Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Hvaru!!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gripen
Odkrywca
Wróciłem z Hvaru!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 07:28

Witam !!!

Właśnie wróciłem z wyspy Hvar.
Mieszkałem w Ivan Dolać i Zavali.
Jesli ktoś ma pytania to postaram się na nie odpowiedzieć !!!

pzdr

gripen

p.s.
Ale pogoda była zaje...ta !!!
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.06.2005 07:41

Witaj ponownie na forum :wink:
Z prognoz pogody wynika, że od przyszłego tygodnia w HR ma się oziębić, pewnie tylko chwilowo - proszę napisz : czy morze jest już ciepłe?
Pływałeś, nurkowałeś?

Pozdrawiam
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 07:53

Z początku woda nie była zachęcająca ale z każdym dniem była coraz cieplejsza a ostanie cztery dni naprawde nie wychodziłem z wody.
Nawet mój młody (2 lata) nie chciał z niej wyjść.
Troche popływałem z maską i w płetwach, ale ja to w te "klocki " to jestem amator i to początkujący.

pzdr

gripen
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.06.2005 11:07

Powiedz Grippen jak kształtują się ceny tam gdzie byłeś na osobę oraz ceny w sklepach i restauracjach. Jak dotarłeś na Hvar, ile kosztował ,prom za osobę i auto, co warto zobaczyć w tej okolicy. Wybieram się tam ale jeszcze nie mam kwatery (koniec czerwca na tydzień). Dotychczas zarezerwowałem na lądzie. Pozdrawiam
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.06.2005 16:10

Czy mogę zadac prywatne pytanie? :oops:
:) darku 1 jest to naprawde intymne pytanie, mozesz nie odpowiadac.
:) Ile masz lat?
:) Czytałam na FORUM, ze jesteś wykształconym czlowiekiem.
Interesuje sie Hvarem, dlatego wchodze na te strony. :) I napotykam Twoje pytania ,poniewaz jest pogoda a ja marnuje czas na czytanie w kołko tych samych pytan :( zlituj sie,jest swietna ksiązka CHORWACJA w kraju lawendy i wina, oraz mase linkow platona, karola,i wielu forumowiczow. :oops: Wybacz ale jest to strasznie :roll:
Petris
:twisted:
kraqsek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kraqsek » 02.06.2005 16:24

czesc.
petris co sie tak unosisz :) darek 1 chce napewno dowiedzieć sie o aktualne ceny wkońcu gripen wrócił z chorwacji. ja tez jestem ciekawy. piszesz że ktoś tam ma linki.. ale czy aktualne??
pozdrawiam
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.06.2005 16:38

kraqsek napisał(a):czesc.
petris co sie tak unosisz :) darek 1 chce napewno dowiedzieć sie o aktualne ceny wkońcu gripen wrócił z chorwacji. ja tez jestem ciekawy. piszesz że ktoś tam ma linki.. ale czy aktualne??
pozdrawiam

Nie unosze sie :) :) nawet sie usmiecham a to jest trudne ,jesli wchodze na temat i chce przeczytac cos ciekawego a tu te same pytania od 3 miesiecy, albo i wiecej i odpowiedzi na nie ,bardzo uprzejme :) :) a tych tematów jest bezliku ,poczawszy od trasy- jest mapa-nie tylko .opisywane trasy sa na bierzaco trzeba tylko troszke pracy i poszukac, dalej promu jest strona o promach , ceny :?: :?: :?: kupujesz to na co cie stac .Lecz tez byly wymieniane na FORUM.
W rest. od 40 - 300 kun ,tak samo w sklepach Moze masz racje,przeciez roznej iteligencji sa ludzie na FORUM a darek 1 szczegolnie
a linki aktualne bez przerwy ktos podaje na FORUM,a to starzy bywalce Chorwacji ,warto zajrzec do archiwum.dowiecie sie bardzo ciekawych rzeczy o calej Chorwacji. A unosic sie :?: :?: :?: zartujesz ,albo jestes tak wrazliwy 8O
:oops:
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 17:28

Witam !!!

Na hvar dostałem się z lądu z Drvenika do Sućuraja.
Prom płynie ok 40 min.
Cena za osobe dorosłą 16kn, za osobówke 60kn, dziecko 4kn ( 7lat), za dwulatka nie płaciłem.
Ta opcja jest dla osób które nie mają problemów z chorobą lokomocyjną.
Odcinek z Śucuraja do Jelsy jest bardzo kręty.
Polecam opcje z przypłynięciem ze splitu do Stari Grad. Terminal jest przy drodze z Jelsy do Hvaru, która jest nową drogą mniej pokręconą.
Ta opcja kosztuje ok 250 kn z samochodem ( 2 osoby + dziecko 7 lat + samochód), prom płynie ok 2 godzin.
Przy terminalu w Starym Gradzie jest najtańszy (na całej wyspie) duzy sklep - spożywka, pieczywo, mięso, rvby, alkohol. proszki, kosmetyki itp.
Jest też część z ciuchami, zabawkami i sprzętem plażowy itp. I naprawde jest dużo taniej niż w innych miastach wyspy.
Chleb ok 5kn, coca cola 2 litry ok 10,50kn, woda "Jana" 4,43 kn, piwo zlatorog 5,48kn, karlovaćko 6,50kn, jajko 1,19kn itd.

Pojechałem w ciemnno i pierwsze cztery dni mieszkaliśmy w Ivan Dolać po 30 Euro za dobe.
Potem osiem dni w Zavali po 20 Euro za dobe w owiele lepszych warunkach.
Obydwa aprtamentowce były nad samym morzem.

pzdr

gripen
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 17:37

No i ciekawostka to przejazd przez tunel Pitve 1,4 km, który jest na drodze z Jelsy w strone Zavali i Ivan Dolać. Tunel nie oświetlony, jest sygnalizacja ale nieczynna (w czasie naszego pobytu zamontowali na ścianach odblaski).
W praktyce przejazd wygląda tak że kto pierwszy ten lepszy. Trzeba poprostu zaglądać do tunelu i patrzec czy już cos jedzie z naprzeciwka czy nie. Są dwie mijanki z których pare razy korzystałem ale raczej kto pierwszy wjedzie ten pierwszy przejeżdża tunel.

pzdr

gripen
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 02.06.2005 19:36

Ale Ci zazdroszczę :)
Byłam w Ivan Dolac 2 lata temu- booooooskooooooo
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 19:47

Ivan Dolać o tej porze roku było prawie wymarłe. Nieliczni turyści się kręcili po miejscowości i po plaży. Więcej było ekip remontujących i przygotowywujących apartamenty do sezonu.

pzdr

gripen
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.06.2005 20:55

[quote="gripen"]Ivan Dolać o tej porze roku było prawie wymarłe. Nieliczni turyści się kręcili po miejscowości i po plaży. Więcej było ekip remontujących i przygotowywujących apartamenty do sezonu.

pzdr

A jak tam Lawenda ? czuć juz było zapach?czy raczej był to zapach wymarłosci?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.06.2005 21:17

petris napisał(a):
kraqsek napisał(a):czesc.
pozdrawiam

Nie unosze sie :) :) nawet sie usmiecham a to jest trudne ,jesli wchodze na temat i chce przeczytac cos ciekawego a tu te same pytania od 3 miesiecy, albo i wiecej i odpowiedzi na nie ,bardzo uprzejme :) :) a tych tematów jest bezliku ,poczawszy od trasy- jest mapa-nie tylko .opisywane trasy sa na bierzaco trzeba tylko troszke pracy i poszukac, dalej promu jest strona o promach , ceny :?: :?: :?: kupujesz to na co cie stac .Lecz tez byly wymieniane na FORUM.
W rest. od 40 - 300 kun ,tak samo w sklepach Moze masz racje,przeciez roznej iteligencji sa ludzie na FORUM a darek 1 szczegolnie
a linki aktualne bez przerwy ktos podaje na FORUM,a to starzy bywalce Chorwacji ,warto zajrzec do archiwum.dowiecie sie bardzo ciekawych rzeczy o calej Chorwacji. A unosic sie :?: :?: :?: zartujesz ,albo jestes tak wrazliwy 8O
:oops:

Petris trochę cierpliwości jeszcze. :wink:
gripen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gripen » 02.06.2005 21:22

platon napisał(a):
gripen napisał(a):Ivan Dolać o tej porze roku było prawie wymarłe. Nieliczni turyści się kręcili po miejscowości i po plaży. Więcej było ekip remontujących i przygotowywujących apartamenty do sezonu.

pzdr

A jak tam Lawenda ? czuć juz było zapach?czy raczej był to zapach wymarłosci?

A ja czuje w twoim pytaniu złośliwość i pLaToNiCzNe czepianie się...
A jeśli chodzi o zapach to wydawało mi się że Lawenda pachnie inaczej.................
fungus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fungus » 02.06.2005 22:42

Iwona_PB napisał(a):Ale Ci zazdroszczę :)
Byłam w Ivan Dolac 2 lata temu- booooooskooooooo

Czesc Iwonko. Twoje slownictwo "stela" wskazuje ze jestes stela :) Czyzby?? Hihi
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone