Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.08.2010 09:50

NP Krka przereklamowany ??
Polecam całym sobą !
Żadnych problemów z kupnem biletu (przy Roskim Slapie)
95kuna drogo ale za 5 letniego dzieciaka nie zapłaciłem nic.
W PL nawet za noworodka płacisz wszędzie.
Stateczki ?
Sami podchodzili czy nie chcę zwiedzić parku z ich pomocą.
Ja wolałem spędzać tam czas piechotką oraz samochodem zwiedzając przy okazji najpiękniejsze co można tam zobaczyć, mianowicie Skradinski Buk.
Ten widok zniewala i pozwala zapomnieć, że przed chwilą się schodziło w 40st upale.
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 25.08.2010 09:17

Oj wieszacie psy na ludziach. Spokojnie i bez nerwów. Ilu ludzi, tyle podejść do tematu.
Ja też miałem wybór: Polska (Łeba), albo wyjazd w ciemno do Chorwacji. Z racji takiej, że miałem tylko tydzień wolnego, nad naszym morzem byłem w ostatnich latach kilka razy, pogoda nad Bałtykiem niepewna może 21-24 stopnie, więc pojechałem z dziewczyną w ciemno do Chorwacji.
Nie piszcie proszę czegoś takiego: "...jak cie nie stać, to jedź nad jezioro w Polsce..." To obraźliwe i niemiłe. Owszem, wakacje za granicą muszą kosztować i to więcej niż Polsce. Zdaję sobie sprawę, że są tutaj na forum ludzie, którzy nie martwią się takimi sprawami jak kasa. Po prostu się pakują do wyjazdu i nie patrzą co ile kosztuje. Jednak jest też druga (gorsza?) część, która mając dość ograniczone środki, chce "skosztować" Chorwacji i na miarę swoich możliwości cieszyć się takim wyjazdem.

Odnośnie cen w Chorwacji to trudno tu generalizować. Przyznam się, że nie spotkałem sie podczas swojego pobytu z jakimkolwiek produktem, który byłby tańszy niż w Polsce. Średnio jest drożej o ok 20%, jednak niektóre artykuły jak na przykład sery, są w porównywalnych cenach. Droga jest woda, dlatego jak ktoś może to powinien zabrać kilka zgrzewek. Swoją drogą, będąc w Baśka Voda nawet w małych marketach ciężko było dostrzec na pułkach 1,5 litrowe butelki, więc problem z dostępnością mineralki jest dostatecznym powodem, żeby w takie rzeczy zaopatrzyć się przed wyjazdem.
Jak było kiedyś w Chorwacji... nie wypowiem się, bo w tym roku byłem tam pierwszy raz. Ale w pierwsze dwa dni w ogóle nie patrzałem na ceny, dopiero kiedy zorientowałem się, że nie mogę sobie pozwolić na takie podejście do tematu, musiałem zacząć liczyć co gdzie i za ile. Nie wstydzę się tego za cholere.

Pozdrawiam
Maciek
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.08.2010 10:58

dasio napisał(a):Ceny wina zdruzgotały mnie do reszty bo czytałem, że wybieram się w rejon stricte winiarski - Primosten. Za 15-20 zł to takie siki że szkoda pisać a z własnego wyrobu po 70-100 kun za butelkę więc nie próbowałem, zakupiłem w Czechach.

Z tym winem to też zależy jak się trafi np. ja we Vrbosce na Hvarze kupiłam wino do domu za 20kn/1 l butelkę (12 zł) - kto go nie spróbuje w PL to mu smakuje. A że mieszkalismy u włascicieli to było za darmo na czas pobytu - po prostu szło się po kolejna butelkę. Przyjeżadzali po nie turyści z całej wyspy bo ktos tam je zachwalał.
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 25.08.2010 11:14

maciek_apo napisał(a):Nie piszcie proszę czegoś takiego: "...jak cie nie stać, to jedź nad jezioro w Polsce..." To obraźliwe i niemiłe. Owszem, wakacje za granicą muszą kosztować i to więcej niż Polsce.
Maciek

Obraźliwe wg mnie to np. napisać o kimś, że jest fiutem, to co cytujesz to po prostu czysta ekonomia, nie stać mnie, nie jadę. W jaki sposób miałoby mnie obrażać podobne stwierdzenie? Osobiście mam już dość postów pod tytułem: w Chorwacji jest drogo. Czyż nie lepiej dla tych dla których jest drogo, wybrać tańsze rozwiązanie?
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 25.08.2010 12:15

kaeres napisał(a):NP Krka przereklamowany ??
Polecam całym sobą !
Żadnych problemów z kupnem biletu (przy Roskim Slapie)
95kuna drogo ale za 5 letniego dzieciaka nie zapłaciłem nic.
W PL nawet za noworodka płacisz wszędzie.
Stateczki ?
Sami podchodzili czy nie chcę zwiedzić parku z ich pomocą.
Ja wolałem spędzać tam czas piechotką oraz samochodem zwiedzając przy okazji najpiękniejsze co można tam zobaczyć, mianowicie Skradinski Buk.
Ten widok zniewala i pozwala zapomnieć, że przed chwilą się schodziło w 40st upale.

a w Kruszewnikach był :?:

:D :D :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 25.08.2010 12:19

maciek_apo napisał(a):Oj wieszacie psy na ludziach. Spokojnie i bez nerwów. Ilu ludzi, tyle podejść do tematu.
Ja też miałem wybór: Polska (Łeba), albo wyjazd w ciemno do Chorwacji. Z racji takiej, że miałem tylko tydzień wolnego, nad naszym morzem byłem w ostatnich latach kilka razy, pogoda nad Bałtykiem niepewna może 21-24 stopnie, więc pojechałem z dziewczyną w ciemno do Chorwacji.
Nie piszcie proszę czegoś takiego: "...jak cie nie stać, to jedź nad jezioro w Polsce..." To obraźliwe i niemiłe. Owszem, wakacje za granicą muszą kosztować i to więcej niż Polsce. Zdaję sobie sprawę, że są tutaj na forum ludzie, którzy nie martwią się takimi sprawami jak kasa. Po prostu się pakują do wyjazdu i nie patrzą co ile kosztuje. Jednak jest też druga (gorsza?) część, która mając dość ograniczone środki, chce "skosztować" Chorwacji i na miarę swoich możliwości cieszyć się takim wyjazdem.

Odnośnie cen w Chorwacji to trudno tu generalizować. Przyznam się, że nie spotkałem sie podczas swojego pobytu z jakimkolwiek produktem, który byłby tańszy niż w Polsce. Średnio jest drożej o ok 20%, jednak niektóre artykuły jak na przykład sery, są w porównywalnych cenach. Droga jest woda, dlatego jak ktoś może to powinien zabrać kilka zgrzewek. Swoją drogą, będąc w Baśka Voda nawet w małych marketach ciężko było dostrzec na pułkach 1,5 litrowe butelki, więc problem z dostępnością mineralki jest dostatecznym powodem, żeby w takie rzeczy zaopatrzyć się przed wyjazdem.
Jak było kiedyś w Chorwacji... nie wypowiem się, bo w tym roku byłem tam pierwszy raz. Ale w pierwsze dwa dni w ogóle nie patrzałem na ceny, dopiero kiedy zorientowałem się, że nie mogę sobie pozwolić na takie podejście do tematu, musiałem zacząć liczyć co gdzie i za ile. Nie wstydzę się tego za cholere.

Pozdrawiam
Maciek

tak trzymaj :!:

ja byłem już w CRO - naście razy wybrałem w sierpniu na tydzień Łebę - było super

pozdrav.
ciaglejade
Podróżnik
.

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciaglejade » 25.08.2010 12:23

A ja mam konkluzję rodem z Brzechwy ....Kochani, po co wam te swary głupie? Wszyscy i tak zginiemy w zupie.

Byłem w Cro ze 2 razy. Za każdym razem mi się podobało. Na urlopie pieniędzy się nie liczy więc nie wiem ile wydałem ale jechałem aby napawać się krajobrazami, pomieszkać w klimacie o niskiej wilgotności powietrza, posmakować tamtejszych łakoci. I jakież znaczenie ma to czy dżem jest tańszy w lidlu i można zaoszczędzić 5 hrk.
Skupmy się na pozytywnych wrażeniach, chilluotowych emocjach przecie to czas relaksu :)
Aha, właśnie byłem w Vinisce. Z przyjemnością podzielę się wrażeniami, a także opowiem co gdzie jest wszak miałem bez liku czasu na poznanie okolicy.
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 25.08.2010 12:51

Ceny w Chorwacji wzrastają wraz z kursem euro i kuny. Pamiętam jak było tanio dwa lata temu, kiedy euro było coś w okolicach 3,30, a kuna 0,45. W zeszłym roku ceny poszły w górę..wiadomo dlaczego. Natomiast w tym znowu trochę spadły. Mnie wczasy Chorwacji kosztują niewiele więcej niż pobyt na Bałtykiem , ale w zamian dostaje znacznie więcej niż u nas.
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 26.08.2010 08:18

. Swoją drogą, będąc w Baśka Voda nawet w małych marketach ciężko było dostrzec na pułkach 1,5 litrowe butelki, więc problem z dostępnością mineralki jest dostatecznym powodem, żeby w takie rzeczy zaopatrzyć się przed wyjazdem.
..Jako że byłeś w Chorwacji pierwszy raz to nie wiesz -DO CRO nie zabiera się wody mineralnej,ponieważ zwykła 'kranówa'jest bardzo dobrej jakości .-napewno nie będzisz miał rostroju żołądka to poprostu nie Egipt.Pozdrawiam
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 26.08.2010 08:39

Słuchaj... być może zwykła kranówa daje radę i nie zaszkodzi. Raz tylko przegotowałem wodę w czajniku, następnie schłodziłem żeby spróbować. Woda jak woda, ale smaku ż... zdrój to to za Chiny nie miało :wink:
Wolę kilka butelek włożyć do lodówki i mieć je do dyspozycji kiedy ich potrzebuje.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.08.2010 10:14

Ale z tym brakiem 1,5 litrowych butelek z wodą mineralną to już grubo przesadziłeś. Byłem w Chorwacji 10 razy, codziennie kupowałem wody i nigdy mi się nie zdarzyło żeby w sklepie brakowało wody w takich opakowaniach. Nawet w najmniejszym sklepie i na największym zad...u.
Może trzeba było szukać w lodówce, a nie na półkach? :)
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 26.08.2010 10:40

komorfil napisał(a):Paliwo kosztuje 4.90 zł za litr bezołowiowej 95. Dwadzieścia, trzydzieści groszy drożej niż w Polsce

Przepraszam, że wtrącę się do dyskusji? Też wróciłem z Cro 16.08 i tankowałem paliwo kilka razy> Cena na stacjach taka sama,czyli Pb95= 8,32Kn/litr (jaki przelicznik miałeś, że wyszło Ci 4,90PLN/litr?). Mnie mbank przeliczał kunę po 0,56 co dało 4,6592 PLN za litr (płatność kartą Mastercard debit gold). Sorki za tą uwagę, ale troszkę wprowadzasz w błąd ludzi :D
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 26.08.2010 10:58

dasio napisał(a):Jako że i Ja po raz drugi powróciłem z Chorwacji podzielę się moimi spostrzeżeniami co do cen.
Uważam, ze ceny zdecydowanie rosną i o ile w 2007 roku można było stwierdzić, że są nieznacznie wyższe niż w Polsce tak teraz uważam, że są znacznie wyższe niż w Polsce. Wysokich, niemal dwukrotnie wyższych cen owoców nie jestem w stanie zrozumieć. Nie jestem w stanie zrozumieć również 3-4 krotnie wyższych cen ryb i innego morskiego ustrojstwa w przypadku gdy wieczorem miejscowy łowił ośmiornice gołymi rękami. W knajpach jedzenie droższe niż u nas zdecydowanie i co dziwne serwują np. ryby tylko w zestawach kilogramowych co kosztuje przykładowo 380 kun.
Piwo ichniejsze niby tanie ale na nasze jakieś 3-4 zł za 0,5 litra w sklepie i 8-9 zl w knajpie. Heineken w puszce 0,5 l w Konzumie kosztuje na nasze uwaga - 8,50. W knajpach poza ichniejszym piwem rzadko serwują inne - wybór bomba.
Ceny wina zdruzgotały mnie do reszty bo czytałem, że wybieram się w rejon stricte winiarski - Primosten. Za 15-20 zł to takie siki że szkoda pisać a z własnego wyrobu po 70-100 kun za butelkę więc nie próbowałem, zakupiłem w Czechach.
Faktycznie sprzedawcy oszukują - Pani w kiosku orżnęła mnie na 5 kun w sposób bezczelny a po zwróceniu uwagi udawała, że nie wie o co mi chodzi. Nie drapałem się z nią szkoda nerw.
Zgadzam się z przedmówcami - dzięki zasięgniętym opiniom polaków oszczędziłem 200 kun na Park Krka.
Poza tym zgadzam się do jakości dróg ale 25 euro w jedną stronę za 350 km to trochę za drogo imo. O Słowenii się nie wypowiem bo to już szczyt bezczelność płacić za winietę 7 dniową 15 euro za dosłownie 50 km.

Odnoszę wrażenie, że ten post to prowokacja. Nie jestem bezgranicznie zakochanym w Chorwacji maniakiem i potrafię mieć własne zdanie. Ale troszkę sprostowania się należy do Twoich informacji. Ryby absolutnie nie są 3-4 razy droższe niż w Polsce (no chyba, że porównujemy obrzydliwą, sprzedawaną w markecie pangę za 6 PLN z rybami sprzedawanymi na targu rybnym?).
dla przykładu, taki kilogramowy chorwacki węgorz na targu kosztował 20 Kn, czyli 12PLN (drogo? - 3-4 razy drożej?)
Obrazek

inne ceny ryb z targu w Sibeniku

świeże makrele - 20 Kn/kg
sardele - 20Kn/kg
cipale - 20 Kn/kg
ośmiornica - 35KN/kg
czy to naprawdę 3-4 razy drożej? warto sprawdzić

Ceny ryb w knajpkach rzeczywiście różne, ale i knajpki są różne. W konobach, które odwiedzałem najdroższa potrawa z ryb (talerz orady- 180 Kn/kg), ale np. kalmary w Primostenie 25 Kn za sporą porcję.
Wino w Primostenie rzeczywiście 30 Kn za litr, ale domowe po 70-100 Kn to chyba przesadzone (40 kosztuje rakija/litr, 60 orzechówka, ale wino domowe?). Podaj gdzie takie ceny to będziemy omijać to miejsce.
Oszukują wszędzie na świecie, więc w Chorwacji pewnie nie bardziej.
Co do winiety słoweńskiej - zgoda, że cena jest z kosmosu (dlatego taką popularnością cieszy się droga alternatywna - nawet Chorwaci śmieją się ze Słoweńców i ich pazerności).
To tyle i pozdrav
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 26.08.2010 12:39

viggen_wawa napisał(a):
dla przykładu, taki kilogramowy chorwacki węgorz na targu kosztował 20 Kn, czyli 12PLN (drogo? - 3-4 razy drożej?)

..albo nie chodziło o kilogram, albo uciekło Ci zero..chyba że ryby były nieświeże...bo wydaje mi się ze ceny masz z kapelusza
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 26.08.2010 14:20

Jacynty napisał(a):
viggen_wawa napisał(a):

..albo nie chodziło o kilogram, albo uciekło Ci zero..chyba że ryby były nieświeże...bo wydaje mi się ze ceny masz z kapelusza

Jeśli uważasz,że ceny są z kapelusza,nic prostszego udać się do hali rybnej na targu w Sibeniku :wink: owszem spożywałem rakiję,ale zakupy robiłem świadomie. Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag. - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone