Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuba w grudniu (wróciłem - pytajcie)

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.12.2015 07:01

Wojan widzę że reguła się potwierdza,tam gdzie więcej turystów tam drożej,u nas było sporo taniej np. piwko Corona,Bucanero lub Cristal po 1CUC, i posiłki sporo tańsze np.koktajl z krewetek lub krabów 2CUC, mohito w knajpie 1 CUC. W tych rejonach gdzie my byliśmy nie ma takiej ilości hoteli(max 4 szt.) w jednym miejscu. A następny kompleks 30km dalej.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.12.2015 07:13

Lednice napisał(a):Nie pamiętam tytułu tej książki.
Napisał ją polski dziennikarz kilka lat po tzw. rewolucji, czyli zdobyciu władzy przez klan Castro :roll:

Gość rozmawiał z Kubańczykami w Hawanie i oni mu powiedzieli, że największa biedota mieszka na starówce. Dlaczego biedota :?: Bo nie stać ich było na garaże dla aut i musieli parkować na ulicy :roll:

Na pytanie po co zrobili rewolucję, skoro materialnie świetnie im się powodziło, Kubańczycy stwierdzili, że po to, żeby dokopać "obcym", jankesom, gringos, żeby Kuba była tylko dla Kubańczyków.

No to jest :roll:

I do dziś się tego trzymają,nie kupisz ziemi na Kubie jeśli nie ożenisz się z Kubanką,nie możesz również prowadzić działalności gospodarczej jeśli nie masz tam meldunku.Prowadzić działalność tam niby można lecz nie możesz posługiwać się żadnymi pieczątkami, miałem spotkanie z pewnym Ivanem(sporo ich tam zostało po rakietach),prowadził szkółkę windsurfingową i nurkową, i niby szkolić mógł(nawet sprzęt pozwolili mu z zagranicy zakupić lecz o wystawianiu uprawnień musiał zapomnieć.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.12.2015 17:08

ja na razie pytał nie będę, ale z chęcią pooglądam i poczytam 8) ,

pozdrawiam,
Michał
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.12.2015 11:02

Mikeee napisał(a):ja na razie pytał nie będę, ale z chęcią pooglądam i poczytam 8) ,

dokładnie tak jak ja :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 31.12.2015 19:08

agata26061 napisał(a):
Mikeee napisał(a):ja na razie pytał nie będę, ale z chęcią pooglądam i poczytam 8) ,

dokładnie tak jak ja :D

Zapraszam, nie krępujcie się ... :D

A gdyby ktoś miał ochotę w sylwestrową noc zrzucić kilka kilogramów w rytmie salsy to podrzucam linka :D

Duuuuuuużo zdrówka w Nowym Roku życzę ... :D :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.01.2016 20:04

Naszym pierwszym celem jest miasteczko Trinidad określane jako typowe i najlepiej zachowane kolonialne miasto Kuby.

Bez tytułu.jpg

Daleko nie mamy, bo z półwyspu Ancon gdzie spędziliśmy noc jedziemy jakieś pół godzinki.

Zwiedzanie miasta zaczynamy od pałacyku jednego z " baronów cukrowych " . Budowla jest z początków ubiegłego wieku.

1.jpg

DSC02556.JPG

DSC02559.JPG

DSC02578.JPG

DSC02585.JPG

Z wieży pałacyku

DSC02582.JPG

widoki może nie zapierają dechu :D ale jest na co popatrzeć ...

DSC02567.JPG

DSC02568.JPG

Spacer po mieście

DSC02591.JPG

DSC02593.JPG

DSC02649.JPG

kontynuujemy w kierunku tawerny

DSC02613.JPG

gdzie w ramach odpoczynku i orzeźwienia ( żar z nieba leje się niemiłosierny ) kelnerzy serwują nam drinka o tej samej nazwie, który jest regionalną specjalnością :D Oczywiście nazwę od razu przerabiamy na " Ciamciaramcia " :D

Gdyby ktoś potrzebował skład to proszę bardzo :

DSC02616.JPG

W dużo lepszym nastroju :D ruszamy w trochę mniej turystyczne rejony miasta

DSC02621.JPG

DSC02628.JPG

DSC02631.JPG

DSC02654.JPG

Drugi dzień na Kubie kończymy na plaży

DSC02677.JPG

DSC02679.JPG

DSC02681.JPG

w bardzo ciepłej wodzie :D

P1250387.JPG

i ucząc się salsy u bardzo sympatycznej nauczycielki ... :D

P1250375.JPG

Dobranoc :D :papa:

P1250433.JPG
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2016 20:13

No to mam pytanie :wink: :?:
Na co patrzy sympatyczna nauczycielka :oczko_usmiech: :?:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.01.2016 20:57

Janusz Bajcer napisał(a):No to mam pytanie :wink: :?:
Na co patrzy sympatyczna nauczycielka :oczko_usmiech: :?:

Janusz - jeśli myślisz o tym co ja myślę, że Ty myślisz, to się mylisz ... :D :lol:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 04.01.2016 18:27

mniej turystyczne rejony miasta - super.
Siedzący pan z cygarem, stary amerykański samochód, rajska plaża - esencja Kuby
pozdrawiam,
Michał
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 06.01.2016 14:02

wojan napisał(a):Tylko proszę o pytania konkretne i na temat ... :D

Po ile cygara :?: :D ....i dlaczego tak mało kupiłeś. :wink:
Czy byłeś na jakieś plantacji np.trzciny cukrowej,bananów,kawy..... :?:
Skoro byłeś w grudniu to czy tubylcy piją herbatę z rumem.. :?: ...albo rum z herbatą na rozgrzewkę :roll: :?:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.01.2016 15:59

GOLDEN napisał(a):

Skoro byłeś w grudniu to czy tubylcy piją herbatę z rumem.. :?: ...albo rum z herbatą na rozgrzewkę :roll: :?:

1)Zależy jakie? cohiba,romeo y julieta,monte cristo?
2)ja byłem
3)przy 26 stopniach nie ma potrzeby rozgrzewać się herbatą,sam rum wystarczy :D ,obawiam się że Kubańczycy nie piją herbaty
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 06.01.2016 18:12

Mikeee napisał(a):Siedzący pan z cygarem, stary amerykański samochód, rajska plaża - esencja Kuby
pozdrawiam,
Michał

Zgadzam się w 100% :D A co do starych amerykańskich aut to jest ich tam tysiące 8O szczególnie w Hawanie. Napstrykałem im trochę fotek i zamierzam poświęcić osobnego posta w ich temacie :D

GOLDEN napisał(a):

1. Te markowe - drogie, ... bo nie palę ... :D
2. Byłem na plantacji trzciny cukrowej, ale o tem potem ... :D
3.
Z napisał(a):przy 26 stopniach nie ma potrzeby rozgrzewać się herbatą,sam rum wystarczy :D ,obawiam się że Kubańczycy nie piją herbaty

:D :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.01.2016 18:54

Ty jakoś lakoniczny z tego końca świata jesteś...
Raz fotka topless z jakąś instruktorką, teraz o cygarach i napitkach, teraz wybiegam, coś jest na rzeczy...
:twisted:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 06.01.2016 19:05

Kuba jako, że przez wieki była w hiszpańskiej strefie wpływów jest w zasadzie krajem chrześcijańskim . Ale wielu wyznawców ma też na wyspie religia zwana santeria.
Jest to taki swoisty zlepek chrześcijaństwa i plemiennych wierzeń przywiezionych z Afryki przez niewolników pracujących na plantacjach.

W czasie pobytu w Trinidadzie mieliśmy okazję zajrzeć do świątyni jednej z santeryjskich bóstw - Bogini Yemaya.

W przedsionku wita nas "lala" :D której zadaniem jest wyciągnięcie z nas wszelkiego zła, abyśmy do świątynnych rytuałów przystępowali czyści :D

DSC02606.JPG

Potem możemy już udać się przed ołtarz

DSC02612.JPG

gdzie kapłan ... tfu ... pilot wycieczki wyjaśni nam o co w tym wszystkim chodzi ... :D

DSC02609.JPG

A tutaj kilka fotek z obrzędów tej religii.

Jak dla mnie to więcej tam woodoo niż chrześcijaństwa - nieprawdaż ... :?: :D
Ostatnio edytowano 06.01.2016 19:14 przez wojan, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 06.01.2016 19:11

FUX napisał(a):Ty jakoś lakoniczny z tego końca świata jesteś...
Raz fotka topless z jakąś instruktorką, teraz o cygarach i napitkach, teraz wybiegam, coś jest na rzeczy...
:twisted:

Lakoniczny to ja jestem wszędzie - nie tylko na końcu świata. I tak mam od urodzenia ... :D

A cygara, napitki i topless - sam przyznasz, że układa się to w całkiem logiczną całość ... :lol: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Kuba w grudniu (wróciłem - pytajcie) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone