Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Istrii przez Słowenię, Austrię, Czechy, pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 21.09.2005 11:16

bjur napisał(a):no to pax ... pozdrawiam serdecznie i także uważam, że każdemu prędkość według potrzeb (z małymi uwagami jak powyżej)

natomiast z tym muskaniem ... :D ... to ja wcale nie pisałem, żeby kolega ... sam się muskał :cry: :D :lol:

Wspaniałe zakończenie. Przyjemnie się gawędziło. Pozdrawiam! :sm:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 21.09.2005 11:56

jechałem Cieszyn-Bratysława w zeszłym i przed dwoma tygodniami -raz z Cieszyna do Bratyslawy. o 10 rano , wracając z Bratysławy wyjeżdzałem ok. 15.
Każdorazowo nieżle drząc było to 4 godziny ( na autostradzie miałem nawet 150 więc bez ściemniania ).
Jechał tamtędy mój brat tydzień wcześniej a wracał dzień wcześniej ( on jeżdzi w nocy ) też jechał dokładnie 4 godziny.
Wysyłał mi SMSki Bratysława 4,13 , Cieszyn 8,15
Dodam że autostrada zaczyna się w okolicy Podvażskiej-dobry kawałek za Żyliną.
Faktem jest że Michelin podaje 3 godziny.
Niech to będzie jednak dla wszystkich nauczka że tę samą droge można przejechać w 11 godzin a można w 13 a można i w 16 -i to już nie zawsze zależy od darcia .
Sam byłem wściekły bo do Cieszyna w/g miszelina "zarobiłem" godzine , która wsiąkła dalej.
I nie musze dodawać jak się dziwnie czułem jak wyczytałem w gazecie o wypadku w Klagenfurcie i fakt że jechałem tamtędy dzień póżniej.......... to daje do myślenia.
kkkasia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkkasia » 06.01.2006 11:34

D-fens napisał(a):.... nie zauważyłem pytania dlaczego przez Mikulov.... ponieważ mamy tam wykupiony hotel żeby sie nie szarpać całą drogę. Dzięki wielkie za wskazówki. Jak macie jeszcze jakieś porady na ostatnią chwilkę to czekam niecierpliwie bo jestem w kompletniej rozsypce organizacyjnej i doslownie nie wiem za co sie zlapac.

czy mogłabym poprosić o namiary na ten nocleg i twoją opinię na jego temat? cena, standard, uwagi?
będe zobowiązana bo szukam noclegu na to lato , żeby nie jechac na raz :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 17.03.2006 09:28

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale tyle się najeździliście więc może poradzicie. Jadąc do Chorwacji chciałabym zwiedzić po drodze Postojną. Czy możecie mi powiedzieć ile trwa jej zwiedzanie?. Mam taki pomysł żeby wyruszyć w piątek gdzieś przenocować i w sobotę rano wybrać się do Postojnej, zwiedzić, i pod wieczór dotrzeć do Poreca. Gdzie najlepiej przenocować żeby względnie rano zameldować się w Postojnej ?
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 17.03.2006 13:12

Potter napisał(a):Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale tyle się najeździliście więc może poradzicie. Jadąc do Chorwacji chciałabym zwiedzić po drodze Postojną. Czy możecie mi powiedzieć ile trwa jej zwiedzanie?. Mam taki pomysł żeby wyruszyć w piątek gdzieś przenocować i w sobotę rano wybrać się do Postojnej, zwiedzić, i pod wieczór dotrzeć do Poreca. Gdzie najlepiej przenocować żeby względnie rano zameldować się w Postojnej ?

Sama Postojna tj.zwiedzenie z przewodnikiem trwa ok.1,5 h ( przejazd kolejką i piesza wędrówka ) + 0,5 h na ewentualne co nie co w okolicznych budkach.

pozdrawiam :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.06.2006 08:09

Wyjeżdżam na Istrię w najbliższy piątek i wciąż nie jestem dobrze przygotowana. Trasa Cieszyn-Czechy-Słowacja-Austria.
Napiszcie mi proszę krótko jakie czekaja mnie po drodze opłaty - tj. gdzie i ile za winietki (czy kupuję je na granicy po jej przekroczeniu, przed czy jak?) i gdzie są płatne odcinki - i jeśli to możliwe to ile mniej więcej. Czy wszędzie zapłacę euro czy muszę mieć lokalną walutę ?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem z Istrii przez Słowenię, Austrię, Czechy, pytajcie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone