Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z HVARU !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JAPIER
Globtroter
Wróciłem z HVARU !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 20.08.2006 12:07

Witajcie !!!
Wróciłem z Chorwacji (HVAR).Byłem pierwszy raz - B A J K A !!!
Służę pomocą.

Pozdrawiam
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 20.08.2006 14:01

witaj. mamy tez ochote czasnac na hvar . wyjezdzamy 3 wrzesnia. skad brales prom? ile kosztuje za osobe i za samochod. jakie ceny noclegow i pozostalych uslug? i jak mozesz przeslij kilka zdjec. czekam na info i pozdrawiam
waldek
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
gg 5267752
emkop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 20.08.2006 14:58

z chęcią też dołącze me pytania do przedmówcy
kiri
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiri » 20.08.2006 16:01

victor1111 napisał(a):witaj. mamy tez ochote czasnac na hvar . wyjezdzamy 3 wrzesnia. skad brales prom? ile kosztuje za osobe i za samochod. jakie ceny noclegow i pozostalych uslug? i jak mozesz przeslij kilka zdjec. czekam na info i pozdrawiam
waldek
gg 5267752

Czesc.
Ja tez wyjezdzam 3 wrzesnia a Dąbrowy Górniczej. Skad ty wyjezdzasz?? Moze sie spotkamy na trasie :) Ja mam zamiar jechac przez Slowacje, Węgry, Bosnie (Mostar, Kravica-zwiedzanie) i do Omisu.
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 20.08.2006 17:32

Witajcie
Trasa : Gdańsk,Cieszyn,Bratysława,Wiedeń,Graz,Maribor,Karlowac,Split,wyspa Hvar, miejscowość Ivan Dolac
Apartament,właściciel Stjepko Caric.Cena za 4 osoby - 40 Euro
Apartament: salon około 25-30 m wraz z kuchnią (wszystko co potrzebne),sypialnia, łazienka.
Dojechaliśmy nową wspaniałą autostradą do Splitu.Cena za przejazd 157 KUN.
Startowaliśmy ze Splitu.Pierwszy prom jest o 8:30, jadąc główną ulicą w Splicie, która zaprowadzi do portu (kierować się tablicami informacyjnymi "FERRY") znajdziecie przed portem(rondo) budkę z napisem JADROLINJA, tam kupicie bilety.Ceny: osoba - 38 KUN, samochód 299- KUN. Prom zawiózł nas do Starego Gradu - 2 godziny.
Co do cen art spożywczych:
woda mineralna 1,5 l - 5,25 KUN
pieczywo białe 700 g - 6,10 KUN
zupa rybna - 18 KUN
pizza -35 - 40 KUN
małże (spora porcja) - 50 KUN
ketchup - 8,60 KUN
jogurt 150 g- 2,88 KUN
dobry obiad ( owoce morza) - 250 kun 2 OSOBY

tak więc jak widzicie tanio to nie jest !
Sama wyspa Hvar - istna bajka.
Zwiedzaliśmy prawie wszystkie większe miejscowośći, najbardziej nam przypadła do gustu Jelsa.Malowniczo położona, kameralna miejscowość.Piliśmy tam najlepszą kawę na świecie i jedliśmy najlepsze lody.Polecamy - lodziarnia( GELATERIA) - nazywała się OBALA.Super obsługa, fajni kelnerzy, zawsze było coś gratis.

Jak macie jakieś jeszcze pytanka to piszcie.
odpadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odpadek » 20.08.2006 21:19

Cena promu z Drvenika do Sucuraju (hvar) za dwie osoby z autem wynosi 110 kun. Promy sa dwa, kursujace naprzemiennie. Czas miedzy kolejnymi odpływami wynosi ok 40 min. Na prom wchodzi od ok. 25-30 samochodow. Co do Hvaru to ja sie nim w zupelnosci nie zachwycilem, ale to moze ze spedzalem czas pod namiotem a nie w apartamencie.
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 20.08.2006 21:24

odpadek napisał(a):Cena promu z Drvenika do Sucuraju (hvar) za dwie osoby z autem wynosi 110 kun. Promy sa dwa, kursujace naprzemiennie. Czas miedzy kolejnymi odpływami wynosi ok 40 min. Na prom wchodzi od ok. 25-30 samochodow. Co do Hvaru to ja sie nim w zupelnosci nie zachwycilem, ale to moze ze spedzalem czas pod namiotem a nie w apartamencie.

TO BEZ ZNACZENIA CZY MIESZKASZ POD NAMIOTEM CZY W APARTAMENCIE CZY POD GOłYM NIEBEM.
JEDNO Z DRUGIM MA MAłO WSPóLNEGO.

A CO DO PROMU DO SUCURAJA TO DODAJ DOJAZD ZE SPLITU DO DEREVNIKA+DROGE PRZEZ HVAR, KTóRA NIE NALEżY DO NAJłATWIEJSZYCH
A WYJDZIE O WILE SZYBCIEJ ZE SPLITU.
yevrah
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yevrah » 21.08.2006 09:11

Witam

Tez sie wybieram na Hvar. Jednak po drodze chce zobaczyc jeziorka pitvickie czy jak sie tam one nazywaja. W zwiazku z tym nie bardzo moge zgrac podroz bez noclegu. czy zna ktos moze jakis mily motelik (niedrogi) albo przy tych jeziorach ewentualnie kolo splitu.

Pozdrawiam
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 21.08.2006 13:32

kiri napisał(a):
victor1111 napisał(a):witaj. mamy tez ochote czasnac na hvar . wyjezdzamy 3 wrzesnia. skad brales prom? ile kosztuje za osobe i za samochod. jakie ceny noclegow i pozostalych uslug? i jak mozesz przeslij kilka zdjec. czekam na info i pozdrawiam
waldek
gg 5267752

Czesc.
Ja tez wyjezdzam 3 wrzesnia a Dąbrowy Górniczej. Skad ty wyjezdzasz?? Moze sie spotkamy na trasie :) Ja mam zamiar jechac przez Slowacje, Węgry, Bosnie (Mostar, Kravica-zwiedzanie) i do Omisu.

My wyjezdzamy dokladnie 2 (sobota) wrzesnia okolo 18:00. Ale jedziemy przez Budapeszt zagrzeb autostrada do Primostenlub okolice. Przez BiH jechalismy 5 lat temu, straszna mordownia (uciazliwa trasa) ale warta poswiecenia dla widokow. Jesli sie zdecydujecie jednak autostrada w okolice Primosten i na wyjazd w sobote dajcie znac, chetnie pojedziemy razem z wami.
Pozdro Waldek
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 21.08.2006 13:36

yevrah napisał(a):Witam

Tez sie wybieram na Hvar. Jednak po drodze chce zobaczyc jeziorka pitvickie czy jak sie tam one nazywaja. W zwiazku z tym nie bardzo moge zgrac podroz bez noclegu. czy zna ktos moze jakis mily motelik (niedrogi) albo przy tych jeziorach ewentualnie kolo splitu.

Pozdrawiam

Prawde mowiac jesli nie musisz koniecznie jechac na Plitvice to nie jedz. Zobacz Wodospady w Parku KRKA (okolice Sibenika) duzo ladniej i co najwazniejsze mozna wykapac sie pod jednym z wodospadow (slodka woda). Ale jak chcesz koniecznie na Plitvice to rozbij namiot na 1 nocleg na kempingu w Plitvicach, cenay prawie jak za apartament, ale przy campingu jest jeziorko z piekna blekitna woda. Polecam
odpadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) odpadek » 21.08.2006 15:53

Co do Plitvic to zycze powodzenia jesli chodzi o pogode. Oby Ci nie padalo bo ja jak narazie jadac dwa razy tamtedy pogada bylem rozczarowany - pochmurno, zimno i deszczowo.
Odpowiadajac na post kolegi, jesli chodzi o prom ze Splitu, to wez pod uwage cene, ktora napewno jest ze dwa razy wyzsza.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 21.08.2006 16:21

victor1111 napisał(a):My wyjezdzamy dokladnie 2 (sobota) wrzesnia
Pozdro Waldek

Hej Waldek,
A nie martwi Cię pogoda? Bo ja mam cykora...
http://wwwa.accuweather.com/world-forec ... |&metric=1[/url]

ps. wiem, wiem, nie będzie padać ;)
klara
Podróżnik
Cena promu

Nieprzeczytany postnapisał(a) klara » 21.08.2006 19:34

Wybaczcie, ale musze zadać to pytanie, bo cena mnie tak zaskoczyła, że nie jestem pewna, czy to nie pomyłka. Cena promu ze Splitu do Starego Gradu w jedna stronę to 299 kun za sam samochód i dodatkowo po 38 kun od osoby?
cox
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cox » 21.08.2006 19:44

jeśli chodzi o zyskanie na czasie po i tak męczącej podróży to wariant promu ze Splitu jest o wiele rozsądniejszy. Sama droga Split-Drvenik zajmuje przynamniej 2-3 a nawet 4 godziny (nie ze względu na dystans ale na natężenie ruchu!). przeprawa w zależności od miejsca w kolejce wjeżdżających na prom w Drveniku od 1-2 godzin i dochodzi jescze artakcyjna skądinąd trasa przez Hvar z Sucuraju do Hvaru- min.1,5 godziny- przy czym odcinek przed Starim Gradem jest baardzo wąski i baardzo kręty- przy mijankach z camperami jedno auto musi stać- nie polecam tam jazdy po zmroku. ale tak czy inaczej - na Hvar warto!!!
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 22.08.2006 10:03

Iwona_PB napisał(a):
victor1111 napisał(a):My wyjezdzamy dokladnie 2 (sobota) wrzesnia
Pozdro Waldek

Hej Waldek,
A nie martwi Cię pogoda? Bo ja mam cykora...
http://wwwa.accuweather.com/world-forec ... |&metric=1[/url]

ps. wiem, wiem, nie będzie padać ;)

he he! ale 4-5 juz sie przejasnia i sloneczko przez 2 bite tygodnie bedzie. A jak nawet burze beda to git odpoczniemyod skwaru :) a to ze padac nie bedzie to masz racje swoja droga.
a co wy tez poczatkiem wrzesnia startujecie ?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone