magnum78 napisał(a):Witam:) Wybieram się do Makarskiej we wrześniu i próbuję się jak najwięcej dowiedzieć przed wyjazdem, żeby jak najlpiej spędzić tam czas (10 dni). Bardzo interesowały mnie ceny, bo zamierzamy żywić się we własnym zakresie, ale to już częściowo podałeś:) Jeśli pamiętasz jeszcze jakieś to ch chętnie poczytam, bo chcę wiedzieć mniej więcej jak przygotować budżet:)
Interesują mnie też wycieczki fakultatywne (Dubrownik, rejs statkiem, rafting i wodospady Krka), ale zastanawiam się czy np. do Dubrownika nie można by pojechać samemu? Może Ty byłeś?
Z innych spraw to kwestia kąpieli na plażach w Makarskiej:) Czy jest problem z jeżowcami i trzeba używać butów do kąpieli? Jak wygląda sprawa z nurkowaniem z użyciem podstawowego sprzętu (maska+rurka)? Może znasz jakieś ciekawe miejsca, itd.
Z góry dziękuję za cenne informacje:)
elo jesli chodzi o wycieczki to:
rejs statkiem kosztuje ok 150 KN (osoba) - polecam statek calipso duzy ale super wyglada i jedzonko maja git (podobno)
wycieczka do dubrownika - opłaca sie jechac samochodem bo trasa jest cały czas wzdłuż wybrzeża pamietaj o paszporcie poniewaz przejeżdża się przez terytorium bośni i hercegowiny (tu można zrobić zakupki bo taniej jest - płacimy w euro lub kunach ale w euro bardziej sie opłaca), acha w dubrowniku wejście na starówke bezpłatne, wejście na mury obrone 50KN (ale warto wejść), z atrakcji warto podobno płynąc na przeklęta wyspe - sam nie byłem ale słyszłame że bardzo malownicza. Dubrowniku troszke drożej jest niż w makarskiej.
Rafting z tego co pamietam kosztował 35 Euro - i wiekszośc biur go oferuje na miejscu w makarskiej
Wodospady Krka - też coś koło tej kwoty 30-35 Euro
Jeśli chodzi o super markety do na poczatku makarskiej jadac od splitu na samej górze masz duży market (ja tam kupowałem i ceny były chyba najniższe z innych sklepów) także jeszcze wiekszy market jest przy wyjeżdzie z makarskeij w strone dubrownika.
Jeśli chodzi o jeżowece to bardzo mało ich jest w zdłuż plaży (ludzie je wyławiają bardzo czesto), jak dalej odejdziesz to sa ale tez nie za wiele, nimi nie trzeba się zbytnio przejmować ale polecam wziość jednak buty do kupienia tanio np. dechatlon, poinieważ sa kamienie i nogi bola od wchodzenia do wody. Polecam także zabrać jakies maty lub leżaki, ewentualnie można na plaży wypożyczyc fajen leżaczki (ja wypożyczałem) cena to 20-25 KN/szt za cały dzień i stoja zazwyczaj tuż przy morzu co jest plusem bo masz super widok nie zasłaniany przez nikogo.
Jeśli chodzi o jedzenie jak bedziesz miał ochote coś zjeść na mieście i sie napić to polecam:
- drinki i piwko - bar sunset (super miejsce czesto muzyka na żywo i miła, ładna obsługa)
- jedzonko - bistro berlin - przy samej plaży, nutka elegancji, bardzo dobre jedzenie, super obsługa.
- ten statek co do portu przybija wieczorem tam sa dość tanie rybki itp...
- jeśli chodzi o napoje do jedzenie to polecma gemist (bardzo dobry orzeżwiający)
Jak ja byłem to były codziennie jakies imprezy na rynku przy kościółku nie wiem jak jest we wrześniu ale jak beda to polecam bo bardzo fajne
:)
I podstawa nie parkuje w niedozwolonych miejscahc bo zwijaja autka na lawete i na parking policyjny i trzeba przybulić pewnie sporo.
Co do nurkowania to ja osobiście nie nurkowałem ale sa organizowane wyprawy nurkowe przy jedny mz hoteli jest centrum nurkowe tam ci powiedza gdzie sa ciekawe miejsca do ponurkowania
Z atrakcji na plaży to tak:
- rowerki wodne - 30kn/h
- polatanie na spadachronie za motorówka - 150 kn/os
- motolotnia - 200 kn/... minut
- skutery - 200kn/... miunut
pozdrawiam i jak masz jakies pytanai wal smiało moje gg 1651318 pozdro