napisał(a) bestia75 » 10.07.2008 11:45
Warunki w apartamentach Oskara różne.My trafilismy kiepsko ale inni trafili lepiej.Akurat miałem opcje tych najtanszych apartamentów a wiem ze jest tez opcja LUX która mozna było wybrać w biurze.Nie wiem która masz.Niektórzy mieli nowoczesne pokoje,klime,my niestety nie.Tak wiec z apartamentami loteria.Jezeli możesz jeszcze dopłacić do wersji lux to proponuje to zrobić bo bedziesz miał szanse na pokoik z klimatyzacją.Bez klimy nawet w nocy ciezko spać.Nie padało ani jeden dzień.Trafilismy z pogoda idealnie.Bardzo gorąco i niestety duszno.Ale w końcu to wakacje:)wiec musi być gorąco.Woda czysciutka choć czasem było sporo igieł z drzew bodajże piniowych które rosna przy plazy.Plaże zatłoczone,kamieniste.Najbardziej zatloczona plaza Donja Luka.My bylismy od 26 czerwiec do 6 lipiec czyli troszke przed sezonem i jezeli chodzi o plaze to juz wówczas było tłoczno.Na poczatku lipca ilośc ludzi w Makarskiej znacząco wzrosła.Było to widać na plaży,na deptakach i w knajpach.około 30% wiecej niz kilka dni wczesniej.Taka lawina turystów:))Jeżeli chcesz spokojniejszej plazy to proponuje zejść do plazy i kiluminutowy spacet w kierunku Splitu.Plaże spokojniejsze,miejscami bardzo skaliste.Albo miejscowosc Tucepi.Bardzo ładna plaża!!
Jedzonko:
Proponuje jadać na mieście.Przy plaży jest różnie.Czasem można trafić fajnie ale innym razem mozna sie przejechać.Odradzam knajpke przy deptaku która jest zrobiona tak jakby wewnatrz rosły dwa drzewa.Jedliśmy tam pizze i mix miesa z grilla i obie potrawy kiepskie.
Ogólnie jezeli chodzi o pizze to SUNSHINE.W centrum za hotelem Meteor,niedaleko placu zabaw dla dzieci i centrum z pamiątkami.
Ale poza tym to swietne knajpki sa z\na Starym Mieście(Stari Grad) naprzeciw przystani jest rząd sklepikow i knajpek a za nimi Stari Grad.Polecam tamtejszy klimat i właśnie tamtejsze restauracje.Ceny za obiadek około 50-60 kn od osoby.Na przykład mięsko,frytki i troche sałatki.porcje raczej dosyć duże.Przykładowo z reguły za obiad dla dwóch osób i dwa piwka płacilismi około 130-160 kn czyli na nasze około 70-80 zł.
Jezeli chodzi o podgore to mijaliśmy ta miejscowosć w drodze do Dubrownika.Słyszałem wiele dobrego o tej miescinie,na pewno spokojniej i taniej niz w Makarskiej.Ale jezeli chodzi o ceny to powiem ze Makarska i tak nie jest najdroższa.Bylismy na wycieczce na wyspie Brać w miejscowosci Bol (słynny zlatnyj rat) i ceny sa kolosalne!!W Makarskiej przy plazy piwko 13 kn a na Bolu 20-22.
A propos piwa to Ożujsko zdecydowanie lepsze niz Karlovacko!!Jest jeszcze browar Lasko ale tragedia!!!
Zycze miłego odpoczynku!!