Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Istrii przez Słowenię, Austrię, Czechy, pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 16.09.2005 17:43

Cayman napisał(a):...z usług biur podróży i wykupywanych wczasów będę korzystał na starość :)...póki siły pozwalają a portfel nie jest zbyt wypchany wolę podróżować tanim kosztem we własnym zakresie...

Jestem przekonany, że nie ma tu znaczenia ani wiek, ani zasobność portfela. To poprostu jest świadomie wybrana forma spędzania urlopu. Stopniowo tylko zmieniamy namiot na przyczepę lub kamper. Pozdrawiam. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2005 18:30

hmm ... oj koledzy jakoś tak oszczędnie zrozumieli mą wypowiedź ...
chodziło o wypożyczenie auta na pełen okres urlopu (z lotnisko na lotnisko) :D ... a nie jakieś tam kilkudniowe wypożyczanki ... :cry: ... :lol:

podam przykład rozjaśniający mroki ...

sypiemy do Hiszpanii ... jazda trochę trwa ... zamiast brać swoje auto ... ładujemy się do spadolotu wraz z odpowiednią ilością waliz i bagażu ... :lol: ... na lotnisku docelowym ładujemy się do wynajętej limuzyny :lol: ... dokonujemy objazdu, pełnej eksploracji otoczenia tudzież szczegółowej penetracji :lol: ... a następnie zajeżdżamy na lotnisko (co więcej ... zupełnie inne lotnisko :D ) aby oddać rzęcha ... :lol: ... a co ... swoim jeździmy delikatniej :D ...

będzie to też chyba jedyna możliwość objazdu Alaski, lub Wielkich kanadyjskich Jezior bez wpychania naszego auta na :D ... statek :lol:
Ostatnio edytowano 16.09.2005 19:11 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 16.09.2005 18:35

...no niestety jako student stać mnie jedynie na podróżowanie własnym rzęchem, chociaż rzeczywiście wynajem samochodu to dobra sprawa...znajomy był na wymianie studenckiej w Portugalii, wraz z 3 kolegów wynajęli samochód i po 100km go troszkę poturbowali...po godzinie przyjechał samochód zastępczy, a rozbitym zajęła się firma wypożyczająca...z prywatnym tak łatwo by nie było :)...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2005 18:55

ach ta studencka fantazja :D ... to były czasy :lol: :lol: :lol:

może by tak jeszcze jeden dzienny fakultecik :?: :lol: ... z małą wymianą transgraniczną :?: :lol: ... hmm ... muszę to przemyśleć ...

jakkolwiek dodam, że posiadając niejaką Toyotę mamy przez 3-y lata luz w postaci europejskiego Assistance :D
po wjeździe na Sv. Jure dwa tygodnie temu :D :D :D ... zacząłem się zastanawiać cóż by było, gdyby taka nowa Toyota rozkraczyła się na szczycie wspomnianej górki :lol: ... cóż :lol: ... laweta by miała trochę pod górę :lol: :lol: :lol: ...

... hmm ... choć jak to napisałem to zacząłem się zastanawiać ... w końcu droga wjazdowa nie jest drogą publiczną ... hmmm ciekawe ... ubezpieczenie mogłoby robić problemy przy stłuczce (choć kto każe raportować, że uszkodzenie nastąpiło właśnie tam) ... a Asisst Toyoty ?
Jarek D.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek D. » 17.09.2005 11:46

D-fens napisał(a):Witam.
W sobotę jadę do Chorwacji właśnie z noclegiem w Mikulov. Możesz dokladnie napisać jak z trasą? Dużo trzeba zjechać? Jak dokladnie jechales do Cro? Jestem na etapie dokladnego planowania podróży więc wszystkie info mile widziane. Jadę do Porec i chcialbym skorzystać jak najwięcej z autostrad, itp. W moim przypadku liczy się wygoda podróżowania a nie oszczędność kilku Euro. Jak z płatnościami?

Dzięki za pomoc

Witam,
Trasa przez Polskę - dość dobra, choć od Bielska-Białej do Cieszyna roboty i tylko 1 pas ruchu. W Czechach większość autostradą, jedziesz na Olomouc, Brno, potem w lewo w drogę 52 (początkowo też autostrada) na Mikulov,Wiedeń. Hotel Zamecek w Mikulovie stoi przy samej drodze, po prawej stronie. Od granicy CZ/A ok. 70km drogi krajowej nr 7, w Wiedniu uważaj na drogowskazy, to na pewno nie zbłądzisz. Dalej A2 na Graz, tam w lewo na A9 w kierunku Słowenii. Prawie całą Słowenię autostradą A1 aż do Koper. Tam zjeżdżasz w kierunku Cro, na drogę 311, 14km do granicy drogą zwykłą. Za granicą kilka km drogą taką samą. W Buje wjeżdżasz na tzw. autostradę (1 pas), wszedzie dobre oznakowanie, najczęściej na Pula. Po drodze kilka bezkolizyjnych zjazdów, m.in. na Porec i Visnjan, tamtędy nie jedź. Dopiero na drugim zjeżdzie na Porec jedź w prawo. Na drogowskazie jest nazwa Porec i znaczek - kółeczko z kropką w środku (nie wiem, co to oznacza). Tamtędy wygodniej. Na Czechy i Austrię winietki, w Słowenii kilka bramek po drodze, w sumie kilka E do zapłaty, W Cro tylko 1 bramka 2E za prześlicznym mostem na rzece Mirna. Możesz płacić kartą na wszystkich bramkach.

Szerokiej Drogi
JD
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 20.09.2005 09:57

Ja z Cieszyna jechałem na Żilina-Cadca -tam autostradą do Bratysławy -Kitsee-póżniej na Eisenstadt,Neustadt i tam jesteś już na autostradzie na Gratz,Villach...
Czas przejazdu od Cieszyna do Bratysławy ok 4 godziny i z Bratysławy do Villach też 4 godziny
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 20.09.2005 10:46

Jarek D. napisał(a):
D-fens napisał(a):Witam.
W sobotę jadę do Chorwacji właśnie z noclegiem w Mikulov. Możesz dokladnie napisać jak z trasą? Dużo trzeba zjechać? Jak dokladnie jechales do Cro? Jestem na etapie dokladnego planowania podróży więc wszystkie info mile widziane. Jadę do Porec i chcialbym skorzystać jak najwięcej z autostrad, itp. W moim przypadku liczy się wygoda podróżowania a nie oszczędność kilku Euro. Jak z płatnościami?

Dzięki za pomoc

Porec i znaczek - kółeczko z kropką w środku (nie wiem, co to oznacza).

Szerokiej Drogi
JD

...hehe, to kółeczko z kropeczką oznacza CENTRUM...:)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 20.09.2005 12:06

JarekD wita Jarka D. ;)
Jarek D. napisał(a):Trasa przez Polskę - dość dobra, choć od Bielska-Białej do Cieszyna roboty i tylko 1 pas ruchu.

Dlatego z Katowic warto jechać na Skoczów i w Pawłowicach Śl. skręcić na Cieszyn.

Jarek D. napisał(a): Dalej A2 na Graz, tam w lewo na A9 w kierunku Słowenii. Prawie całą Słowenię autostradą A1 aż do Koper. Tam zjeżdżasz w kierunku Cro, na drogę 311, 14km do granicy drogą zwykłą. Za granicą kilka km drogą taką samą. W Buje wjeżdżasz na tzw. autostradę (1 pas)

Jechałem z Bytomia do Puli 3-go (sobota), wracałem 17-go (też sobota). Na powrót wybrałem właśnie drogę przez Buje i Koper - niestety na tym odcinku panował "korek pełznący", w którym przepędziliśmy prawie 2 godziny (!). Jako drogę "tam" wybrałem trasę Postojna - Rupa - tunel Ucka - Pula. Tam żadnego korka w ogóle nie było (również w kierunku przeciwnym do mojej jazdy) - jazda lokalną drogą Postojna - Rupa też bez problemów, choć nieco górzyście i kręto. Tunel Ucka płatny 28kn, ale za to nie płacisz za autostradę Postojna - Koper i w ogóle jest bliżej.

Co do innych spostrzezeń - również brak korków na odcinku Graz - Maribor - Lublana (z wyjątkiem pewnej kolejki do bramek granicznych dla powracających z SLO do A), za to wracałem przez tunel Karawanken - z Lublany do Jesenic na odcinku gdzie brak autostrady droga się nieco korkuje (a pogoda w ogóle była kijowa - ulewa i wiatr), ponadto między Villach a Grazem trwa budowa drugiej jezdni autostrady i też się jedzie szybko ale uważać trzeba (pasy zwężone, obstawione betonowymi barierami).

Jarek D. napisał(a): Czechy i Austrię winietki, w Słowenii kilka bramek po drodze, w sumie kilka E do zapłaty, W Cro tylko 1 bramka 2E za prześlicznym mostem na rzece Mirna. Możesz płacić kartą na wszystkich bramkach.

Warto mieć kilka EUR w zapasie - na bramce Novigrad (tej niedaleko rzeki Mirna) nie biorą monet drobniejszych niż 50-centowe, (ale płatność kartą OK - i ciekawostka - VE bez autoryzacji ani podpisem ani PINem). Za to w Słowenii spotkałem bramkę gdzie żadna moja karta nie zadziałała (VE, VC , MC ani z BSK ani z Inteligo)...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2005 12:29

zibek napisał(a):Czas przejazdu od Cieszyna do Bratysławy ok 4 godziny

Niech kolega nie straszy forumowiczów ... jedzie się 3h ...

4h znaczy to, że ktoś jedzie poniżej prędkości przepisowej do autostrady (stwarzając zagrożenie ruchu), jedzie około 100 na autostradzie (stwarzając zagrożenie ruchu - tiry muszą wyprzedzać na dwóch pasach) a następnie sunie do Macfaca w Bratysławie po prawej oddając się godzinnej uczcie z BigMac menu ...

po 3-ech h zjeżdza się już na Węgrzech na E65 ... :lol:
i w tym celu bynajmniej nie trzeba kłaść cegły na pedał gazu ... wystarczy go od czasu do czasu odrobinę ... pomuskać :lol:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 20.09.2005 13:20

bjur napisał(a):

4h znaczy to, że ktoś jedzie poniżej prędkości przepisowej do autostrady

autostradą miałem i 150 , tyle że 4 godziny to w tym też postój na szybką bułke i siusiu oraz tankowanie.
I szczegół CIESZYN-Ćadca-Żylina..to jednopasmówka-jak tarfisz na TIR to pomuskać możesz co najwyżej kolano współpasażerki :)
Chyba że inna trasa -więc chętnie porównam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2005 14:20

w takim razie pytanie jak kto długo ... sika ... :lol:

nie pisałbym gdybym tamtędy nie jechał ... co najmniej kilkukrotnie ...
jednopasmówka sięga też dość daleko za Zilinę ...
Jak zauważyłem w tym roku kierowcy z południa Polski "przedłużają" tam sobie autostradę ... co prowadzi do pogłębiania frustracji słowackich kierowców ... co prowadzi do tego, że zachowują się potem nieuprzejmie ... jak np. przy nas ... przyspieszając będąc wyprzedzanym gdy z przeciwka nie dość, że coś nadjeżdża to jeszcze wjeżdża na środek jezdni chcąc skręcić w lewo ... na całe szczęście za mało KM ...

w każdym razie zgadza się, że jeśli akurat pepiki mają dzień na przepisową jazdę albo akurat trafiło się stado ... niewyspanych kierowców tirów ... to może być gorzej ...

oczywiście kolana współpasażerki :D ... też nie należy zaniedbywać :cry: ... przy muskaniu ... :lol:

pozdrawiam
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 20.09.2005 20:29

bjur napisał(a):

4h znaczy to, że ktoś jedzie poniżej prędkości przepisowej do autostrady (stwarzając zagrożenie ruchu), jedzie około 100 na autostradzie (stwarzając zagrożenie ruchu - tiry muszą wyprzedzać na dwóch pasach) a następnie sunie do Macfaca w Bratysławie po prawej oddając się godzinnej uczcie z BigMac menu ...

po 3-ech h zjeżdza się już na Węgrzech na E65 ... :lol:
i w tym celu bynajmniej nie trzeba kłaść cegły na pedał gazu ... wystarczy go od czasu do czasu odrobinę ... pomuskać :lol:

Ściemniasz i to mocno z tymi Twoimi przerpisami. Szybkość bezpieczna jest sprawą indywidualną. Mam nadzieję, że nie wszyscy forumowicze to stajnia wyścigowa formułu 1.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2005 07:45

Niech kolega się tak nie denerwuje ... niklt tu nie pisze o Formule 1 tylko o sprawnej jeździe ...

Nikt także nie wprowadza przepisów ... napisałem tylko, że prędkość poniżej 100 km/h jest niebezpieczna na autostradzie dwupasowej ponieważ zmusza tiry do wyprzedzania i ciągłego blokowania lewego pasu ... są to badania niemieckiego ADAC :D

natomiast u Słowaków jest dopuszczalna tak niska prędkość maksymalna, że jeśli ktoś zamierza tam jeździć np. 70km/h poza miejscowościami to również będzie blokował drogę ... :lol:

Niech się dziś kolega trochę zrelaksuje i odrobinę ... pomuska ... 8)

ps. "dodatkowo dodam" koledze, żeby miał pojęcie, że nie lubimy szczeniackiej jazdy ... natomiast nie lubimy też ospałych kierowców ... niech kolega pojeździ trochę w Wa-wie i zobaczy jak można (i czasem niestety trzeba) jeździć w warunkach częstych korków
Potem niech kolega stanie na światłach w rodzinnej miescowości ... i zanalizuje ile wynosi przeciętny czas ruszenia spod świateł ... taki kierowca jadąc na wakacje nie rusza niestey nic sprawniej ... :cry:
Inna sprawa, że ściągnięto już tyle złomu, że te wraki faktycznie nie chcą sprawnie jeździć dodatkowo stojąc za nimi czujemy niezły smród ...
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 21.09.2005 09:08

bjur napisał(a):Niech kolega się tak nie denerwuje ... niklt tu nie pisze o Formule 1 tylko o sprawnej jeździe ...

Nikt także nie wprowadza przepisów ... napisałem tylko, że prędkość poniżej 100 km/h jest niebezpieczna na autostradzie dwupasowej ponieważ zmusza tiry do wyprzedzania i ciągłego blokowania lewego pasu ... są to badania niemieckiego ADAC :D

natomiast u Słowaków jest dopuszczalna tak niska prędkość maksymalna, że jeśli ktoś zamierza tam jeździć np. 70km/h poza miejscowościami to również będzie blokował drogę ... :lol:

Niech się dziś kolega trochę zrelaksuje i odrobinę ... pomuska ... 8)
Forum o Cro zamieniło się w forum nauki jazdy. Ta dyskusja zupełnie nie mas sensu! Każdy z kierowców i tak będzie jechał z szybkością dla siebie bezpieczną, taką na jaką pozwalają wArunki drogowe. Nadmieniam, że jestem po urlopie i jestem zrelaksowany i nie muszę się "muskać" i życzę powodzenia i szerokiej drogi. :sm:

ps. "dodatkowo dodam" koledze, żeby miał pojęcie, że nie lubimy szczeniackiej jazdy ... natomiast nie lubimy też ospałych kierowców ... niech kolega pojeździ trochę w Wa-wie i zobaczy jak można (i czasem niestety trzeba) jeździć w warunkach częstych korków
Potem niech kolega stanie na światłach w rodzinnej miescowości ... i zanalizuje ile wynosi przeciętny czas ruszenia spod świateł ... taki kierowca jadąc na wakacje nie rusza niestey nic sprawniej ... :cry:
Inna sprawa, że ściągnięto już tyle złomu, że te wraki faktycznie nie chcą sprawnie jeździć dodatkowo stojąc za nimi czujemy niezły smród ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2005 09:12

no to pax ... pozdrawiam serdecznie i także uważam, że każdemu prędkość według potrzeb (z małymi uwagami jak powyżej)

natomiast z tym muskaniem ... :D ... to ja wcale nie pisałem, żeby kolega ... sam się muskał :cry: :D :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem z Istrii przez Słowenię, Austrię, Czechy, pytajcie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone