Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuba w grudniu (wróciłem - pytajcie)

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2017 09:36

wojan napisał(a):Jeżeli powiem, że też mam taką ochotę, to pewnie nie będziesz zdziwiony :)

Andrzej, tylko pamiętaj o grubym portfelu, bo książeczki przydziałowej za CUPki Rewolucja Ci nie da, ale co tam, ... Hasta la Victoria Siempre :wink:
DaveZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 07.02.2017 12:02

Rysio napisał(a):
wojan napisał(a):Jeżeli powiem, że też mam taką ochotę, to pewnie nie będziesz zdziwiony :)

Andrzej, tylko pamiętaj o grubym portfelu, bo książeczki przydziałowej za CUPki Rewolucja Ci nie da, ale co tam, ... Hasta la Victoria Siempre :wink:

Ach tam, na ryżu, czerwonej fasolce i rumie sporo da się wytrwać ;-). Za te CUP-y to rzeczywiście nie wiele się da kupić. Ale Polak potrafi :twisted: . W końcu kto jak kto, ale my mamy doświadczenie jak sobie poradzić kiedy na półkach pusto :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 07.02.2017 21:16

DaveZ napisał(a): W końcu kto jak kto, ale my mamy doświadczenie jak sobie poradzić kiedy na półkach pusto :D

E tam pusto ... :D

DSC09380.jpg

:D :papa:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.02.2017 21:22

alkoholu to akurat wsio mnogo i papierosów po 30gr. za paczkę,do dziś pamiętam populary którymi mnie poczęstował ochroniarz(bez filtra)-myślałem że płuca wypluję :D .Za tydzień wrzucę Wam fotę coby ciśnienie ciut podnieść.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 08.02.2017 00:48

Z napisał(a):alkoholu to akurat wsio mnogo i papierosów po 30gr. za paczkę,do dziś pamiętam populary którymi mnie poczęstował ochroniarz(bez filtra)-myślałem że płuca wypluję :D .Za tydzień wrzucę Wam fotę coby ciśnienie ciut podnieść.

Dobra ... już lecę po leki przeciw nadciśnieniowe ... :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.02.2017 20:54

Dzisiaj pospacerujemy sobie śladami wielkiego amerykańskiego pisarza Ernesto :D Hemingway'a. Pozwoliłem sobie "zhiszpańszczyć" :D jego imię, bo na Kubie spędził pół swojego żywota i bardzo dobrze się tu podobno czuł ...

Trop podejmujemy w hotelu Ambos Mundos

28.jpg

29.jpg

Tutaj pisarz mieszkał w latach trzydziestych w pokoju nr 511

24.jpg

5.jpg

Dzisiaj pokój ten w normalnie funkcjonującym hotelu udostępniany jest do zwiedzania
2.jpg

3.jpg

4.jpg

6.jpg

Na dachu hotelu znajduje się restauracja i można stąd z góry obserwować życie stolicy Kuby

1.jpg

23.jpg

27.jpg

Legenda głosi :D że Hemingway codziennie rano wyruszał na dach by popatrzeć w którą stronę wiatr obraca flagę na ambasadzie amerykańskiej i w zależności od kierunku udawał się na drinka , albo do Bodeguita del Medio na mojito, albo do Floridity na daiquiri ... :D

Floridita

22.jpg

25.jpg

26.JPG
Oczywiście nie obeszło się bez degustacji ... :)

Dziarski pisarz podobno potrafił tych drinków wypijać kilkanaście dziennie :D Dlatego coby się kompletnie w nałóg alkoholowy nie stoczył jego żona postanowiła wyprowadzić go z Hawany i kupiła mu cichą, spokojną posiadłość pod miastem ...

Finca Vigia leży w pięknym tropikalnym ogrodzie

17.jpg

14.jpg

Do środka rezydencji nie ma wstępu, "zwiedzanie" polega na zaglądaniu do wnętrza przez okna i drzwi, wszystko pozostawiane jest w takim stanie jak w dniu kiedy dom został opuszczony przez właściciela ...

10.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

W ogrodzie stoi łódź, której makietę oglądaliśmy w pokoju hotelowym. Tą łodzią pisarz wypływał na połowy marlinów ...

15.jpg

16.jpg

Wycieczkę śladami Hemingway'a kończymy w maleńkiej wiosce-porcie gdzie cumowała jego łódź i skąd wyruszał w morze ...

18.jpg

19.jpg

Po powrocie z rejsu odpoczywał zawsze w tej knajpce

21.jpg

gdzie czekał na niego zarezerwowany i nakryty stół. I czeka tak do dziś ... :D

20.jpg
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 20.02.2017 00:03

dość specyficzna forma zwiedzania z tym zaglądaniem przez okna ;)
DaveZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 20.02.2017 15:52

Jak smakowało daiquiri w Floridicie ? Trzeba przyznać, że drinki robią tam słusznych rozmiarów, ale cena wysoka jak na kubańskie warunki ;-). W środku było "milion" turystów, więc sobie darowaliśmy. Najlepsze mojito piliśmy w Cienfuegos a daiquiri w Santiago :hut: .
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 20.02.2017 21:33

Wtedy gdy byliśmy we Floridicie też było "milion" turystów, ale jakoś udało się nam wcisnąć i nawet znaleźć miejsca siedzące :)
A co do jakości drinków to ani do ich objętości, ani do smaku nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń ... :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.03.2018 21:26

Po roku obijania się postanowiłem dokończyć moje kubańskie wypociny :) W teneryfskiej relacji TonegoMontany zdeklarowałem się napisać co nieco o tegorocznym wypadzie na La Gomerę i pomyślałem, że o Gomerze napiszę jak już dokończę ten wyrzut sumienia, który tu nade mną wisi ... :)

Havański wątek relacji zakończę kilkoma rzutami oka na kiedyś przepiękną, a dzisiaj mocno zaniedbaną kubańską stolicę (chociaż jak widać na fotkach w wielu miejscach budowlane prace restauracyjne trwają :))
DSC09619.JPG
DSC09278.JPG
DSC09271.JPG
DSC09218.JPG
DSC09212.JPG
DSC09202.JPG
DSC09177.JPG
DSC03202.JPG
DSC03128.JPG
DSC03119.JPG
DSC03115.JPG
DSC03112.JPG
DSC03106.JPG
DSC03092.JPG
DSC03070.JPG
DSC03068.JPG
DSC03066.JPG
DSC03065.JPG

I jeszcze Katedra - nocą

DSC03160.JPG

i dniem :)

DSC03230.JPG

A miłośnikom dobrej zabawy przy skocznej muzyce polecam odwiedzenie jednego z klubów, w których dobrej klasy muzycy grają utwory z repertuaru Buena Vista Social Club. My byliśmy na koncercie w klubie,z którego film linkuję poniżej.

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.03.2018 21:50

wojan napisał(a):Po roku obijania się postanowiłem dokończyć moje kubańskie wypociny :) W teneryfskiej relacji TonegoMontany zdeklarowałem się napisać co nieco o tegorocznym wypadzie na La Gomerę i pomyślałem, że o Gomerze napiszę jak już dokończę ten wyrzut sumienia, który tu nade mną wisi ... :)
Fajnie, że się zmobilizowałeś.... Mam nadzieję, że coś jeszcze będzie....
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.03.2018 00:35

W przedostatni dzień pobytu na wyspie ruszamy na objazd najdalej wysuniętej na zachód prowincji Kuby - Pinar del Rio. Za oknem autobusu migają plantacje , z których pochodzi najlepszy kubański tytoń

DSC03371.JPG

DSC03378.JPG

Widoki też niczego sobie :)

DSC03460.JPG
DSC03459.JPG
DSC03458.JPG
DSC03455.JPG

Po drodze wpadamy do ogrodu botanicznego, w którym mimo pory roku coś tam kwitnie ... :)

P1260226.JPG

DSC03387.JPG

DSC03386.JPG

Kolejny punkt wycieczki to odwiedziny w "autentycznej " :D wiosce indiańskiej zamieszkanej przez "autentycznego" :D Indianina :D

DSC03384.JPG
DSC03383.JPG
DSC03382.JPG

Następnie zaliczamy rejs podziemną rzeką

DSC03427.JPG
DSC03422.JPG

P1260269.JPG
DSC03419.JPG

A na koniec docieramy w miejsce gdzie na polecenie wodza rewolucji powstał mural obrazujący ewolucję człowieka od pierwotnego do socjalistycznego :D :D

DSC03439.JPG

Jak widać bez solidnej porcji piña colady nijak nie można pojąć co artysta miał na myśli ... :D :D

DSC03448.JPG

Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.03.2018 08:42

To już w zamierzchłych czasach oni byli czerwoni?,Fidel po prostu wracał do korzeni :D .
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 10.03.2018 09:50

Ponieważ, prawdopodobnie nigdy się tam nie wybiorę pozwolę sobie na wycieczkę na gapę... :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2018 11:33

Ta podziemna rzeczka to nie za ciekawy ma kolor....
Wycieczki z bp czy sami sobie organizowaliście?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

Kuba w grudniu (wróciłem - pytajcie) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies