Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem wczoraj.Jest super.Byłem Autem.Pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
art 7
Odkrywca
wróciłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 07.08.2005 18:40

zauważyłem ze forumowicze majacy po kilkaset postów niezbyt smpatycznie traktuja nowych forumowiczów,oczywiście nie wszyscy "starzy" wyjadacze sa ponad nowych.jest kilku takich co w tym bardzo przoduja i są wyraznie z tego zadowoleni i bardzo ukontentowani wlasnym poczucie humoru /krowa jest the best/JERRY dzieli sie swoimi spostrzeżeniami i doświadzczemiani z pobytu. a cromaniacy go bardzo ku temu zachęcaja.może kogoś nie stac zapłacic za jedzonko drugie tyle niż u nas w kraju a może mu porostu nie smakuja tubylcze produkty.po co docinki tego typu bo może okazac sie ze nowi wogóle nie beda pisac na forum,na bo po co jak i tak bzdury pisza.

art
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 07.08.2005 19:14

jedzonko i wode brać,piwko karlovaćkie i soki koncentraty(pyszne) kupywać tam. koniec i kropka.....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.08.2005 20:10

wlodek napisał(a):
woka napisał(a):
...... miałem takie przykłady będąc na Słowacji 2001 roku bo 1 zł to było 12 koron słowackich a piwo kosztowało but 12 koron. W stydziłem się przyznać że to moi rodacy :oops:

hmmmmmm ... ale napisz cos wiecej. Kradli to piwo czy cuś ?? Jak kupowali za 12 ( czyli ten 1 zł) to co w tym wstydliwego ? Przesadzasz lub nie dokończyłeś zdania.

Bo jezeli musisz dać za piwo około 2 euro to bogactwo cie nie rozpiera
a jezeli musisz targać ze soba "krowy w bagazniku" i liczysz kunki to zachowujesz sie normalnie bo inaczej byłbyś jak 70% niemców bo dla nich te 2 euro to jak ta 1 zł za piwo w Słowacji

Włodek ... nadal nie rozumiem. Ja jak jade na wczasy to mam ze sobą ciuchy na plażę i forsę. Ot i tyle. Reszta tam na miejscu. Nie chodzi o to że jakos dziwnie sie zachowuję (zdaniem niektórych) lecz tak jest od lat, tak zawsze było i tak bedzie ( człowiek sie przyzwyczaja). Od lat jeżdze na południe Europy ( zazwyczaj do CRO) i nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi ile kto za co płaci. Jak mam ochote to kupuje. Moze ten ktos akurat miał ochote na to piwo a że było tańsze co co z tego wynika. Cena jeszcze o niczym nie świadczy. Ja np. kupuje piwo to słabsze ( 5,0 vol), takie akurat lubię. Jest ono tańsze od tego mocniejszego. To co Twoim zdaniem .... jestem "centuś", mam na siłę kupować to co nie lubię aby inni mogli powiedzieć że mnie stać. ? Przyznasz że nie.
Nadmierną oszczedność ja postrzegam inaczej (Kempingowcy zaraz mnie tutaj uduszą), otóż wożenie za wszelka cenę jadła z kraju. Jakby to miało byc taniej. W końcowym rozrachunku i tak wychodzi w zasadzie na podobnie. Po więc te przyzwyczajenia ? Tylko kłopot moim zdaniem. Owszem, jakąś "zelażną porcję" na wszelki wypadek lecz nie całe bagażniki. Kiedys pisałem dlaczego mam taki stosunek do tego .... po rowach tylko konserwy, napoje, etc wszytsko polskie. Mysisz że "zagranica" nie zna się na słowie pisanym i nie wyrabia sobie zdania na ten temat. ????
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 07.08.2005 20:11

swiniakk napisał(a):jedzonko i wode brać,piwko karlovaćkie i soki koncentraty(pyszne) kupywać tam. koniec i kropka.....

a najlepsze piwo, to to w plastikowych ,litrowych butelkach po 10 kun (2004),takie w sam raz dla zuli.Korzystalem regularnie,bo pasowalo idealnie do termicznych nosidelek :lol:

Pozdrawiam
Jacek

p.s.
jeszcze 6 dni do wyjazdu :!:
RadaR
Croentuzjasta
Pytanko o paszport

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 07.08.2005 21:23

Czy Chorwaci wpuszczają bez paszportu tzn na dowód osobisty? Pozdrawiam RadaR.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 07.08.2005 21:24

woka
ja wogóle nie rozumiem twoich przemyśleń przeciez to co ty piszesz to oto mi chodzi tylko widzę że nie rozumiesz moich spostrzeżen bo jak niktórzy tu narzekają na ceny w chorwacji, proponuje zabieranie hipermarketu do samochodu, weki słojiki bigosu. Po co kazdy jedzie tak jak chce i za ile więc po co te narzekania na forum. Lepiej byłem tam i tam to i to było po tyle i tyle a kazdy sobie sam odpowie na pytanie czy mnie stać czy muszę zabrać więcej jedzenia. Poniewąz tam gedzie byłem Zaton Holiday Village z polaków było może ze 3 samochody na 500 obcokrajowców, oczywiście jednego wieczoru obok nasze go stolika siedziała polska rodzina i co nogi na wolnym krześle i petownie na podłodze nawet młodzi Niemcy tego nie robili. A co do Słowacji 2001 roku jak byłem to tak jak większość Polaków zachowywali się Czesi. Może mam szczęście do złego zachowania ale to są życiowe doświadczenia
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.08.2005 22:29

woka napisał:
"nadmierną oszczedność ja postrzegam inaczej (Kempingowcy zaraz mnie tutaj uduszą), otóż wożenie za wszelka cenę jadła z kraju. Jakby to miało byc taniej. W końcowym rozrachunku i tak wychodzi w zasadzie na podobnie. Po więc te przyzwyczajenia ? Tylko kłopot moim zdaniem. Owszem, jakąś "zelażną porcję" na wszelki wypadek lecz nie całe bagażniki."

Jestem kempingowcem i nie mam zamiaru Cię udusić.
Ale podam Ci kalkulację przykładowego mojego
obiadu na trzy osoby zabieranego z kraju.(grosze zaokrąglam)
Barszcz czerwony "błyskawiczny" z Knoora - 1.50 zł
Puszka fasolki czerwonej/lub białej z Pudliszek - 2,20 zł
Makaron "świderki" z Lubelli(najdroższy) - 2,70 zł
Zawekowany słoik gulaszu cielęcego 0,33 kg - 5.50 zł (*1)
Mizeria z ogórków i jogurtu(made in Cro) - 1.80 zł (*2)
razem = 13,70 zł - na trzy osoby
(brak tylko kosztówprzygotowania)

(*1)-kilogram mięsa gulaszowego cielęcego w N.Saczu kosztuje
16,5 zł - z tego wyjdzie trzy słoiki gulaszu.
(*2)-1/2 kg ogórków=jodurt to ok.3 kuny x 0.60zł - mizeria 1.80 zł.
Czy zjesz taniej w Cro? Niech żyje polska kuchnia nad Adriatykiem!
Jeżdze z takim "żarełkiem" już osiem lat , nie wstydzę się tego, i tak
będę jeździł, jeśli zdrowie i kasa pozwoli jeszcze następne lata.
Barszcz i gulasz to tylko jedno z dań z jadłospisu robionego
przed wyjazdem na cały pobyt w Cro.
Pozdrawiam
swiniakk
Croentuzjasta
Re: Pytanko o paszport

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 08.08.2005 08:22

RadaR napisał(a):Czy Chorwaci wpuszczają bez paszportu tzn na dowód osobisty? Pozdrawiam RadaR.

bez problemu a nawet nic nie wezmą do łapki
malagosa
Odkrywca
najlepsza woda mineralna w chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 09.08.2005 08:46

Nie pilam lepszej wody mineralnej niz Jamnica. Co prawda 1l kosztuje prawie tyle co pizza ale naprawde warto zapłacic.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.08.2005 09:06

Janusz Bajcer napisał(a):woka napisał:
"nadmierną oszczedność ja postrzegam inaczej (Kempingowcy zaraz mnie tutaj uduszą), otóż wożenie za wszelka cenę jadła z kraju. Jakby to miało byc taniej. W końcowym rozrachunku i tak wychodzi w zasadzie na podobnie. Po więc te przyzwyczajenia ? Tylko kłopot moim zdaniem. Owszem, jakąś "zelażną porcję" na wszelki wypadek lecz nie całe bagażniki."

Pozdrawiam

To faktycznie jest taniej. Zwracam honor. Nie myślałem w ten sposób, moze z powodu własnego lenistwa lub ...... małżonki. Nie gotuje na wczasach i już. Jak mówi .. na wczasach odpoczywa sie od wszystkiego a szczególnie od "garów". Ja myśle ze ma racje lecz to już chyba indwidualna sprawa każdego z nas.
Pozdrawiam.
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 09.08.2005 09:18

aniuczek napisał(a):[ Tamtejsza, nie wspominając ceny, jest nie do picia. Przynajmniej gazowana.

Ja nie wiem. Probowalam Jamnicy, Jana i Bistry i nie zauwazylam, zeby byla jakas nie do picia :roll:
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 09.08.2005 09:26

super się tutaj zrobiło, Jerry pojechał pierwszy raz do cro. chcial się podzielić wrażeniami a tu same docinki. Dajcie sobie wszyscy spokój.
Jak tak dalej pójdzie to nikt nowy na forum niczego nie napisze.

Pozdrowienia :D :D :D
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 09.08.2005 10:25

Janusz Bajcer napisał(a):woka napisał:

Pozdrawiam

Można taniej - ja za czasów studenckich w Bieszczadach jadłem zupę szczawiową zrobioną ze szczawiu, który rósł w pobliskim rowie. :oops: Też można było przeżyć.
aniuczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniuczek » 09.08.2005 12:09

Ivcia napisał(a):
aniuczek napisał(a):[ Tamtejsza, nie wspominając ceny, jest nie do picia. Przynajmniej gazowana.

Ja nie wiem. Probowalam Jamnicy, Jana i Bistry i nie zauwazylam, zeby byla jakas nie do picia :roll:

Moja wypowiedź była osobista. Mi chorwacka mineralna nie smakowała. I jest to oczywiście rzecz gustu. Choć moje zdanie potwierdza jeszcze parę osób.
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 09.08.2005 12:40

no własnie, nie przesadzajcie chociaż z tą Jamnicą - jest smaczna i w cenie naszego Żywca Zdroju!!!! nie wyobrażam sobie dźwigania zgrzewek wody.... !!! to już olbrzymia przesada!
poza tym ceny są o ok. 20 % wyższe, a obiady w cenach obiadów nad Bałtykiem. poza tym marnuje się czas na gotowanie.... na wczasy w Polsce też woziliście produkty???
Nasze dzecko zajadało się np. cevapcici...
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem wczoraj.Jest super.Byłem Autem.Pytajcie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone