2005 08:52

Witaj!
Napisz jaka trasą jechałeś; w którym miejscu korki?
Pozdrawiam Zbyszek
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 01.08.2005 10:05

Byłas na kampingu czy kwatery prywatne? opowiedz cos
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 10:53

zbar napisał(a):Witaj!
Napisz jaka trasą jechałeś; w którym miejscu korki?
Pozdrawiam Zbyszek

Hej !

Jechałem strasa: Kraków - ZWARDOŃ (SK) - GRAZ (A) - MARIBOR (SLO) - PAG (HR) - wyjechałem w piątek godzina 19:00 - na przejściu słowackim w Zwardoniu bez problemu - godz ok 20:30. - autostrada oraz drogi słowackie bez zarzutu jazda bardzo płynna cały czas ponad 100 - UWAGA - ZARAZ ZA PRZEJŚCIEM (ok 5 km) CZAJĄ SIĘ PANOWIE Z SUSZARKĄ (ograniczenia 40-60 km/h\) - NA AUTOSTRADACH BRAK :)
Przejście AUSTRIACKIE OK - Wiedeń przejechałem expresowo ok 20 MIN - na autostradzie brak jakichkolwiek korków czy policji
Przejście A-SLO - PRAKTYCZNIE OD SAMEGO PRZEJŚCIA DO PRZEJŚCIA (łącznie przez MARIBOR) JEDEN WIELKI KOREK !!!
Autostrada Chorwacka - PO 2 GODZINY W DWÓCH KORKACH - Pierwszy przed tunelem MALA KAPELA - (ok 10 km korka) i drugi korek przed drugim tunelem SW. ROCH - ODRADZAM JAZDĘ W GODZINACH DZIENNYCH !!!!
Potem już do samego PAG'u jazda płynna
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 10:57

BaWa napisał(a):Byłas na kampingu czy kwatery prywatne? opowiedz cos

Hej !

Ja byłem na kwaterze - bardzo ładnie i czysto niedaleko centrum miasteczka - piechotą ok 10 min. MOŻNA SPOKOJNIE JECHAĆ W CIEMNO - mimo iż ludzi dużo kwaterę spokojnie się znajdzie - POLECAM AGENCJE Z MÓWIĄCĄ PO POLSKU REZYDENTKĄ.
Co do kempingów to korzystałem z plaż przy kempingach i teżspokojnie są miejsca (niestety nie znam cen)
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 01.08.2005 11:01

dziękuje :D
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 01.08.2005 12:02

Też dziękuję :)
Czy jest szansa na przejechanie autostrady w Cro bez korków w godz. 5-8 rano w sobotę (jadę na Pag 20.08)?
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 13:31

zbar napisał(a):Też dziękuję :)
Czy jest szansa na przejechanie autostrady w Cro bez korków w godz. 5-8 rano w sobotę (jadę na Pag 20.08)?

hEJ !

W sumie to nie wiem. Ale na pewno nie zrobisz tego jadąc w weekend. Wszystko też zależy czy trafisz na zmiany turnusów. Ja byłem na autostradzie ok 9 rano tyle że w sobote i gdyby nie klima to bym się w korku ugotował :) (39 st) :)
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 01.08.2005 16:47

Dzięki Torx! :D
W związku z tym co napisałeś, myśle, że pojadę w nocy z piątku na sobote przez Słowacje i Węgry, tak by na autostradzie w Hr być wcześnie rano.
Napisz jeszcze, jak możesz, jak podobał Ci się Pag; czy możesz polecić coś szczególnie ciekawego (plaże, knajpki...) 8)
Pozdrawiam
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 21:04

zbar napisał(a):Dzięki Torx! :D
W związku z tym co napisałeś, myśle, że pojadę w nocy z piątku na sobote przez Słowacje i Węgry, tak by na autostradzie w Hr być wcześnie rano.
Napisz jeszcze, jak możesz, jak podobał Ci się Pag; czy możesz polecić coś szczególnie ciekawego (plaże, knajpki...) 8)
Pozdrawiam

Witam,

Jasne, że moge. Tak więc jeżli chodzi o plaże to stanowczo odradzam tą dużą miejską plaże będącą co prawda piaszczystą ale strasznie obleganą. Ja sam korzystałem z urokliwej plaży (moim zdaniem najładniejszej na Pagu) dzikiej z drobnymi kamyczkami będącej na uboczu. Przejeżdzasz na drugą stronę misteczka (groblą kierunek Novalia) potem skręcasz na osiedle VODICE , przejeżdzasz za osiedle i jedziesz cały czas prosto. Na poboczu drogi zobaczysz zaparkowane samochody (3 plaża z kolei). Co prawda troszkę zejście nie za dobre ... ale potem BAJKA :)
Co saś do knajpeczek to wszystkie są FAJOWE !! :) zwłaszcza te przy mostku :) ZAŚ LODY NAJWIĘKSZE I NAJLEPSZE przy przystani - CUKIERNIA JADRACKA

pozdrawiam i na pewno CI SIE SPODOBA
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 01.08.2005 21:24

W związku z tym co napisałeś, myśle, że pojadę w nocy z piątku na sobote przez Słowacje i Węgry, tak by na autostradzie w Hr być wcześnie rano.....

Jechałem nową autostradą w zeszłym i w tym roku. W tym roku w drodze powrotnej (koniec czerwca) udało mi się przejechać przez Mala Kapele. Jechałem zawsze z pominięciem soboty dlatego przejazd przeszedł mi bezstresowo.
W ostatnią sobotę z ciekawości około 8:30 zerknąłem na WebCam na hak.hr - Sv.Rok z jednej strony sznurek na 7 km nad morze 10 km - co ciekawe z opisu wynikało że jazda mimo że wolna była w miarę płynna....

Może napisze ktoś kto przejechał ten odcinek w godzinach porannych w sobotę...

Pzdr
Tomek

PS. Jeśli rezygnujesz z przejazdu przez Austrię z uwagi na korek pod Mariborem to można tam pojechać trasą równoległą do autostrady.
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 02.08.2005 00:00

Tak więc jeżli chodzi o plaże to stanowczo odradzam tą dużą miejską plaże będącą co prawda piaszczystą ale strasznie obleganą. Ja sam korzystałem z urokliwej plaży (moim zdaniem najładniejszej na Pagu) dzikiej z drobnymi kamyczkami będącej na uboczu. Przejeżdzasz na drugą stronę misteczka (groblą kierunek Novalia) potem skręcasz na osiedle VODICE , przejeżdzasz za osiedle i jedziesz cały czas prosto. Na poboczu drogi zobaczysz zaparkowane samochody (3 plaża z kolei). Co prawda troszkę zejście nie za dobre ... ale potem BAJKA

W pełni sie zgadzam.Ta plaża jest fantastyczna.Wspaniała woda i wspaniale widoki
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.08.2005 09:03

Torx napisał(a):
Pozdrawiam

Witam,

Jasne, że moge. Tak więc jeżli chodzi o plaże to stanowczo odradzam tą dużą miejską plaże będącą co prawda piaszczystą ale strasznie obleganą. Ja sam korzystałem z urokliwej plaży (moim zdaniem najładniejszej na Pagu) dzikiej z drobnymi kamyczkami będącej na uboczu. Przejeżdzasz na drugą stronę misteczka (groblą kierunek Novalia) potem skręcasz na osiedle VODICE , przejeżdzasz za osiedle i jedziesz cały czas prosto. Na poboczu drogi zobaczysz zaparkowane samochody (3 plaża z kolei). Co prawda troszkę zejście nie za dobre ... ale potem BAJKA :)
Co saś do knajpeczek to wszystkie są FAJOWE !! :) zwłaszcza te przy mostku :) ZAŚ LODY NAJWIĘKSZE I NAJLEPSZE przy przystani - CUKIERNIA JADRACKA

pozdrawiam i na pewno CI SIE SPODOBA

Powiedzcie mi prosze, czy na Pag-u są plaże ( w miare łagodne) z widokiem na pełne morze. To samo pytanie dotyczny miejsc noclegowych (np. apartament). Jak patrzę na mapkę to mam wrażenie że wszystko jest od strony zatoczki. Jak jest naprawdę.
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 02.08.2005 11:49

Tomek napisał(a):
W związku z tym co napisałeś, myśle, że pojadę w nocy z piątku na sobote przez Słowacje i Węgry, tak by na autostradzie w Hr być wcześnie rano.....

Jechałem nową autostradą w zeszłym i w tym roku. W tym roku w drodze powrotnej (koniec czerwca) udało mi się przejechać przez Mala Kapele. Jechałem zawsze z pominięciem soboty dlatego przejazd przeszedł mi bezstresowo.
W ostatnią sobotę z ciekawości około 8:30 zerknąłem na WebCam na hak.hr - Sv.Rok z jednej strony sznurek na 7 km nad morze 10 km - co ciekawe z opisu wynikało że jazda mimo że wolna była w miarę płynna....

Może napisze ktoś kto przejechał ten odcinek w godzinach porannych w sobotę...

Pzdr
Tomek

PS. Jeśli rezygnujesz z przejazdu przez Austrię z uwagi na korek pod Mariborem to można tam pojechać trasą równoległą do autostrady.
[color=olive][/color

Wszystko tak jak piszesz. Korki,korki.Wyjechalismy z Trogiru ok.4.30 rano,na granicy CRO-SLO ok.13.
Sv.Rok korek gigant,przed Mala Kapela zebu juz nie powiekszac korka zamkneli dojazd i kierowali na stary objazd.[bardzo zreszta ladna droga]
W strone morza jeszcze gorzej.
Pozdrawiam
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 02.08.2005 11:55

Torx napisał(a):
zbar napisał(a):Też dziękuję :)

hEJ !

W sumie to nie wiem. Ale na pewno nie zrobisz tego jadąc w weekend. Wszystko też zależy czy trafisz na zmiany turnusów. Ja byłem na autostradzie ok 9 rano tyle że w sobote i gdyby nie klima to bym się w korku ugotował :) (39 st) :)[/quote
Witaj TORX
Do CRO jechalismy chyba w tych samych korkach.
Znalazles w koncu towarzystwo ,czy jechales samotnie?
Pomimo tych korkow to jednak szkoda ze juz po urlopie,prawda.
pozdrawiam!!! :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone