Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem wczoraj.Jest super.Byłem Autem.Pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jerryl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerryl » 05.08.2005 21:04

Byliśmy pierwszy raz w CRO.Jest super.Myślałem , że to co piszecie jest troszkę przesadzone. Jeśli mogę odpowiedzieć na jakieś pytania to chętnie pomogę.Pozdrawiam
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 05.08.2005 21:46

Napisz gdzie byłeś i co Ci się tak bardzo podobało?
maciek_mon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_mon » 05.08.2005 22:00

Witam!
Napisz gdzie byles? Czy jechales wlasnym autkiem? Jesli tak to jaka trasa? Ile placiles za noclegi? I jakie sa obecnie ceny w chorwacji?
jerryl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerryl » 05.08.2005 22:04

Krzysiekm napisał(a):Napisz gdzie byłeś i co Ci się tak bardzo podobało?

Byliśmy w małej miejscowości przed Orebic-zem, Borak.
Mało turystów ,sympatyczni ludzie,cisza i spokój.Idealne miejsce do wypoczynku. Zwiedziliśmy Dubrownik i wyspę Korćulę. Polecam.
Jeśli jedziecie samochodem to bardzo uważajcie na kręte drogi.Nasi znajomi mięli małą kraksę ,ale bardzo kosztowną.O mały włos nie przymknęli kierowcy.
jerryl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerryl » 05.08.2005 22:15

maciek_mon napisał(a):Witam!
Napisz gdzie byles? Czy jechales wlasnym autkiem? Jesli tak to jaka trasa? Ile placiles za noclegi? I jakie sa obecnie ceny w chorwacji?

Spaliśmy w mieście Zadar już nad morzem w Chorwacji. W centrum miasta stoją mieszkańcy z tabliczkami apartmani(pokoje,noclegi) Za 4 dorosłe osoby i 4 dzieci zapłaciliśmy 500 kun.Początkowo chcięli 800. Z powrotem jechaliśmy bez noclegu,bo mój kloega rozbił auto i jechał na lawecie. Jazda bez noclegu to mordęga.Nigdy więcej. Zabierzcie ze sobą do jedzenia zawekowane mięso,kaszę,makaron,napoje. Mięso jest b.drogie. Piwo 5 kun,chleb6,5 k, .Owoce droższe 2 razy niż w Posce. Kupiłem winietki w PZM-cie na Słowację i Austrię 1 miesięczne ,koszt 140 PLN. Autostrada Do Splitu kosztuje 157 kun. Warto zapłacić gotówką w kunach.nie w Euro. Nie kupujcie kun w Polsce. Wypłacając z bankomatów jest lepszy kurs.Nawet taniej jest wymienić złotówki na miejscu.Powodzenia
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.08.2005 09:49

Zabierzcie ze sobą do jedzenia zawekowane mięso,kaszę,makaron,napoje.

I co jeszcze zabrać, może całą krowę, kwintal żyta i pół wozu kartofli ?? / tak jak mój sąsiad, jak wyjeżdza na wczasy to pół osiedla sie śmieje/
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 06.08.2005 10:02

i znów to samo - każdy zabiera co chce, co lubi i na ile go stać... Ja też zabieram sporo napoi i zawekowane mięsko na camp i wcale się tego nie wstydzę...!
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 06.08.2005 10:03

Ja bym jeszcze wziął kopę jaj i 80 cm boczku wędzonego....... Boże kiedy będziemy postrzegani jako normalni turyści z cywilizowanego kraju. Jedyna nadzieja to ... Jędrek Mulat w biało czerwonym krawacie.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 06.08.2005 10:18

SONATA napisał(a):Ja bym jeszcze wziął kopę jaj i 80 cm boczku wędzonego....... Boże kiedy będziemy postrzegani jako normalni turyści z cywilizowanego kraju. Jedyna nadzieja to ... Jędrek Mulat w biało czerwonym krawacie.

Czy Ty masz jakieś kompleksy???? Co to znaczy "normalni turyści"???? Czy to takie nienormalne ze ktoś nie chce tam na miejscu przepłacać, wiedząc o sporym przebiciu na wodzie mineralnej i na jedzeniu??? Dla Ciebie nienormalne jest branie jedzenia na wakacje, dla mnie wydawanie bez sensu kasy....
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 06.08.2005 10:52

Jakoś tak niezbyt sympatycznie robi się na cro... :?
Drzewiej milej bywało...
Chcesz- zabieraj jedzenie z Polski, nie chcesz- nie zabieraj. Proste.
Ostatnio edytowano 06.08.2005 10:54 przez Stela, łącznie edytowano 1 raz
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 06.08.2005 10:53

woka napisał(a):
Zabierzcie ze sobą do jedzenia zawekowane mięso,kaszę,makaron,napoje.

I co jeszcze zabrać, może całą krowę, kwintal żyta i pół wozu kartofli ?? / tak jak mój sąsiad, jak wyjeżdza na wczasy to pół osiedla sie śmieje/

Na którym siedzeniu jedzie ta krowa?Masz szyberdach i wystaje jej glowa?
Ale jak ty jedziesz z nią te 210 km/h i z tym kwintalem?
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 06.08.2005 11:08

tez zabieram ze sobe niektore artykuly spozycze i co w tym dziwnego? czym trzeba zapelnic bagaznik w samochodzie :P
brodka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodka » 06.08.2005 11:25

I ja zabieram co nieco. I nie zamierzam sie tego wstydzić ani innych wyśmiewać. Jadę odpocząć a kasy mam tyle ile mam. A sandałów nie nosze hehhehe
romanroman1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanroman1 » 06.08.2005 11:28

SONATA napisał(a):Ja bym jeszcze wziął kopę jaj i 80 cm boczku wędzonego....... Boże kiedy będziemy postrzegani jako normalni turyści z cywilizowanego kraju. Jedyna nadzieja to ... Jędrek Mulat w biało czerwonym krawacie.

Oj, chyba rzeczywiście masz kompleksy. Twierdzisz, że jak wynajmuję apartament i jest tam kuchnia z lodówką , kuchenką gazową, to po to żebym mógł sobie zrobić mrożoną herbatę? A wiesz, ja tam robiłem obiady z zapasów przywiezionych z Polski i wcale się tego nie wstydziłem. Zauważyłem też, że Czesi, Słowacy a nawet Niemcy robią dokładnie to samo. Oni też są nienormalni?
Może wykup sobie all inclusive i leć na Dominikanę. Tam w towarzystwie tałatajstwa z Niemiec poczujesz się jak prawdziwy światowiec.
I nie mieszaj do naszych dyskusji Jędrka Mulata. Facet ma na głowie naprawdę poważniejsze sprawy... :!:
Paweł
Ostatnio edytowano 06.08.2005 12:09 przez romanroman1, łącznie edytowano 1 raz
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 06.08.2005 11:31

Nie ma co sie klocic. Ceny w Cro sa absurdalne zwlaszcza na napoje, owoce. Niestety szkoda wielka nie wiem jak miejscowi sie zywia przy takich cenach, skad one wynikaja ? Na pocieszenie dla Polakow pragne stwierdzic ze mimo wszystko jestesmy "normalnymi turystami". Nawet bogaci Niemcy zabieraja ze soba zgrzewki sprita, coli, etc. Sam widzialem. Jak moga zywia sie tez na wlasna reke, moze nie zabieraja wek z miesem i tyle. Polacy wcale sie nie roznia nhikt nie chce bulic 8 zl za mala szklaneczke mineralnej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone