napisał(a) 1Marek1 » 17.09.2006 13:34
Jaka byla Twoja trasa podrozy - glowne punkty drogi, czy trase mozna ocenic jako trudna(mecząca?, jakie przerwy na trasie ?-my zamierzamy przejachac takze w ok 16 godz.), jakie byly ogolne koszty autostrad, jak idzie przejazd przez duze miasta np. Budapeszt? No i nie wiem, co tam jeszcze, czy jakies niespodzianki na trasach, czy przejazd szybki i przyjemny
?[/quote]
Nie jechałem przez Budapeszt, tylko przez Csorna-trasą nr 86.
Ale od poczatku. Wyjazd z zach okolic Krakowa. Potem Zywiec, Zwardoń. Jest to najgorszy odcinek trasy (od żywca). Wybrałem go mimo to, bo znam tę drogę i jest dla mnie bliżej o 60 km w porównaniu przez Zakopiankę i Chyżne. Potem jazda przez Słowację: żylina, Bratysława. Konieczna winietka (300 koron=30 zł za 1 miesiąc). Droga łatwa i przyjemna. Przejazd przez Bratysławę w kierunku Budapesztu bezproblemowy. Na Wegrzech jedziesz autostrada w kier. Budapesztu, która od granicy do pierwszego zjazdu na Csorną jest bezpłatna. Zjeżdżąsz na Csorną. Tutaj trzeba uważać na częste ograniczenia do 30 km/h!. Jajechałem za TIR-em (z Polski) i przejechałem tę trasę trochę szybciej. Z Węgier wjeżdżasz do Słowenii (na +/-15 km) a potem jest już Chorwacja. Zaraz za granicą jest kantor gdzie można wymienić Euro na kuny (widziałem nawet na Makarskiej mżliwość wymiany PLN po kursie 1,85). Trasa przez Cakowiec i jesteś na autostradzie do Zagrzebia. W Cro płaci się na bramkach i trasa do Zagrzebia kosztuje ok. 30 kun (77 km). Potem jest bezpłatna obwodnica Zagrzebia i bramka na autostradzie do Splitu. Przejazd tego odcinka kosztuje ok. 160 kun. na końcu tego odcinka (Długopolie k/splitu) możesz jechać na Makarską albo wybrzeżem (po sezonie-polecam) albo przez góry i potem ostrymi serpentynami w dół na Jadrankę zaraz przez makarską. I koniec trasy. Ceny Pb 95 : Słowacja-ok.40 koron, Cro 8 kun (najtaniej na stacjach INA-7,90-cena taka sama w całym kraju na tych stacjach). Na innych, najdrożej widziałem po 8,20 Kn. Płaciłem tylko gotówką (nie używałem kart). Chorwaci jeżdżą ostro, ścinają na jadrance zakręty.