Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z D Breli i Dugiego Otoku

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
plzws
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plzws » 29.08.2006 09:48

Witam.

Wróciłem właśnie z wyjazdu do CRO.
Podróż Warszawa Cro trasą przez Węgry (rewelacja).
Wjazd do CRO w niedzielę 0 korków.
Pobyt w Dolnej Breli znaleziony w ciemno. Miejsce piękne oddalone od hoteli w Breli jakieś 5 km promenadką nadmorską.
Kwatera 5 m od morza 3 osoby 50 Euro.
Jedzenie w knajpach, ceny powiedział bym Warszawskie tak więc bez zaskoczenia.
Wycieczka do Dubrownika, piękne miasto, ale straszne problemy z zaparkowaniem (trzeba mieć sporo drobnych do parkometru 5 kuna godzina). Gigantyczna ilość turystów.
Wycieczka do Plitvic.
Po tygodniu wyjazd na Dugi Otok.
Prom z Zadaru 180 kuna (Auto + 3 osoby) w jedną stronę.
Dugi Otok piękne, ciche i bardzo spokojne miejsce.
Niestety drogie. O ile na kontynent za spory obiad płaciliśmy ok 150 kuna to na wyspie za znacznie mniejszy ok330 kuna.
Na szczęście człowiek, u którego mieszkaliśmy łowił nam codziennie ryby, które potem grillował.
Na wyspie mało turystów, znacznie więcej tzw "Boat People".
Super wycieczka do Parku Narodowego Kornati.
Na wyspie raczej biednie, jeśli ktoś oczekuje hoteli z basenami i dyskotek to nie tu.
Za to widoki podmorskie rewelacja.
Powrót do Polski przez Węgry, w Polsce dziury w jezdniach i cała masa radarów,
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 30.08.2006 12:53

1 kuna
2,3,4 kuny

5,6,7 kun. I tak dalej.
Nazwa chorwackiej waluty daje się bardzo ładnie odmieniać przez przypadki.
Wiem, że to nie jest forum purystów językowych, ale nie mogłam się powstrzymać. Ludziska, dbajcie troszkę o język, w którym mówicie i piszecie!!! Toż to nasze dobro narodowe!!! Ja z pewnością też popełniam błędy, ale się staram tego nie robić. I bardzo bym chciała, żeby inni użytkownicy choć odrobinę się starali.
Pozdrawiam serdecznie
plzws
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) plzws » 30.08.2006 13:19

dobis1964 napisał(a):1 kuna
2,3,4 kuny

5,6,7 kun. I tak dalej.
Nazwa chorwackiej waluty daje się bardzo ładnie odmieniać przez przypadki.
Wiem, że to nie jest forum purystów językowych, ale nie mogłam się powstrzymać. Ludziska, dbajcie troszkę o język, w którym mówicie i piszecie!!! Toż to nasze dobro narodowe!!! Ja z pewnością też popełniam błędy, ale się staram tego nie robić. I bardzo bym chciała, żeby inni użytkownicy choć odrobinę się starali.
Pozdrawiam serdecznie

Sprawdź sobie Chorwackie banknoty.

10 kuna

100 kuna.

Też mi to na początku oglądania tego forum przeszkadzało ale się przyzwyczaiłem.
Nie napiszę gdzie mam dobro narodowe.
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 30.08.2006 13:27

A czy na banknocie pięciodolarowym jest napisane "5 dolarów"?. A może Ty mówisz "fajf dolars"?
A skoro dobro narodowe masz tam, gdzie piszesz, to nie mamy o czym rozmawiać.
Pozdrawiam bez serdecznie
siekas
Autostopowicz
Kilka pytan - Dugi Otok

Nieprzeczytany postnapisał(a) siekas » 14.09.2006 13:01

Witam, wybieram sie w sobote na dugi otok, mam kilka pytan:

1. Ceny noclegow? (apartament dwie osoby)
2. Czy sa bankomaty?
3. Czy jest wybor apartamentow? bo w internecie zbyt wiele ofert nie znalazlem.

no i bede wdzieczny za wszelkie inne wskazowki/spostrzezenia;)

pozdrawiam

mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
tel: 501487172
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 14.09.2006 13:23

dobis1964 napisał(a):A czy na banknocie pięciodolarowym jest napisane "5 dolarów"?. A może Ty mówisz "fajf dolars"?
A skoro dobro narodowe masz tam, gdzie piszesz, to nie mamy o czym rozmawiać.
Pozdrawiam bez serdecznie

I TYM WŁAŚNIE RÓŻNIMY SIĘ OD INNYCH, U NAS WSZĘDZIE SZUKA SIĘ PROBLEMÓW. JAK MA OCHOTĘ TO NIECH PISZE "KUNA" I JUŻ.!!!!
dobis1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dobis1964 » 15.09.2006 07:55

W tym względzie będę obstawać przy swoim, trzeba dbać o to jak się mówi i pisze w języku ojczystym. Nie sądzę by było to szukanie problemów tam gdzie ich nie ma. Nie potępiam nikogo za to, że popełnia błędy, bo to rzecz ludzka. Ale, że ma to tam, gdzie nie pisze, a domyślić się można, to już mniej mi się podoba. Mam do tego prawo?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.09.2006 08:14

Pozdrawiam, też byłem w BRELI 2tg, wspaniałe miejsce, czyściutko, wszędzie pod górę, ale jakie widoki. Dreptak wzdłuż całego miasteczka przy plaży, od jednego końca do Baśki- godzina i 15 minut spacerku, naprawde polecam.
Pozdrawiam

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone