Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Baski Vody - Hvar drogi i nie taki cudowny

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 26.07.2005 23:02

Witam!
Był to już mój trzeci wypad na Cro, a wyglądało to mniej więcej tak:
Wyjazd w czwartek 14.07, przez Cieszyn-Bratysławę-Węgry-kawałek Słoweni-A1 w Cro. Trasa ok, zero korków, wszystko szybko i sprawnie - jedyny minus to cena lpg na Węgrzech (płaciłem kartą) - dzisiaj zajrzałem do wyciągów i za 27 litrów lpg wyszło 75 pln ( w Chorwacji za tą samą ilość 45 pln).
Zaczęło się dosyć nietypowo bo planowaliśmy pobyt na Hvarze, więc kierowaliśmy się do Drvenika, gdzie dotarliśmy o 9.30 rano. W kolejce było może 10 samochodów więc bez problemu załapaliśmy się na kolejny prom, który odpływał o 10.30 - cena 101 kun (2 osoby+samochód). Dotarliśmy do Sucuraju i tu zaczął się mały koszmar - droga przez wyspę fatalna, byłem przygotowany na to, że będzie wąsko i kręto, ale dodatkowo dziura na dziurze!!! :evil: Dotarliśmy jakoś tą "drogą" do Hvaru, w którym nie zabawiliśmy zbyt długo, bo spodziewaliśmy się zupełnie czegoś innego - generalnie jest to duże miasto, jak dla mnie to tylko do "zaliczenia" w jeden dzień, a nie na dłuższy pobyt (podobnie jak Dubrovnik); nie widziałem tam plaży, ludzie opalają sie na skałkach, a obok nich spacerują tłumy turystów. Zawróciliśmy więc do Jelsy, która okazała się całkiem przyjemna i w sam raz jak dla nas - nie za duża i nie za mała. Rozpoczęliśmy poszukiwanie kwatery i tu nie było tak prosto, znaleźliśmy pokój 2-osobowy o bardzo niskim standardzie i z łazienką wspólną na korytarzu za 30 euro 8O Oczywiście nie skorzystaliśmy z tej oferty; był też apartament 2-osobowy za 50euro... Zajrzeliśmy jeszcze do mjenialnicy - 1euro= 7,08 kuny ... Długo się nie zastanawialiśmy i zdecydowaliśmy, że wracamy na ląd. Tu kolejna nieprzyjemna sytuacja - ustawiliśmy się w kolejce na godzinę przed odjazdem promu i spokojnie poszliśmy na małą konsumpcję do pobliskich knajpek. Wracamy 20 minut przed odjazdem i okazało się, że prom zaczął załadunek wcześniej i samochody, które stały za nami omijały nas i wjeżdżaly na prom. Nam na szczęście udało się jeszcze na niego załapać, ale inni którzy stali przed nami i też oddalili się od auta już na prom nie wjechali...
W efekcie dotarliśmy do Baski Vody i tu było o wiele łatwiej i taniej - po około godzinie poszukiwań kwater mieliśmy 6 czy 7 ofert - wybraliśmy apartament w samym centrum za 30 euro. Pokoje 2-osobowe z łazienką były po 25 euro. Kurs euro - 7,22 - 7,23
Przykładowe ceny:
- piwo w knajpach 12-15 kun (w sklepach od 5)
- cola,fanta,sprite w knajpie - 10-12 kun (cola 2 litry w sklepie 11 kun)
- kawa 6-8 kun
- makrela,frytki, sałatka,pieczywo - 35 kun
- kalmary, frytki, sałatka, pieczywo - 50 kun
- mega kugla :) - 5 kun
- pizza 30-40 kun
- fishpicnic (wypad na Hvar i Brac - Bol) 150 kun od osoby

Duży minusem Baski jest plaża w centrum, gdzie ludzie praktycznie ocierają się o siebie, ale wystarczy pójść kawałek dalej w lewo i już jest dużo przyjemniej.
Jeszcze taka mała rada - jeżeli ktoś jedzie w okolice na poludnie od Omisa to proponuję przy zjeździe z autostrady nie kierować się na Split tylko na Makarską dlatego, że przed Omiszem z obu stron zawsze są potężne korki.
Pozdrawiam, rafał.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.07.2005 07:28

Witaj sąsiedzie

TEz wybieram sie do Baski Vody 21.08 - powiedz cos wiecej o Basce.

Czy jest co robic wieczorami, czy jest duzo knajpek, jak wygladaja te ichnie Beach -cluby, czy mozna sie tam rozerwac czy to tylko zwykle bary? , moze jakies zdjecia podeslesz na priva : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Ja bylem m.in. w Makarskiej - czy mozna to porownac do Makarskiej, bo domyslam sie ze na tym kawalku Dalmacji to oprocz Makarskiej jest najwieksza i zyciem tetnaca miejscowosc po Makarskiej.

Z gory dzieki za odpowiedz

P.S.
Jechales na raz czy spales ?

ja chce jechac na raz przez BRNO-WIEN-GRAZ w nocy w niedziele.

Pozdr.
ML
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 27.07.2005 07:54

Cześć!

Myślę, że wieczorami na pewno nie będziesz się nudził - wybór jest spory, zaczynając od zwykłych knajp po te imprezowe z muzą z CD, dj-em albo kapelą dancing'ową. Szkoda tylko, że większość z nich zamykają koło północy, ale na szczęście nie wszystkie :) Jak będę miał zdjęcia to postaram się cos wysłać.
Co do trasy, to tylko 1,5 h drzemki w samochodzie za Zagrzebiem. Jechałem dwa razy tą drogą, którą Ty wybrałeś - jest ok.
pozdrawiam.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.07.2005 08:17

Dzieki i czekam na zdjecia
Pozdr. ML
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2005 08:34

rafaoo napisał(a):Witam!
Tu kolejna nieprzyjemna sytuacja - ustawiliśmy się w kolejce na godzinę przed odjazdem promu i spokojnie poszliśmy na małą konsumpcję do pobliskich knajpek. Wracamy 20 minut przed odjazdem i okazało się, że prom zaczął załadunek wcześniej i samochody, które stały za nami omijały nas i wjeżdżaly na prom. Nam na szczęście udało się jeszcze na niego załapać, ale inni którzy stali przed nami i też oddalili się od auta już na prom nie wjechali...

.
A ja też byłem świadkiem, że jak "ładują" na prom to gapowiczów stojących na drodze mija się. Pewnie tak tu jest przyjęte.

Pozdrawiam
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 27.07.2005 08:42

Tak to właśnie wygląda, nas ostrzeżono, coby warować przy samochodzie, bo może być krucho ;)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2005 13:36

rafaoo napisał(a):Przykładowe ceny:
- kawa 6-8 kun
- - mega kugla :) - 5 kun
- pizza 30-40 kun

Na Braci wszystko taniej :roll:

A Otok Hvar i tak jest NR 1 :P

Pozdrowienia
Rafał
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.07.2005 21:58

rafaoo napisał(a):Witam!
Był to już mój trzeci wypad na Cro, a wyglądało to mniej więcej tak:
Wyjazd w czwartek 14.07, przez Cieszyn-Bratysławę-Węgry-kawałek Słoweni-A1 w Cro. Trasa ok, zero korków, wszystko szybko i sprawnie - jedyny minus to cena lpg na Węgrzech (płaciłem kartą) - dzisiaj zajrzałem do wyciągów i za 27 litrów lpg wyszło 75 pln ( w Chorwacji za tą samą ilość 45 pln).
Zaczęło się dosyć nietypowo bo planowaliśmy pobyt na Hvarze, więc kierowaliśmy się do Drvenika, gdzie dotarliśmy o 9.30 rano. W kolejce było może 10 samochodów więc bez problemu załapaliśmy się na kolejny prom, który odpływał o 10.30 - cena 101 kun (2 osoby+samochód). Dotarliśmy do Sucuraju i tu zaczął się mały koszmar - droga przez wyspę fatalna, byłem przygotowany na to, że będzie wąsko i kręto, ale dodatkowo dziura na dziurze!!! :evil: Dotarliśmy jakoś tą "drogą" do Hvaru, w którym nie zabawiliśmy zbyt długo, bo spodziewaliśmy się zupełnie czegoś innego - generalnie jest to duże miasto, jak dla mnie to tylko do "zaliczenia" w jeden dzień, a nie na dłuższy pobyt (podobnie jak Dubrovnik); nie widziałem tam plaży, ludzie opalają sie na skałkach, a obok nich spacerują tłumy turystów. Zawróciliśmy więc do Jelsy, która okazała się całkiem przyjemna i w sam raz jak dla nas - nie za duża i nie za mała. Rozpoczęliśmy poszukiwanie kwatery i tu nie było tak prosto, znaleźliśmy pokój 2-osobowy o bardzo niskim standardzie i z łazienką wspólną na korytarzu za 30 euro 8O Oczywiście nie skorzystaliśmy z tej oferty; był też apartament 2-osobowy za 50euro... Zajrzeliśmy jeszcze do mjenialnicy - 1euro= 7,08 kuny ... Długo się nie zastanawialiśmy i zdecydowaliśmy, że wracamy na ląd. Tu kolejna nieprzyjemna sytuacja - ustawiliśmy się w kolejce na godzinę przed odjazdem promu i spokojnie poszliśmy na małą konsumpcję do pobliskich knajpek. Wracamy 20 minut przed odjazdem i okazało się, że prom zaczął załadunek wcześniej i samochody, które stały za nami omijały nas i wjeżdżaly na prom. Nam na szczęście udało się jeszcze na niego załapać, ale inni którzy stali przed nami i też oddalili się od auta już na prom nie wjechali...
W efekcie dotarliśmy do Baski Vody i tu było o wiele łatwiej i taniej - po około godzinie poszukiwań kwater mieliśmy 6 czy 7 ofert - wybraliśmy apartament w samym centrum za 30 euro. Pokoje 2-osobowe z łazienką były po 25 euro. Kurs euro - 7,22 - 7,23
Przykładowe ceny:
- kawa 6-8 kun
- makrela,frytki, sałatka,pieczywo - 35 kun
- kalmary, frytki, sałatka, pieczywo - 50 kun
- mega kugla :) - 5 kun
- pizza 30-40 kun

Duży minusem Baski jest plaża w centrum, gdzie ludzie praktycznie ocierają się o siebie, ale wystarczy pójść kawałek dalej w lewo i już jest dużo przyjemniej.
Jeszcze taka mała rada - jeżeli ktoś jedzie w okolice na poludnie od Omisa to proponuję przy zjeździe z autostrady nie kierować się na Split tylko na Makarską dlatego, że przed Omiszem z obu stron zawsze są potężne korki.
Pozdrawiam, rafał.

1. hmmmm, o jakich dziurach piszesz? W czerwcu jechałem i nie pamiętam, żeby ta droga była w jakimś fatalnym stanie... Autostrady tam nigdy nie zbudują, a remont też jest utrudniony ze względu na to że każdy samochód z asfaltem musi jechać promem... Nie ma jednak co narzekać, droga Sucuraj - Jelsa nie jest wcale taka "dziurawa", a porównując ją do polskich dróg to przynajmniej TIRy nie robią w niej kolein :-). Chyba że ostatnio coś się zmieniło....
2. Jeśli zaczęli załadunek samochodów na prom to nie ma co się dziwić że was zaczęli omijać.... Kolejki trzeba pilnować :-) bo nigdy nie wiadomo kiedy prom odpłynie (niekoniecznie zgodnie z harmonogramem)
3. Hvar, Jelsa oraz Dubrovnik raczej nie są ciekawymi miejscami do plażowania, rzeczywiście - można chwile pochodzić po mieście i na tym wizytę zakończyć, a na plaże lepiej wybrać się do jakiejś małej mieściny (południowa część Hvaru) albo na Pakleni Otoci koło Hvaru (niektóre są dla tekstylnych :-)) itd.......
4. Myślę że na twojej złej opinii o Hvarze zdecydowały głównie te wysokie ceny kwater, dlatego polecam zawsze wyjazd POZA SEZONEM..... czerwiec, a najlepiej wrzesień.... Wtedy Hvar jest nie tylko piękny i cichy ale i tani (np Ivan Dolac - ok 8 EUR/os w klimatyzowanym apartamencie - kuchnia + 2 pokoje, ten sam apartament w lipcu-sierpniu kosztuje 12-13 EUR/os)

pozdrawiam i jeszcze raz polecam Hvar poza sezonem....
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 28.07.2005 07:17

Byłem na Hvarze w ubiegłym roku. Bardzo mile wspominam ten wyjazd.
Do plażowania nie mam uwag (jak i do pobytu na Hvarze)- wszystko zależy od tego gdzie mieszkaliście. Ja w apartamencie w zachodniej części miasta, do uroczej zatoczki ok. 15 minut pieszo, trochę dalej około 30 minut pieszo plaża przy hotelu w którym mieści się baza nurkowa polskiej "Nautiki" - łagodne zejście do wody drobne kamienie (zdjęcie tej plaży w CRO galerii).
Ostatnio edytowano 28.07.2005 07:20 przez toudee, łącznie edytowano 1 raz
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 28.07.2005 07:18

Prom z drewniaka do sucuraju kursuje nonstop "w te i wewte", olewając zupełnie rozkład, co można bardzo łatwo zauważyć z lądu. Planowo odchodzi jedynie pierwszy kurs z drewniaka.

Co do dziurawych dróg... ha ha ha... zapraszam na drogi lokalne w moim województwie, np. na wycieczkę z Gdyni do Zelistrzewa... tylko zabierz ze sobą zapasowy komplet amortyzatorów :-/
sieradzpl
Autostopowicz
.

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieradzpl » 28.07.2012 23:07

..................
Ostatnio edytowano 28.07.2012 23:53 przez sieradzpl, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.07.2012 23:29

Raczej się nie spotkacie, chyba że umiesz przenosić się w czasie ;) :D
Ten post jest z 2005 roku!! ;) :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone