Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem dzisiaj z Pagu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rajkub
Odkrywca
Wróciłem dzisiaj z Pagu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 07.08.2005 16:38

Jak w temacie :D
Jeżeli ktos ma pytania to postaram sie odpowiedzieć.

R.
WOJKO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WOJKO » 07.08.2005 16:51

Cześć powiedz czy w Nowali uruchomili te autamatyczne parkingi. Czy można jeszcze gdzieś parkować darmowo?
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 07.08.2005 18:01

No to mnie zastrzeliłeś, nie byłem w tym roku w Novalii ( nie "leży" nam jej charakter)
W Pagu są automaty do kupowania biletów parkingowych ale da radę jeszcze znaleźć parę miejsc gdzie można się "przytulić" samochodem bez opłat.
Mieszkałem w Pagu, więc samochód parkowałem koło domu lub na "dzikim" parkingu po drugiej stronie ulicy vis a vis sklepu DISCOUNT.
W Simuni chyba trzy lata temu ganiał jakiś młodzian i próbował inkasować za parkowanie, ale od tamtego czasu spokój i nikt opłat nie pobiera.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.08.2005 18:15

Interesuje mnie ten PAG. Z mapki ktorą oglądałem to jest wrażenie, że wszystkie plaże i miejscowości zamieszkałe ( nocleg-apartament) są zlokalizowane od strony zatoki. Moje pytanie: jak wygląda brzeg wyspy od strony pełnego morza. Czy są plaże i jakie tzn. łagodne zejscie czy od razu głeboko ( jak głęboko to brrrrr, boje się). Czy są jakieś miejsca noclegowe oprócz kampów od strony pełnego morza.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 07.08.2005 18:27

Nie jest tak źle :)
Np. w miejscowości Simuni ( na zewnętrznej części wyspy ok 12km za Pagiem, jadąc w kierunku Novalii) jest zarówno kemping ( pierwszy zjazd z szosy licząc od Pagu), ale również jest miejscowość ( drugi zjazd), w której są domki z apartamentami i pokojami na wynajem. Inna sprawa, to podejrzewam, że do 15-20 sierpnia może być problem z wynajęciem ( sam tego doświadczyłem i na plażę dojeżdżałem codziennie z Pagu). Plaże kamieniste i takie pokryte otoczakami, ta ostatnia z łagodnym zejściem do morza i stopniowo opadajcym dnem (przynajmniej początkowo) są też odcinki plaży ze skałkami i mini zatoczkami. Wybrzeże porosnięte zagajnikami iglastymi, tak więc można siedzieć i w cieniu, i zażywać słońca według uznania.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.08.2005 19:48

W dojazdach do plaż to ja jestem "specjalistą", zawsze i wszedzie dojezdzam, tak lubie i tak jest fajnie. Mozna cos więcej zobaczyć, zwiedzic. Pozdrawiam.
zbar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbar » 07.08.2005 20:04

Rajkub napisał(a):Jak w temacie :D
Jeżeli ktos ma pytania to postaram sie odpowiedzieć.

R.

Cześć! Napisz jaka trasą jechałeś? Czy stałeś w korku?
Pozdrawiam
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 07.08.2005 20:39

Trasa :Wrocław - Boboszów - Svitavy - Mikulow (korek 40 min zafundowany przez Austriaków, zeby im za dużo chołoty sie po kraju nie pałętało- celowo wposzczali po parę samochodów a potem przerwa) - Wiedeń (uwaga na zjazd oznaczony żółtymi tablicami) - Graz - Maribor - Zagrzeb - Mala Kapela (korek 1 godz 40 min -wypadek drogowy) dalej bezboleśnie przez Posedarje do Pagu.
Wyjazd 22 lipca ok15;20 z Wrocławia, na miejscu w Pagu ok 8 rano z godzinną drzemką na trasie.

Powrót : wyjazd wczoraj też ok 15;20 z Simuni.
Ta sama trasa z modyfikacjami "siły wyższej"- Chorwacja ekstra bezboleśnie za wyjątkiem finału - w Krapinie policja skierowała ruch na małe, boczne przejście , czkawka na dwie godziny, bo Słoweńscy celnicy odprawiali nabożeństwo nad każdym paszportem, a potem był horror, bo za przejściem droga jak w Sudetach o północy i z deszczem, a do tego nikt nie wiedział gdzie jedzie bo zero informacji, na wyczucie dopadliśmy jakiegoś znaku z napisem Ptuj -Maribor i dotarliśmy do typowej trasy tranzytowej z przejścia do Mariboru, ale prawie 3 godziny , trochę kilometrów i nerwów diabli wzięli.
Dalej wszystko w miarę sprawnie, oprócz obowiązkowego bardzo "czeskiego" oznaczenia zjazdu na tranzyt do Svitaw w Brnie, no i oczywiście obowiązkowego objazdu po pepidówkach pod Svitawami.
Do Wrocławia dotarliśmy również o 8 rano z tradycyjną godzinną drzmką na trasie.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 07.08.2005 20:58

Rajkub napisał(a):do 15-20 sierpnia może być problem z wynajęciem ( sam tego doświadczyłem

Hej
Jak długo szukałeś apartamentu? Ile płaciłeś za kwaterę? Czy jest tłok na plażach?
Pzw
I
Kasper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasper » 07.08.2005 21:01

Ja byłam w Novalji w lipcu. Rzeczywiście jedyny parking nad morzem jest płatny- automatyczny jest wjazd, jak na autostradzie pobierasz kwitek ale płacisz jak wyjeżdżasz normalnie w budce. Ale ceny mają chyba najwyższe w całej Chorwacji - 7 kuna za godzinę.
Byłam na Pagu od strony otwartego morza. 10 km od Novalji w zatoce Drazica w apartamencie państwa Denona. Są tam trzy małe zatoczki, w tym jedna piaszczysta odpowiednia dla dzieci.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 07.08.2005 21:07

W Simuni szukałem ponad godzinę (włacznie z pomoca tamtejszego mini biura turystycznego) i zero szans na znalezienie ( szukałem apartamentu dla 4 osób). W Pagu nie ma wiekszego problemu, a najlepiej zajrzeć do biura turystycznego Polki ( jest właścicielem, nie rezydentem), która od reki załatwiła dla nas sympatyczne mieszkanko w cenie 50 euro/doba w samym Pagu.
WOJKO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WOJKO » 09.08.2005 09:13

Hej
Wczoraj dzwoniłem na Pag do znajomej Mari z Kusticzi, mówi ,że wszystko zajęte w okresie od 11 do 20 08 . Ja jestem optymistą i napewno coś znajdę.
A pogoda może ułatwić sprawe bo teraz jest mało ciekawa . :D
Jade w czwartek ok 19 z Krakowa.
POZDRAWIAM PA 8) :lol:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 09.08.2005 10:22

Kurczę, zaczynam trochę żałowac, że wcześniej nie zrobiłam rezerwacji... Mówicie, że jest tak źle? Eeeeeee, ja myślę, że coś na pewno znajdę. W razie przysłowiowej draki jednak, pakuję namiot, śpiwory etc.
Pzw
i
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 09.08.2005 11:52

Myslę, że w samym Pagu zawsze coś znajdziesz. Możesz też skorzystać z pomocy biura naszej rodaczki.
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 09.08.2005 13:19

Ja niestety nie jestem zadowolona z usług naszej rodaczki pani Beaty. Dwa lata temu wykupiliśmy pobyt 2tygodniowy w biurze turystycznym. Po przyjeździe na Pag udaliśmy się do pani Beatki bo była naszą chyba rezydentką. Zaprowadziła nast do apartamentu dosyć fajnego ale trochę daleko od plaży (2 małych dzieci) choć w Warszawie ustaliliśmy odległość od morza. Nic to apartament fajny, gospodarze super, dzieciaki do morza latały :-). Jakież było nasze zdziwienie gsy po 6 dnia pobytu pani Beatka zakomunikowała nam że czas się przenosić :evil: . Okazało się że w apartamentcie który mieliśmy mieć od początku ludzie przedłużyli sobie pobyt o te nasze 6 dni. Wkurzyliśmy się totalnie bo od nowa pakowanie , eozpakowanie i to tylko znów na tydzień. No cóż nasi mili pierwsi gospodarze też kogoś mieli po nas i zdziwieni byli że Beatka nic nam nie powiedziała. Koniec był taki że napisaliśmy skargę na Beatkę i otrzymaliśmy zwrot 10% kosztów imprezy. Tak więc pani Beatka i jej Perła to tylko marna Perełka przynajmniej dla nas.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone