Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 25.07.2006 15:39

olabiuro1 napisał(a):no co ty, Baśka jest ok!!!!!!
I chyba nie trafiłeś na tą knajpę gdzie ja opychałam się pyszniutkimi daniami mięsnymi z czego najlepszy był gordon blue.
A przyjaźnie zawatre kilka lat temu dalej są utrzymywane. W tym roku znowu planujemy imprę gdzieś w tamtych okolicach.

Przepraszam, ale co to jest GORDON BLUE :?: :?: :?: 8O

To chyba jakaś chorwacka odmiana sznycla CORDON BLEU :?: :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2006 19:06

Obiecane ceny z części paragonów, które znalazłem (I połowa lipca 2006):
Ceny w HRK.
KONZUM BASKA VODA:

Arbuz - 2,99 /kg
Jabłka - 8,99/kg
Nektarynki - 12,99/kg
Marchewka - 6,99/kg
Ogórki - 3,99/kg
Pomidory - 3,99/kg
Banany - 5,99/kg
Cebula - 4,49/kg
Ziemniaki - 3,99/kg
Kapusta - 2,99/kg
Tic-tac - 3,99/op.16g
Czekolada Milka - 8,99/100g
Batonik Milka wafel - 3,29/38g
Paluszki słone - 7,99/ op.250g
Chleb ciemny z ziarnami - 5,70/350g
Chleb biały - 8,99/500g
Bułki ciemne z ziarnem - 6,99/4szt.-240g
Śmietanka do kawy - 2,99/10szt.
Jogurt AB 0,1% - 2,94/180g
Jogurt AB 0,1% - 7,59/500g
Jaja - 13,49/10szt.
Sardynki w puszce - 5,18/szt.
Fasolka ciecierzyca surowa - 9,99/500g
Woda mineralna Jana - 5,99/1,5L PET
Sok owocowy multiwitamina - 9,99/1L
Wino czerwone wytrawne - 14,99/1L
Wino Prosek Dioklecj. - 46,99/1L
Piwo Ożujsko - 8,49/0,5L puszka
Piwo PAN - 8,99/0,5L puszka

Hipermarket TOMMY SPLIT:

Jabłka - 7,99/kg
Pomarańcze - 6,99/kg
Kapusta - 2,49/kg
Pomidory - 2,99/kg
Woda mineralna Jana - 4,99/1,5L PET
Piwo Karlovacko - 7,29/0,5L puszka
Piwo Karlovacko - 10,89/1L PET
Tic-tac - 3,49/op.
Oliwki z cytryną - 8,29/puszka

Wymiana kasy - Splitska Banka Baska V.

1 EUR = 7,17 HRK
1 PLN = 1,747 HRK
1000 HRK z bankomatu = 570 PLN + 9,99 PLN prow. CITIBANK

Tankowanie - olej napędowy:

OMV Maribor - 1L=4,04 PLN - płatne kartą CITIBANK,
OMV Maribor - winietka Austria 10 dni - 1865 SIT=7,78 EUR-pł. kartą CITI
Neum (obecnie INA) Bośnia - 1L=4,16 PLN - płatne kartą CITI

Ceny jedzenia w knajpach były wielokrotnie podawane.
Piwko toceno 0,5L - 15 HRK (jak się trafi za 12 to sikacz nie piwo) :lol:

Resztę kwitków wyrzuciłem.
Jak sie to komuś przyda to będzie mi miło :wink: :D
Pozdravki.
psitul_mnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) psitul_mnie » 25.07.2006 19:50

dzięki ślicznie za pomoc gdyż jest teraz mam małą orientacje i mam nadzieje ze w polowie sierpnia ceny spadna ;)
frizi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) frizi » 26.07.2006 10:04

Slapol,

czy możesz zdradzić jaką kartą CITI płaciłeś? Niebieska czy kredytową? A może jeszcze inną :)
Wybieramy się w sobotę do CRO również z kartą Citi więc jestem bardzo zainteresowana :)

Pozdrowionka :)
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 26.07.2006 13:20

yahaya napisał(a):Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą odnośnie trasy jako że jechałem i wracałem z Chorwacji w sobotę i nie stałem w żadnych korkach.
Trasa: Cieszyn, żylina,Bratysława, szambet cos tam Zololovo (nocleg nad jeziorkiem) Lendawa, Mursko Sredisce Zagrzeb
Oglnie trasa super (jedyny koszt winietka na Słowację za 40zł na m-c+ paliwo)łatwa i przyjemna poza Węgrami gdzie jechałem przepisowo bo straszne ograniczenia szybkości (np. całe miasteczko 30km/h) i oczywiście policja na dodatek trzymali jakichś biednych Polaków, na Wegrzech jest też problem z LPG jak juz znalazłem dwie stacje to na jednej ściemniał gostek że elektornika kaput i kartą nie można i chciał wymienić Euro za 3zł :-) na następnej nie wiem o co chodziło ale gościu powiedział że muszę czekać 20 minut bo bedzie jakaś zmiana ekipy na stacji, kij im w oko pojechałem dalej na paliwku, w Chorwacji zjazd w Karlovcu z autostrady na Plitickie Jeziora (uwaga , ktoś tu je strasznie zachwalał, ja nie widziałem bo jak juz się zatrzymałem to okazało się że minimum 3h trzeba na pobierzne zwiedzanie poza tym jeden bilet 100 kun !), pojechałem dalej...wieczorem byłem w Baska Voda kwaterę znalazłem za 30 Euro za 2 osoby. Wracałem ekspresem całą Chorwację- autostradą; wyjechałem około 4 rano z Baski Vody i zero korków całą drogę za to widziałem ten koreczek przed tunel co to się zrobił do Chorwacji, podobno nawet w TV pokazywali -makabra. Nawet Węgry przeleciałem tym razem 120-130km/h Słowacja to poezja min 150km/h, Czechy znowu ostrożniutko; najszybciej jechałem na autostradzie do Zagrzebia max prędkość 200km/h .

Ogólne wrażenia takie sobie bo . widoki rzeczywiście powalające; morze ciepłe i czyściutkie a co do całej reszty to bym polemizował bo nie widziałem specjalnie tej gościnności Chorwatów (niby szczególna wobec Polaków) Mało tego moim zdaniem jak na ludzi żyjących z turystyki to nawet niezbyt sympatyczni o wiele sympatyczniej wspominam Słowację, jedzenie- tragedia jeśli ktoś nie lubi owoców morza i ryb to może zginąć:-)
Jedyne dobre jedzenie było w przyhotelowej restauracji i to o jakimś rosyjskim a nie chorwackim wystroju i na dodatek tańsze, w końcu zacząłem szukać w menu hamburgerów i nawet w dwóch miejscach kupiłem ok 8zł i tosta za 10zł tragedia w smaku o tym że bez żadnych warzyw to już nie będę się rozpisywał... jedynie owoce ok tylko drogie,Władek to przy Baska Voda stolica kulinarna, po tygodniu się nudziłem i postanowiłem wracać.... wiecie co? Polska to wspaniały kraj !
no ale byłem zobaczyłem i już tam nie pojadę...mocno przereklamowane wszystko... ale może tylko ja tak uważam.. Pozdrawiam !
hej...ile jest kilometrow do baskiej vody? liczac od granicy w cieszynie..jakbys mogl to chociaz orientacyjnie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2006 13:32

frizi napisał(a):Slapol,

czy możesz zdradzić jaką kartą CITI płaciłeś? Niebieska czy kredytową? A może jeszcze inną :)
Wybieramy się w sobotę do CRO również z kartą Citi więc jestem bardzo zainteresowana :)

Pozdrowionka :)

Płaciłem wszędzie niebieską - elektron, także PKO BP elektron. Chodzą bez problemu.
Pzdr
frizi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) frizi » 26.07.2006 13:44

Slapol :)

Bardzo dziekuję :) Posługujemy się więc takimi samymi kartami. Wniosek : mogę spokojnie jechać, działają :)

Raz jeszcze dzięki za info :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2006 13:51

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.3 ... 7&t=k&om=0

(zaznaczcie całość i poprzez "kopiuj" i "wklej" wrzućcie do przeglądarki - nie wiem dlaczego nie chce tu cały adres chodzić na niebiesko :( )

To Baska Voda z kosmosu, można przybliżyć i oddalić ...i może poszukać apartmana :wink: . Jak sie komuś nie chce chodzić w realu to można "zwiedzić" na lewo Brelę, a na prawo Makarską, Tucepi i Podgorę (w dobrej rozdzielczości).
Polecam leniuszkom :lol:
Pozdravki
Irmina76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irmina76 » 26.07.2006 16:16

slapol napisał(a):http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.35795,16.94802&spn=0.013729,0.024247&t=k&om=0

(zaznaczcie całość i poprzez "kopiuj" i "wklej" wrzućcie do przeglądarki - nie wiem dlaczego nie chce tu cały adres chodzić na niebiesko :( )

To Baska Voda z kosmosu, można przybliżyć i oddalić ...i może poszukać apartmana :wink: . Jak sie komuś nie chce chodzić w realu to można "zwiedzić" na lewo Brelę, a na prawo Makarską, Tucepi i Podgorę (w dobrej rozdzielczości).
Pozdravki

Fajna ta mapka! Tyle pustych plaż :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2006 21:49

Irmina76 napisał(a):
slapol napisał(a):http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.35795,16.94802&spn=0.013729,0.024247&t=k&om=0

Pozdravki

Fajna ta mapka! Tyle pustych plaż :wink:

Po cieniach patrząc, ta fotka była robiona wcześnie rano - nie ma się co sugerować pustkami na plażach :wink: ....w sezonie jest full... taka jest prawda...za to boczne plażyczki - mniej zatłoczone :lol:
Pozdravki
olabiuro1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olabiuro1 » 27.07.2006 18:23

corrina napisał(a):
olabiuro1 napisał(a):no co ty, Baśka jest ok!!!!!!
I chyba nie trafiłeś na tą knajpę gdzie ja opychałam się pyszniutkimi daniami mięsnymi z czego najlepszy był gordon blue.
A przyjaźnie zawatre kilka lat temu dalej są utrzymywane. W tym roku znowu planujemy imprę gdzieś w tamtych okolicach.

Przepraszam, ale co to jest GORDON BLUE :?: :?: :?: 8O

To chyba jakaś chorwacka odmiana sznycla CORDON BLEU :?: :roll:

A masz rację to sznycel z szynką i żółtym serem w środku. Nie smakował Ci?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 28.07.2006 09:49

olabiuro1 napisał(a):A masz rację to sznycel z szynką i żółtym serem w środku. Nie smakował Ci?

Może jesteś ekspertem od Chorwacji, ale na kuchni to Ty się nie znasz :!: ;) :)

Cordon Bleu (nie Gordon Blue - chodziło mi wyłącznie o pisownię) to francuska nazwa Wiener Schnitzel, czyli najzwyczajniejszego na świecie sznycla, cieniutko rozbitego, na ogół dużych rozmiarów, obtoczonego w jajku i bułce. Wygląda następująco :
http://en.wikipedia.org/wiki/Cordon_Bleu_%28food%29

Natomiast sznycel w którym w środku znajduje się szynka i ser żółty to popularnie po polsku zwany "dewolaj" (sorki ale oryginalnej pisowni nie jestem pewna, więc nie podaję)

Pozdrawiam serdecznie ;)
olabiuro1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olabiuro1 » 30.07.2006 15:18

corrina napisał(a):
olabiuro1 napisał(a):A masz rację to sznycel z szynką i żółtym serem w środku. Nie smakował Ci?

Może jesteś ekspertem od Chorwacji, ale na kuchni to Ty się nie znasz :!: ;) :)

Cordon Bleu (nie Gordon Blue - chodziło mi wyłącznie o pisownię) to francuska nazwa Wiener Schnitzel, czyli najzwyczajniejszego na świecie sznycla, cieniutko rozbitego, na ogół dużych rozmiarów, obtoczonego w jajku i bułce. Wygląda następująco :
http://en.wikipedia.org/wiki/Cordon_Bleu_%28food%29

Natomiast sznycel w którym w środku znajduje się szynka i ser żółty to popularnie po polsku zwany "dewolaj" (sorki ale oryginalnej pisowni nie jestem pewna, więc nie podaję)

Pozdrawiam serdecznie ;)

No widzę, że Ty podobnie jak ja, raczej do kulinarnych expertów też nie należysz :cry: :wink:
Sznycel sznyclowi nierówny, chodziło mi o taki złożony wpół.
Cordon w przeciwieństwie do de volay'a nie ma w środku masełka, no i volay'a nie lubię.
Tak się robi Cordon'a (ja znam z wieprzowinki):
http://www.dobrakuchnia.com/index.php?o ... &Itemid=45,
No ale my tu gadu-gadu a miało być o CRO :)
Pozdroovka :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2006 23:18

Dla tych co wrócili - dla przypomnienia, dla tych co pojadą - dla zachęty...BV 11.07.2006.
Obrazek
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 31.07.2006 00:01

yahaya - święte słowa!!! Riwiera Makarska jest [size=18]przereklamowana[/size]Dubrownik to już totalna beznadzieja
Jedź na Istrię, naprawdę warto

RBK
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Wróciłem właśnie Baski Vody służę radą - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone