Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 17.08.2010 08:35

Georgia napisał(a):
dasio napisał(a):Uważam, ze ceny zdecydowanie rosną i o ile w 2007 roku można było stwierdzić, że są nieznacznie wyższe niż w Polsce tak teraz uważam, że są znacznie wyższe niż w Polsce.

To chyba normalne, że ceny rosną? Taki to już ten lajf brutalny :!:
Ale, ale :!: Światełko w tunelu tej kapitalistycznej niesprawiedliwości :!: Pęta mi się po głowie mało istotna informacja sprzed lat kilkunastu. Mianowicie będąc w owym czasie na Istrii chodziliśmy dzień w dzień na przeprzeprzepiękne lody które kosztowały wówczas 10 DM (to jest ta informacja, którą mój mózg nie wiedzieć czemu tak przechował :lol: ). I w zeszłym tygodniu znów zajrzeliśmy do tej kawiarni - nic się nie zmieniła, nawet pewnie ta sama farba ze ścian odchodzi 8) A lody? Lody obecnie kosztują 5 euro, więc dokladniuteńko tyle samo co ponad dekadę temu. Oczywiście pomijam, że teraz jak Cro długa i szeroka lody są na tej samej, chemicznej bazie a nie jak Bóg przykazał na śmietanie i takich tam, naturalnych produktach.

smok131 napisał(a):w polsce w górach i nad morzem od kilku lat nie podrożało ani o grosz, więc kto chce oszczędzać najlepiej urlop spędzić w polsce,za autosrtady nie płacisz bo ich nie ma więc do luftu z cro :lol: :lol: :lol:

W Polsce, W Polsce jeśli już :roll: I Polska to piękny kraj, inny i bardziej wymagający niż Chorwacja ale miejscami tak piękny, że aż się ciepło na sercu robi. Jakoś ta Twoja wypowiedź bardzo mnie, Polkę, razi. Tak jakby nasz kraj był od macochy, tylko dla tych co ich nie stać na jakieś cudowne zagramanice.

moja wypowiedź nie jest przeciwko polsce ale przeciwko głupiemu podejściu do problemu ktoś pisze ostatni raz byłem w cro w 2007r,ale tam od tego czsu podrozało,dramat więc ja pytam gdzie mieszkasz w kraju gdzie podwyżki są wpisane w klimat czy w superlandii?? naucz się łapać nutkę sarkazmu w wypowiedziach :D a urlop w polsce niestety nie zalicza się do najtańszych w europie :(
dasio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasio » 17.08.2010 08:48

W sumie na upartego można napisać, że plaża ma nawet kilkanaście kilometrów. Pisałem o tej w centrum jeżeli trudno się domyśleć no i nie każdy"kilometr" tej plaży ma bezpieczne zejście.
Jestem świadomy po co i gdzie pojechałem ale czytałem opinie na forum zupełnie odmienne od tego co okazało się na miejscu więc ująłem to w swojej wypowiedzi. Poza tym założyciel tematu napisał, że ceny nie wzrastają...
Nic nie podałem bez sensu, podałem ceny tych rzeczy które mnie interesowały.
Georgia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Georgia » 17.08.2010 09:45

smok131 napisał(a):moja wypowiedź nie jest przeciwko polsce ale przeciwko głupiemu podejściu do problemu ktoś pisze ostatni raz byłem w cro w 2007r,ale tam od tego czsu podrozało,dramat więc ja pytam gdzie mieszkasz w kraju gdzie podwyżki są wpisane w klimat czy w superlandii?? naucz się łapać nutkę sarkazmu w wypowiedziach :D a urlop w polsce niestety nie zalicza się do najtańszych w europie :(

A gdzie ja napisałam, że Twoja niesarkastyczna wypowiedź mnie razi 8O :lol:
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 17.08.2010 10:25

Niektórzy jak za czasów komuny uważają, że wczasy powinny byc za darmo a już nie mogą przeżyc tego, że czasy kiedy za pomocą ordynarnego handelku obowiązkowo musiały się zwrócic :twisted:
Nie podoba się to nie jedź! Albo przynajmniej nie piszcie banialuk o drożyźnie, niechęci miejscowych i kiepskim jedzeniu. Nie spotkałem się z tym ani razu podczas moich dwóch pobytów w tym kraju i odczucia mam wręcz przeciwne. Spotkałem wielu takich marudów w CRO co to na każdym kroku wymyślali sztuczne problemy, które najzwyczajniej nie miały miejsca albo były wyolbrzymiane przez naszych rodaków. Dla porównania proponuję wyjazd nad polskie morze. Chyba dwa razy drożej a syf, brud, smród i ogólne chamstwo.
I jeszcze jedno. Wiele problemów i konfliktów wynika ze zwykłego braku znajomości języków obcych przez Polaków, a w wielu przypadkach ich arogancji i wywyższania się (nie mam pojęcia z jakiego powodu :!: :?: ) w stosunku do Chorwatów. Pamiętajmy, że mimo wszystko jesteśmy w tym kraju goścmi więc wypada szanowac dom gospodarza czy nam się podoba czy nie. Pojęcie "czuj się jak u siebie w domu" ma jednak swoje ograniczenia.
Tyle w tym temacie :?
mk.mika
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk.mika » 17.08.2010 11:06

Włos na głowie dęba staje jak czytam wypowiedzi.
Ciągłe pisanie że Chorwacja taka droga, a jedźcie nad nasze morze i połaźcie sobie po sklepach bazarkach i kupcie coś na plaży.
To samo co w innych krajach, Ci ludzie z tego żyją... a czemu nikt nie napisze jak z cenami w górach? Jak winduja ceny i jak to jest.
Jak komuś droga jest Chorwacja to niech jedzie na Lazurowe Wybrzeże tam z pewnością będzie tanio...
Jak tak liczycie namiętnie i mówicie że drogo to zostańcie w domu albo zwiedzajcie to na co Was stać, a nie odwieczne powiedzenie zastaw się...
Do mnie nie przemawiają teksty typu drogie piwo... chyba mało podróżujecie i nie piliście w zwykłym pubie piwa w przeliczniku z euro na złotówki 25 zł. Toż to dopiero byłby szok cenowy... takie ceny są np w centrum Amsterdamu, proponuję się przejechać koleją niemiecką... to dopiero obuchem dostaniecie jakie tam są ceny.
A Chorwacja dla Polaka wydaje się droga ale jak przyjeżdża wczasowicz z Holandii, Niemiec czy skąd by nie był z krajów zachodnich, dla niego raczej wcale nie jest drogo... zobaczcie jakie przepaści zarobkowe są między nami... żółć swą wylałam więc będę już grzeczna i uprzejma :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.08.2010 11:46

dasio napisał(a):Jako że i Ja po raz drugi powróciłem z Chorwacji podzielę się moimi spostrzeżeniami co do cen.
Uważam, ze ceny zdecydowanie rosną i o ile w 2007 roku można było stwierdzić, że są nieznacznie wyższe niż w Polsce tak teraz uważam, że są znacznie wyższe niż w Polsce. Wysokich, niemal dwukrotnie wyższych cen owoców nie jestem w stanie zrozumieć. Nie jestem w stanie zrozumieć również 3-4 krotnie wyższych cen ryb i innego morskiego ustrojstwa w przypadku gdy wieczorem miejscowy łowił ośmiornice gołymi rękami. W knajpach jedzenie droższe niż u nas zdecydowanie i co dziwne serwują np. ryby tylko w zestawach kilogramowych co kosztuje przykładowo 380 kun.
Piwo ichniejsze niby tanie ale na nasze jakieś 3-4 zł za 0,5 litra w sklepie i 8-9 zl w knajpie. Heineken w puszce 0,5 l w Konzumie kosztuje na nasze uwaga - 8,50. W knajpach poza ichniejszym piwem rzadko serwują inne - wybór bomba.
Ceny wina zdruzgotały mnie do reszty bo czytałem, że wybieram się w rejon stricte winiarski - Primosten. Za 15-20 zł to takie siki że szkoda pisać a z własnego wyrobu po 70-100 kun za butelkę więc nie próbowałem, zakupiłem w Czechach.
Faktycznie sprzedawcy oszukują - Pani w kiosku orżnęła mnie na 5 kun w sposób bezczelny a po zwróceniu uwagi udawała, że nie wie o co mi chodzi. Nie drapałem się z nią szkoda nerw.
Zgadzam się z przedmówcami - dzięki zasięgniętym opiniom polaków oszczędziłem 200 kun na Park Krka.
Poza tym zgadzam się do jakości dróg ale 25 euro w jedną stronę za 350 km to trochę za drogo imo. O Słowenii się nie wypowiem bo to już szczyt bezczelność płacić za winietę 7 dniową 15 euro za dosłownie 50 km.

TU NIE WOLNO PISAĆ ŹLE O CRO I TYLE (- tak myślałem, że zaraz będzie pałowanie) :!: :!: :wink: :D :D
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.08.2010 11:51

mk.mika napisał(a): ... A Chorwacja dla Polaka wydaje się droga ale jak przyjeżdża wczasowicz z Holandii, Niemiec czy skąd by nie był z krajów zachodnich, dla niego raczej wcale nie jest drogo... zobaczcie jakie przepaści zarobkowe są między nami... żółć swą wylałam więc będę już grzeczna i uprzejma :D

i właśnie dlatego powinno być taniej bo Chorwaci nie zarabiają tyle co Niemcy czy Holendrzy, a praca jak wiadomo powinna być wkalkulowana w cenę usługi czy wyrobu - tzn. pazerność :?:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 17.08.2010 11:55

Semedi napisał(a):
smok131 napisał(a):w polsce w górach i nad morzem od kilku lat nie podrożało ani o grosz, więc kto chce oszczędzać najlepiej urlop spędzić w polsce,za autosrtady nie płacisz bo ich nie ma więc do luftu z cro :lol: :lol: :lol:

Mało wiesz. Mieszkam nad morzem...Sezon to jak wszędzie zdzieranie kasy z każdego.

ja o tym wiem ale powiedz to tym,którzy narzekają,że w Cro coś podrożało bo ja twierdzę,że dramatów nie ma :)
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 17.08.2010 11:57

adamk3 napisał(a):i właśnie dlatego powinno być taniej bo Chorwaci nie zarabiają tyle co Niemcy czy Holendrzy, a praca jak wiadomo powinna być wkalkulowana w cenę usługi czy wyrobu - tzn. pazerność :?:

Towar jest wart tyle ile klient jest skłonny za niego zapłacic a nie tyle ile żąda sprzedawca. Skoro Cro się sprzedaje po cenach jakie są to po co mają opuszczac ceny? Jeżeli ktoś by robił inaczej byłby zwyczajnym głupcem! :roll:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.08.2010 12:03

puni napisał(a):
adamk3 napisał(a):i właśnie dlatego powinno być taniej bo Chorwaci nie zarabiają tyle co Niemcy czy Holendrzy, a praca jak wiadomo powinna być wkalkulowana w cenę usługi czy wyrobu - tzn. pazerność :?:

Towar jest wart tyle ile klient jest skłonny za niego zapłacic a nie tyle ile żąda sprzedawca. Skoro Cro się sprzedaje po cenach jakie są to po co mają opuszczac ceny? Jeżeli ktoś by robił inaczej byłby zwyczajnym głupcem! :roll:

no właśnie patrz wyżej - nie są skłonni zapłacić :) :wink:
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 17.08.2010 12:10

adamk3 napisał(a):no właśnie patrz wyżej - nie są skłonni zapłacić :) :wink:

No to niech jadą do Koziej Wólki. Będzie więcej przestrzeni w Cro
:twisted:
dasio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasio » 17.08.2010 12:12

To, że Ty nie spotkałeś nie znaczy, że tak nie ma. To jest temat o Chorwacji a nie Polsce i myślałem, ze można wyrazić swój pogląd na sprawę. Można też napisać: nie podoba się w Polsce - przeprowadźcie się do Chorwacji.
Ze znajomością obcych języków bywa różnie i biegle po angielsku to Chorwaci mówią tak samo jak Polacy.
Polacy się wywyższają? ("znawcy" forum Cro.pl na pewno). Ciekawy pogląd na sprawę.Najbardziej marudzą Francuzi, Niemcy i Austryjacy i wbrew waszemu uwielbieniu oni są najbardziej liczącą się dla Chorwatów grupą turystów. O nabijaniu towarów podwójnie dowiedziałem się od Austryjaka przy kasie przy czym ja nawet nie patrzyłem na rachunek.
puni
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) puni » 17.08.2010 12:22

dasio napisał(a):To, że Ty nie spotkałeś nie znaczy, że tak nie ma. To jest temat o Chorwacji a nie Polsce i myślałem, ze można wyrazić swój pogląd na sprawę. Można też napisać: nie podoba się w Polsce - przeprowadźcie się do Chorwacji.
Ze znajomością obcych języków bywa różnie i biegle po angielsku to Chorwaci mówią tak samo jak Polacy.
Polacy się wywyższają? ("znawcy" forum Cro.pl na pewno). Ciekawy pogląd na sprawę.Najbardziej marudzą Francuzi, Niemcy i Austryjacy i wbrew waszemu uwielbieniu oni są najbardziej liczącą się dla Chorwatów grupą turystów. O nabijaniu towarów podwójnie dowiedziałem się od Austryjaka przy kasie przy czym ja nawet nie patrzyłem na rachunek.

Normalnie prawdziwy smerf Maruda :lol: :lol: :lol:
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 17.08.2010 12:26

Wróciłem tydzień temu z Breli. Kilka cen (średnio między marketem, Konzumem, Studenacem, etc.)
Woda mineralna 1,5 litra: 8-10 kn
Coca-cola 2l: 14-19 kn
długa bagietka: 8,5 kn
spora ciabatta: 4,5 kn
Karlovacko lub Ozujsko (1 litr): 13 (Lidl) - 18 kn (Konzum)
Rakija 0,75 (domowa depciucha): 40 - 45 kn
rakije smakowe w Omis'u - po 50 kn (przy kupnie 4 sztuk 45kn + gratis)

warzywa i owoce w cenach podobnych.

pizza (raczej dla jednej osoby) od 60-85 kn - zależy od dodatków
dania w knajpkach ogólnie drogie, ale to taka sama sytuacja jak w sezonie urlopowym w każdej miejscowości wypoczynkowej.
Tyle mi się na tą chwilę przypomniało.
Pzdr.
komuna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) komuna » 17.08.2010 13:35

Te wszystkie tematy o tym, że drożej itp to totalny bezsens..

Ja byłem w tym roku nad naszym cudnym morzem.. tam to dopiero jest drogo!! 300km od domu, a jakbym w jakiejś Szwecji był..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

wróciłem z Chorwacji - kilka uwag. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone