Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z HVARU !!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.09.2006 08:18

nasza kwaterka jak ją opuszczaliśmy nie miała obłożenia za nas jak również za inne 2 małżeństwa z Polski na tablicach DW coś tam. Wg mnie bez najmniejszego problemu znajdziesz nocleg. Co do naszej kwaterki - czysto, ładnie, widok na morze, do morza jakieś 40 metrów do plaży koło 50-60. Jeśli chcesz daj emila to poślę Ci parę fotek
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 04.09.2006 08:26

rich72 napisał(a):nasza kwaterka jak ją opuszczaliśmy nie miała obłożenia za nas jak również za inne 2 małżeństwa z Polski na tablicach DW coś tam. Wg mnie bez najmniejszego problemu znajdziesz nocleg. Co do naszej kwaterki - czysto, ładnie, widok na morze, do morza jakieś 40 metrów do plaży koło 50-60. Jeśli chcesz daj emila to poślę Ci parę fotek

chętnie pooglam fotki zanim obejrzę na żywo-zdjęcia tylko w sposób "nieudolny" przedstewiają rzeczywistość mój adr adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam
Andrzej
krynia
Turysta
nocleg niedaleko plitvic

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynia » 05.09.2006 08:49

10-19 sierpnia byłam w Chorwacji, nocowalismy w miejscowości RAKOVICA ok. 10 km od Plitvic, cena 10 euro od osoby dorosłej i 6 euro za dziecko. czyściutko, chludnie i spokojnie. jak na jedna noc szczerze polecam. napisz na maila dam Ci namiary. Pogoda byl rzeczywiście nie najlepsza. Pochmurnie i padał deszczyk. Zwiedzanie Chorwacji zaczęliśmy od Plitvic. Miałam obawy, że w całej Chorwacji trafilismy na deszczowa pogodę, ale czym dalej na południe, tym cieplej. Słońce i upaly

yevrah napisał(a):Witam

Tez sie wybieram na Hvar. Jednak po drodze chce zobaczyc jeziorka pitvickie czy jak sie tam one nazywaja. W zwiazku z tym nie bardzo moge zgrac podroz bez noclegu. czy zna ktos moze jakis mily motelik (niedrogi) albo przy tych jeziorach ewentualnie kolo splitu.

Pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta
Re: nocleg niedaleko plitvic

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 05.09.2006 09:04

krynia napisał(a):10-19 sierpnia byłam w Chorwacji, nocowalismy w miejscowości RAKOVICA ok. 10 km od Plitvic, cena 10 euro od osoby dorosłej i 6 euro za dziecko. czyściutko, chludnie i spokojnie. jak na jedna noc szczerze polecam. napisz na maila dam Ci namiary. Pogoda byl rzeczywiście nie najlepsza. Pochmurnie i padał deszczyk. Zwiedzanie Chorwacji zaczęliśmy od Plitvic. Miałam obawy, że w całej Chorwacji trafilismy na deszczowa pogodę, ale czym dalej na południe, tym cieplej. Słońce i upaly

yevrah napisał(a):Witam

Tez sie wybieram na Hvar. Jednak po drodze chce zobaczyc jeziorka pitvickie czy jak sie tam one nazywaja. W zwiazku z tym nie bardzo moge zgrac podroz bez noclegu. czy zna ktos moze jakis mily motelik (niedrogi) albo przy tych jeziorach ewentualnie kolo splitu.

Pozdrawiam

też w drodze na Hvar chcę się zatrzymać w Plitwicach ,też przydałby się ten namiar, mój adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 05.09.2006 14:16

ciupag napisał(a):My mieszkaliśmy w apartamencie 2+2 za 50 Euro. 2 osoby dorosłe + 2 dzieci. Jak na taki zestaw apartament był wystarczajęcy- 1 pokój z kuchnią + 2 pokój + łazienka za 50 Euro. We wrześniu wszystkie apartamety są za 32 Euro. Nie znam warunków w innych pokojach ale myślę że są również w portządku. Ludzie są szalenie sympatyczni. Z tego co wiem to teraz w naszym apartamencie są ludze z Polski. Napisz albo zadzwoń do nich to dowiesz się wszystkiego. Co do jazdy w ciemno, ciężko mi powiedzieć, bo jak wyjężdzalismy to było tam jeszcze dużo ludzi a miasteczko jest nieduże. ale myślę, żę nie powinno być problemu.
Zazdroszcę wyjazdu :D

Zarezerwowaliśmy w końcu pokoje w Lavanda ,majlowaliśmy od paru dni ,nie chce zaliczki .Pewnie i tak pewnie nie dotarłaby na czas.
mam teraz do Ciebie 3 pytania
1.czy mają grill ogrodowy , bo nigdzie nie wyczytałem?
Jeśli tak to czy dają drewno , czy zabrac swoje?
2.możesz opisać dokładniej jak dojechać do Lavandy,bo prawdopodobnie przypłyniemy promem o 17.45 jak się nie opóżni , i na miejscu pewnie będziemy o "szarówce"
3.związane z poprzednim ,czy prom pływa w miarę punktualnie?

pozdrawiam
piteros
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piteros » 05.09.2006 15:18

witam wszystkich;-) dopiero 1-wszy raz jestem na forum i mam pytanie do kolegi ktory wrocil z hvaru:jaka byla pogoda??bo ja sledzilem prognozy na portalu interia.pl ale wiem ze czasem pogoda plata figle.tym bardziej ze ów portal prezentował raczej pogode w kratke...wyjezdzam 7.09 i bede na przeciwko hvaru w miasteczku igrane;-) z gory dziekuje za pomoc papa.
piteros
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piteros » 05.09.2006 15:22

czesc mam pytanie:jaka pogoda byla na hvarze??ja jade za 2 dni do igrane naprzeciw wyspy...sledzilem pogode w necie ale ona bywa zmienna wiec prosze pomoc w tej sprawie...dzieki wielkie.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.09.2006 15:44

witam wszystkich;-) dopiero 1-wszy raz jestem na forum i mam pytanie do kolegi ktory wrocil z hvaru:jaka byla pogoda??bo ja sledzilem prognozy na portalu interia.pl ale wiem ze czasem pogoda plata figle.tym bardziej ze ów portal prezentował raczej pogode w kratke...wyjezdzam 7.09 i bede na przeciwko hvaru w miasteczku igrane;-) z gory dziekuje za pomoc papa.

prawda jest taka że od 11 sierpnia do 1 września pogoda bywała różna. Generalnie było gorąco jednak czasem rano lub wieczorem zrywał się wiatr i przechodziły burze - w sumie z 21 dni 4 -5 bardziej sprzyjało zwiedzaniu niż plażowaniu choć i to 2 było możliwe. Te kilka dni dawało trochę ulgi. Wrzesień natomiast w opinii naszych gospodarzy (zarówno tych z Hvaru jak i z sąsiadującego z Igrane Żivogosce) przynosi większą stabilność pogody i mniejsze wiatry jak również nie występują już upały blisko 40 stopniowe.

Polecam plażę w Zivogosce Porat bo ta w Igrane jest w sumie kiepskawa.
piteros
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piteros » 05.09.2006 19:06

wielkie dzieki za info;-) no i dzieki za cynk o plazy,ja bylem w zeszlym roku w tym samym miejscu i faktycznie plaza miejska w igrane nie jest super ale z dziewczyna chodzilismy na dzika plaze za hotelem punta,woda czystsza i mniej ludzi.pozdrawiam...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.09.2006 19:27

jeśli tam już byłeś to zapewne znasz jedzonko w dalmatyńskiej knajpie porat - ta biało niebieska ;-)
piteros
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piteros » 05.09.2006 19:32

wiesz co bylem w knajpce ale nie pamietam nazwy,taka na rogu tuz obok portu.maja super tunczyka...a co powiesz o lodach chorwckich??ja zwariowalem na ich punkcie;-)
ciupag
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciupag » 05.09.2006 20:26

Andrzej G napisał(a):
ciupag napisał(a):My mieszkaliśmy w apartamencie 2+2 za 50 Euro. 2 osoby dorosłe + 2 dzieci. Jak na taki zestaw apartament był wystarczajęcy- 1 pokój z kuchnią + 2 pokój + łazienka za 50 Euro. We wrześniu wszystkie apartamety są za 32 Euro. Nie znam warunków w innych pokojach ale myślę że są również w portządku. Ludzie są szalenie sympatyczni. Z tego co wiem to teraz w naszym apartamencie są ludze z Polski. Napisz albo zadzwoń do nich to dowiesz się wszystkiego. Co do jazdy w ciemno, ciężko mi powiedzieć, bo jak wyjężdzalismy to było tam jeszcze dużo ludzi a miasteczko jest nieduże. ale myślę, żę nie powinno być problemu.
Zazdroszcę wyjazdu :D

Zarezerwowaliśmy w końcu pokoje w Lavanda ,majlowaliśmy od paru dni ,nie chce zaliczki .Pewnie i tak pewnie nie dotarłaby na czas.
mam teraz do Ciebie 3 pytania
1.czy mają grill ogrodowy , bo nigdzie nie wyczytałem?
Jeśli tak to czy dają drewno , czy zabrac swoje?
2.możesz opisać dokładniej jak dojechać do Lavandy,bo prawdopodobnie przypłyniemy promem o 17.45 jak się nie opóżni , i na miejscu pewnie będziemy o "szarówce"
3.związane z poprzednim ,czy prom pływa w miarę punktualnie?

pozdrawiam

Witam,
Gril ogrodowy jest do dyspozycji,
co do promu to nie powiem Ci bo my płyneliśmy z Rijeki,
w sprawie dojazdu przesyłam ci kopię maila do mnie. Jakbys miał problem daj cynk to przetłumaczę
pozdrawiam
Hello Grzegorz,

Things are simple here, no address, just Ivan Dolac
and no number...but, here are the instructions how to
find us:

When you come to Ivan Dolac, pass through the centar
and at the telephone turn left towards the sea for
some 250m, and when you see the Jadran Tourist Agency
on your right, and a small market on your left, turn
left right after the market, drive for some 30m, and,
here you are: on your left, there is LAVANDA.

We might be there to meet you, but, if we are not,
your apartment will be waiting for you, (look for the
number) key in the lock,so just come in and make
yourself comfrotable.
We will come to see you later.

We would appreciate very much if you could give us a
ring as you embark the ferry (in Split or Sucuraj), so
we know when to expect you.

My mobile 00385 91 24 12 122, my husband Josip 00385
91 187 73 193

Take care on the road and see you,
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 08:25

wiesz co bylem w knajpce ale nie pamietam nazwy,taka na rogu tuz obok portu.maja super tunczyka...a co powiesz o lodach chorwckich??ja zwariowalem na ich punkcie;-)

co do portu - zgadza się - knajpka jest praktycznie prawie w jego centrym. Charakterystyczne dla niej jest umieszczone na takim murku postumencie jakieś kamienne koło z młyna do rozgniatania ziaren (chyba). Ja jadłem tam makrelę - rewelacja - z masłem czosnkowym, natomiast żona zamówiła lasagne - ponoć też rewelka. Znajomi również byli jedzeniem zachwyceni a poszliśmy tam z polecenia Agi, która wypoczywała w Igrane i z którą w tej knajpce się spotkaliśmy 23 sierpnia.[/img]
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 06.09.2006 09:24

hej :) knajpa Porat to naprawde rewelacja :) jedzenie pyszne, ceny bardzo, bardzo przyzwoite i super mili kelnerzy :) W zasadzie jadalismy tam codzinnie i prawie zawsze co innego, nawet naszym marudnym dzieciom smakowalo tam jedzenie. Ogolnie Igrane to calkiem niezle miejsce tylko jak dla mnie troche za duze zdecydowanie wole mniejsze miejscowosci jak np. Ivan Dolac :) ktora jest rewelacyjnym miescem na odpoczynek. Bylismy tam w zeszly roku i zazdroszcze tym, ktorzy tam jeszcze zawitaja w tym roku :)
rich72-pozdrowienia dla zony i slicznej coreczki :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 10:02

rich72-pozdrowienia dla zony i slicznej coreczki icon_smile.gif
dziękuję ślicznie i pozdrawiam wzajemnie.

W Ivan Dolać - rewelka - super kwaterka super plaża tylko ta restauracjo - bar mleczny .... pożal się Panie Boże - jedzenie.... do kitu (delikatnie mówiąc), nie umią zrobić nic oprócz frytek i kawy (bardzo dobrej zresztą). Tej knajpy jeśli chodzi o jedzenie to zdecydowanie nie polecam - lepiej samemu coś upichcić lub przejechać się do Jelsy, Starigo Gradu lub Hvaru :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem z HVARU !!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone