Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Cerkvenicy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Remus
Croentuzjasta
Wróciłem z Cerkvenicy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 26.07.2005 17:33

23.07 wróciłem z Cerkvenicy. Pobyt w dniach 10-22.07 w apartamencie 7 osobowym ( 4dorosłe+ 3 dzieci) 10 euro os/doba w Dramalji/k Cerkvenicy.
Wyjazd 09.07 (sobota) godz. 21:00 z Tomaszowa Maz.- Trasa:
Cieszyn- Żylina- Bratysława- Wienner Neustadt- Graz- Maribor- Maceli- Zagreb- ostatni zjazd przed Rijeka z autostrady- Cerkvenica. Całkowita odległość -1080km.
Ceny autostrad na trasie:
Słowacja- winieta miesięczna 300 koron
Austria- winieta 10 dniowa 7,60 euro
Słowenia- bramki 0,8 euro ( albo 180 SIT)
Chorwacja- - odcinek Krapina -Zagrzeb-11kun
odcinek Zagrzeb- ostatni zjazd przed Rijeką- 49 kun
Wymiana Euro w kantorach w Cerkvenicy po 7,22 kuna, a nagranicy w Maceli po 7,14 kuna.

Ceny w Konzum:
Piwo Karlowaćko 1l- 10,48
jajka kurze 10szt.- 11,99
pierś z kurczaka 1kg- 58,99
wódka czysta VIGOR 1l- 64,99
papryka czerwona 1 kg- 8,99
chleb 600g- 5-7 kun
mleko 1/2 l- 2,77

Ceny paliwa:
E95- 7,70kun
LPG- 3,05 kun

Pogoda w czasie pobytu- 2 pierwsze dni deszcz, trzeci dzień na przemian deszczi słońce, następne dni do 20.07 słonecznie 30-33 st C , 20i 21 .07 burze ale krótkie a po nich upał.

Zwiedziłem wyspę Krk , Plitwickie Jeziora, Senji, Rijekę

Ogółem w czasie wyjazdu 2850 km.

Jakby coś to pytajcie chętnie odpowiem.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 26.07.2005 18:37

jakie odczucia co do miejsca pobytu?
Remus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 26.07.2005 20:11

Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Apartament to dwa duże pokoje każdy z własnym wyjściem na wspólny taras (duży ok. 17m2), kuchnia w pełni wyposażona, łazienka, przedpokój. Do morza ok. 150m uliczką dość ostro w dół, plaża żwirowa a tuż obok betonowa.

Samo Dramalji jest bardzo spokojne, jeśli ktoś chce zakosztować nocnego życia to do Crikvenicy jest ok. 30 minut pieszo a tam kafejki i muzyczka do 2-3 nad ranem.

No i jeszcze jedno po raz pierwszy byłem w Plitwickich zrobiliśmy trasę 6 godzinną- i jak stwierdziła moja żona " tak musi wyglądać raj".
A co do pogody to nawet nie żałuję że pierwsze trzy dni były takie sobie bo łatwiej było wybrać się 1 dnia na wyspę Krk( Omisajl, Baśka, Krk).
Drugiego dnia do Rijeki, Trzeciego dnia znowu na Krk ale tym razem stateczkiem ( Vrbnik, Silo).
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 26.07.2005 20:20

czy morze jest czyste? no i jak Vrbnik to czy próbowałeś figowej rakiji? :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.07.2005 21:07

Ogółem w czasie wyjazdu 2850 km.

To nie za wiele. Chyba w większosci było leżakowanie. Oprócz tego byłeś w Cerkvenicy czy Crikvenicy ( chyba to drugie).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2005 06:51

Wrzuć do albumu jakieś fotki, chętnie zobaczę miejsca gdzie byłem 2 lata temu. Też Dramalj-Crikvenica. :wink:

Pozdrawiam
Remus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Remus » 27.07.2005 09:56

Prot:
Morze czyściutkie, mało nawet bardzo mało jeży. Vrbnik ma swój klimacik i jak chyba wszystkie chorwackie małe miasteczka jest bardzo sympatyczny. Rakiji z figowej nie próbowałem - pozostałem przy śliwkowej.

woka:
w obie strony ok. 2200km na miejscu ok. 650 km , należakowanie przeznaczyliśmy też sporo czasu. Byłem oczywiście w Crikvenicy , - pomyłka nie wiem skąd.

krakuscity:
Wrzucę jak tylko zrobię w tym bałaganie trochę porządku, jak na razie to muszę po powrocie uporządkować sprawy zawodowe- uch smutna rzeczywistość.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone