Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yahaya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahaya » 24.07.2006 17:12

Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji w sobotę i nie stałem w żadnych korkach.
Trasa: Cieszyn, żylina,Bratysława, szambet cos tam Zololovo (nocleg nad jeziorkiem) Lendawa, Mursko Sredisce Zagrzeb
Oglnie trasa super (jedyny koszt winietka na Słowację za 40zł na m-c+ paliwo)łatwa i przyjemna poza Węgrami gdzie jechałem przepisowo bo straszne ograniczenia szybkości (np. całe miasteczko 30km/h) i oczywiście policja na dodatek trzymali jakichś biednych Polaków, na Wegrzech jest też problem z LPG jak juz znalazłem dwie stacje to na jednej ściemniał gostek że elektornika kaput i kartą nie można i chciał wymienić Euro za 3zł :-) na następnej nie wiem o co chodziło ale gościu powiedział że muszę czekać 20 minut bo bedzie jakaś zmiana ekipy na stacji, kij im w oko pojechałem dalej na paliwku, w Chorwacji zjazd w Karlovcu z autostrady na Plitickie Jeziora (uwaga , ktoś tu je strasznie zachwalał, ja nie widziałem bo jak juz się zatrzymałem to okazało się że minimum 3h trzeba na pobierzne zwiedzanie poza tym jeden bilet 100 kun !), pojechałem dalej...wieczorem byłem w Baska Voda kwaterę znalazłem za 30 Euro za 2 osoby. Wracałem ekspresem całą Chorwację- autostradą; wyjechałem około 4 rano z Baski Vody i zero korków całą drogę za to widziałem ten koreczek przed tunel co to się zrobił do Chorwacji, podobno nawet w TV pokazywali -makabra. Nawet Węgry przeleciałem tym razem 120-130km/h Słowacja to poezja min 150km/h, Czechy znowu ostrożniutko; najszybciej jechałem na autostradzie do Zagrzebia max prędkość 200km/h .

Ogólne wrażenia takie sobie bo . widoki rzeczywiście powalające; morze ciepłe i czyściutkie a co do całej reszty to bym polemizował bo nie widziałem specjalnie tej gościnności Chorwatów (niby szczególna wobec Polaków) Mało tego moim zdaniem jak na ludzi żyjących z turystyki to nawet niezbyt sympatyczni o wiele sympatyczniej wspominam Słowację, jedzenie- tragedia jeśli ktoś nie lubi owoców morza i ryb to może zginąć:-)
Jedyne dobre jedzenie było w przyhotelowej restauracji i to o jakimś rosyjskim a nie chorwackim wystroju i na dodatek tańsze, w końcu zacząłem szukać w menu hamburgerów i nawet w dwóch miejscach kupiłem ok 8zł i tosta za 10zł tragedia w smaku o tym że bez żadnych warzyw to już nie będę się rozpisywał... jedynie owoce ok tylko drogie,Władek to przy Baska Voda stolica kulinarna, po tygodniu się nudziłem i postanowiłem wracać.... wiecie co? Polska to wspaniały kraj !
no ale byłem zobaczyłem i już tam nie pojadę...mocno przereklamowane wszystko... ale może tylko ja tak uważam.. Pozdrawiam !
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.07.2006 17:53

Widze,ze podobnie widzisz ich "kuchnie" jak i ja choc czasem ratowalem sie pizza i juz wcale nie dziwie sie tym ktorzy normalne zarcie biora z kraju
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 24.07.2006 18:10

hehehe zabawny jest twoj ostatni akapit. nawet szkoda komentowac :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2006 18:31

yahaya napisał(a):Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji w sobotę i nie stałem w żadnych korkach.
Trasa: Cieszyn, żylina,Bratysława, szambet cos tam Zololovo (nocleg nad jeziorkiem) Lendawa, Mursko Sredisce Zagrzeb
Oglnie trasa super (jedyny koszt winietka na Słowację za 40zł na m-c+ paliwo)łatwa i przyjemna poza Węgrami gdzie jechałem przepisowo bo straszne ograniczenia szybkości (np. całe miasteczko 30km/h) i oczywiście policja na dodatek trzymali jakichś biednych Polaków, na Wegrzech jest też problem z LPG jak juz znalazłem dwie stacje to na jednej ściemniał gostek że elektornika kaput i kartą nie można i chciał wymienić Euro za 3zł :-) na następnej nie wiem o co chodziło ale gościu powiedział że muszę czekać 20 minut bo bedzie jakaś zmiana ekipy na stacji, kij im w oko pojechałem dalej na paliwku, w Chorwacji zjazd w Karlovcu z autostrady na Plitickie Jeziora (uwaga , ktoś tu je strasznie zachwalał, ja nie widziałem bo jak juz się zatrzymałem to okazało się że minimum 3h trzeba na pobierzne zwiedzanie poza tym jeden bilet 100 kun !), pojechałem dalej...wieczorem byłem w Baska Voda kwaterę znalazłem za 30 Euro za 2 osoby. Wracałem ekspresem całą Chorwację- autostradą; wyjechałem około 4 rano z Baski Vody i zero korków całą drogę za to widziałem ten koreczek przed tunel co to się zrobił do Chorwacji, podobno nawet w TV pokazywali -makabra. Nawet Węgry przeleciałem tym razem 120-130km/h Słowacja to poezja min 150km/h, Czechy znowu ostrożniutko; najszybciej jechałem na autostradzie do Zagrzebia max prędkość 200km/h .

Ogólne wrażenia takie sobie bo . widoki rzeczywiście powalające; morze ciepłe i czyściutkie a co do całej reszty to bym polemizował bo nie widziałem specjalnie tej gościnności Chorwatów (niby szczególna wobec Polaków) Mało tego moim zdaniem jak na ludzi żyjących z turystyki to nawet niezbyt sympatyczni o wiele sympatyczniej wspominam Słowację, jedzenie- tragedia jeśli ktoś nie lubi owoców morza i ryb to może zginąć:-)
Jedyne dobre jedzenie było w przyhotelowej restauracji i to o jakimś rosyjskim a nie chorwackim wystroju i na dodatek tańsze, w końcu zacząłem szukać w menu hamburgerów i nawet w dwóch miejscach kupiłem ok 8zł i tosta za 10zł tragedia w smaku o tym że bez żadnych warzyw to już nie będę się rozpisywał... jedynie owoce ok tylko drogie,Władek to przy Baska Voda stolica kulinarna, po tygodniu się nudziłem i postanowiłem wracać.... wiecie co? Polska to wspaniały kraj !
no ale byłem zobaczyłem i już tam nie pojadę...mocno przereklamowane wszystko... ale może tylko ja tak uważam.. Pozdrawiam !

Jak wyglądasz...tak piszesz :roll: ...szkoda tylko że z Białegostoku to wyszło...od jakiegoś czasu mam tam przyjaciół.
yahaya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahaya » 24.07.2006 18:46

[/quote]
Jak wyglądasz...tak piszesz :roll: ...szkoda tylko że z Białegostoku to wyszło...od jakiegoś czasu mam tam przyjaciół.[/quote]Jakiś dziwny to jesteś ty.. po prostu mi się tam podobało tak sobie... i nie będę tu wychwalał Chorwacji tylko dlatego bo inni to robią albo bo to jest forum o Chorwacji; napisałem przecież że to może tylko moje zdanie i postaraj się to zrozumieć mimo że nie jesteś z Białegostoku i "bije" od ciebie totalną nietolerancją -Pozdrawiam :-)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.07.2006 19:11

yahaya napisał(a):Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji w sobotę i nie stałem w żadnych korkach.

a gdzie kolega spał w kwaterze przy jakim hotelu ?
mp_dux
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mp_dux » 24.07.2006 19:16

Każdy może mieć swoje zdanie.co do kuchni i wszystkiego innego.Ale nie zgodze się iż Chorwaci sa niemili.
A moze obowiazuje zasada jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.07.2006 19:21

Yahaya ..... bardzo trafnie to ująłeś, nic dodać, nic ująć. Posty, zdania, że Chorwacja to raj na ziemi są delikatnie mówiąc niepoważne. Ja osobiście bardzo lubie Chorwację, jestem tam od lat lecz Twoje zdanie jak najbardziej szanuję. Jestem w CRO ponieważ ...." cos mnie tam ciągnie", taki mały sentyment, wspomienia. Należy tylko znależć swój "kącik", ja go mam. Plitwice ... faktycznie przez niektórych "oh i ah". Dla mnie, takie sobie, nic coby mnie aż tak zachwyciło. Wyżywienie w restauracjach, ..... zgadzam się, nie wszysko jest tam zjadliwe. Z reguły jestem chudszy o kilka kilogramów ( jednak z tego powodu nie narzekam). :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2006 21:27

yahaya napisał(a):.....w Chorwacji zjazd w Karlovcu z autostrady na Plitickie Jeziora (uwaga , ktoś tu je strasznie zachwalał, ja nie widziałem bo jak juz się zatrzymałem to okazało się że minimum 3h trzeba na pobierzne zwiedzanie poza tym jeden bilet 100 kun !), pojechałem dalej...

Sorki yahaya :oops: może tym razem zbyt emocjonalnie podszedłem do sprawy, ale sprowokował mnie do tego m.in. powyższy Twój tekst. Czyli nie widziałeś...raczej jeziorka są do niczego?...bo co? nie miałeś czasu na zwiedzanie czy za drogo? Z żarełkiem podobnie...akurat byłem w Baskiej tydzien temu i spoko znajdę Ci coś oprócz owoców morza i ryb...no i hamburgerów...nie wiem tylko czy nie chcesz na to wydać znowu kasy...czy nie masz czasu poczekać aż przygotują:( A może lepiej przywieźć coś z PL na obiadek, jeśli Ci wszystko nie pasuje?
Owszem, uważam się za fana CRO, ale zapewniam - nie bezkrytycznego. Nie przemawia tylko do mnie Twoja logika oceny tego kraju...ot i wszystko. Mimo wszystko szanuję Twoją własną ocenę - masz do niej absolutne prawo.
Pozdravki.
psitul_mnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) psitul_mnie » 25.07.2006 06:36

yahaya napisał(a):Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji ...

Czy jesteś w stanie udzielić jakichś informacji odnosnie cen jakie sa w sklepach?
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 25.07.2006 06:58

szanuje zdanie yahaya i w niektorych momentach je podzielam, widoki przepiekne, morze tez- co dotego sie zgadzamy chyba wszyscy, co do jedzenia tez bardziej sklanialabym sie do jego opini, lubimy pojesc regionalnych przysmakow i zawsze mamy problem gdzie isc , gdzie sprobowac, czasami nam sie chce przygotowywac grilla czasami nie, z drogich konob nie korzystamy za czesto bo zwyczajnie nas nie stac, a miejsc gdzie mozna niedrogo cos przekasic typu grillowane rybki prosto od rybakow badz jakies inne smazalnie i wedzarnie jest w Chorwacji jak na lekarstwo, my sobie jakos probujemy radzic, robiac szczegolowy wywiad i przygotowujac sobie kolacje na wlasna reke wczesniej kupujac na targu rozne smakolyki, ale twierdze, ze z dobrym wyzywieniem jest w Chorwacji problem.( juz nie mowie o tych co nie lubia ryb i owocow morza:)
Co do zachowania CHorwatow spotkalismy sie raczej z sympatia, niesympatyczne zachowania nieliczne, glownie w sklepach, no i czasami proby naciagania turystwo:)
yahaya
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahaya » 25.07.2006 09:54

psitul_mnie napisał(a):
yahaya napisał(a):Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji ...

Czy jesteś w stanie udzielić jakichś informacji odnosnie cen jakie sa w sklepach?

Ceny w sklepach hmm, generalnie mało kupowałem w sklepach bo niewiele jadłem w na kwaterze może poza śniadaniami ale z tego co kupowałem to ser biały (bardziej jak nasz twarożek) ok 13 HRK jaja 10 szt ok 14 HRK masło ok 8 HRK chipsy soki ok 7-8 zł na nasze jedyne co tam było tanie to rakija sprzedawana nawet przy promenadzie nie kosztowała dużo bo ok 25HRK za 0,3 lub 0,5 litra (można nawet pokosztować ale nie radze za dużo :-)) aha no i piekarnie w Basce są co najmniej trzy ceny ok 6 HRK za bułkę słodką, rogala z czekoladą itp. i trzeba uważać bo niektóre nie są słodkie tylko słone-takie specjały chorwackie...to chyba tyle ...
psitul_mnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) psitul_mnie » 25.07.2006 09:56

dzięki.
chcialam tez zapytac czy w tym roku byla w Baskiej taka atrakcja jak latanie na chyba spadochronie przyczepionym do motorowki?? Moze znasz cene?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2006 11:07

psitul_mnie napisał(a):

Wieczorkiem poszukam kwitków z Konzuma i postaram się spisać kilka cen. Latanie za motorówka było i to co najmniej 3 firmy. Ceny nie znam, bo nie korzystałem.
Pzdr
olabiuro1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olabiuro1 » 25.07.2006 14:21

no co ty, Baśka jest ok!!!!!!
I chyba nie trafiłeś na tą knajpę gdzie ja opychałam się pyszniutkimi daniami mięsnymi z czego najlepszy był gordon blue.
A przyjaźnie zawatre kilka lat temu dalej są utrzymywane. W tym roku znowu planujemy imprę gdzieś w tamtych okolicach.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone