Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.08.2010 13:38

No jakbyś mieszkał w Gdańsku to te 300km to już grubo Szwecja... :)
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 17.08.2010 14:30

puni napisał(a):Dla porównania proponuję wyjazd nad polskie morze. Chyba dwa razy drożej a syf, brud, smród i ogólne chamstwo.

Dobrze że napisałeś "Chyba ....."
bo to znaczy że jesteś niedoinformowany i nasze morze znasz tylko z powtarzanych stereotypów.
Byłem w tym roku i w Cro i nad Bałtykiem.
Oba wyjazdy bardzo udane.:)
Nigdzie nie spotkałem się z chamstwem czy brudem ponad normę.
Ceny przy podobnym standardzie wyższe są w Chorwacji ale nie da się tego tak bezpośrednio porównać choćby dlatego że w Cro trzeba się żywić w restauracjach a w Polsce mamy do dyspozycji jeszcze bary itp. w których ceny są dużo niższe.

Jeżeli chcesz dobrze wypocząć w Polsce to mogę Ci polecić fajną miejscowość, bardzo dobry ośrodek z domkami z drewna (z klimą) położony w sosnowym lesie, super jedzenie w barze (czyściutko, duże porcje, widać że gotuje tam prawdziwy kucharz).

A tak na marginesie to przypomniał mi sie humor - chyba Mleczki,
spaceruje sobie małżeństwo z małym dzieckiem w wózku i mąż mówi do żony:
"kiedyś będziemy musieli mu powiedzieć że jest Polakiem"
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.08.2010 08:02

komuna napisał(a):Te wszystkie tematy o tym, że drożej itp to totalny bezsens..

Ja byłem w tym roku nad naszym cudnym morzem.. tam to dopiero jest drogo!! 300km od domu, a jakbym w jakiejś Szwecji był..

Gdzie? ja byłem tydzień w Łebie (a więc - jednym z droższych miejsc) obiad w stołówkach, barach - 15 - 18 PLN zupa + 2-danie z deserem. Restauracje - zupy -3-8 PLN, wielka ryba + frytki + zestaw surówek = 20 / 25 PLN, mięso z grilla j/o i taniej. Łosoś z pieca 50/ 60 PLN / kg. Makrela ciepła 4/6 PLN szt. tyż z pieca (przy kanale).

Kwatery - my (2+1 dziecko) mieliśmy wielki pokój z łazienką (taras, wielki podwórko z grillem) za 70 PLN/ noc.

to w środku sezonu -1-8 sierp. br.
i ten cudowny piaseczek o którym w CRO można tylko pomarzyć.

Znajdź mi takie ceny
w CRO - no chyba, że przy lub w supermarkecie.

jeszcze jak by ten nasz Nordsee był cieplejszy :D :D :evil:
pozdrav.
Ostatnio edytowano 18.08.2010 08:15 przez adamk3, łącznie edytowano 2 razy
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.08.2010 08:06

Mibi napisał(a):
puni napisał(a):Dla porównania proponuję wyjazd nad polskie morze. Chyba dwa razy drożej a syf, brud, smród i ogólne chamstwo.

Jeżeli chcesz dobrze wypocząć w Polsce to mogę Ci polecić fajną miejscowość, bardzo dobry ośrodek z domkami z drewna (z klimą) położony w sosnowym lesie, super jedzenie w barze (czyściutko, duże porcje, widać że gotuje tam prawdziwy kucharz).

spaceruje sobie małżeństwo z małym dzieckiem w wózku i mąż mówi do żony:
"kiedyś będziemy musieli mu powiedzieć że jest Polakiem"

:D

możesz podać namiar j/w na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrav.
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 18.08.2010 18:49

adamk3 napisał(a):Gdzie? ja byłem tydzień w Łebie (a więc - jednym z droższych miejsc) obiad w stołówkach, barach - 15 - 18 PLN zupa + 2-danie z deserem. Restauracje - zupy -3-8 PLN, wielka ryba + frytki + zestaw surówek = 20 / 25 PLN, mięso z grilla j/o i taniej. Łosoś z pieca 50/ 60 PLN / kg. Makrela ciepła 4/6 PLN szt. tyż z pieca (przy kanale).

Kwatery - my (2+1 dziecko) mieliśmy wielki pokój z łazienką (taras, wielki podwórko z grillem) za 70 PLN/ noc.

to w środku sezonu -1-8 sierp. br.
i ten cudowny piaseczek o którym w CRO można tylko pomarzyć.

Znajdź mi takie ceny
w CRO - no chyba, że przy lub w supermarkecie.

Nie, no oczywiście że takich cen w Chorwacji nie ma, ale szczerze mówiąc jak na Polskę są one szokująco niskie - zwłaszcza cena noclegu. Sporo podróżowałem po Polsce, tak tanio w sierpniu nad morzem w dobrym standardzie - to coś wyjątkowego.
Też uważam polskie morze za najpiękniejsze. Tyle że jak sam zauważyłeś, pływanie w nim to pewien kłopot. Da się, ale jakby ciężko.
Siłą rzeczy Chorwacja musi być droższa
crowro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crowro » 18.08.2010 21:11

[quote="komorfil"]
Park Narodowy Krka. Przereklamowany. Logistyczna porażka rodem jak z PRL. 4 kasy wejściowe, w każdej tłum ludzi, z czego połowa chce zapłacić kartą. /quote]

Nie wiem w jakich godzinach i w jakie dni jezdzicie ale bylem w piatek miniony 0 12.00 , przy kasach pustki , żadnych problemów przy placeniu karta ......
Jak pislem w temacie "dojazd z zachodniej polski" - zero korków w obie strony..
Albo ja mam szczęście albo ktos tu kłamie...
filar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) filar » 19.08.2010 20:38

arturac napisał(a):niezależność, bo jadę własnym autem i jak mam chęć to ruszam tam gdzie żona chce.

hehehe prawdziwa niezależność, sorry że się czepiam ale rozbawiło mnie to zdanie.

:D :D :D :D :D :D
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 20.08.2010 05:54

puni napisał(a):Niektórzy jak za czasów komuny uważają, że wczasy powinny byc za darmo a już nie mogą przeżyc tego, że czasy kiedy za pomocą ordynarnego handelku obowiązkowo musiały się zwrócic :twisted:
Nie podoba się to nie jedź! Albo przynajmniej nie piszcie banialuk o drożyźnie, niechęci miejscowych i kiepskim jedzeniu. Nie spotkałem się z tym ani razu podczas moich dwóch pobytów w tym kraju i odczucia mam wręcz przeciwne. Spotkałem wielu takich marudów w CRO co to na każdym kroku wymyślali sztuczne problemy, które najzwyczajniej nie miały miejsca albo były wyolbrzymiane przez naszych rodaków. Dla porównania proponuję wyjazd nad polskie morze. Chyba dwa razy drożej a syf, brud, smród i ogólne chamstwo.
I jeszcze jedno. Wiele problemów i konfliktów wynika ze zwykłego braku znajomości języków obcych przez Polaków, a w wielu przypadkach ich arogancji i wywyższania się (nie mam pojęcia z jakiego powodu :!: :?: ) w stosunku do Chorwatów. Pamiętajmy, że mimo wszystko jesteśmy w tym kraju goścmi więc wypada szanowac dom gospodarza czy nam się podoba czy nie. Pojęcie "czuj się jak u siebie w domu" ma jednak swoje ograniczenia.
Tyle w tym temacie :?

Witam
Wreszcie jakis normalny post. Od tego wyliczania i przeliczania leb peka od tej rozpierajacej "dumy narodowej" rowniez. Typowo polskie z motyka na ksiezyc.
Dla przeliczajacych proponuje sprawdzic cene papieru toaletowego w Cro no i ile ma listkow oczywiscie. I jeszcze jedno jesli tak wam dobrze nad polskim morzem w gorach i nad jeziorami to czemu tak licznie wyjezdzacie i jak zwykle marudzicie polscy turysci (nie dot. wszyskich) jesli jestescie takimi patriotami to wspierajcie polska turystyke i wydawajcie swoje ciezko zarobione zl w Polsce.
Pozdrav
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 21.08.2010 06:19

crowro napisał(a):
Nie wiem w jakich godzinach i w jakie dni jezdzicie ale bylem w piatek miniony 0 12.00 , przy kasach pustki , żadnych problemów przy placeniu karta ......
Jak pislem w temacie "dojazd z zachodniej polski" - zero korków w obie strony..
Albo ja mam szczęście albo ktos tu kłamie...

To był 12 sierpnia, czwartek, też okolice 12:00.
Przy 4 kasach kolejki, parking (całkiem spory) zapełnił się do ostatniego miejsca w momencie gdy staliśmy po bilety, a najważniejsze to o czym pisałem: ja rozumiem że mogą wystąpić problemy z terminalami płatniczymi: ale wypada o tym poinformować wcześniej (widoczną kartką np. obok informacji o cenach). O awarii terminala dziesiątki klientów dowiadywały się dopiero WRĘCZAJĄC kartę w celu zapłacenia. Dopiero wtedy padało "only cash, no card".
Uwierz mi, nie kłamię.
Co do korków po drodze- też na ogół nie trafiam na nie. W tym roku trafiłem wyłącznie w Zagrzebiu, za to w obie strony. Pierwszy raz jadąc w głąb Chorwacji - w poniedziałek o 9:00, drugi raz w sobotę o 21:00.
Ten drugi mnie nie zaskoczył. Zaskoczyło mnie to, że poniedziałkowy był WIĘKSZY od sobotniego. I informacja o tym nie wynika z chęci biadolenia, tylko z chęci przekazania informacji, że żelazna zasada nie jeździć w weekendy, też może nie być pomocna. No chyba że poniedziałek to też weekend...
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 21.08.2010 07:20

adamk3 napisał(a):
mk.mika napisał(a): ... A Chorwacja dla Polaka wydaje się droga ale jak przyjeżdża wczasowicz z Holandii, Niemiec czy skąd by nie był z krajów zachodnich, dla niego raczej wcale nie jest drogo... zobaczcie jakie przepaści zarobkowe są między nami... żółć swą wylałam więc będę już grzeczna i uprzejma :D

i właśnie dlatego powinno być taniej bo Chorwaci nie zarabiają tyle co Niemcy czy Holendrzy, a praca jak wiadomo powinna być wkalkulowana w cenę usługi czy wyrobu - tzn. pazerność :?:

Taniej czyli byle jak inaczej po polsku. Oni nie spuszczaja z tonu i bardzo dobrze niech zarabiaja maja na czym i na kim a wy marudy ,przeliczajcie dalej. A z tymi zarobkami Chorwatow to nie wiem jakie masz info bo moje jest zupelnie odmienne i Polska ma dluga i kreta droge do pokonania aby dorownac w tej i w wielu innych kwestiach Cro. No i oczywiscie mentalnosc ale to temat rzeka.
Pozdrav
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 21.08.2010 09:38

Taniej czyli byle jak inaczej po polsku.

Nie obrażaj Polaków, biorąc pod uwagę naszą historię radzimy sobie całkiem dobrze.
Co do zarobków Chorwatów to w rozmowie nasz gospodarz przyznał się do ok 300 euro, czyli nie za dużo. Zrozumiałe, że Chorwaci muszą zarobić w ciągu kilku letnich miesięcy.
Ale wracając do źródła, temat dotyczy cen i powinien uświadomić o kosztach a nie być miejscem do jakiegoś wyszydzania i deklaracji czy mnie stać a innych nie i w związku z tym jaki ja jestem cool a inni be..
Moderatorzy do boju ;)
aga6919
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga6919 » 21.08.2010 11:45

Witam
jezdze co roku na Chorwacje, w tym roku niestety juz po :cry: urlopiku :cry: wrocilam 11.08, bylam w Tucepi na riwierze makarskiej :lol: powiem tak: napewno drozej niz w ubieglym roku,ale jezeli ktos decyduje sie na Chorwacje, to dlatego ze go stac na to,jezeli ktos jedzie i bedzie przeliczal,to lepiej zeby zostal w domu i pojechal nad okoliczne jeziorko :P oczywiscie bez urazy 8)
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 21.08.2010 12:16

AndyB napisał(a):
Taniej czyli byle jak inaczej po polsku.

Nie obrażaj Polaków, biorąc pod uwagę naszą historię radzimy sobie całkiem dobrze.
Co do zarobków Chorwatów to w rozmowie nasz gospodarz przyznał się do ok 300 euro, czyli nie za dużo. Zrozumiałe, że Chorwaci muszą zarobić w ciągu kilku letnich miesięcy.
Ale wracając do źródła, temat dotyczy cen i powinien uświadomić o kosztach a nie być miejscem do jakiegoś wyszydzania i deklaracji czy mnie stać a innych nie i w związku z tym jaki ja jestem cool a inni be..
Moderatorzy do boju ;)

To radzcie sobie tak dalej ja na szczescie mam ten problem z glowy. Strasznie wrazliwi co niektorzy.
kendzior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kendzior » 21.08.2010 23:48

Ja bym ten park zobaczył z tymi wodospadami. Jak tam dojechac kurde, może dane do GPS albo cuś?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.08.2010 11:52

Zerknij na mapę...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone